Jay Gatsby wrote:
Bolje da ne izbacujem brojke i podatke o nedovoljnom poznavanju npr. engleskog jezika u zemljama engleskog govornog područja koje uopće nisu u tranziciji. O ostalim oblastima da ne govorim.
Pretjerujemo u preskripciji i hiperkorekciji. Izvorni govornik ne može pogriješiti jer on govori maternjim jezikom - kako ga je majka naučila. Nije "čevap" greška. "Čevap" je puko kršenje dogovorene pravopisne konvencije. 2+2=5 je greška zbog koje će svemirska raketa skrenuti s planiranog kursa, ali ako ja kažem "Hajdemo na čevape", sigurno je da nećemo otići puštati zmajeve na Sedreniku nego ćemo na Čaršiju na ćevape. Mi se možemo dogovoriti i da je "čevap" pravilno, ali 2+2 ne može biti jednako 5.
Razlika između Č i Ć jednostavno postaje redundantna u jeziku i postoji mogućnost da u budućnosti ta razlika nestane. Nije to pitanje (ne)pismenosti. Redundantno je gotovo 50% izrečenog jezičkog materijala. Nekada je npr. bilo (pade mi na pamet pjesma): "dvojinu su stari Sloveni imali u rečniku", ali danas dvojine više nema. Da ne spominjemo raznorazna slova. Ljudi imaju problema s razlikom između Č i Ć jer je manje važna od razlike M i N (koja je ovdje spomenuta). MOĆ i NOĆ za razliku od MOČ i NOČ.
Nemoguće je napisati veći komad teksta, a ne napraviti grešku. Zato treba malo "spustiti durbine" kad se čovjeka proglašava nepismenim jer... ispada da smo svi nepismeni. A nije baš tako.
Ljudi se sporazumijevaju i rukama i crtežima i pijeskom i čime sve ne. Ne vidim šta je tu problem.
Pa je li to i mi trebamo da pratimo taj "trend" nepoznavanja vlastitog jezika ?
Čevap je greška, pomislio bi da me neko jebe, kakav crni čevap. Pitam je li mislis na ćevap, ako opet kaze čevap, ne idem na te čevape
To je pitanje elementarne nepismenosti, nije manje važna od m i n.
Daj mi taj "veći" komad teksta da vidiš DA greške neće biti.
Ne ispadaju svi nepismeni, ispadaju oni koji i jesu nepismeni. Najgore je sto se diče tim i htjeli bi da mijenjaju jezik. Nauči brate razliku, ako treba i na silu.
Znači da se i danas trebamo sporazumijevati rukama i nogama, znači na razne konkurse koji izlaze na web portalima treba se prijavljivati skajpom pa ono na kameru budućem poslodavcu mahati rukama i objašnjavati svoje sposobnosti.