Ukrajina

Post Reply
Captain Ahab

#22451 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

jao_situacije wrote:Ulijećem k'o padobranac jer nisam upućen, ali može li neko logično objašnjenje zašto borbe baš na aerodromu. Hvala :)
Aerodrom je nabliza pozicija gradu Donjecku koju kontrolise ukrajinska vojska (zapravo je dio grada). Ukrajincima bi bio vrlo koristan u bilo kakvoj akciji oslobadjanja grada, a separatistima za odbranu.

Ali mozda i bitnije od toga, nakon 6 mjeseci bezuspjesnih pokusaja separatista da ga zauzmu, aerodrom je vec dobio veliku simbolicnu vrijednost i za jedne i druge.
Captain Ahab

#22452 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

Kikibombona wrote:
jao_situacije wrote:Ulijećem k'o padobranac jer nisam upućen, ali može li neko logično objašnjenje zašto borbe baš na aerodromu. Hvala :)
I meni ovo ne ide nikako u glavu. Pa zar se ne mogu na drugim mjestima probiti linije...... Fakat cudno, kao i rat u Ukrajini u cjelosti.

Ukrajinci su ovdje neminovno donji. Urusit ce se ekonomski. Prorusi nema sanse da izgube kada je Rusija na njihovoj strani.
Cuj, Ukrajincima i odgovara mir sada i vise su se trudili da odrze primirje. Sve ove okrsaje zadnjih mjeseci primirja su uglavnom prouzrokovali separatisti. Putinu odgovara stanje konstantne nestabilnosti (ali ne i pravi rat) upravo da bi sprijecio Ukrajinu da se bavi reformama i ekonomijom.
muzicar_iz_parka

#22453 Re: Ukrajina

Post by muzicar_iz_parka »

Aerodrom za Ukrajince ima više simboličku vrijednost otpora i pobjede, ipak su se uspjeli tu održati mjesecima iako je okolo sve manje-više okruženo neprijateljskim snagama, a navodno su sa tornja korigovali gađanje artiljerije u tom području po suprotnoj strani.
Nisam dugo gledao karte, ali mislim da ih je podržavala njihova artiljerija gađanjem po neprijatelju, pa pobunjenici nisu ni pokušavali zauzimanje aerodroma odnosno kad bi pokušali ovi bi po njima osuli.

Čitam da je Porošenko izdao naredbu za mobilizaciju novih 50 000 vojnika, moglo bi biti svašta u danima/sedmicama koje dolaze.
jao_situacije

#22454 Re: Ukrajina

Post by jao_situacije »

Kikibombona wrote:
I meni ovo ne ide nikako u glavu. Pa zar se ne mogu na drugim mjestima probiti linije...... Fakat cudno, kao i rat u Ukrajini u cjelosti.

Ukrajinci su ovdje neminovno donji. Urusit ce se ekonomski. Prorusi nema sanse da izgube kada je Rusija na njihovoj strani.
Ja razumijem da Rusi šalju oružje i ljude, ali zar ovi Ukrajinci nemaju teškog oružja iz SSSR.. uostalom koliko su spremni i istrenirani ti separatisti da ih jedna profesionalna vojska/armija ne može riješiti. Ja ne vjerujem da je Putin poslao 1 000 000 vojnika. Za mene previše čudno i nejasno oni tamo nešto kume i mole za financijsku pomoć vojsci Ukrajine.. naoružanja u Ukrajini garant imaju dovoljno da pokrenu 3 svjetski rat. Ili je tim Ukrajincima moral 0 ili je nešto drugo u pitanju..
Captain Ahab

#22455 Re: Ukrajina

Post by Captain Ahab »

jao_situacije wrote:
Kikibombona wrote:

Ja razumijem da Rusi šalju oružje i ljude, ali zar ovi Ukrajinci nemaju teškog oružja iz SSSR.. uostalom koliko su spremni i istrenirani ti separatisti da ih jedna profesionalna vojska/armija ne može riješiti. Ja ne vjerujem da je Putin poslao 1 000 000 vojnika. Za mene previše čudno i nejasno oni tamo nešto kume i mole za financijsku pomoć vojsci Ukrajine.. naoružanja u Ukrajini garant imaju dovoljno da pokrenu 3 svjetski rat. Ili je tim Ukrajincima moral 0 ili je nešto drugo u pitanju..
Cuj, vojska im je bila nesposobna i neorganizovana, bez obuke, oficiri korumpirani, oruzje zastarjelo. Nije lako iz toga napraviti pravu vojsku. Plus sto nikada nisu ni izvrsili potpunu mobilizaciju, vec su pokusavali da rijese problem sa max. 50,000 vojnika. Kad je Putin poslao direktno vojsku bilo je game over...
Kikibombona

#22456 Re: Ukrajina

Post by Kikibombona »

jao_situacije wrote:
Ma imaju Ukrajinci oruzja kao blata. Nije u tome stvar. Problem je lova i motivacija. Nemaju love da finansiraju velike operacije, a vojnici koji pretezno dolaze sa zapada nemaju tako izrazen motiv da se bore 'tamo negdje'......

