Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#2226 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Thorgerson wrote: 22/09/2023 14:26 Napisao sam ne mora biti koncesija.

Ali nesto se mora uraditi.

Ili nek nas ne prave debillima sa placenim vijestima kako se radi o najuspjesnijem aerodromu u regiji.

Reci nesposobni smo tako vam je kako vam je i gotovo.

P.s.
E jesi uzeo s kim cemo se porediti jebote.
Pa jesil citao temu od ranije, ranije strane, ima mnogo analiza zasto je stanje takvo kakvo jeste.

Nesposobni, siromasni i mali + nemamo more.
Thorgerson

#2227 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

Ozimician wrote: 22/09/2023 14:29

Ili nek nas ne prave debillima sa placenim vijestima kako se radi o najuspjesnijem aerodromu u regiji.

P.s.
Pa jesil citao temu od ranije, ranije strane, ima mnogo analiza zasto je stanje takvo kakvo jeste.

Nesposobni, siromasni i mali + nemamo more.
Citao sam.

Nesposobni smo. To je jedino tacno.

Siromasni, malo, more nema veze sa ovim.
yoda82

#2228 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by yoda82 »

Thorgerson wrote: 22/09/2023 14:22 Ma ok ja shvatam sve to. Profitabilni, bla, bla. Ali halo ba pa nije jedino mjerilo u finansijama i ekonomiji profit. Jebote profit.

Al dzaba ti bosnji podastri rijec profit i rijec da neko to hoce da uzme. I ete belaja.

Ok, imas profit. Super za tebe. Ali gdje smo mi tu?!? Pa to su nase jebote pare. Taj aerodrom je javni, dakle finansira se i mojim parama. Sto direktno kad kupujem karte. Sto indirektno kroz poreze.

I hvalisaju se sa milioncicem putnika, a aerodrom u Tirani 4 puta vise. Pristina 3 puta.

Mogu nas praviti debilima u stvarima gdje se nema s cim porediti. Ovdje je stvar jasna. Tirana 70 letova. Sarajevo 17.

Jebe se meni jel aerodrom privatni. Jel pod koncesijom. Kakav im je roi. Profit. Rashodi. Apsolutno me ne zanima.

Mene kao gradjanina koji zeli na odmor ili poslovni put boli qrac za to.

I ovo pricam kao laik. Nesto se mora poduzeti. Jel koncesija, jel dovodjenje nekoga ko fkt zna posao. Izmjene zakona sta ja znam. Nek ostane nas, jos bolje, ali nesto promjeni. Mazu nam oci hvalisanjem kako nema sposobnijeg menadzmenta i opsluzujes popisanih 17 letova dnevno. Pa sta rade ba ti ljudi po citav dan tamo?! Ako su tacni podaci:
Sarajevo 486 uposlenih
Tirana 576 uposlenih

Ko koga ovdje ba zajebava!?!

I pouzdano znam da imaju masne plate. Visooookko iznad prosjeka.

Naravno da im ne odgovara da ih neko uzme sad i krene handrit da rade.
Ovo svo vrijeme govorim. Mene ne zanima kako će se upravljati aerodromom. Ne zanima me koliko zarađuje aerodrom. Da li je u plusu ili minusu. Ne zanima me hoće li to biti koncesija. Ne zanima me koliko ima zaposlenih i kolike su im plate. Ja samo hoću da se obezbijedi nekoliko jefitnih letova prema zapadnim zemljama.
I fakat je smješna priča da npr. Podgorica, Tirana ili Priština imaju nekoliko puta više letova od Sarajeva zbog mora...
drndalo

#2229 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Thorgerson wrote: 22/09/2023 14:22 Ma ok ja shvatam sve to. Profitabilni, bla, bla. Ali halo ba pa nije jedino mjerilo u finansijama i ekonomiji profit. Jebote profit.
Opet od drveta sumu ne vidis?

Profitabilnost znaci da aerodrom sam sebe moze ne samo izdrzavati, nego i izgradjivati, povecavati kapacitet, ulagati u razvoj... I sve to iz tekuceg poslovanja... Ne mora tata prodati djedovinu od 44 duluma da bi se sinu kupila garsonjera u gradu... Nego sin sam isplacuje garsonjeru radeci.

