Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Towelie

#2226 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Aha, dakle ako ja udelim zekjat i od tog novca neka siromasna porodica napravi sebi krov nad glavom, to nije "dobar" cin samo zato sto ja dobijam sevape za svoje delo?
fatamorgana

#2227 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote: ....i gleda trudna zena kopa po smecu, romska djeca s kojim se po nekom nepisanom pravilu ne igraju neromska djeca, starac koja na plocniku prodaje par krpica koje je ko zna kako skupio, starica koja vuce 10 kg po tramvaju po vrucini, snijegu...ima toga mora, sve sarajevska realnost ...sta cinite i kako i zasto .....
Pa pokrali lopovi 14 miljardi pomoći Bosni od rata naovamo i to ne ateisti već kleronacionalisti, uništili privredu, prizvodnju, socijalnu jednakost ....
Ovo što ti gore vjerno opisa je slika današnjice, ovako nije bilo u SFRJ niti u predratnoj Bosni, što li ....
Fact

#2228 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Fact »

Mi činimo sve da nama i našim obiteljima bude bolje.Uz sve to plaćamo i poreze da državi bude bolje.Samim time dajemo primjer svima da se uz pošten rad i trud može pristojno živjeti.Od toga nema veće motivacije.
Dijeljenjem hrane jednom godišnje ili davanjem marke prosijaku pa makar i svaki dan,stvaraš kontraefekat i samo pogoršavaš situaciju.
Bolje radi,pridonosi svojoj zajednici,a onda će početi i da niču škole,bolnice,domovi za zbrinjavanje djece bez roditelja i slično.
Pomaganjem vjerskim institucijama jedino što niče su vjerski kulturni centri i spomenici.
harač

#2229 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

da li je instrumentalno dobar ili inherentno dobar zavisi od namjere, a kod zekata je namjera jasna. to samo pokazuje da je ateističko davanje moralno superiornije. jer često vjernici ističu da je bog potreban za moralnost (u suprotnom ljudi haman ne bi bili moralni), te je ista logika i za dobrotu - bog je potreban za dobrotu (dok on ne zaprijeti ili ne nudi slatkiše, nema ni dobrote). to iskvaruje ljudsku psihu na temeljit način

p.s. ili što bi hitchens rekao: religion poisons everything - moralnost, dobrotu, milosrđe etc.
fatamorgana

#2230 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

nasa wrote: Kakva glupost, kako ja znam da ti bilo sta cinis osim sto nasmijavas @kerimu, daj da cujemo sta cinis
Pa već time što ne kradem iz usta vlastitom napaćenom narodu niti koga tješim nepostojećim onosvjetskim nagradama u startu činim dosta, a osim toga ne nasmijavam samo kerimu, :wink:
nasa

#2231 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

harač wrote:da bi čin bio "dobar" mora biti cilj djelovanja, a ne sredstvo. moraš pomoći da bi pomogao, ne da bi time zaradio sevap, izbjegao pakao, ispao dobar u društvu, smanjio poreze na prihod i sl. zekat po definiciji je instrumentalne prirode, s obzirom da njegovo ne upražnjavanje predstalja grijeh koji se kažnjava, nastranu što motivaciju čini i čežnja za rajem i sl.
Cuj, sve sto covjek cini moze se negdje dovesti u vezu sa sebicnim povodom...s vjerom u Boga bi trebalo da pojedinac izgradi, ili bar radi na tome, takav pristup zivotu I drugim ljudima koji ga tjera na stalno promisljanje svebe I svijeta oko sebe, ne negiram ma ni u namjeri da ateisti imaju isti pristup i da cine dobra djela ...kako god okrenes to negdje u konacnici i za vjernika i ateistu jeste iz sebicnih razloga jer radi se o tebi koji na odredjen nacin dozivljavas svijet oko sebe,....
Svoditi pricu na to vjernici cine dobro iz straha od kazne ili u zelji da priskrbe sebi nagradu je ustvari prica o savjesti koja s ovim ili onim razlozima isto funkcionise za sve ljude...
S tim sto prica o nagradi i kazni pretpostavlja da je s druge strane imbecil :D koji fakat nikad ne promisli sopstvenu religiju u potpunosti vec se zivotni vijek provede po plicaku forumskih definicija....
Towelie

