Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Hakiz

#22251 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

foxlife wrote: 07/08/2021 17:14
Hakiz wrote: 07/08/2021 17:10

Kada se od Skenderije krene prema SCC, prođe Ministry od Ćeif, naiđe se na zid uz koji su kontejneri. Iz tog zida viri 15-20 cm šipka od armature, oko 1 cm debela, možda i deblja. U nivou stomaka čovjreka prosječne visine. Ne znam koliko je tu tako izložena, vjerovatno godinama. Neko ako se oklizne i padne na tu armaturu, zvaće mu se na halal.

Eto, kao neko čita iz Centra, ne mora načelnik, ali ako i on čita, da im ne bude zametile da spriječe nečiju ozbiljnu povredu ili smrt. Jedan radnik sa ugaonom brusilicom za nekoliko sekundi bi riješio stvar. Samo neko iz opštine da se sjeti da tom radniku da nalog.

Spada li ovo pod "raditi svoj posao"?
moze se reci da spada samo je pitanji zna li se za to
evo da ti nisi napisao ja ne bih nikad znao za to prvo sto ne prolazim bas tim putem skoro nikad a i kad prodjem to je autom pa ne primjetim to
drugo da li je iko poslao zahtjev da se to rijesi primjedbu zalbu obavijest bilo sta?
Nešto mislim da je nemoguće da ni jedan radnik opštine, pa i sam načelnik, dugo, možda i godinama, nisu prošli tim putem.

Nije meni problem, ja ću takve stvari pronaaziti i obavještavati ih. Daju mi, fino, radno mjesto, da mi posao bude da obilazim opštinu i obavještavam o takvim stvarima, sigurno će znati. Nema džaba. Ja znam, svi koje poznajem znaju jer sam ih upozorio, evo sada i ti znaš,ostali neka se obrate opštini i načelniku ako im se neko drag na tu šipku nabode. Oni primaju platu da rješavaju stvari u opštini, ne ja.
dječak sa šibicama

#22252 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by dječak sa šibicama »

Pa dobro, ti si mogao prijaviti, malo je nerealno ocekivati da oni znaju gdje svaka sipka viri iz betona. Zato im javis, a ako ne reagiraju, onda su supci.
Hakiz

#22253 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Styling wrote: 07/08/2021 17:18
Hakiz wrote: 07/08/2021 17:10

Kada se od Skenderije krene prema SCC, prođe Ministry od Ćeif, naiđe se na zid uz koji su kontejneri. Iz tog zida viri 15-20 cm šipka od armature, oko 1 cm debela, možda i deblja. U nivou stomaka čovjreka prosječne visine. Ne znam koliko je tu tako izložena, vjerovatno godinama. Neko ako se oklizne i padne na tu armaturu, zvaće mu se na halal.

Eto, kao neko čita iz Centra, ne mora načelnik, ali ako i on čita, da im ne bude zametile da spriječe nečiju ozbiljnu povredu ili smrt. Jedan radnik sa ugaonom brusilicom za nekoliko sekundi bi riješio stvar. Samo neko iz opštine da se sjeti da tom radniku da nalog.

Spada li ovo pod "raditi svoj posao"?
Da.
Hajde za vrijeme SDA koja nije radila, oni su hajvani, ali kako onda ta šipka stoji i dalje iako je nova vlast dobila mandat u opštini? Ne rade svoj posao?
Hakiz

#22254 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 07/08/2021 17:23 Pa dobro, ti si mogao prijaviti, malo je nerealno ocekivati da oni znaju gdje svaka sipka viri iz betona. Zato im javis, a ako ne reagiraju, onda su supci.
Rekoh ja, plata pa ću im raditi taj posao. Zna opština uzeti svoju taksu od mene kada mi treba neki papir, neka plati za informaciju koju bi morali imati.

