Ukrajina

sumirprimus

#222676 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 19/01/2026 12:44
Nema, sad su to ugledni gradjani nove i moderne Sirije, mozda dobiju i diplomatske pasose za odlicno uradjen posao.
Ima ima, dzaba spinijes te supljake bijele kacige su teroristi i slicna prica, nije prosla. ostaje lament.
ali da ima ih jos u zatvorima u kojima cuvaju isilovce.
doduse nije popularno reci da je i hts sa dzulanijem lovio isilovce i pripadnike huras al din,i izdavao njihove loge amerima, pa smo geldali i na temi sirija raketiranja isilovaca po siriji.
Point.

#222677 Re: Ukrajina

Post by Point. »

dr_Evil wrote: 19/01/2026 10:07
Point. wrote: 19/01/2026 09:46
dr_Evil wrote: 19/01/2026 08:50

Slobodno tumacenje politike, a moje je da je on Glumac. Tu je da izvrsava sta mu se kaze, nije da vodi.

Ali ne zahmeti, ja to mislim za vecinu svjetskih politicara.
Duboka država, vladari iz sjene i ta priča. De kruha ti
Nismo tu da se moramo sloziti. Ali mora se priznati da bolje glumi sada nego onomad dok je imao stand up. Valjda umjetnicki zrelije godine.

Kako bi bilo da svi isto mislimo. Evo po ovom forumu se cak i knjiga od njega trazila, da se procitaju velike mudrosti iz riznice znanja naseg Zelenskog. Ja sasvim otvoreno ostavljam mogucnost da su upravu forumasi koji traze mudrost u knjizi od Glumca, ali ja licno od židova i dalje najvise volim Marx-a. Najvece filozofsko djelo modernog svijeta covjek nam ostavio, a nikad nije bilo vise primjenjivo nego danas.
Čovjek je predsjednik napadnute države, ne vidim kako i na koji način glumi.

Al et, glumi i dalje nekakvog forumskog pseudo mudraca.
sumirprimus

#222678 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

ma zelenom kapa dole, mogao je pobjeci prvi dan, kad su svi milisli i niko mu ne bi zamjerio, ali je ostao kad je trebalo.
i to se pika.sve ovo ostlao, korupcija, lova, ljudi, p materine, je sekundarno, kad je trebalo zeleni je pkazao gdje mu je srce a bogme i mooda.
inace, i ja sam misljenja da bi bilo najbolje da smijeni sirskog, i da se lagano i on povuce i prepusti nekom drugom palicu. da ode sam i cista obraza.
nakalemice mu ruska masinerija svakako svasta nesta.
Čitalac

