Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post Reply
ULTRAK

#2201 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ULTRAK »

Mister Yes wrote:
Hafis wrote:Ovim svečano izjavljujem da prihvaćamo mister Yes-a u punopravno članstvo i pripadništvo Hrvatskom narodu, i ujedno izjavljujem da mu se dopušta punopravna uporaba dodijeljene funkcije u svakoj prigodi za koju smatra da je shodno.

Sa štovanjem

Ispred ogranka Matice Hrvatskog zmaja za BiH i primorje.
Dr sc Hafis
Eto, sad sam kompletirao svoju kolekciju. Naime, ranije sam već skupio iste takve izjave od druge dvije strane :kakoste:
Dobro je sve dok ne skupis batina jednom u zivotu. Nadam se da si dovoljno pametan da ovo sto ovdje pises u stvarnom zivotu neces pred nekim govoriti javno. :D
ILVIIR

#2202 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

Hafis wrote:Ovim svečano izjavljujem da prihvaćamo mister Yes-a u punopravno članstvo i pripadništvo Hrvatskom narodu, i ujedno izjavljujem da mu se dopušta punopravna uporaba dodijeljene funkcije u svakoj prigodi za koju smatra da je shodno.

Sa štovanjem

Dr sc Hafis
:D

ako ovako nastavi, dogurat ce do hrvatskog clana predsjednistva.
Ali Kemal

#2203 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Ali Kemal »

Osim mitologije, jako je malo konkretnih dokaza o Bogumilima, gdje su njihovi hramovi, pisani dokumenti, neka imena, sve je na nivou legendi.
Interesantno bi bilo da neko ko zna, pruzi malo vise konkretnih informacija, samo da nije mitomanija.
madner

#2204 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by madner »

Jest, treba trositi vrijeme na ljude koji ne vole citat. :D
Ali Kemal

#2205 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Ali Kemal »

Iz Vikipedije na Bosanskom.

Oni nisu koristili krst niti su pravili crkve i uglavnom su obavljali obrede na otvorenom.
Nema hramova????
Bogumili su najviše uspjeha imali u Bosni i Hercegovini i tamo su preživjeli sve do modernog doba..
Cuj do modernog doba, neozbiljno je to.
Još jedan sudski protokol papinih pisama i drugih dokumenata protiv bogumila postoji skriven u arhivi Vatikana
Poziva se na dokument koji je skriven u Vatikan, tj koji niko ne moze da vidi, kakav je to samo argument.

Kao pisani dokaz se nudi Pješice kroz Bosnu i Hercegovinu, Engleza Artur Evansa iz 1875 :shock: gdje on kaze, citiram:
Reljefne slike i simboli nisu bili obični hrišćanski, iz čega Evens zaključuje da je riječ o nadgrobnim spomenicima bogumila (stećcima).
I na kraju,
Druge teorije

Prema dogmatičarima iz Hrvatske, Crkva Bosanska je nastala kao katolička biskupija i prema Srbima bili su dio ortodoksne linije hrišćanstva.
Sve u svemu, jako cudno, da nema ostataka hramova, niti bilo kakvih pisanih dokumenata, tj knjiga, papirusa, slika, kipova, sarkofaga, bilo cega opipljivog. Na stećcima za koje se samo smatra da su bogumilski, a mozda i nisu, nema nista sto kaze bogumil.

Zato pitam, ako neko ima nesto konkretno, bio bih zahvalan.
BHCluster

#2206 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by BHCluster »

madner wrote:Jest, treba trositi vrijeme na ljude koji ne vole citat. :D
:thumbup:
madner

#2207 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by madner »

Stare teorije.
Nove teorije: Crkva bosanska jedno, bogumili drugo. Nije da ih nije bilo u Bosni, no to nije to.
Crkva bosanska je svoje korijene imala u razlicitoj formi krscanstva populacije koja je naselila prostor Bosne. Ta populacija, arijevska naravno :D je imala drugaciju crkvenu doktrinu od papinske jer nisu bili u trendu sto se tice unifikacije doktrine. To jeste, nisu sebe smatrali hereticima, odpadnicima itd...
Dokaz za ovo je ono sto papa trazi od bosanskog bana, za razliku od unistavanja katara, ovdje se trazi promjena doktrine. I to se prihvaca.
stafi

#2208 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by stafi »

Mister Yes wrote:

Sa štovanjem

Dr sc Hafis
Eto, sad sam kompletirao svoju kolekciju. Naime, ranije sam već skupio iste takve izjave od druge dvije strane :kakoste:
sad skokni do međugorja, nek ti se nešto ukaže, gospa, tuđman il šušak, i spreman si za certifikaciju.

