Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2201 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 17/09/2023 12:31
sehohari wrote: 17/09/2023 12:28

Nisam, i to uopšte ne igra ulogu.

Činjenica jeste da je time više od pola BiH odsječena od željezničkog saobraćaja, što je dugoročno doprinjelo tome da se izgubi navika putovanja vozom.

To što ste vi u Sarajevu išli na more vozom ne mjenja činjenicu da je moja stara od iduće željezničke stanice bila udaljena 60 kilometara, stari 70.
Pa Ciro ti je jedini isao uskotracnom prugom. Ne bi se ni nastavili voziti Cirom jer je autobus dolazio ”24h” brze :lol:

Pusti se budalastina.
Pa, moglo je se makar neke trase modernizovati (sem ove dvije).

Znam africke zemlje koje imaju jacu mrezu pruga od BiH.
Athlon64

#2202 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Athlon64 »

Ovo je tačno da je jugoslovensko rukovodstvo ukinulo voz prema većini mjesta i @sehohari je upravu.

Meni kad je djed pričao kako je išao u Travnik vozom, meni je to zvučalo kao bajka i da čovjek laže, tek kad sam odrastao - saznao sam da je stvarno voz išao za Travnik nekad.

Ono što je istina, jedina trenutna željeznica koja ima potencijal jeste ona u dolini rijeke Bosne i Neretve, tj. trasom puta M17 ili novog Vc.

Sve ostale regije su ostale zapostavljene. Mada nije BiH izuzetak po tom pitanju, Hrvatska je također na lošem glasu zbog vozova, iako je u EU.

Tako da je to sve nasljeđe bivše države.
moimoi

#2203 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by moimoi »

sehohari wrote: 17/09/2023 12:38
moimoi wrote: 17/09/2023 12:31
Pa Ciro ti je jedini isao uskotracnom prugom. Ne bi se ni nastavili voziti Cirom jer je autobus dolazio ”24h” brze :lol:

Pusti se budalastina.

Oni su za 40 godina modernizirali dvije. Ukljucujuci i probijanje planina tj tunela. Sa ondasnjom mehanizacijom.
Ovi danas za 30 god. nisu nista uradili.. vec pustili da postojece propada. Tako da…
HelaS

#2204 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by HelaS »

Athlon64 wrote: 17/09/2023 12:43 Ovo je tačno da je jugoslovensko rukovodstvo ukinulo voz prema većini mjesta i @sehohari je upravu.

Meni kad je djed pričao kako je išao u Travnik vozom, meni je to zvučalo kao bajka i da čovjek laže, tek kad sam odrastao - saznao sam da je stvarno voz išao za Travnik nekad.

Ono što je istina, jedina trenutna željeznica koja ima potencijal jeste ona u dolini rijeke Bosne i Neretve, tj. trasom puta M17 ili novog Vc.

Sve ostale regije su ostale zapostavljene. Mada nije BiH izuzetak po tom pitanju, Hrvatska je također na lošem glasu zbog vozova, iako je u EU.

Na temi o aerodromima, on piše o željeznicama :(
Athlon64

#2205 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Athlon64 »

moimoi wrote: 17/09/2023 12:49
sehohari wrote: 17/09/2023 12:38

Oni su za 40 godina modernizirali dvije. Ukljucujuci i probijanje planina tj tunela. Sa ondasnjom mehanizacijom.
Ovi danas za 30 god. nisu nista uradili.. vec pustili da postojece propada. Tako da…
Kao što sehohari reče, nema interesa stanovništva ni industrije.
Athlon64

#2206 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Athlon64 »

HelaS wrote: 17/09/2023 12:50
Athlon64 wrote: 17/09/2023 12:43 Ovo je tačno da je jugoslovensko rukovodstvo ukinulo voz prema većini mjesta i @sehohari je upravu.