Pametnom dosta.

Sve sto ti zelis je ostvarivo i ovako. Treba znati i raditi na tome. Sami nece doci samo zato sto ti i ja zelimo do Gran Kanarije jeftino.

Tu pored aerodroma treba da rade i sufinansiraju i Vlade, i Turisticke zajednice...
drndalo

#2230 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Thorgerson wrote: 22/09/2023 14:33
Siromasni, malo, more nema veze sa ovim.
Jok, DBV na Dzekin shisha bar ima 2 mil. dolazaka... Ostatak na zidine i odmaraliste Vodovoda u Srebrnom...
Ozimician

#2231 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

drndalo wrote: 22/09/2023 15:17
Opet od drveta sumu ne vidis?

Profitabilnost znaci da aerodrom sam sebe moze ne samo izdrzavati, nego i izgradjivati, povecavati kapacitet, ulagati u razvoj... I sve to iz tekuceg poslovanja... Ne mora tata prodati djedovinu od 44 duluma da bi se sinu kupila garsonjera u gradu... Nego sin sam isplacuje garsonjeru radeci.

Pametnom dosta.

Sve sto ti zelis je ostvarivo i ovako. Treba znati i raditi na tome. Sami nece doci samo zato sto ti i ja zelimo do Gran Kanarije jeftino.

Tu pored aerodroma treba da rade i sufinansiraju i Vlade, i Turisticke zajednice...
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
tramvajtrojka

#2232 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

P.s.
Image

pa gledaj sta debilni novinar rasim pise unazadile koncesije aerodrome u regiji da nam je promet pristine tirane nove terminale kao u zg,bg,ljub itd. :lol: :lol:

kad placeni sda novinari krenu bistriti stvari u koje se ne razumiju
Trappist

#2233 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Trappist »

Ma odlican je SJJ i ima najbolju upravu na svijetu.
Gledam decembar da odem do spanije koji dan, 350 eura u jednom smjeru po osobi preko lufthanse :thumbup:

Stvarno treba znati ovako sjebati aerodrom, nije ni to lako.
snijeg_led

#2234 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by snijeg_led »

to je nasa zlatna koko koju nikome nikada ne treba dati. Onda naci menadjera koji je uspjesno vodio neki aerodrom u svijetu i dobro ga platiti. Moze raditi i sa daljine ako nije spreman zivit u Sarajevu.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2235 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konektovan »

Aerodrom nije tu zbog vas,..kad to shvatite, bice vam lakse. :mrgreen:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#2236 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Entropio »

Sreca SPU nije daleko...
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#2237 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by izvrsni direktor »

Ozimician wrote: 22/09/2023 14:24 [
1. Ko ti garantuje da ces koncesijom dobiti vise letova i linija? O tome nije bilo rijeci. Mozda dobijes cak i manje, niko ti nista ne garantuje.
Jedna od razlika izmedju privatizacije i koncesije je da koncesionara mozes obavezati mnogim stvarima pa tako i brojem letova i linija. Koncesija je ugovor koji kao i svaki nudi i pravq i obaveze, obaveze koje se navedu u ugovoru. Vlasnik imovine ostaje isti i on ima pravo da postavi uslove pod kojima ce dati na koristenje svoju imovinu.
Mnogi u koncesijama aerodroma naprave spisak za drzavu bitnih gradova sa kojima mora biti stvorena linija.
A mnogi uvedu i ciljani broj putnika, npr da do 2030 roz aerodrom leti 3 miliona putnika.

