Izjasnjavanje na popisu

Locked
BHCluster

#226 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

cyprus wrote:

Pa mnogi ljudi zasnivaju svoj etnički identitet na religiji i poistovjećivaju ga sa religijom ili jednostavno se ne identifikuju sa nazivom Bošnjak i ne osjećaju se dijelom etničke grupe Bošnjaka...
Da ali ako vec postoji praksa kod popisivanja jevreja i izraelaca zasto to nije kod Bosnjaka i Muslimana. Znaci nije pitanje kako se neko osjeca nego cito ovo sto ce se raditi.

Ako je po ovome popisu jevrej isto kao izraelac onda istom logikom se moze tretirati musliman i bosnjak. jeli tako?
BHCluster

#227 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
A šta mislite kome najviše odgovara da u Sarajevu bude što manje izjašnjenih Hrvata i Srba? 8-)
Nebitno pitanje jer postoje razlozi za to naravno koje neopravdavaju nista.
omađijaj me

#228 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by omađijaj me »

cyprus wrote:
A šta mislite kome najviše odgovara da u Sarajevu bude što manje izjašnjenih Hrvata i Srba? 8-)

Hercegovcima i šumskoj 8-)
Last edited by omađijaj me on 05/04/2013 23:27, edited 1 time in total.
BHCluster

#229 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

omađijaj me wrote:
cyprus wrote:

Hercegovcima 8-)
:thumbup:
cyprus

#230 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

BHCluster wrote:
cyprus wrote:

Pa mnogi ljudi zasnivaju svoj etnički identitet na religiji i poistovjećivaju ga sa religijom ili jednostavno se ne identifikuju sa nazivom Bošnjak i ne osjećaju se dijelom etničke grupe Bošnjaka...
Da ali ako vec postoji praksa kod popisivanja jevreja i izraelaca zasto to nije kod Bosnjaka i Muslimana. Znaci nije pitanje kako se neko osjeca nego cito ovo sto ce se raditi.

Ako je po ovome popisu jevrej isto kao izraelac onda istom logikom se moze tretirati musliman i bosnjak. jeli tako?
Pa ja mislim da bi trebali biti odvojeni Izraelci i Jevreji... Mada svakako sumnjam da će se iko od naših Jevjreja izjasniti kao Izraelac... :-)
Last edited by cyprus on 05/04/2013 23:29, edited 1 time in total.
cyprus

#231 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

BHCluster wrote:
cyprus wrote:
Nebitno pitanje jer postoje razlozi za to naravno koje neopravdavaju nista.
Ne mislim da je to pitanje išta nebitnije od toga koliko će biti Bošnjaka, Bosanaca i Muslimana...
BHCluster

#232 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
Pa ja mislim da bi trebalo biti odvojeni Izraelci i Jevjreji... Mada svakako sumnjam da će se iko od naših Jevjreja izjasniti kao Izraelac... :-)
Nebtno je sta ja ili ti mislili to ce kako stvari stoje tako biti i.
BHCluster

#233 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

cyprus wrote: Ne mislim da je to pitanje išta nebitnije od toga koliko će biti Bošnjaka, Bosanaca i Muslimana...
Narodu kojem je bilo dozvoljeno da se jedno vrijeme izjasnjavaju samo kao Srbi ili Hrvati, pa onda neopredjeljeni pa onda im bilo dozvoljeno kao Muslimana ja misli da ov drugo pitanje sto si postavio je mnogo vaznije da nebi "neki" opet pokusali nesto sto smo gledali 90-tih.
TomANDJerry

#234 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by TomANDJerry »

Bosnjak - Musliman - Bosanski ... ne zato sto to volim ili zelim (i volim i zelim , ali nije to razlog) vec zato sto to JESAM , i ne razumijem zasto neki mrze svoje porijeklo - jer onaj tko se izjasnjava kao Bosanac je ili Srbin ili Bosnjak ili Hrvat ili neka druga nacionalnost (ne regionalnost) ali ne zeli da to bude ..... zao mi je , ali tako je - mozes se ti izjasniti kao Japanac ili Nigerijac , ali stani pred ogledalo i vidjet ces tko si 8-) ....