Ti kao da si s marsa pao i ne vidiš da sam se uključio u prethodnu raspravu.
HelaS

#2207 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by HelaS »

Athlon64 wrote: 17/09/2023 12:51
HelaS wrote: 17/09/2023 12:50

Ti kao da si s Marsa pao, pa ne vidiš da je tema o "međunarodnom aerodromu Sarajevo", i da tvoj travnički dedo nema veze s temom, niti pljuckanje po državi koja je izgradila sve što je sarajevska poslijeratna vlast porušila
Athlon64

#2208 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Athlon64 »

HelaS wrote: 17/09/2023 12:54
Athlon64 wrote: 17/09/2023 12:51

Ti kao da si s Marsa pao, pa ne vidiš da je tema o "međunarodnom aerodromu Sarajevo", i da tvoj travnički dedo nema veze s temom, niti pljuckanje po državi koja je izgradila sve što je sarajevska poslijeratna vlast porušila
Nije sarajevska poslijeratna - nego paljanska i grudanska ratna. Pozz.
moimoi

#2209 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by moimoi »

Athlon64 wrote: 17/09/2023 12:50
moimoi wrote: 17/09/2023 12:49
Nije to sehohari rekao… vec je okrivio jugoslovensko vodstvo sto su ukinuli Ciru :D i sto su modernizovali pruge, jer da nije tako… nasi bi se i dan danas vozili vozovima. Prema sehoharijevom.
HelaS

#2210 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by HelaS »

Athlon64 wrote: 17/09/2023 12:56
HelaS wrote: 17/09/2023 12:54

Nije Željeznicama FBiH upravljala vlast sa Pala i iz Gruda, već iz Spahine ulice. Pozz.
Athlon64

#2211 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Athlon64 »

HelaS wrote: 17/09/2023 13:01
Athlon64 wrote: 17/09/2023 12:56

Nije Željeznicama FBiH upravljala vlast sa Pala i iz Gruda, već iz Spahine ulice. Pozz.
Postoje i Željeznice RS i mijenjanje lokomotive u Doboju. Pozz.

(koje su u još gorem stanju od Željeznicca FBIH)
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#2212 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by PreWiBa »

moimoi wrote: 17/09/2023 12:57
Athlon64 wrote: 17/09/2023 12:50

Nije to sehohari rekao… vec je okrivio jugoslovensko vodstvo sto su ukinuli Ciru :D i sto su modernizovali pruge, jer da nije tako… nasi bi se i dan danas vozili vozovima. Prema sehoharijevom.
Okrivio sam ih što nisu više modernizovali.
Mislim, znamo da je SDA sve uništila, ali to ne znači da ni ovi prije nisu imali dobrih mana.
Trappist

#2213 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Trappist »

"Ako otvorite stranicu Aerodroma u Tirani, vidjet će da iz glavnog grada Albanije danas polijeće oko 70 letova. S druge strane, s Međunarodnog aerodroma Sarajevo svega 17."

:bih:

Ali sta nas briga, mi imamo najbolji menadžment u regionu kako rece strucnjak 8)
Last edited by Trappist on 20/09/2023 20:06, edited 1 time in total.
Bodkin

#2214 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

moimoi wrote: 15/09/2023 19:56
tramvajtrojka wrote: 15/09/2023 19:49

jah zato u evropi nemas nijednu zeljeznicku niti neku drugu liniju po tebi, jer 90% zeljeznickog putnickog saobraćaja nije profitabilno nito ce kada biti, ima nesto sto se zove javni znacaj koji je vazniji od financijske dobiti
Gdje ba u Eu zeljeznice nisu profitabilne? Pa najvise ljudi u eu putuje vozom. O cemu ti pricas??
Subvencionirano je puno linija
Bodkin

#2215 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Bodkin »

sehohari wrote: 17/09/2023 00:01
moimoi wrote: 15/09/2023 20:19
Mozes ti to ponavljati do sutra. Realnost je takva da nas svijet za sva putovanja preko 30km koriste auto ili autobus. Cak i avione odbijaju.
Zato što je u drugoj polovici 20. stoljeća nastala takva kultura.

Sve do kraja uskotračnih pruga, glavno prevozno sredstvo u BiH je upravo bio voz.
Jugoslovensko vodstvo je to ukinulo, zamijenilo busevima i realno gledano dugoročno unazadilo željeznički saobraćaj.

Željeznicom je u BiH samo manji dio mjesta povezan, i to samo na jasno definisanim putnim pravcima.
Cijele regije su ostale bez priključka na željeznički saobraćaj. Neko ko je rođen u Gornjem Vakufu će tek prilikom neke posjete Sarajevu ili Zenici prvi put imati uopšte mogućnost da sjedne u neki voz.
U takvoj situaciji, kada je za veliki dio stanovništva voz nepostojeća kategorija, a za druge samo opcija na određenim putnim pravcima (recimo, samo u B. Luci i Tuzli bih teoretski uopšte imao mogućnost putovati i sa zapada na istok zemlje, a svugdje ostalo samo jug-sjever), bus dugoročno potiskuje željeznicu - stvara se navika
Sta bolan pricas, kultura voza u jugi je bila ogromna. Svi se vozom vozili
Thorgerson

#2216 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

Ljudi ima za vozove isto tema, pa opletite.