#2232 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Cuj, sve sto covjek cini moze se negdje dovesti u vezu sa sebicnim povodom...s vjerom u Boga bi trebalo da pojedinac izgradi, ili bar radi na tome, takav pristup zivotu I drugim ljudima koji ga tjera na stalno promisljanje svebe I svijeta oko sebe, ne negiram ma ni u namjeri da ateisti imaju isti pristup i da cine dobra djela ...kako god okrenes to negdje u konacnici i za vjernika i ateistu jeste iz sebicnih razloga jer radi se o tebi koji na odredjen nacin dozivljavas svijet oko sebe,....
Upravo ovo. Ateista nema iste motive kao i vernik, ali cini "dobro" delo da bi se bolje osecao u vezi sebe i porastao u svojim ocima. Tu ego igra ulogu.
nasa

#2233 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
nasa wrote: Kakva glupost, kako ja znam da ti bilo sta cinis osim sto nasmijavas @kerimu, daj da cujemo sta cinis
Pa već time što ne kradem iz usta vlastitom napaćenom narodu niti koga tješim nepostojećim onosvjetskim nagradama u startu činim dosta, a osim toga ne nasmijavam samo kerimu, :wink:
Davno su prosla ta vremena kad se s tobom moglo popricati iole ozbiljno.Hvala na paznji, dovidjenja :D
Eniac

#2234 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Towelie wrote:Aha, dakle ako ja udelim zekjat i od tog novca neka siromasna porodica napravi sebi krov nad glavom, to nije "dobar" cin samo zato sto ja dobijam sevape za svoje delo?
Problem je sto je morao biti izmisljen zekat, dakle institucija koja ti mora narediti da pomognes. Posebno je pitanje zasto jedna religija ima o svojim clanovima tako lose misljenje, pa mora izmisliti institut kojim ih prisiljava da pomazu. Dakle religija ne misli da je njena poruka dovoljno jasna da svoje pripadnike navede da sami pomazu, pa im mora narediti da pomazu.
Towelie

#2235 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Eniac, govorimo o ljudima ovde. Pitanje za tebe, zasto drzava mora da propisuje zakone i uvodi kaznene mere ako se prekrse ako su ljudi razumni i ponasace se u skladu sa njima?
nasa

#2236 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

hahaha imam ja opcenito o ljudima lose kad se tice novcanika, sta cemo sad...I prva bi podrzala instituciju vjersku ili svjetovnu koja ce udariti na isti pod obavezno da bi se pomoglo onim kojim treba...

Mada moram reci kada se govori o desavanjima oko poplava da sam malo promijenila misljenje I puno pozitivnije gledam na ljude oko sebe kada je rijec o humanosti jer nemam prijatelja ili poznanika koji nisu nesto ucinili :bih: mada u svakodnevnici I realnosti nasih zivota nema dana kad ne vidim nesto sto me ne natjera na razmisljanje o ovom svijetu I kako funkcionise I to nazalost najcesce na tuznim primjerima
Eniac

#2237 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Towelie wrote:Upravo ovo. Ateista nema iste motive kao i vernik, ali cini "dobro" delo da bi se bolje osecao u vezi sebe i porastao u svojim ocima. Tu ego igra ulogu.
Kako znas. Kao kod pitanja kako znamo ko je vjernik, kako ti znas zasto ateisti pomazu? Kod muslimana, na vasu stetu, postoji zekat. Dakle, sistem koji te tjera da pomazes, htio ili ne. A steta je u tome sto ako hocu da budem zlonamjeran mogu reci da svi muslimani pomazu jer moraju, jer moraju postovati zekat i da niko ne pomaze jer misli da tako treba.

Kod ateista takvog sistema nema, dakle svaki ateista koji pomaze cini to iz licnog razloga. A koji je to razlog, niko ne moze znati.

Samim stvaranjem obaveze zekata doveli ste u pitanje eticnost svoje pomoci. Naravno da to nije tacno da muslimani pomazu samo zbog obaveze zekata i naravno da bi mnogi pomagali i da zekata nema. Ali zekat je taj koji "zamagljuje" stvarnost. Sama cinjenica da zekat kao obaveza postoji postavlja neka pitanja u pobude.
S4mpion

#2238 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Eniac wrote:
Towelie wrote:Upravo ovo. Ateista nema iste motive kao i vernik, ali cini "dobro" delo da bi se bolje osecao u vezi sebe i porastao u svojim ocima. Tu ego igra ulogu.
Kako znas. Kao kod pitanja kako znamo ko je vjernik, kako ti znas zasto ateisti pomazu? Kod muslimana, na vasu stetu, postoji zekat. Dakle, sistem koji te tjera da pomazes, htio ili ne. A steta je u tome sto ako hocu da budem zlonamjeran mogu reci da svi muslimani pomazu jer moraju, jer moraju postovati zekat i da niko ne pomaze jer misli da tako treba.

