Dacia sandero ili Škoda fabia?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
sema911s

#226 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by sema911s »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
sema911s wrote:zajebite vi ta nova auta, koja kostaju minimum 18000KM, jer u polovnom autu starom par godina dobije mnogo vise,.
mi w203 platismo 12000Km, a ima vise opreme i tih džidža u jednim vratima nego ta dacia i ta fabija zajedno ,. tako ako hoces novo auto da ista valja treba se malko vise protegnut,. jer za tih 18kKM, dobijes nista, znam jer na poslu kupuju takva auta,. (pa kada sjednes u njih duboku uzdahnes i tiho kazes da niko necuje oooojjj 18000KM) a pored stoji neka trulja od auta mnogo vece klase kojoj je na satu 200Kkm, ,. suzu pustim i sa tim novim autom i tim uber modernim motorice i tim ncap zvjezdicama se otisenm na put,. a to sto me sisaju ti polovni auti sa 200kkm na satu,. tjesim se da vozim novo auto jer cika ford rece da je najbolje auto novo auto,.

al da se vratim na temu,. dacia sondero il skoda fobija dacija je ruzna i ima taj jeftin izgled dok skoda izgleda ko malko sukuplja(jer cesi udjose prije u EU pa su ko moderniji od rumuna) sve dok se ne sjede u nju,. ti motorici u sonderu su ono renove mazge malo usminkane radi tih euro normi skoda vw mazga sa tom strasnom oznakom TDI koja cini cuda u prodaji i marketingu,.,

ovakvu vrstu auta kupuju ljudi kojima treba samo auto da ih prevuce od a do b nista vise,. vecinom su to ljudi koji furaju neki super stil zivota, androdi telefoni koji su mrak za nj,,.na moreto se ide u neum, il mekedoniju, stedu na svemu i da nejedu klas-ov hljeb od marku vec razeni od 1,20 :D :D(ovo su moje radne kolege koji posjeduju ta auta)

moj glas ide za skodu da je bolja (mada ni za jedan nebi dao tolike pare nit bi ga posjedovao) samo sto je skoda i sto dolazi iz porodice vw, i trenutne situacije u BiH sa servisima,.
Auuh, ovo iz tebe neke debele predrasude govore. Ja sam se prije par godina vodio tom logikom pa se vazda za*hebao (da prostiš). Kupim Volvo V50 (2.0 D 136KS) star 4 godine i nakon 5 mjeseci mi riknu tri brave u vratima. Sreća pa sam dole u Fordu nekako ih smuntao da priznaju kao pod grancijom, a garancija istekla davno, pa ja platio jednu a Ford 2. Najveća tuga što su brave sa Forda Focusa. :( Od samog početka imao problema sa EGR ventilom, ovo, ono i na kraju kažem zbogom iako sam to auto kupio srcem a ne glavom. Globalizacija čini svoje pa tako Mercedes, BMW, Volvo i svi ostali rade razne akrobacije da bi uštedjeli, dijeli se tehnologija, licence motora...itd. Sa druge strane nije isto voziti auto sa 10.000km na satu ili recimo sa 200.000km. Ta C klasa je OK, srednja žalost, ali nekim ljudima ne trebaju vozila te klase, sa motorima 2.0 ili višim jer jednostavno nemaju potrebe za takvim autima. Opet ne razumijem ljude koji recimo kupe Mercedesa M klasu pa u njega ugrade plin. Mislim šta izigravaju hadžije a nisu u stanju sipati vozilo? Znaš kako kaže ona poslovica, nije hadžija onaj ko ima već onaj ko je naučio. Meni se pojedini ibrete što kupujem nove Dunlop gume na Fabiju...valjda trebam voziti cijele godine na onim "mokro suho" M+S. :mrgreen: Sto ljudi, sto ćudi.
dobre predrasude i iskustvo,.
a to za gume haha mi imamo set za zimu felge i gume i ljeto,., i svi kazu sto neuzmes ms one su najbolje.,jesu do pijace,. mi godisnje sa ovim predjemo oko 50kkm,., tako da mi dobre gume i taj motoric i taj plin trebaju, .jbga imaam ja za bemzina al sto nebi iskoristio taj plin i recimo sebi skupio para i ostvario san (kako sam planirao za dvije godine samm u zelenom paklu 5 dana) zato plin,., i biciklo max,.,
a to za brave popravka je bila mislim 10gbp,. plastika koja vraca jezicak se slomi,iskrivi imas upustvo po eng forumima sta i kako,.
a vidis ja sam se nagledo tih novih auta i njihovih boljki ,.,gdje radim uvjek je jedan novi na servisu koji je pod garancijom(tiguan 2 sedmice update neki nesto zapelo, fabija 1,6 tdi curilo joj gorivo 3 dana na servis, kia neka mala1,2 brisaci se pale sami bila mjesec na servisu, octavia na predjenih 1000km stala i ni makac imobilizator pobudalio, crafter dizna crkla 2puta, octavia karavan pocrkala svjetla 6 dana na servisu, golf 6 sjelao se zaglavilo nasom greskom pa u servisu par dana , g7 vracen isti dan km sat neradi, g5 tabla crkla, ka dizlo zamjenjen zbog neke greske na ecu :shock: ,.,. reno clio curilo mu gorivo par dana na servisu,. novi focus nesto oko vrata par dana servisa,. passat bregasta nesto otisla,. fiat pujdo nesto uslo u usis probilo filter i crijeva par dana servisa,. moj meco ispraznio par baterija 5dana servisa,. vw transporter 4motion osto zakucan,.,.