Avio saobracaj kao da je planski ugasen. I vjerovatno i jeste. Da se poguraju koncesije.

Jer nema mi smisla da naprasno se pogasi i ono malo linija sto smo imali.
Haris.ba

#2217 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Haris.ba »

Thorgerson wrote: 21/09/2023 08:47 Ljudi ima za vozove isto tema, pa opletite.

Avio saobracaj kao da je planski ugasen. I vjerovatno i jeste. Da se poguraju koncesije.

Moguce. Ali, ako Ameri zele da aerodrom ide na koncesiju - neka ide. Isto ko sto nisu htjeli sa de zove Alija Izetbegovic. Moze im se.
Ozimician

#2218 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Naravno, meni je zanimljivo da je pad prometa sarajevskog aerodroma poceo dolaskom nove vlasti u BiH i FBIH.

Statistike o broju putnika po mjesecima javno dostupne.
https://www.sarajevo-airport.ba/Page/Statistika
tramvajtrojka

#2219 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

Ozimician wrote: 21/09/2023 09:37

Naravno, meni je zanimljivo da je pad prometa sarajevskog aerodroma poceo dolaskom nove vlasti u BiH i FBIH.

Statistike o broju putnika po mjesecima javno dostupne.
https://www.sarajevo-airport.ba/Page/Statistika
Ovo se desi kad se ne poznaje materija i kad se samo nesto lupi da bi se napisalo i pljucnulo po nekome

Razlika u padu putnika od aprila je u tome, sto od zadnje sedmice marta počinje ljetni red letenja i u odnosu na prošlu godinu bilo je desetak linija manje i dva aviona manje i zbog toga su cifre manje a ne sto je neko dosao na vlast
drndalo

#2220 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by drndalo »

Pa vidis da je nova teorija da je plan bio da rastjeraju kompanije, da manje putnika ima, pa da se moraju aerodromi dati u koncesiju, jer su negativni... Sve vec razradjeno, samo jos cekam da DIA sta ubaci u pricu, travu izmedju avio tockova ili tako nesto.

Ima tu jedan problem za njih, SJJ bi bio pozitivan i sa 600.000 putnika godisnje, a toliki pad ni Novalic ne bi napravio...
Thorgerson

#2221 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

drndalo wrote: 21/09/2023 21:58 Pa vidis da je nova teorija da je plan bio da rastjeraju kompanije, da manje putnika ima, pa da se moraju aerodromi dati u koncesiju, jer su negativni... Sve vec razradjeno, samo jos cekam da DIA sta ubaci u pricu, travu izmedju avio tockova ili tako nesto.

Ima tu jedan problem za njih, SJJ bi bio pozitivan i sa 600.000 putnika godisnje, a toliki pad ni Novalic ne bi napravio...
Halo ba, nije stvar u tome sto ce hrpica radnika na SJJ biti zadovoljna platama.

Jebe mi se za to. I hoce li biti profita. Koji ce otici gdje?! I taj profit na SJJ je smijesan.

Gledam vecu sliku.

A veca slika je da ja moram u drugu drzavu ici ako hocu iole jeftiniji i direktan let.
tramvajtrojka

#2222 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by tramvajtrojka »

Thorgerson wrote: 22/09/2023 12:17
drndalo wrote: 21/09/2023 21:58 Pa vidis da je nova teorija da je plan bio da rastjeraju kompanije, da manje putnika ima, pa da se moraju aerodromi dati u koncesiju, jer su negativni... Sve vec razradjeno, samo jos cekam da DIA sta ubaci u pricu, travu izmedju avio tockova ili tako nesto.

Halo ba, nije stvar u tome sto ce hrpica radnika na SJJ biti zadovoljna platama.

Jebe mi se za to. I hoce li biti profita. Koji ce otici gdje?! I taj profit na SJJ je smijesan.

Gledam vecu sliku.

A veca slika je da ja moram u drugu drzavu ici ako hocu iole jeftiniji i direktan let.
veoma jednostavna je racunica dobit sjj prosle godine je bila 16 miliona KM, neka dadnu na pozivu svake godine 2 miliona eura za subvenciju prijevoza i vidjeces kako ce se LCC jagmiti za linije
Thorgerson

#2223 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

Ma ok ja shvatam sve to. Profitabilni, bla, bla. Ali halo ba pa nije jedino mjerilo u finansijama i ekonomiji profit. Jebote profit.