#222679 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Butusov o novom ministru odbrane Fedorovu:
Prvi put je na mjesto ministra obrane imenovana osoba koja je cijenjena u vojsci, među većinom zapovjednika koji se bave bespilotnim tehnologijama i letjelicama, i koja ima određene stvarne zasluge i visoko znanje. Prvi put je imenovana osoba koja ima reputacijsku povijest, i to u području rata. Postoje stvarne zasluge koje zaista vrijedi istaknuti, a koje su stvorile ovu priču o ugledu Mihaila Fedorova.
Doista, zahvaljujući radu Fedorova. Starlinkovi su se pojavili u Ukrajini. Osobno sam još krajem travnja 2022. primio od njega 300 Starlinkova, to je bila prva značajna serija koju je država dobila i ubrzao sam distribuciju trupama. To je zaista bio izvanredan događaj tog vremena jer je 300 Starlinkova odmah ušlo u nekoliko jedinica koje su se borile na fronti. Do kraja 2022. više od 5 tisuća Starlinkova ušlo je u vojsku. To je bio izuzetan događaj za naš rat.
Fedorov stoji iza konkretnih projekata: Vojska dronova i Linija dronova. Razgovarao sam s njim u siječnju 2023. Imao je niz pitanja o mojim utiscima s fronta i razvoju dronova. Tada sam mu rekao da nam je potrebno stvarno evidentiranje štete, koliko svaka brigada uništava pa da se na taj način može utvrditi tko koliko učinkovito radi. I ovaj sustav treba evidentirati video podacima jer u to vrijeme sve je zabilježeno pisanim izvješćima. Rekao sam mu da nam je potreban računovodstveni sustav, da je štetu potrebno računati isključivo na temelju video zapisa i da sve što nije zabilježeno na videu ne postoji i te neprijateljske gubitke ne treba uzimati u obzir.
I iskreno, zadivljen sam, jer je Fedorov to stvarno učinio. Od te ideje napravio je pravi sustav, pronašao je resurse za to, izgradio je sustav provjere, izgradio je računovodstveni sustav putem Delte, sustav situacijske svijesti koji postoji zahvaljujući njegovoj izravnoj intervenciji i toliko je raširen u vojsci. I onda su najbolje brigade stvarno dobile izravno financiranje 2023. godine.
Postoji konkretan i živopisan primjer – Lazareva pukovnija Nacionalne garde koja je pokrenuta od nule a uništila je neprijateljsku opremu vrijednu 15 milijardi dolara. Ova pukovnija pod zapovjedništvom pukovnika Pavla Elizarova, bila je prva jedinica u Ukrajini koja je na cijelu frontu proširila masovnu upotrebu bombardera i jurišnih dronova. I to se dogodilo zbog činjenice da je, kada je Lazar izgradio svoj sustav dronova, Fedorov taj koji je povećao proizvodnju i stvarno privukao velika državna ulaganja. "Lazar" jednostavno nije toliko razglašena jedinica, ali zapravo je to najbolja jedinica Oružanih snaga Ukrajine, u smislu borbenih računa. I takvi gubici koje su nanijeli ruskom borbenom ratnom stroju, mislim da će definitivno ući u povijest. Uloga Fedorova i ovdje je bila apsolutno odlučujuća u financiranju i odgovornosti za ovo područje...
drug_profi

#222680 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

:thumbup:
odličan i afirmativan tekst konačno
Čitalac

#222681 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Evolucija rata, priča Dmitro Stamkovski…

Image
- Prije rata radio sam kao turistički vodič u Kijevu. Supruga i ja tek smo kupili stan u Irpinu i tu smo dočekali prvi dan agresije. Sljedeći dan sam odveo suprugu i djecu na zapad Ukrajine.
- Cijelo ljeto sam išao u vojni ured Dniprovskog okruga u Kijevu. Gomile dobrovoljaca, stojiš u redu, dobiješ broj na komadu papira. Uvijek sam bio blizu broja sto i nikako da dođem na red. Tako sam cijelo ljeto proveo odlazeći u vojni ured, kao da idem na posao! Onda čujem da 67. brigada traži ljude, ali ne prođem fizički test zbog artroze koljena! Tada sam shvatio da zaostajem za mlađima, pa sam počeo trčati i ozbiljno su me liječili. U međuvremenu, završim tečaj taktičke medicine i obuku za Mavic…
- Konačno sam mobiliziran 14. lipnja 2023. Upadnem u pješaštvo, ali mi ubrzo ponude da vodim papirologiju jer se desilo da sam jedan od rijetkih u satniji koji je znao raditi na računalu. I dalje sam u rovu, ali manje. U početku je bilo 5 dana na položaju, pet dana odmora. Onda bude 12 dana na položaju pa dan odmora i tako…
- Nedavno sam shvatio zašto naši djedovi nisu voljeli pričati o ratu, koliko god ih pitao. Sada razumijem. Neugodno je pričati o tome da nisi bio heroj. I ja sam sada u istoj situaciji. Stvarno je strašno, želiš što prije otići kući. Budeš jako depresivan zbog životnih uvjeta, higijene…
- Rat se odjednom promijenio. Ako su se 2023. ozljede i smrti događale uglavnom od granatiranja, onda je godinu dana kasnije sve postalo puno strašnije zbog dronova. Bez obzira koliko ste obučeni, motivirani, precizni, ništa ne pomaže. Za dron su svi isti…
- U početku sam jecao pred svima kad čujem da je neko naš poginuo. Kasnije sam plakao kad ostanem sam. Onda se desio Vugledar. Tada mi se srušio svijet zbog smrti velikog broja prijatelja...
Osim toga, momci su u bolnicama, trebaju im isplate za ozljede, moraju prehraniti svoje obitelji. Brzina obračuna isplata ovisi o brzini obrade dokumenata. To je rad od jutra do večeri. Podnošenje zahtjeva za nagrade, otpis imovine, sve je to moj posao…
- Često je to beskonačni krug. Dođe autobus s novim borcima, a vi ih ujutro registrirate kao novopridošle, a tjedan dana kasnije šaljete njihove kovčege njihovim ženama. I to mi se dogodilo više puta, ne dvaput, ne pet puta. A onda me zovu rođaci, razgovaram s njima, plačem s njima…
- Ne krivim nikoga što je pobjegao. Krivim samo jednog vojnika koji je bacio ranjenog suborca, a zapravo ga je mogao iznijeti. Ljudski živčani sustav ima granicu snage i strpljenja. Mnogi su se dobrovoljno pridružili vojsci 2022. godine, a još uvijek su tu. Stoga mnogi dezertiraju, ne mogu podnijeti psihički i fizički. S druge strane, kvaliteta regruta je vrlo niska. Umjesto da regrutiraju prikladne ljude, uzimaju koga god stignu. U razredu u koji idu moja djeca blizanci, niti jedan otac nije se pridružio vojsci. Niti jedan!
- Prije ovog rata bio sam vrlo politički aktivna osoba. Nisam propuštao skupove, sudjelovao sam u revolucijama, redovito sam prisustvovao raznim političkim događajima. Sada me više ništa ne zanima. Jako sam umoran. Iscrpljen sam. Samo sanjam o tome da odem negdje daleko od rata, sjedim na obali mora i gledam u horizont i valove...
Čitalac