(nije ni da se meco ne kvari bas suprotno) ja se nekako vise vodim time da imam vozim nesto sto ce ispunit sva moja ocekivanja, moje zahtjeve stim da je jeftino,.od tih novih auta sto sam dobio sa mecoom(koji kazes je srednja zalost jest pocetni meco ) morao bih dati 30+KM,.
prije par goidna dok smo imali 328 svi su govorili mogo si uzet novo auto pa za 20kkm sta sam mogao uzet,. daciu madaj
a prije toga alfu 156v6 aj sta ce ti to kvari se mogo si novo uzet za te pare od kvarova i sl pa alfa 155 vs fabija madajj
tako da ta nova mala jeftina auta su za mene bezveze,.ko voli voli i uzece ih al moje misljene je skroz drugacije,.,

ono ako mislis o porodici i zelis malo prevozno srestvo moze posluzit,. da na kisi ne pokisnes, ljeti da te malo ac rashladi,. do moreta odbaci i nazad,. da ovom nasom kaldrmom te preveze,do polsa, da je lagan parkirat, da su ti zamjenski djelovi jeftini i lako dostupni,. da svaki garaza strucnjak moze servisirat,. da su sijalice lako zamjenjive,.,tada su ti autici dobri,.
Mlad i Nevin

#227 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Mlad i Nevin »

Zar novi Sandero/Logan nisu na platformi predzadnje generacije Clia??
goran16v

#228 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

Mlad i Nevin wrote:Zar novi Sandero/Logan nisu na platformi predzadnje generacije Clia??
Sve je to rastegnuta i prepravljena B0 platforma Clia II.
Drvosjeca iz Dejcica

#229 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

sema911s wrote: a to za brave popravka je bila mislim 10gbp,. plastika koja vraca jezicak se slomi,iskrivi imas upustvo po eng forumima sta i kako,.
Ma jok, kakav jezičak druže, nije ona mehanička brava već elektronika brave...kada crkne možeš je samo zamotati u 10 KM i ostaviti da neko uzme. :D

Drugo, ne možeš porediti Fabiju sa Alfom 155, Mercedes C klasom i tako to jer su to sve auta više klase ako ne i dvije klase više od Fabije. :wink:
Mlad i Nevin

#230 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Mlad i Nevin »

Sve je ovo ok diskusija, ali realno, mislite li da većinu kupaca Sandera/Fabie zanima jesu li oni na prastarim platformama? Dobra stvar je što tu stariju tehnologiju jeftinije održavati, a to je veoma važna stavka kod kupaca navedenih modela.