Eto, ja rekoh, pa neka građani te lokalne zajednice natjeraju svoju opštinu da problem riješi. Ja ionako nisam iz Centra :lol:
Last edited by Hakiz on 07/08/2021 17:26, edited 1 time in total.
foxlife

#22255 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by foxlife »

Hakiz wrote: 07/08/2021 17:21
foxlife wrote: 07/08/2021 17:14

moze se reci da spada samo je pitanji zna li se za to
evo da ti nisi napisao ja ne bih nikad znao za to prvo sto ne prolazim bas tim putem skoro nikad a i kad prodjem to je autom pa ne primjetim to
drugo da li je iko poslao zahtjev da se to rijesi primjedbu zalbu obavijest bilo sta?
Nešto mislim da je nemoguće da ni jedan radnik opštine, pa i sam načelnik, dugo, možda i godinama, nisu prošli tim putem.

Nije meni problem, ja ću takve stvari pronaaziti i obavještavati ih. Daju mi, fino, radno mjesto, da mi posao bude da obilazim opštinu i obavještavam o takvim stvarima, sigurno će znati. Nema džaba. Ja znam, svi koje poznajem znaju jer sam ih upozorio, evo sada i ti znaš,ostali neka se obrate opštini i načelniku ako im se neko drag na tu šipku nabode. Oni primaju platu da rješavaju stvari u opštini, ne ja.
nisam rekao da niko nije prosao
ako je neko prosao do njega je sto nije prijavio obavjestio i sl
ja se slazem ovdje s tobom
samo ne znamo da li znaju
ako znaju onda ne rade posao a ko ne znaju onda je do nas sto nismo obavjestili nadlezne za problem
jer ako ne znaju znaci da problem i ne postoji jednostavno

jbg tako je u mojoj firmi ako tebi dole mis ne radi i ti se mucis sa tastaturom
kako ce onaj iz tehnicke sluzbe znati da ti posalje novi ako ne javis
Hakiz

#22256 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

foxlife wrote: 07/08/2021 17:26
Hakiz wrote: 07/08/2021 17:21

ako znaju onda ne rade posao a ko ne znaju onda je do nas sto nismo obavjestili nadlezne za problem

Prođe pored tebe "Kako ste, kolega", "Ma, patim se sa mišem, ne radi", "Sad ćemo to riješiti".
Neka izađe iz kancelarije, obiđe kolege, neka bude proaktivan.
:lol:
foxlife

#22257 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by foxlife »

Hakiz wrote: 07/08/2021 17:27
foxlife wrote: 07/08/2021 17:26

Prođe pored tebe "Kako ste, kolega", "Ma, patim se sa mišem, ne radi", "Sad ćemo to riješiti" :lol:
ne prodje jer je tehnicka sluzba skroz u drugoj zgradi i sl
dok ne javis na telefon njih nema da ih vidis

ps. nebitno sasvim poenta je da ako ne javis nece doci
kao sto ja zovem za parkirana vozila
dobar dan ta i ta ulica ne moze se proci od auta
koji broj
komplet ulica
i dodje patrola zapise
nekad ne dodje al vjerujem da imaju preceg posla

al moram otici u stanicu da se zalim unutrasnjoj kontroli jer kazne 99% auta al ne kazne gazdu lokalnog fast fooda koji ostavi auto normala i njegova 2 dostavna
a isto ostave kao ovi sto ih kazne
hali gali halid

#22258 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by hali gali halid »

Tanovic nula bodova. Kad su vec ocrtali ova parking mjesta za invalide, ne znam zasto ne ocrtaju i ostala parking mjesta. I ne znam da li postoji neka statistika koliko ima vozila registrovanih za osobe s invaliditetom, i gdje su nastanjeni, obzirom da ova mjesta koja su ocrtana uglavnom zjape prazna, a svakako je problem sto se parkinga tice.
Hakiz

#22259 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

foxlife wrote: 07/08/2021 17:29

Prođe pored tebe "Kako ste, kolega", "Ma, patim se sa mišem, ne radi", "Sad ćemo to riješiti" :lol:
Ma, šalio sam se.