Al dzaba ti bosnji podastri rijec profit i rijec da neko to hoce da uzme. I ete belaja.

Ok, imas profit. Super za tebe. Ali gdje smo mi tu?!? Pa to su nase jebote pare. Taj aerodrom je javni, dakle finansira se i mojim parama. Sto direktno kad kupujem karte. Sto indirektno kroz poreze.

I hvalisaju se sa milioncicem putnika, a aerodrom u Tirani 4 puta vise. Pristina 3 puta.

Mogu nas praviti debilima u stvarima gdje se nema s cim porediti. Ovdje je stvar jasna. Tirana 70 letova. Sarajevo 17.

Jebe se meni jel aerodrom privatni. Jel pod koncesijom. Kakav im je roi. Profit. Rashodi. Apsolutno me ne zanima.

Mene kao gradjanina koji zeli na odmor ili poslovni put boli qrac za to.

I ovo pricam kao laik. Nesto se mora poduzeti. Jel koncesija, jel dovodjenje nekoga ko fkt zna posao. Izmjene zakona sta ja znam. Nek ostane nas, jos bolje, ali nesto promjeni. Mazu nam oci hvalisanjem kako nema sposobnijeg menadzmenta i opsluzujes popisanih 17 letova dnevno. Pa sta rade ba ti ljudi po citav dan tamo?! Ako su tacni podaci:
Sarajevo 486 uposlenih
Tirana 576 uposlenih

Ko koga ovdje ba zajebava!?!

I pouzdano znam da imaju masne plate. Visooookko iznad prosjeka.

Naravno da im ne odgovara da ih neko uzme sad i krene handrit da rade.
Last edited by Thorgerson on 22/09/2023 14:25, edited 1 time in total.
Ozimician

#2224 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Ozimician »

Thorgerson wrote: 22/09/2023 14:22 Ma ok ja shvatam sve to. Profitabilni, bla, bla. Ali halo ba pa nije jedino mjerilo u finansijama i ekonomiji profit. Jebote profit.

Al dzaba ti bosnji podastri rijec profit i rijec da neko to hoce da uzme. I ete belaja.

Ok, imas profit. Super za tebe. Ali gdje smo mi tu?!? Pa to su nase jebote pare. Taj aerodrom je javni, dakle finansira se i mojim parama. Sto direktno kad kupujem karte. Sto indirektno kroz poreze.

I hvalisaju se sa milioncicem putnika, a aerodrom u Tirani 4 puta vise. Pristina 3 puta.

Mogu nas praviti debilima u stvarima gdje se nema s cim porediti. Ovdje je stvar jasna. Tirana 70 letova. Sarajevo 17.

Jebe se meni jel aerodrom privatni. Jel pod koncesijom. Kakav im je roi. Profit. Rashodi. Apsolutno me ne zanima.

Mene kao gradjanina koji zeli na odmor ili poslovni put boli qrac za to.

I ovo pricam kao laik. Nesto se mora poduzeti. Jel koncesija, jel dovodjenje nekoga ko fkt zna posao. Izmjene zakona sta ja znam. Mazu nam oci hvalisanjem kako nema sposobnijeg menadzmenta i opsluzujes popisanih 17 letova dnevno. Pa sta rade ba ti ljudi po citav dan tamo?! Ako su tacni podaci:
Sarajevo 486 uposlenih
Tirana 576 uposlenih

Pa ko koga ovdje ba zajebava!?!
1. Ko ti garantuje da ces koncesijom dobiti vise letova i linija? O tome nije bilo rijeci. Mozda dobijes cak i manje, niko ti nista ne garantuje.
2. Ako gledas broj uposlenih i broj putnika, pogledaj Aerodrom Mostar pa ces pasti u nesvijest.
Thorgerson

#2225 Re: Međunarodni aerodrom Sarajevo (SJJ)

Post by Thorgerson »

Napisao sam ne mora biti koncesija.

Ali nesto se mora uraditi.

Ili nek nas ne prave debillima sa placenim vijestima kako se radi o najuspjesnijem aerodromu u regiji.

Reci nesposobni smo tako vam je kako vam je i gotovo.

P.s.
E jesi uzeo s kim cemo se porediti jebote.
Post Reply