#222682 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Novo zaduženje gore spomenutog Elizarova.
Pavlo Elizarov (Lazar), zapovjednik specijalne jedinice "Grupa Lazar", postat će novi zamjenik zapovjednika Zračnih snaga Oružanih snaga Ukrajine, a promijenit će se i pristup korištenju protuzračne obrane, izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski u svom večernjem obraćanju.
"Ovaj će se sustav transformirati. Odobrio sam imenovanje novog zamjenika zapovjednika Zračnih snaga - Pavla Elizarova. U vojsci ga poznaju - Lazar, specijalna jedinica koja radi učinkovito. Zajedno s ministrom obrane Ukrajine i vojnim zapovjedništvom treba razviti - i bit će razvijena - nova organizacija za cijelu komponentu upravo takve zaštite neba", rekao je Zelenski.
Peacean

#222683 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

zigzag

#222684 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Hrustićev poznanik i susjed, čiji je identitet poznat redakciji, rekao je kako je krajem ljeta 2025. godine Selver govorio da želi otići u Rusiju.

- Njegova uvjerenja bila su vjerske prirode. Bizant, sveti ratovi i slično. Muslimani i pravoslavci protiv Zapada. Vjerovao je da čini ispravnu stvar boreći se za Rusiju. (…) Smatrao je da je Putin u pravu, da je dobar vođa i lider te da svi mi griješimo, rekao je njegov poznanik.
Znači ipak je glupi pizdun.
Čitalac