Imam osjecaj da mnogi nq ovoj temi razmisljaju da koncesija znaci "eto vam aerodrom pa radite sa njim sta hocete"
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#2238 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by konektovan »

izvrsni direktor wrote: 24/09/2023 10:23
Ozimician wrote: 22/09/2023 14:24 [
1. Ko ti garantuje da ces koncesijom dobiti vise letova i linija? O tome nije bilo rijeci. Mozda dobijes cak i manje, niko ti nista ne garantuje.
Jedna od razlika izmedju privatizacije i koncesije je da koncesionara mozes obavezati mnogim stvarima pa tako i brojem letova i linija. Koncesija je ugovor koji kao i svaki nudi i pravq i obaveze, obaveze koje se navedu u ugovoru. Vlasnik imovine ostaje isti i on ima pravo da postavi uslove pod kojima ce dati na koristenje svoju imovinu.
Mnogi u koncesijama aerodroma naprave spisak za drzavu bitnih gradova sa kojima mora biti stvorena linija.
A mnogi uvedu i ciljani broj putnika, npr da do 2030 roz aerodrom leti 3 miliona putnika.

Imam osjecaj da mnogi nq ovoj temi razmisljaju da koncesija znaci "eto vam aerodrom pa radite sa njim sta hocete"
:thumbup:
addem

#2239 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by addem »

tramvajtrojka wrote: 22/09/2023 17:01

P.s.
Image

pa gledaj sta debilni novinar rasim pise unazadile koncesije aerodrome u regiji da nam je promet pristine tirane nove terminale kao u zg,bg,ljub itd. :lol: :lol:

kad placeni sda novinari krenu bistriti stvari u koje se ne razumiju
Ne treba koncesija, ne treba privatizirati telecom sve nek ostane i neka drzava upravlja, a drzava nista nije u stanju. Telecom je svakako izgubio svoju vrijednost. Cim dzrava necim upravlja to je osudjeno na propast. Imas monopol radis sta hoces i opet propadnes. Zasto? Zato sto drzava upravlja. Aerodrom Sarajevo je najslabiji aerodrom u regionu, karte za nas koji ga koristimo su skuplje u odnosu na split ili podgoricu. LJudi moji da li je realno da aerodrom sarajevo ima manji promet putnika od podgorice, pristine a da su karte skuplje? Realno je jer drzava upravlja sa njim i boli dupe drzavu. Pogledajte cijene karata sa aerodroma u okruzenju pogledajte nase.
snijeg_led

#2240 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by snijeg_led »

Al dzaba ti bosnji podastri rijec profit i rijec da neko to hoce da uzme. I ete belaja.

Ok, imas profit. Super za tebe. Ali gdje smo mi tu?!? Pa to su nase jebote pare. Taj aerodrom je javni, dakle finansira se i mojim parama. Sto direktno kad kupujem karte. Sto indirektno kroz poreze.

I hvalisaju se sa milioncicem putnika, a aerodrom u Tirani 4 puta vise. Pristina 3 puta.

Mogu nas praviti debilima u stvarima gdje se nema s cim porediti. Ovdje je stvar jasna. Tirana 70 letova. Sarajevo 17.

Jebe se meni jel aerodrom privatni. Jel pod koncesijom. Kakav im je roi. Profit. Rashodi. Apsolutno me ne zanima.

Mene kao gradjanina koji zeli na odmor ili poslovni put boli qrac za to.

I ovo pricam kao laik. Nesto se mora poduzeti. Jel koncesija, jel dovodjenje nekoga ko fkt zna posao. Izmjene zakona sta ja znam. Nek ostane nas, jos bolje, ali nesto promjeni. Mazu nam oci hvalisanjem kako nema sposobnijeg menadzmenta i opsluzujes popisanih 17 letova dnevno. Pa sta rade ba ti ljudi po citav dan tamo?! Ako su tacni podaci:
Sarajevo 486 uposlenih
Tirana 576 uposlenih

Ko koga ovdje ba zajebava!?!

I pouzdano znam da imaju masne plate. Visooookko iznad prosjeka.

Naravno da im ne odgovara da ih neko uzme sad i krene handrit da rade.
Odlicno receno. Eto im ideje, nek se direktor poveze sa ditektorom aerodroma u Tirani i vidi kako oni to a mi ne mozemo.
Poslovni kontakt, saradnja, a blizu su.
izvrsni direktor

#2241 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Ozimician wrote: 21/09/2023 09:37
Thorgerson wrote: 21/09/2023 08:47 Ljudi ima za vozove isto tema, pa opletite.