Mogla bi Ukrajina mobilisati recimo 200 000 vojnika...... Sa takvom silom bi neminovno zgazili pobunjenike..... Al jasno je i njima da bi se u tom slucaju umjesala Rusija i da bi tek onda pretrpili poraz. Zbog toga rat nizeg intenziteta, rat iscrpljivanje i cekanja na politicko rjesenje.
jao_situacije

#22457 Re: Ukrajina

Post by jao_situacije »

Captain Ahab wrote:
jao_situacije wrote:
Kikibombona wrote: I meni ovo ne ide nikako u glavu. Pa zar se ne mogu na drugim mjestima probiti linije...... Fakat cudno, kao i rat u Ukrajini u cjelosti.

Cuj, vojska im je bila nesposobna i neorganizovana, bez obuke, oficiri korumpirani, oruzje zastarjelo. Nije lako iz toga napraviti pravu vojsku. Plus sto nikada nisu ni izvrsili potpunu mobilizaciju, vec su pokusavali da rijese problem sa max. 50,000 vojnika. Kad je Putin poslao direktno vojsku bilo je game over...
Hvala na objašnjenju.. Realno kad vidim one separatiste nekakvi banditi koji se prave vojnicima, a eto izgleda ni Ukrajina nema vojsku. I to s mobilizacijom im je genijalna ideja valjda računaju da će se Putin okaniti ćorava posla, a na ove separatiste onda poslati MUP da ih pohapse. Kolika država, a veća banana nego BIH.. :roll:
muzicar_iz_parka

#22458 Re: Ukrajina

jao_situacije wrote:
Ukrajina nema profesionalne vojske u tom smislu, u toj državi vlada raspad sistema od kako je postala nezavisna do danas, a kad je sve u rasulu onda ne može biti ni vojska dobra.
I ti pobunjenici su većinom ukrajinski državljani, ima tu svega i svačega, od bivših vojnika, policajaca do običnih ljudi. Bilo je u više navrata razmjena zarobljenika, rijetko koji zarobljeni da nije Ukrajinac po državljanstvu, etničko izjašnjavanje je dosta komplikovanije kod njih.
Ima Ukrajina oružja i municije da vodi rat 100 godina, ali ne pobjeđuje oružje samo nego vojnici, a bitna je i logistika, džaba npr. 500 tenkova udaljenih 700 km od linije fronta. Svo to sovjetsko naoružanje koje je ostalo, čini mi se 1/3 ili 1/6 ukupnog arsenala, nije održavano i propadalo je decenijama, na papairu imaš gomili svega, ali pitanje je koliko je to ispravno odnosno treba dosta vremena da se to osposobi.
I na strani simpatizera pobunjenika i na strani vojske, ako uzmemo cifre koliko naroda predstavljaju, mala je spremnost da se upuste u rat, ukrajinska vojska je imala ogromne probleme sa mobilizacijom tj. sakupi se puno na raznoraznim paradama van zone borbenih dejstava ali rijetko ko želi staviti glavu u torbu.
muzicar_iz_parka

#22459 Re: Ukrajina

Captain Ahab wrote:
Mislim da nema puno obične ruske vojske među pobunjenicima (mislim na one u aktivnoj službi pri ruskoj vojsci), pomoć Rusije je više u obavještajnom pogledu i dostavljanju podataka o kretanju ukrajinske vojske i ostalih oružanih jedinica, te po američkom sistemu "vojnih savjetnika" tj. ljudi koji obučavaju "pobunjenike" za rat. Osim onih zalutalih pripadnik VDV nikog Ukrajinci od Rusa nisu uhvatili, a bio je popriličan broj zarobljenika do sada i većina je razmjenjena, moralo bi onda biti dosta više Rusa među njima.