#222685 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Andrij Jusov (GUR): Svi zarobljeni plaćenici pričaju istu priču...
Andrij Jusov iz ukrajinske Glavne obavještajne uprave objašnjava obrazac iza priča koje ovi zarobljenici pričaju.
„Vrlo je uobičajeno među stranim plaćenicima imati tipičnu priču otprilike ovako: 'Eto, bio sam samo student ili sam radio u građevinarstvu, a onda su mi ponudili ovo, rekli da ću samo nositi granate ili nešto pomagati, neću morati pucati, a onda su me poslali, prisilili i tako dalje. Pa šta su radili? Hodali duž prvih crta s buketima cvijeća? Sve je to pokušaj manipulacije, način da se zaštite jer su sada uplašeni i u zarobljeništvu. Teško je povjerovati da netko tko je proveo dane u aktivnim borbama nije ispalio niti jedan metak“, kaže Jusov.
Po njegovim riječima, zadatak ovih stranaca nije preživjeti već jednostavno prijeći određenu udaljenost, pokriti teren ili provoditi izviđanje na suicidalne načine.
Jusov kaže da za one koji su potpisali ugovor sa agresorskom vojskom ipak postoje mogućnosti.
„Neka kontaktiraju program poput Želim živjeti, koji pokriva sve vojnike u ruskoj vojsci, uključujući i strane plaćenike. Ukrajinski stručnjaci mogu organizirati zasebnu operaciju za sigurno izvlačenje ​s fronta i prebacivanje u zatočeništvo pod odgovarajućim uvjetima. Moguć je i bijeg unutar Rusije, granica je prostrana, ponekad se može pobjeći prije ponovnog raspoređivanja. Ali, najbolji savjet je da se ne dovode u ovu situaciju. Ne potpisujte ugovore, neće biti ruske putovnice ni velikog novca. U najboljem slučaju će biti ranjeni, a u najgorem će umrijeti“, zaključuje Jusov.
talijan97

#222686 Re: Ukrajina

Post by talijan97 »

zigzag wrote: 19/01/2026 21:21
Hrustićev poznanik i susjed, čiji je identitet poznat redakciji, rekao je kako je krajem ljeta 2025. godine Selver govorio da želi otići u Rusiju.

- Njegova uvjerenja bila su vjerske prirode. Bizant, sveti ratovi i slično. Muslimani i pravoslavci protiv Zapada. Vjerovao je da čini ispravnu stvar boreći se za Rusiju. (…) Smatrao je da je Putin u pravu, da je dobar vođa i lider te da svi mi griješimo, rekao je njegov poznanik.
Intelektualac, samo zamisljam izlezavanje na kaucu i listanje o svetim ratovima po fejsbuku.
zigzag

#222687 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ma nek se jebe. I on i svaki tihi odobravalac putina.
Sve goli idiot.
Crvene_brigade

#222688 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Časiv Jar opet u igri...

karanana

#222689 Re: Ukrajina

Post by karanana »

pala neka naselja juzno od zaporozje grada. rusi na 17 kilometara od grada. (izvor: j. ropke).
zigzag

#222690 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/lav ... /260120103

Ovo je za mađare velika stvar. U značajnoj mjeri poklapaju Balkan. Sad je tu pitanje obraza vrijedi li sklapati pakt sa đavolom radi ove koristi.
video

#222691 Re: Ukrajina

Post by video »

zigzag wrote: 20/01/2026 12:36 https://www.klix.ba/biznis/privreda/lav ... /260120103

Ovo je za mađare velika stvar. U značajnoj mjeri poklapaju Balkan. Sad je tu pitanje obraza vrijedi li sklapati pakt sa đavolom radi ove koristi.
Pa nas su poklopili jos onda kad nam Hadzipasic (sda) EP proda INI (MOl-u).

