Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Lincoln-Burrows wrote: ↑25/04/2020 19:20
Nije opasan za one sa boljim imunitetom, a svi smo ljudi isto vrijedni.
A, kod gripe, prehlade i sl. to nije slucaj. Tu nas bas i ne tangira?
Mislim da se gripa slabije širi, nisam doktor ali znam da sam u familiji imao slučaj a ja se ne bi zarazio,
karantena nije nužna zbog gripe. Zaraznost je u pitanju i zato su mjere ovakvog tipa. Nije stvar tangira li nas gripa ili ne nego zaraznost.
Sada ne bih o tome koje su mjere dobre i koje su dovoljne. Očito je da se neki ljudi bune zbog mjera i u tome je izvor ovih nesuglasica.
Last edited by Lincoln-Burrows on 25/04/2020 19:38, edited 1 time in total.
Posljednje brojke iz Italije pokazuju (str. 12/13) da je 60 od gotovo 17 000 pozitivno testiranih ljekara i medicinskih sestara umrlo. Zbog toga je stopa smrtnosti Covid19 manja od 0,1% za one mladje od 50 godina, od 0,27% za starije od 50 do 60 godina, 1,4% za 60 do 70 godina i za 70 do 80 12,6%. Čak su i ove vrijednosti vjerovatno previsoke, jer je cesto rijec o smrtima sa, a ne od korona virusa, a uz sve to do 80% ljudi ostaje asimptomatsko, a neki od njih mozda nisu ni testirani. Međutim, u cjelini se vrijednosti slazu sa, recimo, onima iz Juzne Koreje i za opcu populaciju smrtnost je na nivou gripe. https://www.epicentro.iss.it/coronaviru ... df#page=13
Mislim da se gripa slabije širi, nisam doktor ali znam da sam u familiji imao slučaj a ja se ne bi zarazio,
karantena nije nužna zbog gripe. Zaraznost je u pitanju i zato su mjere ovakvog tipa. Nije stvar tangira li nas gripa ili ne nego zaraznost.
Sada ne bih o tome koje su mjere dobre i koje su dovoljne. Očito je da se neki ljudi bune zbog mjera i u tome je izvor ovih nesuglasica.
Kako to da, onda, ogromna vecina nas ne zna nikoga ko je bolovao (a pozitivno testiran), niti nekoga ko je umro od korone.
Kada je gripa uglavnom znamo veliki broj ljudi koji boluju, pa cak i podlegnu...
salik79 wrote: ↑25/04/2020 19:39Posljednje brojke iz Italije pokazuju (str. 12/13) da je 60 od gotovo 17 000 pozitivno testiranih ljekara i medicinskih sestara umrlo. Zbog toga je stopa smrtnosti Covid19 manja od 0,1% za one mladje od 50 godina, od 0,27% za starije od 50 do 60 godina, 1,4% za 60 do 70 godina i za 70 do 80 12,6%. Čak su i ove vrijednosti vjerovatno previsoke, jer je cesto rijec o smrtima sa, a ne od korona virusa, a uz sve to do 80% ljudi ostaje asimptomatsko, a neki od njih mozda nisu ni testirani. Međutim, u cjelini se vrijednosti slazu sa, recimo, onima iz Juzne Koreje i za opcu populaciju smrtnost je na nivou gripe. https://www.epicentro.iss.it/coronaviru ... df#page=13
Ma, Italija - zemlja smrti, što bi rekao naziv jedne teme.
Mozda si se zarazio ali nisi imao simptome? Mozda si bio imun pa se nisi razbolio? I gripa je jako prelazna samo sto smo na nju vecinom stekli odredjeni imunitet..
Imas porodicu preminulog doktora iz Sarajeva koji je bio pozitivan, dok mu je porodica, koja je bila svakodnevno sa njim, bila negativna..
laik1981 wrote: ↑25/04/2020 19:46
Mozda si se zarazio ali nisi imao simptome? Mozda si bio imun pa se nisi razbolio? I gripa je jako prelazna samo sto smo na nju vecinom stekli odredjeni imunitet..
Imas porodicu preminulog doktora iz Sarajeva koji je bio pozitivan, dok mu je porodica, koja je bila svakodnevno sa njim, bila negativna..
Mi jedino sto znamo je da nista ne znamo..
Nije to bas tako,,, evo samo na ovoj temi imas ne mali broj ljudi koji sve znaju...
Vjeruj mi ja ne znam nikoga ni ko je umro od gripe.
Ja znam i to dosta. A koliko ih ti licno znas od korone da su umrli, ili bolovali?
Kako znas da su umrli od gripe a ne sa gripom?
Joj, više... @salik79, molim te, nemoj produbljivati ove rasprave. Dosad si postavljao kvalitetne stvari, ne dozvoli da te zavlače, jer to im je jedini cilj.
Gledam danas neku konferenciju iz Crne Gore.Tamo je umrlo po statistici ukupno 6 osoba,a od toga je jedan umro direktno od Covid-19,a ostalih 5 su imali ostala oboljenja i bili stariji pacijenti.Tako rece ovaj nekakav njihov epidemiolog,sta li je vec.
Ne poastoji medicinski priznat nacin da se utvrdi i striktno kaze da je neko umro od posljedica covida-19. Trenutna praksa u svijetu je da se svi koji su umrli zarazeni coronom trpaju u smrt od iste. Tako da svi mi mozemo samo nagadjati od cega je ko umro, a brojaci ce nastaviti da plase ljude.
Posljednje brojke iz Belgije pokazuju da se nesto vise od 50% svih dodatnih smrti dogadja u domovima za njegu iznemoglih lica i starackim domovima, koji nisu zasticeni generalnim lockdownom. Covid19 je "potvrdjen" u 6% tih smrti, a "sumnja se na" u 94% smrtnih slucajeva. Oko 70% test pozitivnih osoba (zaposlenici i stanari/korisnici njege) nije imalo nikakvih simptoma za vrijeme testiranja. https://covid-19.sciensano.be/sites/def ... update.pdf