Što se tiče mobilizacije, bilo je više pokušaja masovne ali je bio slav odaziv, donekle za razumjeti kad su ljudi vidjeli da "podobni" i oni sa parama nisu pozivani, onda zašto bi oni podmetali svoja leđa ako neće oni koji ih pozivaju na to. Naravno držanje velikog broja vojske u zoni borbenih dejstava košta poprilično takođe.
Challenger__

#22460 Re: Ukrajina

Post by Challenger__ »

I na strani simpatizera pobunjenika i na strani vojske, ako uzmemo cifre koliko naroda predstavljaju, mala je spremnost da se upuste u rat, ukrajinska vojska je imala ogromne probleme sa mobilizacijom tj. sakupi se puno na raznoraznim paradama van zone borbenih dejstava ali rijetko ko želi staviti glavu u torbu.
Suština cijele priče. Ogromna većina građana Ukrajine se ne identifikuje sa proklamovanim ciljevima marionetske vlade u Kijevu, ili, u najmanju ruku, vlada duboka podjeljenost u zemlji.
jao_situacije

#22461 Re: Ukrajina

Post by jao_situacije »

Izgleda ljudi shvatili da to nije njihov rat.. Ispade poslovični p'jani rusin pametniji nego što se pretpostavljalo..
Klavikula

#22462 Re: Ukrajina

Post by Klavikula »

aerodrom je tacka od strateske vaznosti. funkcionisanje Donbasa, kao zamrznutog sukoba ili nezavisne drzave, bez aerodroma nije realno. od znacaja je i to sto je ovo najveci aerodrom u istocnom dijelu zemlje, dalje, kao sto je vec neko naveo, sa tornja se vrsila korekcija vatre po Donjecku, zatim oslobadjanje snaga koje aerodrom drze u okruzenju, politicki i simbolicki znacaj itd.

btw. kad vec raspravljamo o (ne)uspjehu UA treba napomenuti da je blakansko ratno profiterstvo 90ih sega, slal, posalica u odnosu na ukrajinsko. uz to, dio oficira i vojnika je napustio istu, losa organizovanost i u mirnodopskim uslovima, katastrofalna logisticka podrska, nesto skromniji kapaciteti komandnog kadra, nesposobnost politickog vrha koji objektivno utice i na vojsku, nedovoljna podrska u narodu, kako onom iza, tako i ispred linije fronta itd.

nema sumnje da ce s vremenom biti bolji i ucinkovitiji, kao i njihov protivnik. ratno iskustvo ce biti na njihovoj strani, ali ocekivati da neko preko noci rijesi situaciju je nerealno, jer upitno je koliko armija u svijetu moze rijesiti problem separatizma (ili pobunjenika sa drugacijim ciljevima) u kratkom roku.

rat ko i svaki rat danas, 4,5 a mozda i vise godina trajanja.
jao_situacije

#22463 Re: Ukrajina

Post by jao_situacije »

Klavikula wrote:
aerodrom je tacka od strateske vaznosti. funkcionisanje Donbasa, kao zamrznutog sukoba ili nezavisne drzave, bez aerodroma nije realno. od znacaja je i to sto je ovo najveci aerodrom u istocnom dijelu zemlje, dalje, kao sto je vec neko naveo, sa tornja se vrsila korekcija vatre po Donjecku, zatim oslobadjanje snaga koje aerodrom drze u okruzenju, politicki i simbolicki znacaj itd.

btw. kad vec raspravljamo o (ne)uspjehu UA treba napomenuti da je blakansko ratno profiterstvo 90ih sega, slal, posalica u odnosu na ukrajinsko. uz to, dio oficira i vojnika je napustio istu, losa organizovanost i u mirnodopskim uslovima, katastrofalna logisticka podrska, nesto skromniji kapaciteti komandnog kadra, nesposobnost politickog vrha koji objektivno utice i na vojsku, nedovoljna podrska u narodu, kako onom iza, tako i ispred linije fronta itd.

nema sumnje da ce s vremenom biti bolji i ucinkovitiji, kao i njihov protivnik. ratno iskustvo ce biti na njihovoj strani, ali ocekivati da neko preko noci rijesi situaciju je nerealno, jer upitno je koliko armija u svijetu moze rijesiti problem separatizma (ili pobunjenika sa drugacijim ciljevima) u kratkom roku.

rat ko i svaki rat danas, 4,5 a mozda i vise godina trajanja.
Sve to izgleda dobro nategnuto, očito im se ne ratuje. Biće to duga partija šaha sa živim pijunima. :(
nOrMaLaC

#22464 Re: Ukrajina

Post by nOrMaLaC »

Gledam užasne slike iz Donetska ovih dana :( Kako da niko ne spominje ovdje u nas civile koji stradaju u Donbasu od početka sukoba?
Nije niti ijedna humanitarna akcija organizovana u BiH za narod Istočne Ukrajine???
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#22465 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