Avio saobracaj kao da je planski ugasen. I vjerovatno i jeste. Da se poguraju koncesije.

Jer nema mi smisla da naprasno se pogasi i ono malo linija sto smo imali.
Naravno, meni je zanimljivo da je pad prometa sarajevskog aerodroma poceo dolaskom nove vlasti u BiH i FBIH.

Statistike o broju putnika po mjesecima javno dostupne.
https://www.sarajevo-airport.ba/Page/Statistika
Pad prometa za vrijeme prethodne vlade bio je veci nego pad ove godine. Pogledaj broj letova 2019te a pogledaj broj letova 2020.pa ce ti biti jasno. Sve je to planski radjeno
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#2242 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by W0rM »

izvrsni direktor wrote: 24/09/2023 10:37
Ozimician wrote: 21/09/2023 09:37

Naravno, meni je zanimljivo da je pad prometa sarajevskog aerodroma poceo dolaskom nove vlasti u BiH i FBIH.

Statistike o broju putnika po mjesecima javno dostupne.
https://www.sarajevo-airport.ba/Page/Statistika
Pad prometa za vrijeme prethodne vlade bio je veci nego pad ove godine. Pogledaj broj letova 2019te a pogledaj broj letova 2020.pa ce ti biti jasno. Sve je to planski radjeno
Kraj 2019 i citava 2020 je bilo COVID vrijeme i svaki aerodrom je osjetio pad, tako da to nije relevantno.
Thorgerson

#2243 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

Samo nek se ne provaljuju vise sa placenim tekstovima o sposobnom menadzmentu.

Nazalosnije je to sto je najcitaniji portal, ustvati ko prostitutka. Ko plati, koliko..objavljuje se. Upakuj da zvuci istinito.

Isto kao jucer objavise da deveta trans i safeta zajke ide kako je i planirano.

I sad to ko ne zivi u Sarajevu procita. I reci ce pa ok. Super. Nigdje u tekstu niti jedne rijeci o tome koliko se kasni.
Trappist

#2244 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Trappist »

Thorgerson wrote: 25/09/2023 14:23 Samo nek se ne provaljuju vise sa placenim tekstovima o sposobnom menadzmentu.

Nazalosnije je to sto je najcitaniji portal, ustvati ko prostitutka. Ko plati, koliko..objavljuje se. Upakuj da zvuci istinito.

Isto kao jucer objavise da deveta trans i safeta zajke ide kako je i planirano.

I sad to ko ne zivi u Sarajevu procita. I reci ce pa ok. Super. Nigdje u tekstu niti jedne rijeci o tome koliko se kasni.
nemoj tako, pise "TREBALO bi biti zavrseno do kraja godine" :D e cuj trebalo bi...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2245 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bobi »

Eto, možete za London, povratna 78 KM.
DaysleepeR

#2246 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

Ma rekli bi ovdje stručnjaci da to nikako ne može biti tako jeftino.
Ne vjerujem ja u to. Čuj 78 KM.
Jeftinije autom.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2247 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bobi »

Ma ta cijena ce biti još par sati :D.Ko jami jamio je :D.
DaysleepeR

#2248 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by DaysleepeR »

I to je u redu.
Hajvan

#2249 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Hajvan »

evo gledam, 77,99 BaM u jednom smjenu u novembru

edit: al' proces dobijanja vize je izgleda nesuvisao (3+ sedmice za odgovor, 3 mjeseca prije trazenog datuma ulaska podnijeti prijavu za vizu)...lol
izvrsni direktor

#2250 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

DaysleepeR wrote: 25/09/2023 15:19 Ma rekli bi ovdje stručnjaci da to nikako ne može biti tako jeftino.
Ne vjerujem ja u to. Čuj 78 KM.
Jeftinije autom.
veliki je to zajeb sto bi rekli strucnjaci. nema vise jeftinih letova, a aerodrom sarajevo ima najbolju upravu na balkanu!
Post Reply