Kod ateista takvog sistema nema, dakle svaki ateista koji pomaze cini to iz licnog razloga. A koji je to razlog, niko ne moze znati.

Samim stvaranjem obaveze zekata doveli ste u pitanje eticnost svoje pomoci. Naravno da to nije tacno da muslimani pomazu samo zbog obaveze zekata i naravno da bi mnogi pomagali i da zekata nema. Ali zekat je taj koji "zamagljuje" stvarnost. Sama cinjenica da zekat kao obaveza postoji postavlja neka pitanja u pobude.
Čovjek je vođen interesom, ako si čovjek to je potrebno i dovoljno da ova tvrdnja bude potvrđena.
5 0 5

#2239 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

nasa wrote:A gledajuci da je tema o ateistima sto vi sami ne definiste koji su to kriterije da bi neki cin bio okarakterisan kao dobro djelo ili da date primjere iz vlastitog zivota gdje i kako cinite dobra djela i sl. nego sto gubite vrijeme na kritiku kako i zasto to drugi cine....
Npr. probudi se @505 kafica,caj ili ...posao, malo prosete i gleda trudna zena kopa po smecu, romska djeca s kojim se po nekom nepisanom pravilu ne igraju neromska djeca, starac koja na plocniku prodaje par krpica koje je ko zna kako skupio, starica koja vuce 10 kg po tramvaju po vrucini, snijegu...ima toga mora, sve sarajevska realnost ...sta cinite i kako i zasto .....
kad me vec spominjes. za mene uopste nije upitna humanost, bilo kojeg covjeka. bez obzira, vjernik ili ne, svi (noramlni) ljudi imaju urodjen osjecaj za dobro i lose. svaki ce covjek pomoci. nekad se nadjemo u situaciji gdje moramo promisliti. recimo vozis nocu preko romanije. ispred tebe parkirano auto. covjek ti mase. da li ces stati i pomoci covjeku da promijeni gumu, uzet ga u auto i odvesti u selo, ili ces proci razmisljajuci da bi ti, ako stanes to moglo biti zadnje u zivotu. da li ces vratiti izgubljeni novcanik, da li ces pozvati gladnog na rucak, usamljenog na druzenje, popraviti nekome kompjuter, skociti u nabujalu rijeku da spasis davljenika. sve je to isto.

sto se tice cijele ove rasprave, koja je pocela od toga jer je nas par zahtjevalo direktan odgovor. da li je klanje zivotinje zrtva. nismo mogli dobiti taj odgovor, mada ga svi znamo. jeste zrtva. svrha je dodvoravanje bogu. dobra strana te price je da hrana dodje do gladnih. pa onda imamo osjecaj da smo nekome pomogli. necu sad to relativizirati, ali koliko ja znam, kada se zakolje kurban, podijeli se sirotinji dio, dio u frizider, dio familiji i rodbini. nekad se zna desiti da onaj koji kolje zivotinju dobije vise kurbana od rodbine nego sto podijeli. to me dovodi do zakljucka da nije uvijek svrha pomoc onima koji nemaju. nego da ima veze sa tradicijom cija je svrha pomalo hipokriticno izlapila. no, opet kazem. svi ljudi su isti. svako ce uciniti neko dobro djelo. nece razmisljati o posljedicama ili beneficijama. ili hoce. svejedno je.

sto se tice zrtve. to je ono sto je mene zanimalo. ako zelis udjeliti, uciniti dobro djelo, ne moras to napraviti ubijanjem zivotinje. mozes kupiti i vrecu krompira ili brasna pa pokloniti. isto se pise, zar ne? ili ipak "zrtva" u smislu prekinutog zivota ima prvenstvenu motivaciju da udobrovolji boga. to je bio razlog zasto su inke klali cijela zarobljena plemena, bacali djevice u vulkan da bude kisna godina. isti je motiv imao i ibrahim kada je krenuo zaklati svoje djete. e, to je ta karika koja obezvrjedjuje pomalo tu motivaciju da se nahrane gladni. jednom u godini, kako kolega rece. ako izuzmes boga iz jednacine, isto bi bilo. zivotinja bi bila ubijena. hrana raspodjeljena, stomak pun, a osobno, satisfekcija bi bila veca, jer nema skrivenog(drugog) motiva osim tog. i tu je jedina razlika. sve ostalo je isto. ako si dobar covjek, uradit ces to. ako nisi, neces.