Moje lično mišljenje je da je Daciu daleko bolje kupiti kao polovnjaka, to sam već napisao, iz razloga što im jako brzo pada cijena i što ih većina nije prešla brdo kilometara, te što su sve uglavnom kupljene u BiH tako da se istorija lagano može provjeriti. Zatim, ljudi koji voze Dacie su valjda ''normalni'' i ne vade mast svom vozilu. Fabia kao polovnjak je vidno skuplja, tako da bih njih zaobišao. Teško da bih kupio nešto od ovog dvojca iz salona i sa folijom na sjedištima...ljudi se uglavnom zalete i kupe nov automobil pa nakon par godina i sa prilično malo pređenih kilometara su primorani da ga prodaju, a dokaz za to je Pik.ba na kom ima fin broj tih Dacia.
goran16v

#231 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

Mlad i Nevin wrote:Sve je ovo ok diskusija, ali realno, mislite li da većinu kupaca Sandera/Fabie zanima jesu li oni na prastarim platformama? Dobra stvar je što tu stariju tehnologiju jeftinije održavati, a to je veoma važna stavka kod kupaca navedenih modela.
Upravo je to poenta cijele price, da pitanje sta je bolja kupovina za vecinu BH kupaca nema veze sa pitanjem koji je bolji i tehnoloski savremeni i napredniji auto.
Ono sto si sam primjetio da je polovna (a i nova) Fabia vidno skulpja od Sandera ne moze biti tek tako, bez ikakvog razloga, mora biti itekako dobar razlog.
sema911s

#232 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by sema911s »

sema911s wrote: a to za brave popravka je bila mislim 10gbp,. plastika koja vraca jezicak se slomi,iskrivi imas upustvo po eng forumima sta i kako,.
Ma jok, kakav jezičak druže, nije ona mehanička brava već elektronika brave...kada crkne možeš je samo zamotati u 10 KM i ostaviti da neko uzme. :D

Drugo, ne možeš porediti Fabiju sa Alfom 155, Mercedes C klasom i tako to jer su to sve auta više klase ako ne i dvije klase više od Fabije. :wink:
za bravu ima momak u tuzli ja sam mu nosio te dijelove od alfe koje niko nije htjeo popravit nit je znao, oko struje je manijak, pogotovo te ploce i to,. da si tada znaoo
al cijena alfe i cklase je ko cijena nove fobije i sondera zato sam ih usporedioo,. jer ja kako gledm bolje kupit tog polovnjaka vise klase nego nesto sa dna novo(sjeti se prije par godina i novih yugo kada je izasao za mjesec su ljudi kupili 100komada i nakraju samo dobili yuga ustvari fiat-a iz 67,. ) kada pogledas cijenu i usporedis sta dobijas nekim polovnjakom od18kkm a sta novim autom od 18kkm taj polovnjak zvuci bolje jer ce izdrzat mnogo visee,.,.

jer za tih 18kkm nemoze dobit nista mnogo to je pocetak ponude i kada pogledas samo jaci motor dize cijenu za par hiljada,. a to od kada je karoserija i koliko su reciklirani dijlovi, malo ko brati jel plastike sve prekrijuu
Drvosjeca iz Dejcica

#233 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

sema911s wrote:

za bravu ima momak u tuzli ja sam mu nosio te dijelove od alfe koje niko nije htjeo popravit nit je znao, oko struje je manijak, pogotovo te ploce i to,. da si tada znaoo
al cijena alfe i cklase je ko cijena nove fobije i sondera zato sam ih usporedioo,. jer ja kako gledm bolje kupit tog polovnjaka vise klase nego nesto sa dna novo(sjeti se prije par godina i novih yugo kada je izasao za mjesec su ljudi kupili 100komada i nakraju samo dobili yuga ustvari fiat-a iz 67,. ) kada pogledas cijenu i usporedis sta dobijas nekim polovnjakom od18kkm a sta novim autom od 18kkm taj polovnjak zvuci bolje jer ce izdrzat mnogo visee,.,.