čeka se prolječe a onda rokanje sa obje strane
trambusek88

#22466 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

Separatisti pokrenuli ofanzivu na naselje Peski
Image
Bodkin

#22467 Re: Ukrajina

Post by Bodkin »

JohnnyS wrote:Zajebano je u svakoj zemlji gdje postoji "značajna ruska manjina"... Uistinu me podsjećaju naa neke... :D

zajebano u svakoj zemlji gdje se zanemaruje znacajna ruska manjina. uistinu podsjecaju na neke :D
Co0l

#22468 Re: Ukrajina

Post by Co0l »

Naucilo se genocidom i etnickim inzinjeringom od manjina stvarati vecinu.Negdje prodje a negdje bas i ne.
Klavikula

#22469 Re: Ukrajina

Post by Klavikula »

ako se ovako tuku za vrijeme primirja, kako im je za vrijeme najkrvavijih dana. haman kompletna fronta od Donjecka do Gorlovke je danas aktivna. Ukrajinci se jos uvijek drze na aerodromu, iako Novorusi drze veci dio istog. jutros je UA krenula sa dosta oklopa (navodno 15 tenkova) na Spartak, sjeveroistocno od aerodroma. probili su se, pa su Novorusi digli neki most u zrak i sad su Ukrajinci blokirani, ako sam dobro upratio.
https://www.youtube.com/watch?v=I5S5R_vdZg4
o ovome je rijec. nesto tenkova je ostalo ispod srusenog mosta.
u toku dana Novorusi su pokrenuli napad na Peski, jugozapadno od aerodroma. izmedju ostalog i jedna manja jedinica cetnika je ucestvovala u tom napadu. veci dio mjesta je pao pod kontrolom Novorusa tokom dana, ali nisu uspjeli zauzeti kompletno naselje. kakva je situacija trenutno, ne znam. takodjer, u ovom naselju je 93. brigada UA upala u zasjedu i imaju odredjene gubitke.

zanimljivo, Novorusi su danas na Peski koristili TOS-1. izgleda da je prekogranicna opskrba sve bolja i bolja. Ukrajinci su djelovali sa Su-24 i Su-25 oko aerodroma i na Gorlovki. takodjer, koristili su rakete Tocka.
LDLT

#22470 Re: Ukrajina

Post by LDLT »

Bodkin wrote:
zajebano u svakoj zemlji gdje se zanemaruje znacajna ruska manjina. uistinu podsjecaju na neke :D

Šta ne dođu malo zaštititi Ruse u Baltičkim državama, stalno prigovaraju da su im uskraćena prava. A tamo su čak i malo veći postotak nego u Ukrajini.
Mislim, kad su ih već naseljavali dobar dio prošlog stoljeća, sigurno to nisu radili samo da bi u sljedećem svi emigrirali natrag u Motherland.
trambusek88

#22471 Re: Ukrajina

Post by trambusek88 »

Izgleda da je palo naselje Peski
Ironično, ulica Mira je bila prva borbena linija s južne strane prije pada naselja.
JohnnyS

#22472 Re: Ukrajina

Post by JohnnyS »

Bodkin wrote:
JohnnyS wrote:Zajebano je u svakoj zemlji gdje postoji "značajna ruska manjina"... Uistinu me podsjećaju naa neke... :D

Žalos' zanemarena :D
haos1

#22473 Re: Ukrajina

Post by haos1 »

Co0l wrote:Naucilo se genocidom i etnickim inzinjeringom od manjina stvarati vecinu.Negdje prodje a negdje bas i ne.
jest, ukrajinska vojska baca bombe od 500kg na naselja u kojima zive rusi: Ukrajinska vojska je na Gorlovku bacala bombe od 500 kg

u ovom ratu ukrajina je pocinila najvise zlocina. znate kako je, ko je bio prosla zrtva, on bude najveci zlocinac kasnije. ja mislim da bi ovo bio prigodan odgovor na agresiju protiv civila koju ovi ukrajinci vrse: АВБПМ 7200kg, eksplozivna moć 44t TNT-a. znači poput omanjih nuklearki, malo po tim zlocincima bacit. ne bi me cudilo da cujes sutra kako lete ukrajinci u zrak..
Bodkin

#22474 Re: Ukrajina

Post by Bodkin »

JohnnyS wrote:
Bodkin wrote:

Žalos' zanemarena :D
ma nije sto je zalost nego nema plakanja kad dobijes po labrnji od velikog brata :-D
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#22475 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

ubiše ih boksom
Post Reply