Sada ozbiljno. Ja sam siguran da ima svuda sličnih stvari. Možda stvarno ne bi bilo loše imati ekipu, barem privremenu, u svakoj opštini, koja bi obišla opštinu i detektovala sslične stvari, one koje bi bile opasne o život i zdravlje. Da živimo u uređenim opštinama u kojima su takve stvari izuzetak, oslanjanje na dojavu građana je OK. Ali, znamo gdje živimo, možda bi fakat trebalo imati ekipu kojoj je to posao. Dok se barem najgore prijetnje ne saniraju. A kao što rekoh, eto ta šipka. Nekoga može ubiti, a za njeno ukljanjanje treba manje od minut rada ugaonom brusilicom sa reznom pločom za metal. Čak i ako je u pitanju neki privatni objekat itd, opravdanje za intervenciju se može naći u opasnosti po život i zdravlje, pa uraditi to bez pitanja vlasnika. Neće mu farbati fasadu ili rušiti zid. A usput bi mogli biti pozvani na odgovornost i vlasnik objekta i upravitelj, pa neka opština uradi posao i naplati ga od upravitelja zgrade. Obaveza upravitelja je da zajedničke dijelove zgrade učini sigurnim (skidaju ledenice itd, pa onda mogu i ukloniti opasnu šipku sa fasade).
Hakiz

#22260 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

koji broj
komplet ulica
i dodje patrola zapise

al moram otici u stanicu da se zalim unutrasnjoj kontroli jer kazne 99% auta al ne kazne gazdu lokalnog fast fooda koji ostavi auto normala i njegova 2 dostavna
Moraju i policajci da jedu, neće kazniti gazdu.

A za unutrašnju. Vrana vrani oči ne vadi, ili?
foxlife

#22261 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by foxlife »

Hakiz wrote: 07/08/2021 17:36

Ma, šalio sam se.

Sada ozbiljno. Ja sam siguran da ima svuda sličnih stvari. Možda stvarno ne bi bilo loše imati ekipu, barem privremenu, u svakoj opštini, koja bi obišla opštinu i detektovala sslične stvari, one koje bi bile opasne o život i zdravlje. Da živimo u uređenim opštinama u kojima su takve stvari izuzetak, oslanjanje na dojavu građana je OK. Ali, znamo gdje živimo, možda bi fakat trebalo imati ekipu kojoj je to posao. Dok se barem najgore prijetnje ne saniraju. A kao što rekoh, eto ta šipka. Nekoga može ubiti, a za njeno ukljanjanje treba manje od minut rada ugaonom brusilicom sa reznom pločom za metal. Čak i ako je u pitanju neki privatni objekat itd, opravdanje za intervenciju se može naći u opasnosti po život i zdravlje, pa uraditi to bez pitanja vlasnika. Neće mu farbati fasadu ili rušiti zid. A usput bi mogli biti pozvani na odgovornost i vlasnik objekta i upravitelj, pa neka opština uradi posao i naplati ga od upravitelja zgrade. Obaveza upravitelja je da zajedničke dijelove zgrade učini sigurnim (skidaju ledenice itd, pa onda mogu i ukloniti opasnu šipku sa fasade).
slazemo se mi tu
ja da se bilo sta pitam uveo bih ekipu i za ova nepropisna parkiranja nesto kao komunalna policija
tako bi se ova normalna policija oslobodila nepotrebnog rada oko pisanja i imala bi vremena da rade ozbiljniji posao

al to je za nas jos utopija
mada ne znam da li recimo to moze biti inicijativa u skupstini kantona da se to organizuje i napravi
eto dosli smo na ideju ovdje samo jos to trebamo nekome predstaviti u skupstini pa neka predlozi
foxlife

#22262 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by foxlife »

Hakiz wrote: 07/08/2021 17:38

koji broj
komplet ulica
i dodje patrola zapise

Moraju i policajci da jedu, neće kazniti gazdu.