dalje, ako i zanemarimo to klanje, jer bar ima svrhu koju normalni um moze prozmjeti. rezanje djelova polnih organa djeci, ili npr. ona slika sa prosle stranice, gdje se djeca lupaju nozevima po glavi. to je ono od cega mi se stomak okrece. i ta vrsta zrtvovanja je nepotrebna, po meni. ali kad podijelis po skupovima, i jedno i drugo su zrtve bogu. therefore, pogresna motivacija. ili je mozda motivacija dobra, ali ne treba onda stavljati naglasak na dobro djelo, nego samo na zrtvu. inace, napravi kao sto sam ranije napisao. zakolji i podjeli. izuzmi religiju iz svega toga.

da sam vjernik, ja bih razumio to klanje prihvatio kao dio tradicije i vjerskog rituala. znao bih da zrtvujem neciji zivot jer mi je bog tako naredio. ne bih se kitio perjem dobrote i humanizma. jer to nije to. a ako jeste, jednaki smo pred (hipotetickim) bogom, bar u tom segmentu.
Eniac

#2240 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Towelie wrote:Eniac, govorimo o ljudima ovde. Pitanje za tebe, zasto drzava mora da propisuje zakone i uvodi kaznene mere ako se prekrse ako su ljudi razumni i ponasace se u skladu sa njima?
Kod svakog takvog poredjenja pravis osnovnu gresku. Drzava ne ocekuje od ljudi nikakav moralni kod i zato propisuje zakone da ne bi ljudima ostavila da biraju po svom moralnom kodu kako ce se ponasati.

Religije insistiraju na moranim vrijednostima i moralnom kodu, koje same propisuju. A taj kod prizilazi iz apsolutnog morala, dakle boga.

Drzavu i njene zakone ne mozes porediti sa religijskim zakonima. Ne pocivaju na istom temelju. I zato svako odstupanje od drzavnih zakona je "normalno" jer su drzavni zakoni pravkjeni od ljudi i itme podlozvi greskama.

A svako odstupaneje od religijskih je nenormalno jer krsi apsolutnost bozijih normi. Pa kada se praksa vjernika ne poklapa sa teorijom zivota u vjerskom sistemu je gora stvar nego kada se praksa svjetovnih ljudi ne poklapa sa teorijom zivota u sekularnom sistemu.

A ti slicnim pitanjima izjednacavas ljudske zakone i svetost religijskih moralnim normi.
Towelie

#2241 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Pazi, nije zekjat jedini vid islamskog milosrdja. Moze se davati sadaka koliko god cesto zeli covek, a ona je opciona, tj. musliman nema nikakvu sankciju sve i da nikada u zivotu ne da sadaku. I pored toga, davanje sadake praktikuje veliki broj muslimana prosto zato sto zeli da pomogne nekom kome je potrebno. Ovde necu ni da spominjem izgradnju dzamija, puteva, cesmi, bilo cega sto moze da koristi ljudima, i to ne samo muslimanima. Zar se zbog sevapa koje se dobija kada recimo musliman da novac da se napravi put koji svi koriste, moze osporiti to dobro delo samo zato sto se dobija sevap?
Ili ako spasis malo dijete da ga ne udari auto, takodje dobijas sevap jer si ucinio dobro. Je li se u datoj situaciji moze reci da ucinjeno delo ne zadovoljava kriterijume dobra samo zato sto postoji sevap?
5 0 5

#2242 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

nasa wrote: Cuj, sve sto covjek cini moze se negdje dovesti u vezu sa sebicnim povodom...s vjerom u Boga bi trebalo da pojedinac izgradi, ili bar radi na tome, takav pristup zivotu I drugim ljudima koji ga tjera na stalno promisljanje svebe I svijeta oko sebe, ne negiram ma ni u namjeri da ateisti imaju isti pristup i da cine dobra djela ...kako god okrenes to negdje u konacnici i za vjernika i ateistu jeste iz sebicnih razloga jer radi se o tebi koji na odredjen nacin dozivljavas svijet oko sebe,....
Svoditi pricu na to vjernici cine dobro iz straha od kazne ili u zelji da priskrbe sebi nagradu je ustvari prica o savjesti koja s
naso, sa ovim se u potpunosti slazem. postoji taj neki ljudski dio, koji nama daje neku vrstu satisfakcije kada pomazemo drugim ljudima. ili zivotinjama, svejedno. ima tu te "sebicnosti" kako je nazivas. i dobro je da je tako. sve je to dio iste price.
Eniac