jer za tih 18kkm nemoze dobit nista mnogo to je pocetak ponude i kada pogledas samo jaci motor dize cijenu za par hiljada,. a to od kada je karoserija i koliko su reciklirani dijlovi, malo ko brati jel plastike sve prekrijuu
Ma otišao Volvo davno, sreća pa su ovi u Fordu bili razumni inače bi ga zapalio na sred kruga. Hvala u svakom slučaju.
Ja sam nedavno prodao jednog Passata 2007. godište, 2.0 TDI (140KS), stvarno ektra auto, ludo ide, ne možeš porediti sa Fabijom, Daciom ili bilo kojim drugim novim manjim gradskim autom. Ali jbg. kilometraža 198.000km a na ovom novom 0km, prvi si vlasnik, sve novo, nije ishabano, niko nije vozio prije tebe...ima to svoj poseban ćeif.
citroen xm

#234 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

goran16v wrote: Ajmo po 8. put, mozda ipak na kraju i shvatis iako je starija 6 god:
Ima savremeniju i noviju platformu, godnu - godinu, ali noviju,
Ima veci izbor savremenije motora (Sandero nudi jedan jedini mladji od 10 god, a to je TCE)
Veci izbor opreme
Opremu koja nije dostupna u Sanderu
Bolje materijale
Bolju zavrsnu obradu
Nema reciklirane komponente VW auta koja se vise ne proizvode
Pocincanu karoseriju
A ono po cemu je takodjer savremenija i bolja je ujedno i odgovor na pitanje:
Sandero ima bolju opremu od Fabie u istom cjenovnom rangu iz istog razloga zbog kojeg ima bolju opremu i od Clia, sto znaci da je uopsteno losiji i manje kvalitetan auto po svim pitanjima, osim ako veliki strucnjak za FR nece tvrditi da je zbog toga bolji i od Clia?
Ne moram ja pobijati nista, sama cijena pobija cinjenicu da je Sandero bolji auto.
Ah, da ga ti garantujem, kao vlasnik iste 9,5 god, a ne kao internestki palamodulog koji nikad nije sjeo u taj auto, NIJEDNA Astra G, koja se pocela proizviditi jos prije 15 god, NECE sama od sebe ili ako je popravljena kako treba koridirati, a ti gledaj sta hoces....
Sta bi sa 1,5 dCi, citas li lektiru, sta kazu oznake?
Sizife, kako ide?
sema911s

#235 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by sema911s »

Ma otišao Volvo davno, sreća pa su ovi u Fordu bili razumni inače bi ga zapalio na sred kruga. Hvala u svakom slučaju.
Ja sam nedavno prodao jednog Passata 2007. godište, 2.0 TDI (140KS), stvarno ektra auto, ludo ide, ne možeš porediti sa Fabijom, Daciom ili bilo kojim drugim novim manjim gradskim autom. Ali jbg. kilometraža 198.000km a na ovom novom 0km, prvi si vlasnik, sve novo, nije ishabano, niko nije vozio prije tebe...ima to svoj poseban ćeif.[/quote]

sretno sa fabijom i da stegnes mene abgd na satu mi brojimo od83kkm(sa koliko je kupljena) evo sad je na 130kkm,.
bih trebao od augusta duzit novu octaviu pa da i ja upoznam cari novog auta

pozz
goran16v

#236 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
goran16v wrote: Ajmo po 8. put, mozda ipak na kraju i shvatis iako je starija 6 god:
Ima veci izbor savremenije motora (Sandero nudi jedan jedini mladji od 10 god, a to je TCE)
Veci izbor opreme
Bolje materijale
Bolju zavrsnu obradu
Pocincanu karoseriju
Sandero ima bolju opremu od Fabie u istom cjenovnom rangu iz istog razloga zbog kojeg ima bolju opremu i od Clia, sto znaci da je uopsteno losiji i manje kvalitetan auto po svim pitanjima, osim ako veliki strucnjak za FR nece tvrditi da je zbog toga bolji i od Clia?
Ne moram ja pobijati nista, sama cijena pobija cinjenicu da je Sandero bolji auto.
Ah, da ga ti garantujem, kao vlasnik iste 9,5 god, a ne kao internestki palamodulog koji nikad nije sjeo u taj auto, NIJEDNA Astra G, koja se pocela proizviditi jos prije 15 god, NECE sama od sebe ili ako je popravljena kako treba koridirati, a ti gledaj sta hoces....
Sizife, kako ide?
Ocekivano, kad budes potucen argumentima i ostanes bez odgovora onda krece pateticna i satro smijesna ironija tipa Sizife kako itd isl.
Mlad i Nevin