Najgluplje mi je sto se oni koji se misle izjasniti kao Bosanci predstavljaju kao velike patriote i ljubitelji Bosne , a eto mi Bosnjaci smo nekakvi fasisti :-) .... pokusajte barem nakratko skontati u glavi koliko bi ova drzava dana (ili sati) izdrzala kada bi svi oni koji se deklarisu kao Bosnjaci nestali iz nje

Dalje , naivno je (i vise od toga) misliti kako ce Bosanci dobiti neka prava ako ih bude dovoljno .... ljudi to se nece dogoditi , ustav drzave se mjenja po parlamentarnoj proceduri - bilo je potrebno 100.000 mrtvih da bi se Dayton napisao - pa vi ste vise nego budale ako mislite da bi neko iz RS-a ili Zapadne hercegovine vama dao da budete ravnopravni .... kada bi se 60% gradjana BiH se izjasnilo kao Bosanci to nista ne mjenja , sve dok se pita RS i dok imamo mogucnost VETA na nacionalnom nivou vi nikada necete biti jednakopravni .... jednostavno cete nakon popisa biti gurnuti pod ostale (jos cete vjerujem zato kriviti Bosnjake :( ) ...

I na kraju , nije da nepostujem one koji ce se izjasniti kao Bosanci , ali probajte shvatiti da to ne postoji (ta nacionalnost) niti je ikada postojala - vi mozda pokusavate da je stvorite ... ali u ovakvom ustavnom uredjenju BiH to NIKAD , ali NIKAD nece proci ....
omađijaj me

#235 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by omađijaj me »

Sama nacionalnost ne postoji ako se tako gleda... Kako su se franci ili prusi izjašnjavali, rimljani, dubrovčani....?

Nacionalnost nema nikakve veze sa krvnom povezanosti između ljudi, to je tek politički faktor. I to je ono glavno što se treba shvatiti.
Ismijavati se onima koji se izjašnjavaju Bosanci je ismijavanje sebe. Svako se može izjasniti kako hoće u datom trenutku i okolnostima. Niko nikoga ne priječi da se sutra izjasni kao amerikanac jer na to ima svako pravo ali to je više smješno ali biti bosanac nije.
Nacionalnost Bosanac postoji i postojat će sve dok se onima sa takvim stajalištem ćefne. I bošnjak je imao svoj početak, i hrvat i srbin isto. Možda za nekoliko vijekova će imati i kraj kao što su mnogi veliki narodi sklopili drugačiji politički stav ili su jednostavno izumrli. Možda za par vijekova u Evropi bude samo jedna nacija-Evropljani- a samo će se razlikovati iz koje su regije. itd itd
Ha ja ba

By omađijaj me®
BHCluster

#236 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

omađijaj me wrote:Sama nacionalnost ne postoji ako se tako gleda... Kako su se franci ili prusi izjašnjavali, rimljani, dubrovčani....?

Nacionalnost nema nikakve veze sa krvnom povezanosti između ljudi, to je tek politički faktor. I to je ono glavno što se treba shvatiti.
Ismijavati se onima koji se izjašnjavaju Bosanci je ismijavanje sebe. Svako se može izjasniti kako hoće u datom trenutku i okolnostima. Niko nikoga ne priječi da se sutra izjasni kao amerikanac jer na to ima svako pravo ali to je više smješno ali biti bosanac nije.
Nacionalnost Bosanac postoji i postojat će sve dok se onima sa takvim stajalištem ćefne. I bošnjak je imao svoj početak, i hrvat i srbin isto. Možda za nekoliko vijekova će imati i kraj kao što su mnogi veliki narodi sklopili drugačiji politički stav ili su jednostavno izumrli.
Ha ja ba

By omađijaj me®
A po ovome sada pravilniku ako se izjasnis da si Bosanka/Bosanac nije u istoj kategoriji kao Bosanac-Hercegovac znas li to?
TomANDJerry

#237 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by TomANDJerry »

omađijaj me wrote:Sama nacionalnost ne postoji ako se tako gleda... Kako su se franci ili prusi izjašnjavali, rimljani, dubrovčani....?

Nacionalnost Bosanac postoji i postojat će sve dok se onima sa takvim stajalištem ćefne. I bošnjak je imao svoj početak, i hrvat i srbin isto. Možda za nekoliko vijekova će imati i kraj kao što su mnogi veliki narodi sklopili drugačiji politički stav ili su jednostavno izumrli.
Ha ja ba

By omađijaj me®
Ima sve svako izjasniti kako hoce , kao sto sam vec rekao - ja se mogu izjasniti kao Japanac , ali dovoljno mi je da dodjem pred ogledalo i vidim istinu ....