Ovo za NIS i MOL se znalo jos ljetos.
Čitalac

#222692 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Fedorov: Imam jasnu viziju, ovog mjeseca vojsci će biti isporučeno 40 hiljada dronova presretača.
Ministar obrane Mihailo Fedorov uvjerava da ima jasnu viziju daljnjeg vođenja rata, kao i reforme Ministarstva obrane.
"Već sam prošao kroz cijelo osoblje Ministarstva obrane. Vrlo dobro razumijem strukturu rashoda i deficit za ovu godinu. Zahvaljujući kvalitetnim podacima, vidim gdje se troši novac, a gdje se može uštedjeti. Imam potrebno iskustvo za promjenu pravila igre", rekao je Fedorov.
On napominje da ima tri konzultanta: dva američka tima za istraživanje i razvoj (Centar za strateške i međunarodne studije CSIS i Rand) te britanski RUSI.
„Puno komuniciram s vojskom. Imamo sustav Army of Drones i Bonus - ePoints, koji pruža visokokvalitetne podatke s bojnog polja. Razumijem matematiku rata. Razumijem koliko ljudstva i opreme svaka jedinica pogađa, do koje dubine, koje je oružje učinkovito u borbenim uvjetima. Imamo vlastitu borbenu jedinicu koja je izravno uključena u bitke. Znamo o ratu s bojnog polja, a ne iz ureda. Ali rat nije samo borba, to je i upravljanje, logistika, opskrba, kognitivno ratovanje“, rekao je ministar.
Fedorov kaže da se od veljače prošle godine bavi dronovima presretačima.
„U to vrijeme nitko nije vjerovao u to. Ali ovog mjeseca, vojsci će biti isporučeno 40 tisuća presretača. Otvorili smo tržišta za dronove, rakete, elektroničko ratovanje i streljivo, promijenili politike i donijeli potrebne zakonske akte kako bismo što više ubrzali razvoj obrambenih inovacija“, naglasio je ministar.
Čitalac

#222693 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Butusov u Kupjansku.

sumirprimus

#222694 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Čitalac wrote: 20/01/2026 14:17 Fedorov: Imam jasnu viziju, ovog mjeseca vojsci će biti isporučeno 40 hiljada dronova presretača.
Ministar obrane Mihailo Fedorov uvjerava da ima jasnu viziju daljnjeg vođenja rata, kao i reforme Ministarstva obrane.
"Već sam prošao kroz cijelo osoblje Ministarstva obrane. Vrlo dobro razumijem strukturu rashoda i deficit za ovu godinu. Zahvaljujući kvalitetnim podacima, vidim gdje se troši novac, a gdje se može uštedjeti. Imam potrebno iskustvo za promjenu pravila igre", rekao je Fedorov.
On napominje da ima tri konzultanta: dva američka tima za istraživanje i razvoj (Centar za strateške i međunarodne studije CSIS i Rand) te britanski RUSI.
„Puno komuniciram s vojskom. Imamo sustav Army of Drones i Bonus - ePoints, koji pruža visokokvalitetne podatke s bojnog polja. Razumijem matematiku rata. Razumijem koliko ljudstva i opreme svaka jedinica pogađa, do koje dubine, koje je oružje učinkovito u borbenim uvjetima. Imamo vlastitu borbenu jedinicu koja je izravno uključena u bitke. Znamo o ratu s bojnog polja, a ne iz ureda. Ali rat nije samo borba, to je i upravljanje, logistika, opskrba, kognitivno ratovanje“, rekao je ministar.
Fedorov kaže da se od veljače prošle godine bavi dronovima presretačima.
„U to vrijeme nitko nije vjerovao u to. Ali ovog mjeseca, vojsci će biti isporučeno 40 tisuća presretača. Otvorili smo tržišta za dronove, rakete, elektroničko ratovanje i streljivo, promijenili politike i donijeli potrebne zakonske akte kako bismo što više ubrzali razvoj obrambenih inovacija“, naglasio je ministar.
bogme ko je pratio na tviteru amera o"learyja rajan ja mislim juce je objavio ili jutros, tred o dron ratu. i kako ukri pogresno rade i gube na duge staze, idu na broj ubijenih rusa a rusi udaraju po dubini, i dobro je ocrnio ukre. ne znam sta je iza, jer lik je u onoj chozn kmpani od pocetka rata bio.
Čitalac

#222695 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Fedorov kaže da je strateški cilj 50 hiljada poginulih i ranjenih Rusa mjesečno.
Ministar obrane Ukrajine Mihailo Fedorov izjavio je da je jedan od strateških ciljeva Ukrajine pogoditi Rusiju s gubicima do 50 tisuća mjesečno kako bi rat za nju bio nepodnošljiv.
"Predsjednik je postavio jasan zadatak: izgraditi sustav koji može zaustaviti neprijatelja na nebu, napredovati na kopnu i pojačati asimetrične i kibernetičke napade na neprijatelja i njegovo gospodarstvo. Učiniti cijenu rata za Rusiju takvom da je ne može postići. Dakle, silom prisiliti na mir", rekao je Fedorov.
Prema njegovim riječima, diplomacija ima svoj smjer rada, ali istovremeno država mora postići rezultate u vojnoj sferi.
„Prošli mjesec ruski gubici - provjereni video zapisom - iznose 35 tisuća ljudi. Ako dođemo do 50 tisuća, vidjet ćemo što će se dogoditi s neprijateljem. Oni ljude doživljavaju kao resurs, a problemi s tim su već očiti“, rekao je Fedorov.
zigzag