#237 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Mlad i Nevin »

Upravo sam pročitao da je novi Sandero dobio 4 zvijezde na crash testu...
nino90

#238 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by nino90 »

kakva dacia, ja bi to zaobiso velikim lukom
citroen xm

#239 Re: Odg: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

goran16v wrote:
citroen xm wrote:
Veci izbor opreme
Bolje materijale
Bolju zavrsnu obradu
Pocincanu karoseriju
Sizife, kako ide?
Ocekivano, kad budes potucen argumentima i ostanes bez odgovora onda krece pateticna i satro smijesna ironija tipa Sizife kako itd isl.
Potučen? Čime? Možda tvojim uzaludnim trudom da dokažeš nešto što ne možeš dokazati. Time što spminješ da DCI nije modera, dok TDI jeste? Dakle, Sizife guraj slobodno neću te ometati.
goran16v

#240 Re: Odg: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

citroen xm wrote:
Potučen? Čime? Možda tvojim uzaludnim trudom da dokažeš nešto što ne možeš dokazati. Time što spminješ da DCI nije modera, dok TDI jeste? Dakle, Sizife guraj slobodno neću te ometati.
Naravno, i to potucen apsolutno vrlo konkretnim agrumentima bas kao sto si potucen takvim istim argumentima i za tvrdnju za 1,5 dCi motor. Ja nisam nigdje spomenuo da li je TDI moderan motor ili ne, ali kad ga vec pominjes provjeri kad je predstavljen i koliko je star npr. 1,6 TDI CR (nikakva izvedenica 1,9 TDi motora i sl), pa upredi sa dCi motora i Daciji. Eto nako cisto fola radi... :lol:
citroen xm

#241 Re: Odg: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

To što ti pokušavaš da dokažeš je u najmanju ruku smiješto. Taj DCI u Sanderu se ugrađuje u najnovije modele Renoa i Mercedesa. Dakle i oni koriste staru tehnologiju i zastarjele motore? Otvori haubu novog i starog Sandera sa tim motorom pa ces vidjeti da je mnogo toga drukcije. Uostalom ni snaga nije ista. Ajd zdravo, ne mislim gurati kamenje sa tobom.
Altsa

#242 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by Altsa »

njegos_j wrote:Na žalost mogu da izdvojim najviše 16 000KM za auto. Bio sam prije mjesec dana u par auto kuća jer je moj komšija kupov'o auto, pa sam mog'o da pogledam polovna auta od 12-13 000km. Ipak bi radije novo auto nego nekog polovnjaka, jer mi je prvi automobil, a i auto je pod garancijom pa ne moram da se brinem za servis.
Što se tiče i30, on mi je mnogo skup. :(
i dacia nova je bolja nego neko polovno auto...fabija je meni ljepsa...o cijenama stvarno ne znam
goran16v

#243 Re: Odg: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

citroen xm wrote:To što ti pokušavaš da dokažeš je u najmanju ruku smiješto. Taj DCI u Sanderu se ugrađuje u najnovije modele Renoa i Mercedesa. Dakle i oni koriste staru tehnologiju i zastarjele motore? Otvori haubu novog i starog Sandera sa tim motorom pa ces vidjeti da je mnogo toga drukcije. Uostalom ni snaga nije ista. Ajd zdravo, ne mislim gurati kamenje sa tobom.
Nemam ja sta da pokusavam, ja sam to davno dokazao. Osim sto si dobiuo lektiru da se ne brukas vise svojim neznanjjem i lupetanjem nego da konacno naucis sta znace oznake na Renault motorima i da zadnja 3 simbola NE OZNACAVAJU tip motora kako si se provalio ko niko, treba stvarno biti veliki strucnjak i mentalni sklop pa tvrditi da motori koji nose istu oznaku, koji imaju identicnu zapreminu, identican hod klipa, identican promjer cilindra nisu isti motori! :lol: :lol: :lol: :lol:

Da te jos malo zatucem argumentima:

Renault K-Type dCi
Manufacturer Renault
Also called 1.5 dCi
Production 2001-present
Predecessor -
Configuration I4
Displacement 1,461 cc (89.2 cu in)
Cylinder bore 76.0mm
Piston stroke 80.5mm
Valvetrain SOHC/2 valves per cylinder
Compression ratio 15.2:1
Turbocharger Yes
Fuel system Common rail direct injection
Fuel type Diesel
Power output 65–110 PS (48–81 kW; 64–110 hp)
Torque output 160–240 N·m (120–180 lb·ft)

Da se imalo vise razumijes u automobile znao bi da nema nikakve veze sto se 1,5 dCi ugradjuje u najnovije modele Renaulta i Mercedesa, i sto izgleda razlicito i sto ima razlicite snage jer je sve to jedan te isti motor iz 2001 jer imas identican slucaj: od 1991 do 2010. godine VW je uradio 1,9 TDI motor sa puno vise razlicitih izgleda, sa puno vise razlicih snaga (mislim jedno 7) i ugradio ga u puno vise modela od Skoda do Audia nego 1,5 dCi je sve to bio motor iz 1991 godine. Ili ces oper biti veliki strucnjak pa tvrditi da su sve to razliciti motori jer se ugradjivao u Audia A4 B7 u kojem je dosta toga izgledalo drugacije i imao razlicitu snagu????? :lol: :lol: :lol:
Da ti postavim jedno lakse pitanje, da li je motor iz Yuga 55 sa 1116ccm isti kao i motor iz Yuga 60 sa 1116cm, a imaju razlicitu snagu? Ne pokusavaj odgovoriti...
citroen xm

#244 Re: Odg: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

I šta svojim mudrovanjem želiš reći? DA je DCI iz Dačije zastario samo zato što se VW sjetio da bi bio red uvesti CR motore 10 godina nakon konkurencije. I sad kao mrtva škoda ima savremen dizelaš, a mercedes, reno i dačija imaju zastarjeli motor. Daj ne lupaj gluposti, kako ti ne dosadi.
goran16v

#245 Re: Odg: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

citroen xm wrote:I šta svojim mudrovanjem želiš reći? DA je DCI iz Dačije zastario samo zato što se VW sjetio da bi bio red uvesti CR motore 10 godina nakon konkurencije. I sad kao mrtva škoda ima savremen dizelaš, a mercedes, reno i dačija imaju zastarjeli motor. Daj ne lupaj gluposti, kako ti ne dosadi.
Prvo, to nije nikakvo mudrovanje nego ocitavanje lekcije iskljucivo agrumentima. Drugo, ja ne zelim nista drugo reci nego da je 1,5 dCi motor is 2001 godine a ostalo si ti nadodao jer si se propisno obrukao neznanjem oko voljenih francuza pa sas skreces s teme. Trece, kad ves pominjes VW, 1,6 TDi CR je predstavljen 2008 a ti se sam pozabavi matematikom koji je motor savremeniji. Na kraju, kad vec guras u pricu Mercedes, po tvojoj logici i folozofiji, motori u Mercdesu i Daciji nisu uopste isti motori jer se medjusobno razlikuju isto onoliko koliko se razlikuje ! :lol: Eto ti tvoje filozofije i lupetanja gluposti!

Evo ti kos malo lektire da vidis ko ovdje lupeta gluposti!

The fourth-generation K9K engine, as it is known within Renault, has been optimized for cost as much as anything else.

Some parts in the newest powerplant, such as the camshaft, are unchanged from the first generation; other componentss, such as the aftertreatment catalyst, are designed for all variants of the Renault, Nissan and Dacia brands; and still others are being installed in older versions of the same motor, including the engine block with its modified water core.