#2243 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Towelie wrote:
Pazi, nije zekjat jedini vid islamskog milosrdja. Moze se davati sadaka koliko god cesto zeli covek, a ona je opciona, tj. musliman nema nikakvu sankciju sve i da nikada u zivotu ne da sadaku. I pored toga, davanje sadake praktikuje veliki broj muslimana prosto zato sto zeli da pomogne nekom kome je potrebno. Ovde necu ni da spominjem izgradnju dzamija, puteva, cesmi, bilo cega sto moze da koristi ljudima, i to ne samo muslimanima. Zar se zbog sevapa koje se dobija kada recimo musliman da novac da se napravi put koji svi koriste, moze osporiti to dobro delo samo zato sto se dobija sevap?
Ili ako spasis malo dijete da ga ne udari auto, takodje dobijas sevap jer si ucinio dobro. Je li se u datoj situaciji moze reci da ucinjeno delo ne zadovoljava kriterijume dobra samo zato sto postoji sevap?
Pazi, stvarii su jednostavne. BIlo sta da radis, ako postoje kazna i nagrada, nije vazno iz kojih razloga to radis. Sumnja se uvijek postojati. Da bi se sumnja otklonila, ne smiju postojati kazna i nagrada kao moguce posljedice toga sta radis.

Zato sam i napisao da i muslimani naravno pomazu jer zele ne obaziruci se na kaznu ili nagradu i ne misleci o tome. Ali, dok postoje kazna ili nagrada, sumnje uvijek postoji.

I sta raditi? Nista. Radis ono sta zelis ne razmisljajuci da li ce neko mislisi da pomazes jer zelis ili jer se plasis kazne ili ocekujes nagradu. Sta ce ljudi misliti nije te briga, oni kojima pomognes ce ti biti zahvalni, ti ces se mozda osjecati kao neko ko ispunjava svoju svrhu postojanja na zemlji, a kao vjernik znas da ces na kraju odgovarati bogu, i da ce on znati zasto si sta radio. I to ti je jedino vazno. Dakle, sve je OK.
Towelie

#2244 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Eniac wrote:
Towelie wrote:
Pazi, stvarii su jednostavne. BIlo sta da radis, ako postoje kazna i nagrada, nije vazno iz kojih razloga to radis. Sumnja se uvijek postojati. Da bi se sumnja otklonila, ne smiju postojati kazna i nagrada kao moguce posljedice toga sta radis.

Zato sam i napisao da i muslimani naravno pomazu jer zele ne obaziruci se na kaznu ili nagradu i ne misleci o tome. Ali, dok postoje kazna ili nagrada, sumnje uvijek postoji.

I sta raditi? Nista. Radis ono sta zelis ne razmisljajuci da li ce neko mislisi da pomazes jer zelis ili jer se plasis kazne ili ocekujes nagradu. Sta ce ljudi misliti nije te briga, oni kojima pomognes ce ti biti zahvalni, ti ces se mozda osjecati kao neko ko ispunjava svoju svrhu postojanja na zemlji, a kao vjernik znas da ces na kraju odgovarati bogu, i da ce on znati zasto si sta radio. I to ti je jedino vazno. Dakle, sve je OK.
:thumbup: Slazem se sve. Ali, eto, problem je bio sto vernici kad urade dobro delo, to im se spocitava da rade zbog nagrade, a ne zato sto zele.
5 0 5

#2245 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

Towelie wrote: :thumbup: Slazem se sve. Ali, eto, problem je bio sto vernici kad urade dobro delo, to im se spocitava da rade zbog nagrade, a ne zato sto zele.
ne spocitava se. to se podrazumjeva. primarni cilj je zrtva. sekundarni dobro djelo. nekad imas samo primarni. recimo, kada je bog naredio ibrahimu da zakolje djete. ne vidim nikakvu korist ni za ibru a ni za njegovo dijete, s tim cinom. nema nahranjenih gladnih. samo zadovolj(e)nog boga.
Eniac

#2246 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Towelie wrote:...Ali, eto, problem je bio sto vernici kad urade dobro delo, to im se spocitava da rade zbog nagrade, a ne zato sto zele.
Probaj odvojiti kritiku religije od stava prema ljudima. Ja kritikujem sve religije. To ne znaci da mislim da su svi vjernici losi. Ali u procesu kritike religije, sarkazam i naglasavanje nekih stvari, koje mozda privatno i ne mislim, ali koje mi koriste kao dobar argument u opstoj kritici religije, mozda mogu izgledati kao da je stav prema religiji stav prema svakom pojedincu koji pripada toj religiji. Sto ni izbliza nije tacno.