#222696 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ukrajince treba slušati a ne nekakve strance sto " naveliko analiziraju" preko tvitova i pišu trebali ste ovako ,trebali ste onako.

Nego, čitam ove komentare.
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/macr ... /260120146

Namnožilo se svetosavaca i spominjanje kosova.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#222697 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

talijan97 wrote: 19/01/2026 21:49
zigzag wrote: 19/01/2026 21:21

Intelektualac, samo zamisljam izlezavanje na kaucu i listanje o svetim ratovima po fejsbuku.
Kemtrejlsi, antivakser obavezno, protokoli sionskih mudraca, kriptozidovi...
sumirprimus

#222698 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Nije on jedini, koji misii da je putler na strani pravde i istine i da su za sve krivi masoni i cionisti.
Njegovo ideolosko teološko geopolitičko ispiranje mozga raznim teorijama zavejra utemeljenje i potvrdu nalazi i u vjeri i odbrani vjere, to je jasno na osnovu upisa i koristenja odredjenih termina. A vi kako hocete.
I ovde i na drugim temama se dalo svasta slicno procitetiti.
Čitalac

#222699 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Valerij Pekar: Treba nam snažna Europa, ne bi me iznenadilo strateško partnerstvo s Kinom...

Ovih dana u razgovorima s europskim političarima i diplomatima, čujem istu stresnu temu: "Moramo pregovarati sa Sjedinjenim Državama, jer se ne možemo snaći bez njih“.
Ovdje neću raspravljati hoće li se Europa snaći bez Sjedinjenih Država ili ne, jer je to pitanje nebitno. Nebitno je jer Sjedinjene Države ne žele pregovarati s Europom. Drugim riječima, nije važno što Europa misli o tome.
Još u veljači prošle godine napisao sam da se u novom svijetu bez pravila, interesi Sjedinjenih Država, Kine i Rusije podudaraju u tome da Europa treba biti podijeljena i slaba, postojati u obliku odvojenih izoliranih tržišta na kojima se može zaraditi i koja se mogu koristiti u različite političke svrhe. Europa ne bi trebala biti središte moći, ujedinjena i sposobna. Zato Sjedinjene Države i Rusija objema rukama podržavaju sve vrste euroskeptika, desničarskih i ljevičarskih populista i radikala.
Snažna ujedinjena Europa nije potrebna nikome osim Europljanima, uključujući i nas Ukrajince, jer mi smo Europa ne samo po geografskom položaju, vrijednosnoj osnovi i geopolitičkom izboru, za koji plaćamo krvlju, već i po principu jednog broda - ili ćemo zajedno veslati ili ćemo zajedno potonuti. Snažna Ukrajina, i neovisna Ukrajina općenito, potrebna je samo Europi, a Sjedinjenim Državama, Rusiji i Kini ne treba.
Naravno, neće biti pravog rata između Sjedinjenih Država i Europe, ali bi mogao započeti hladni rat s carinama, ograničenjima i raznim drugim alatima za međusobno odvraćanje. Ovdje su snage nejednake: Sjedinjene Države imaju bijesnog psa na svom krilu, koji se može pustiti na Europu s istoka. Neću se iznenaditi ako Kina u ovoj igri Europi uputi ponudu strateškog partnerstva koje će je zaštititi od zadiranja Sjedinjenih Država i Rusije. To bi bilo potpuno u skladu s kineskom klasičnom strategijom.
Europljanima moramo što aktivnije objasniti da se hitno moramo zaštititi barem s istoka. Europa neće dobiti hladni rat na dva fronta. Za aktivno ograničavanje ruske sposobnosti vođenja rata dovoljni su alati koje Europa danas ima. Lišeno sposobnosti vođenja rata, carstvo umire u agoniji. A Europa će postati neovisno središte moći, jer inače neće preživjeti.
Već sam rekao da ne vjerujem u smrt Europe. Tijekom proteklih 2500 godina svašta se dogodilo, ali cijelo to vrijeme Europljani su bili najenergičniji, najbrutalniji, najpromišljeniji, najvatreniji, najokrutniji, najinventivniji, najujedinjeniji, neustrašivi, prodorni osvajači, stvaratelji smisla, otkrivači, putnici, izumitelji, znanstvenici i umjetnici. Europa je stvorila sadašnji svijet kakav postoji. I ovo nije kraj predstave.
sumirprimus