The K9K is produced in Bursa, Turkey; Chennai, India; and Valladolid, Spain. Process engineers in the Spanish plant worked with Renault’s product engineers from France to prepare the changeover on three machining and assembly lines, at a cost of 5.0% of what the investment would have been for an all-new engine, Gaston says.

Renault has sold 9 million of the 1.5L engines, and the Valladolid plant can make 900,000 units a year. The fourth-generation mill can be designed to make 64-109 hp and 118-192 lb.-ft. (160-260 Nm) of torque.
citroen xm

#246 Re: Odg: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

Ne znam engleski, prevedi mi. :D Daj bolan bježi, ne dodajem ja ništa što meni odgovara već si sam rekao da je jedini moderan motor u dačiji onaj TCE. Po tome se da zaključiti da je DCI zastario i da škoda ima moderniju tehnologiju. Pa čovječe ti si komedija. :shock:
direstraits0078

#247 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by direstraits0078 »

Dosadan ovaj lik, nadje nesto na internetu i onda tlapi o tome godinama. :run:

Eto ti u Daciji i K9K 892 i 896 i 846. Svi Euro5 i s DPF-om. I spremni za Euro6. I imaju DLC i jos par stvari koje VAG nema. Zasto bez potrebe pricas o stvarima o kojima pojma nemas? Drzi se Skode sa PD ubrizgavanjem i zdravo. :run:
goran16v

#248 Re: Odg: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

citroen xm wrote:Ne znam engleski, prevedi mi. :D Daj bolan bježi, ne dodajem ja ništa što meni odgovara već si sam rekao da je jedini moderan motor u dačiji onaj TCE. Po tome se da zaključiti da je DCI zastario i da škoda ima moderniju tehnologiju. Pa čovječe ti si komedija. :shock:
Ne znas ti jos puno toga mimo engleskog!
Ja nisam nista rekao odnodno napisao, osim da sam ti naveo bar 5 nespornih argumenata, izmedju ostalog podatke o zapremini, hodu klipa i promjeru cilindra, pojmovnik oznaka Renault motora, da je 9K9 motor jedan te isti motor konstruisan 2001 godine za razliku od tebe koji evo vec 3. dan palamudis i filozofiras napamet kao i obicno bez ijednog argumenta! Ne znam ko je tu komedija! :lol:
goran16v

#249 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by goran16v »

direstraits0078 wrote:Dosadan ovaj lik, nadje nesto na internetu i onda tlapi o tome godinama. :run:

Eto ti u Daciji i K9K 892 i 896 i 846. Svi Euro5 i s DPF-om. I spremni za Euro6. I imaju DLC i jos par stvari koje VAG nema. Zasto bez potrebe pricas o stvarima o kojima pojma nemas? Drzi se Skode sa PD ubrizgavanjem i zdravo. :run:
Kad si ti vec interesantan lik, a ocigledno i veliki znalac, objasni sta u oznaci K9K 982 znace prva 3, a sta druga 3 simbola jer ovdje neki strucnjaci kazu da upravo ta zadnja 3 simbola znace da su 892 i 896 i 846 razliciti motori bez obzira na oznaku K9K a ja gledam zvanicni link i vidim suprotno?!

http://www.powertrain.renault.com/our-range/

Ne moze biti da danas druge 3 cifre ne znace oznaku razlicitih motora pa je sve to jedan 9K9 motor u raznim verzijama, a da su nekad od 2001 naovamo znacile pa su oznake K9K mogli imati razliciti motora i da tako danas K9K i K9K i onaj iz 2001 nisu isti motor u razlicitim verzijama!
Last edited by goran16v on 01/06/2013 17:00, edited 1 time in total.
citroen xm

#250 Re: Dacia sandero ili Škoda fabia?

Post by citroen xm »

A očigledno ne znaš ni da prepoznaš nešto što je napisano ironično. Nije tebi lako, ali nimalo. Dobro eto DCI je zastario, samo škodica ima ultra moderne motore. Jel sada tvoj bolesni ego zadovoljen?
Post Reply