Za druge ne znam, kod mene je tako.
Towelie

#2247 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

ne spocitava se. to se podrazumjeva. primarni cilj je zrtva. sekundarni dobro djelo. nekad imas samo primarni. recimo, kada je bog naredio ibrahimu da zakolje djete. ne vidim nikakvu korist ni za ibru a ni za njegovo dijete, s tim cinom. nema nahranjenih gladnih. samo zadovolj(e)nog boga.
Prvo, klanje deteta nikada nije ni moglo da se dogodi. To sto su i Ibrahim i njegov sin pristali na to je bio odraz njihovog imana, jedan test koji su oni sa uspehom polozili.
Ima nahranjenih tim cinom jer nam je posle njega ostala tradicija kurbana i deljenja kurbanskog mesa kojim se iz godine u godinu hrani hiljade siromasnih i gladnih.
Da nije Ibrahim bio jakog imana i pristao da zakolje sina, ne bi 14 vekova posle mnoge porodice okusile kurbanskog mesa.
Eniac

#2248 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

505sCrtom wrote:
Towelie wrote: :thumbup: Slazem se sve. Ali, eto, problem je bio sto vernici kad urade dobro delo, to im se spocitava da rade zbog nagrade, a ne zato sto zele.
Primjer gore napisanog. Iako sigurno da ima muslimana koji zele uciniti dobro djelo zbog djela samog, 505sCrtom je dobro postavio stvari. Ako sama religija naglasava prioritete, onda cu ja kao kritiku religije te prioritete koristiti. Pa ako je pripritet bog, onda cu reci da se pomaze da bi se zadovoljio bog, i zadovoljenjem boga dobila nagrada i izbjegla kazna, a ne da bi se pomoglo.

Vjernici sami su tako poredali prioritete. Ozbiljno, izticanjem da je bog prvi i sluzenje bogu prvo, onda je i humanost beznacajna u odnosu na boga. Sto znaci da je i humanost zbog toga jer je bog trazi, a ne jer je humanost sama u pitanju. I kada se to naglasi kao argument kritike, zasto ljutnja? Sami ste tako postavili stvari.
Towelie

#2249 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Towelie »

Vjernici sami su tako poredali prioritete. Ozbiljno, izticanjem da je bog prvi i sluzenje bogu prvo, onda je i humanost beznacajna u odnosu na boga. Sto znaci da je i humanost zbog toga jer je bog trazi, a ne jer je humanost sama u pitanju. I kada se to naglasi kao argument kritike, zasto ljutnja? Sami ste tako postavili stvari.
Stvar je u tome sto za ovu tvrdnju ne nudis nikakav dokaz, vec se koristis sumnjama, kako si sam naveo u nekom od prethodnih postova. A dobro delo moze imati vise motiva, a ne samo nagradu, kao sto sam ranije i objasnio.
Eniac

#2250 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Eniac »

Towelie wrote:Prvo, klanje deteta nikada nije ni moglo da se dogodi. To sto su i Ibrahim i njegov sin pristali na to je bio odraz njihovog imana, jedan test koji su oni sa uspehom polozili.
Ti hoces da kazes da znas sta je bog htio i mislio. Da mozes znat iboziji naum?

Towelie wrote:Ima nahranjenih tim cinom jer nam je posle njega ostala tradicija kurbana i deljenja kurbanskog mesa kojim se iz godine u godinu hrani hiljade siromasnih i gladnih.
Da nije Ibrahim bio jakog imana i pristao da zakolje sina, ne bi 14 vekova posle mnoge porodice okusile kurbanskog mesa.
Da Ibrahim nije zaklao ovna, niko nikada ne bi dao siromasnima meso? To kazes?

Ne mogu da vjerujem...

Ne, zaista nema svrhe.
Locked