#222700 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Evo ga nAsao sam, lik nije bezvrznjqkovic, a sta je pozadina dunno

Ryan O'Leary
@RyanO_ChosenCoy

Ukraine is not losing drone warfare tactically. Ukrainian units still kill large numbers of enemy infantry with FPVs daily.
Ukraine is losing operationally and strategically because it never defined depth ownership as the goal.
Drone warfare is not about who hits more soldiers today.
It is about who controls space tomorrow.
Depth ownership means controlling movement, logistics, ISR, comms, and decision-making across an entire sector, not just a trench or a bunker etc.
Ukraine’s drone effort is still optimized for infantry attrition, not sector transformation.
That creates good propaganda videos but weak overall outcomes in regards to operational and or strategic goals.
Russia is optimizing for the opposite. Fewer clips, more collapse.

Operational depth is where wars are decided.
If the enemy can move fuel, ammo, drones, crews, and repair vehicles 10 to 40 km behind the line without fear, they own depth even if they lose 5x the men in trenches.
Russia understood this shift first.
They stopped treating drones as flying grenades and started treating them as a system for denying movement, logistics, and drone operations. (Rubicon)
Ukraine still treats depth as undefined territory.
No one owns it. No one is responsible for it.
So it defaults to being used for infantry kills because that is easy to measure and emotionally satisfying.
Russia has defined depth ownership more clearly.
If Ukrainian movement in rear areas becomes dangerous, the sector will eventually collapse.
If Ukrainian drone crews cannot operate safely, the kill chain dies. This has been their focus with Rubicon etc. Collapse and sieze initiative.
This is why Russia focuses on:
• hunting drone operators
• destroying vehicles not soldiers
• striking logistics nodes
• jamming or killing ISR
• making roads lethal
That is depth ownership.
They do not care about infantry kills on a fucking graph. They plan for shaping operations.
Ukraine focuses on infantry because it is visible and politically safe.
But infantry is replaceable.
Fuel, repair, electricity, comms, trained crews, and logistics tempo are not.
The result is predictable.
Ukraine wins the tactical exchange and loses the operational one. We win the media but lose the ground.
Russia loses soldiers but gains freedom of movement.
Ukraine kills men but loses space.