Ako se tvoji roditelji izjasne kao Bosnjaci , kako ti mozes biti (po krvi i mesu) nesto drugo ... i to je ono sto ja govorim ... ljudi svijet tako funkcionise , nismo birali tko cemo biti i kakvi - treba se nositi sa time ...

a i ti si rekao ono sto i ja u sustini , Bosanci ne postoje vec pokusavaju da nastanu .... samo sto ti kazes da ce uspjeti , a ja kazem da nece - ne sa ovakvim drzavnim uredjenjem BiH (a ono se moze promijeniti ili ratom ili za nekih 200-300 godine prirodnim putem)
cyprus

#238 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

BHCluster wrote:
cyprus wrote:
Pa ja mislim da bi trebalo biti odvojeni Izraelci i Jevjreji... Mada svakako sumnjam da će se iko od naših Jevjreja izjasniti kao Izraelac... :-)
Nebtno je sta ja ili ti mislili to ce kako stvari stoje tako biti i.
Pa zar ne raspravljamo sad o tome šta ja i ti mislimo... Na ono kako će stvarno biti ne možemo uticati...
omađijaj me

#239 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by omađijaj me »

BHCluster wrote:

A po ovome sada pravilniku ako se izjasnis da si Bosanka/Bosanac nije u istoj kategoriji kao Bosanac-Hercegovac znas li to?
To su više tehničke stvari i zavrzlame koje će podijeliti tor bosanaca. Bilo bi super kad bi svijet bio savršen i postojale samo dvije nacije u BiH-Bosanac i Hercegovac.. a parlament nam tamo negdje na Ivan planini :lol: , al jbg ovako je kako je.. ne znam ni jednu drugu drzavu gdje su problemi ovakve prirode i stid me je da u ovoj drzavi je vaznije ko je ko nego jeli obrazovan, ima li završenu školu, koliko je sposoban da uveća standard, može li preživjeti od plaće.. Proklinjem ove ljude, Boga i roditelje što se nisam rodio u nekoj normalnijoj zemlji
cyprus

#240 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

BHCluster wrote:
cyprus wrote: Ne mislim da je to pitanje išta nebitnije od toga koliko će biti Bošnjaka, Bosanaca i Muslimana...
Narodu kojem je bilo dozvoljeno da se jedno vrijeme izjasnjavaju samo kao Srbi ili Hrvati, pa onda neopredjeljeni pa onda im bilo dozvoljeno kao Muslimana ja misli da ov drugo pitanje sto si postavio je mnogo vaznije da nebi "neki" opet pokusali nesto sto smo gledali 90-tih.
Nomenklatura naroda nema ništa sa onim dešavanjima iz 90-tih...
omađijaj me

#241 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by omađijaj me »

TomANDJerry wrote:

Ha ja ba

By omađijaj me®
Ima sve svako izjasniti kako hoce , kao sto sam vec rekao - ja se mogu izjasniti kao Japanac , ali dovoljno mi je da dodjem pred ogledalo i vidim istinu ....

Ako se tvoji roditelji izjasne kao Bosnjaci , kako ti mozes biti (po krvi i mesu) nesto drugo ... i to je ono sto ja govorim ... ljudi svijet tako funkcionise , nismo birali tko cemo biti i kakvi - treba se nositi sa time ...

a i ti si rekao ono sto i ja u sustini , Bosanci ne postoje vec pokusavaju da nastanu .... samo sto ti kazes da ce uspjeti , a ja kazem da nece - ne sa ovakvim drzavnim uredjenjem BiH (a ono se moze promijeniti ili ratom ili za nekih 200-300 godine prirodnim putem)
Ko kaže da se može promijeniti samo ratom? Pa sa takvim razmišljanjem kojeg ti imaš i ne treba nam ništa nego da se svi pobijemo.. Čuj ratom.. :roll:
omađijaj me

#242 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by omađijaj me »

Ovdje izgleda da svi shvaćaju nacionalnost kao nešto krvno neka ponos ovo ono..
Ja mogu birat šta ću biti: da li Bosanac, Bošnjak, Hrvat, Srbin, Hercegovac, Bosanac i Hercegovac, Šveđanin...
Nema uopšte veze ko su mi bili roditelji, nacija je tek riječ na papiru. Ja sutra mogu dobiti vizu za Ameriku. Pogodite kako ću se izjašnjavati, onako kao što se izjašnjava i čovjek koji je došao iz azije, afrike, evrope a to je Amerikanac
BHCluster

#243 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by BHCluster »

cyprus wrote:
Da jer su ovi vecinski sa liste individualaca komunisticke partije davnih dana odlucili da su "muslimani" srbi ili pak hrvati dok se nije izborilo i to za musliman...
omađijaj me

