Spektakluk wrote:Pozdrav svima,
pročitao sam mnogo postova na ovu temu, ali mi trebaju savjeti iskusnih vozača. Naime, davno sam položio, ali tek skoro kupio auto sa 95 KS, i zapreminom motora 2.0, dizelasa t epočeo da vozim.
Presao sam otrprilike 100 km nakon polaganja vozačkog i to uglavnom po gradu vježbajući kretanje na semaforima. Juče sam povezao jednog starijeg kolegu koji mi je rekao da je primijetio da vrlo dobro krećem za početnika bez ikakvog trzanja i sl. ali da nepravilno vozim i da na svakom stajanju držim pritisnuto kvačilo. Rekao mi je da je to jako loše zbog oštećenja kvačila te da ne bi trebao razviti takvu naviku jer ću je kasniej teško ispraviti, već da na svakom iole dužem stajanju izbacujem iz brzine, puštam kvačilo i držim auto na kočnici (ako je potrebno).
Međutim, danas sam pokušavao da tako radim, te bez obzira što je auto dizel (navodno laške krenuti), dešavalo mi se da mi se auto ugasi na semaforu i to 2-3 puta uzastopno (uz nezaobilazno oduševljenje kolone iza

). Uvijek se to dešava kad sam prvi na semaforu i kada je blaga uzbrdica. Pretpostavljam da se to dešava zašto što kada vidim žuto svjetlo, brzo šaltam u brzinu i puštam kvačilo uz i dalje pritisnutu kočnicu.
Kako da ispravno i brzo krenem u ovakvim situacijama i kako da uvježbavam ove situacije? D ali je uopte prethodni savjet kolege ispravan?
Hvala
Savjet kolege je ispravan. Kad staneš na semaforima izbaci iz brzine, kad je auto izbačeno iz brzine nema potrebe da držiš kvačilo, i ako je uzbrdica, ili nizbrdica, drži pritisnutu kočnicu, da se auto ne bi kretalo. Kad krećeš, a na uzbrdici si, pritisni kvačilo, to činiš lijevom nogom, desna ti je na kočnici, ubaci u brzinu, puštaj kvačilo dok ne čuješ da se mijenja zvuk motora, desnu nogu s kočnice prebaci na gas i krenućeš bez trzanja i neće ti se auto ugasiti.
Tebi se auto gasi zato što naglo pustiš kvačilo, a ne dodaš gas, ali neće se to dešavati ako budeš radio onako kako ti rekoh. Vježbaj, a i najiskusnijim vozačima se zna desiti da se auto nekad ugasi, ako se to desi i oni nervozni iza tebe ti počnu svirati, ti se ne uzrujavaj, pritisni kvačilo,i kočnicu, ne moraš auto izbacivati iz brzine, ponovo ga upali, i kreni ponovo, pri tom u sebi govori "Sviraj ćaći svom, ja ću polako, ne gori ništa

"
Vježba čini majstora