This is not a problem of production or technology.
Ukraine has some of the best drones in the world.
This is a doctrine and responsibility problem. A problem that has plagued Ukraine since before mass drone usage. Its a mentality problem
Depth ownership is not assigned to anyone. It is literally a free for all.
SBS exists, but it is a branch, not a sector owner nor is it responsible for certain operations. its a clusterfuck.
Brigades own trenches.
No one owns the 20 to 80 km behind the front.
When no one owns depth, no one defends it.
When no one defends it, Russia fills it with drones.
When Russia fills it, logistics slow.
When logistics slow, fronts collapse quietly.
Easy enough to figure out? (apparently not for Ukraine. lets continue trumpeting 30k+ killed a month while we lose areas due to this bullshit.....
This is why the spiral is accelerating when it comes to land losses.
Every week rear movement becomes more dangerous.
Every week drone teams survive less.
Every week Ukraine spends more effort just maintaining yesterday’s position. BECAUSE WE ARE FOCUSED ON TARGETING INFANTRY!!
How to fix this starts with redefining the mission.
Drone success metrics must shift from body count to sector denial. This idea we can kill to collapse russia is absolutely fucking stupid and holds no value in strategic or operational standing. It holds likes, heart emojis and that is it. it is not a strategic win! (ITS FUCKING STUPID)
Depth ownership must be formally defined as a mission space.
Someone must own each section and be responsible for each section.
Someone must be evaluated on whether Ukrainian movement is safe and Russian movement is not. And to ensure that pressure is applied to keep friendly lanes clear.
Drone units must be tasked primarily against systems, not people.
Logistics, EW, comms, ISR, repair, transport, drone crews, artillery, mortars, etc etc
Infantry becomes a secondary target, not the main one. Infantry do not shape the battlefield. They simply exploit the openings created by weapon platforms & systems.
Every sector needs a depth map.
Routes, hubs, choke points, drone corridors, EW lines. AND IT NEEDS TO BE SHARED TO EVERY UNIT AND COORDINATED PROPERLY!!!!
If those are not mapped and contested daily, depth is being lost. Lost depth = lost ground
SBS must be used to enforce standardization and integration, not just production.
Same training. Same comms discipline. Same frequency management. Same kill chain logic across brigades and across fronts. This idea you can kill your way to victory through infantry losses is asinine. It does not work outside of getting media attention. it is a fools errand. and strategically a fuck up
Ukraine must treat depth ownership as equal to holding ground.
A sector where rear movement is unsafe due to drones is already lost even if the trench is still held. I will say it again: A SECTOR WHERE REAR MOVEMENT IS UNSAFE DUE TO DRONES IS ALREADY LOST EVEN IF THE TRENCH IS STILL HELD
This is still reversible.
Ukraine has innovation, production, and talent.
What it lacks is clarity of mission at the operational and strategic level and proper command to be forward thinking away from Social media likes and whatever else bullshit comes from killing infantry.
WE MUST Define depth. Assign ownership. Measure it. Analyze it, Fight for it daily.
If this is not done, no amount of FPVs hitting infantry will stop the slow collapse of sectors.
Drone warfare has never been about killing russian soldiers to even the playing field. Any thought of that is ridiculous and shows lack of forethought.
It is about deciding who gets to move, supply, think, and survive tomorrow.
Right now, Russia is winning that fight.
Ukrainian command needs to understand and decide ownership. This idea where GUR, SSO, Alfa, Police, SBS, Regular units etc can launch drones wherever the fuck they please at whatever distance is absolutely ridiculous.
0-20km Brigades
21-80km SBS (fills voids for the 0-20km during high pressure situations and concentrated assaults by russian forces)
80-150km SSO
150km-300km Alfa
300km+ GUR

The above is a example that creates ownership and priorities. This creates ownership, responsibility, and prevents over expending resourecs for targets outside of their area. it also cuts down on and helps centralize intelligence etc.

I am not sure why Ukrainian leadership has yet to figure this out, but the free for all at the frontline and in general when it comes to targeting is absolutely dog shit. We could kill 100k russians a month and it will not turn the tide if we can not create ownership to shape the battlefield. And to do that we need units focused on certain depths.

for fucks sake.
And this isnt a Magyar problem. This is a overall leadership problem from the MOD down.
There is ZERO reason any SOF unit is using FPVs to strike infantry at the 0 line outside of it looking good for metrics for the brave one or whatever the fuck that bullshit point system is.
Your sof units should be fucking up logistics, command, supply, etc not killing dumbass infantry at the 0 line. Its a waste of elite soldiers, intelligence assets, and budgetary concerns. its fucking ridiculous.
Brigade= 0 line
SBS= support for 0 + xx KM extra.
Everything past that should be your SOF units. and they should be inflicting operational and strategic kills. If after 3 months of work in a sector if a SOF unit cant define what the big picture/small picture effects were on the operational/strategic/sector command then they failed to do their job. Killing infantry by the way is not operational or strategic effect. its localized.
Post Reply