A za unutrašnju. Vrana vrani oči ne vadi, ili?
za unutrasnju
mislim da moraju reagovati po prijavi gradjana
sve dok mi sutimo oni ce tako raditi a na nama je da ih ganjamo da rade svoj posao jer ih mi placamo

kaznit ce ne brini samo dok nadjem vremena da odem u stanicu
Hakiz

#22263 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

foxlife wrote: 07/08/2021 17:41
Hakiz wrote: 07/08/2021 17:36

Ma, šalio sam se.

slazemo se mi tu
ja da se bilo sta pitam uveo bih ekipu i za ova nepropisna parkiranja nesto kao komunalna policija
tako bi se ova normalna policija oslobodila nepotrebnog rada oko pisanja i imala bi vremena da rade ozbiljniji posao

mada ne znam da li recimo to moze biti inicijativa u skupstini kantona da se to organizuje i napravi
eto dosli smo na ideju ovdje samo jos to trebamo nekome predstaviti u skupstini pa neka predlozi
Pa, zar ne ide osnivanje komunalne policije, valjda bi oni trebali takve stvari raditi?

Obavještavati o takvim stvarima, parkiranju, stolovima kafana van dozvoljene površine itd. Koga mogu sami kazniti (bacanje smeća itd) kazne, a za onoga koga ne mogu, obavijeste onoga ko je nadležan za to.
Styling

#22264 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Hakiz wrote: 07/08/2021 17:23
Styling wrote: 07/08/2021 17:18

Da.
Hajde za vrijeme SDA koja nije radila, oni su hajvani, ali kako onda ta šipka stoji i dalje iako je nova vlast dobila mandat u opštini? Ne rade svoj posao?
Pa je li neko tu sipku prijavio? Ti, kao gradjanin koji si primijetio nepravilnost?
foxlife

#22265 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by foxlife »

Hakiz wrote: 07/08/2021 17:52
foxlife wrote: 07/08/2021 17:41

slazemo se mi tu

Pa, zar ne ide osnivanje komunalne policije, valjda bi oni trebali takve stvari raditi?

Obavještavati o takvim stvarima, parkiranju, stolovima kafana van dozvoljene površine itd. Koga mogu sami kazniti (bacanje smeća itd) kazne, a za onoga koga ne mogu, obavijeste onoga ko je nadležan za to.
to sam nesto nacuo al niko nista o tome ne prica niti pominje kad bi to moglo zazivjeti
Hakiz

#22266 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Styling wrote: 07/08/2021 17:52
Hakiz wrote: 07/08/2021 17:23

Pa je li neko tu sipku prijavio? Ti, kao gradjanin koji si primijetio nepravilnost?
Obavijesti ti, meni mrsko.
foxlife

#22267 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by foxlife »

Hakiz wrote: 07/08/2021 17:53

nije ona vidjela ne moze opisati samo ti mozes prijaviti :D
Styling

#22268 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Ja sam u Novom gradu. Nije moja nadleznost. :mrgreen:
Hakiz

#22269 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

foxlife wrote: 07/08/2021 17:54

nije ona vidjela ne moze opisati samo ti mozes prijaviti :D
Dođi, vidi, obavijesti.
Hakiz

#22270 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Styling wrote: 07/08/2021 17:55

Ja sam u Novom gradu. Nije moja nadleznost. :mrgreen:
Ja u Novom Sarajevu, nije ni moja :wink:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#22271 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

foxlife wrote: 07/08/2021 17:53
Hakiz wrote: 07/08/2021 17:52

to sam nesto nacuo al niko nista o tome ne prica niti pominje kad bi to moglo zazivjeti
Oktobar je rok, koliko se sjećam.
foxlife

#22272 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by foxlife »

Chmoljo wrote: 07/08/2021 17:57
foxlife wrote: 07/08/2021 17:53

Oktobar je rok, koliko se sjećam.
jedva cekam
ako to ne osnuju bit cu najveci pljuvac vlade
Hakiz

#22273 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Ne kontam zašto standardna policija nije mogla to usput raditi, ali sad je gotovo. Da vidimo hoće li biti kakvog hajra od komunalne.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#22274 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

Pa jes, ne znam ni što će nam inspekcija. I to je policija mogla.
Hakiz

#22275 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Chmoljo wrote: 07/08/2021 18:16 Pa jes, ne znam ni što će nam inspekcija. I to je policija mogla.
Policija traži prekršioce zakona. To joj je posao.

Bacanje smeća je kršenje zakona.

Možda tebi nije, doduše.
Locked