#244 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by omađijaj me »

BHCluster wrote:
cyprus wrote:
Da jer su ovi vecinski sa liste individualaca komunisticke partije davnih dana odlucili da su "muslimani" srbi ili pak hrvati dok se nije izborilo i to za musliman...
Tako ti je bilo i u osmanskom carstvu kad su svee zvali bošnjaci muslimani i bošnjaci nemuslimani.
cyprus

#245 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by cyprus »

BHCluster wrote:
cyprus wrote:
Nikad se nije ratovalo isključivo zbog imena naroda i izjašnjavanja na popisu... Niti će se ikada ratovati...
theTruePath

#246 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by theTruePath »

Kad vam kaze cyprus
The 51st State

#247 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by The 51st State »

bez bosnjaka nema bosne, a ni bosanaca, ostala izjasnjavanja/tumacenja/sranja su perverzne politicke pozadine, te zaostavstina komunizma, nakon 92-95 svako drugo tumacenje i insistiranje na nekim trecim pricama je u najmanju ruku degutantno, a realno zlonamjerno i komplesaski.
theTruePath

#248 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by theTruePath »

Zanimljivi su rezultati
respo

#249 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by respo »

TomANDJerry wrote:Bosnjak - Musliman - Bosanski ... ne zato sto to volim ili zelim (i volim i zelim , ali nije to razlog) vec zato sto to JESAM , i ne razumijem zasto neki mrze svoje porijeklo - jer onaj tko se izjasnjava kao Bosanac je ili Srbin ili Bosnjak ili Hrvat ili neka druga nacionalnost (ne regionalnost) ali ne zeli da to bude ..... zao mi je , ali tako je - mozes se ti izjasniti kao Japanac ili Nigerijac , ali stani pred ogledalo i vidjet ces tko si 8-) ....

Najgluplje mi je sto se oni koji se misle izjasniti kao Bosanci predstavljaju kao velike patriote i ljubitelji Bosne , a eto mi Bosnjaci smo nekakvi fasisti :-) .... pokusajte barem nakratko skontati u glavi koliko bi ova drzava dana (ili sati) izdrzala kada bi svi oni koji se deklarisu kao Bosnjaci nestali iz nje

Dalje , naivno je (i vise od toga) misliti kako ce Bosanci dobiti neka prava ako ih bude dovoljno .... ljudi to se nece dogoditi , ustav drzave se mjenja po parlamentarnoj proceduri - bilo je potrebno 100.000 mrtvih da bi se Dayton napisao - pa vi ste vise nego budale ako mislite da bi neko iz RS-a ili Zapadne hercegovine vama dao da budete ravnopravni .... kada bi se 60% gradjana BiH se izjasnilo kao Bosanci to nista ne mjenja , sve dok se pita RS i dok imamo mogucnost VETA na nacionalnom nivou vi nikada necete biti jednakopravni .... jednostavno cete nakon popisa biti gurnuti pod ostale (jos cete vjerujem zato kriviti Bosnjake :( ) ...

I na kraju , nije da nepostujem one koji ce se izjasniti kao Bosanci , ali probajte shvatiti da to ne postoji (ta nacionalnost) niti je ikada postojala - vi mozda pokusavate da je stvorite ... ali u ovakvom ustavnom uredjenju BiH to NIKAD , ali NIKAD nece proci ....
sve govoris ispravno osim zamjena teza
govoris za bosance sto bi trebao za bosnjake i obrnuto
svi smo mi bosanci shvati to
bosanac je nastao iz bosnjaka ne nekim podijelama i slicno nego je samo rijec zamjenjena
a danasnji bosnjak nema nikakve veze sa bosnjakom od prije 100-200-500 godina
danasnji termin bosnjak je izmisljen 93-e u ratu i predstavlja samo muslimana nista vise
to je danasnji problem oko tih rijeci i izjasnjavanja
a to se danas koristi zbog licnih interesa nekakvim krsenjem nacionalnih interesa pa se digne srbin i kaze krsi se vidite sta nam rade bosnjaci onda se digne neko od bosnjackih guzonja malo pomene srebrenicu fazoni vidite sta nam rade a hrvati vjecito majorizirani i pod plastom toga sve 3 strane kradu
nabijem i jedne i druge i trece
theTruePath

#250 Re: Izjasnjavanje na popisu

Post by theTruePath »

a i cetvrte :lol:
Locked