I da, hafisaga se malo prešao, dr medicine iz međugorja se piše hafis dr hafisaga. Za ovo što je on napisao potrebno je ukazanje još nekoliko diploma. Po ko zna koji put pokušao je poturiti kukavičije jajce (par komada).
ULTRAK

#2209 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ULTRAK »

Ja sam jedne godine bio u Sarajevu kod rodjaka koji se predstavljaju kao "kosmopoliticni" ( :D ). Ocevi tih rodjaka su bili u srpskim i hrvatskim logorima svi. Danas se ti rodjaci druze najvise sa Srbima ili Hrvatima, idu na exit -festivale obavezno itd. To nije moja stvar da se mjesam u to i to je sasvim uredu ako njima to pase.

Ono sto mene fascinira je da su ti ljudi relativno brzo preko svega toga presli iako su eto nastradali mnogo vise u tom ratu nego mi sto zivimo u dijaspori.

Tako recimo jedan Hrvat iz Mostara; koji je studirao sa njima, je cesto dolazio i gledao tv sa nama. I onda on u polu sali spomene recimo "Herceg Bosnu" (kao nesto pozitivno) a moji rodjaci na to samo sute kao da im je to sve jedno itd. Neznam kako bih ja taj fenomen opisao ali mozda je to neki komplex. Mozda su ti ljudi toliko nastradali kroz historiju da imaju osjecaj da ce najbolje proci ako budu fini i ponizni. Ali ja kada to gledam sa strane mi izgleda ponekad neukusno.

Recimo i ja se ovdje druzim sa Srbima. Jednom prilikom kad smo se malo napili mi je jedan rekao:"Noz Zica sljivovica." A ja sam mu rekao: "Jama, Kolac Jasenovav". Dakle odmah vratio jos zesce i onda mu stavio ruku na rame i rekao:" Salim se jarane , joj jesmo ludi haha." Prije toga mi je lik taj isti isto pricao kako je granata na markalama postavljena od strane Bosnjaka ali sve fino perfidno upakuje. Ja volim radije da smo na cistom i mislim da je tako i najiskrenije da se zna sta mislimo a ne se lazno prestavljati kao neko ko je Bosnjak ali je sa vecu Hrvatsku itd. To je najgora moguca varijanta.
Last edited by ULTRAK on 03/07/2015 21:14, edited 2 times in total.
hajducka travica

#2210 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by hajducka travica »

Gojeni H wrote:
Ludzak wrote:Danasnji Bosnjaci koji su nastali 1992 god. i Bosnjaci od prije 1000 god se ne mogu ni po kakvoj tacki uporedjivati.
Evo strucnjaka, evo strucnjaka.
Evo, ja sam Bosnjak. Odakle sam dosao 1992. god?
Mogu li se, intelektualac cijenjeni, Srbi i Hrvati od prije 1000 godina usporedjivati sa danasnjim?
Mogu li se danasnji bosanski Srbi i Hrvati usporedjivati pod bilo kojom tackom sa Srbima i Hrvatima od prije 1000 godina.

Valja mi obavijestiti Britance da nemaju nista s Anglo-Saksoncima od prije tisuchu godina.
Pisani tragovi od osmog stoljeca.Sa Bosnjacima to nije slucaj.Bosnjaci imaju neke tragove od sesnaestog stoljeca u turskim defterima.Svojih ni tada nemaju a kamoli od osmog ,desetog stoljeca.Ako imate neki pisani trag pokazite ga ovdje.Ne bih da se ovdje nerviram bez veze,pakvaricu sebi raspolozenje za Iftar.
ULTRAK

#2211 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ULTRAK »

hajducka travica wrote:

Pisani tragovi od osmog stoljeca.Sa Bosnjacima to nije slucaj.Bosnjaci imaju neke tragove od sesnaestog stoljeca u turskim defterima.Svojih ni tada nemaju a kamoli od osmog ,desetog stoljeca.Ako imate neki pisani trag pokazite ga ovdje.Ne bih da se ovdje nerviram bez veze,pakvaricu sebi raspolozenje za Iftar.
A vidi Bosnjaka :lol:

Hrvati se prije 16. vijeka ne nazivaju Hrvatima vec Hrvacanima. To je valjda bio neki drugi narod... :D
Isto tako se Bosnjaci prije 16. vijeka nazivaju Bosnjanima. To je stvar jezika koji se mjenja a ne promjena naroda. Svasta moderacija ovdje trpi.
Gojeni H

#2212 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Gojeni H »

hajducka travica wrote:
Gojeni H wrote:
Ludzak wrote:Danasnji Bosnjaci koji su nastali 1992 god. i Bosnjaci od prije 1000 god se ne mogu ni po kakvoj tacki uporedjivati.
Evo strucnjaka, evo strucnjaka.
Evo, ja sam Bosnjak. Odakle sam dosao 1992. god?
Mogu li se, intelektualac cijenjeni, Srbi i Hrvati od prije 1000 godina usporedjivati sa danasnjim?
Mogu li se danasnji bosanski Srbi i Hrvati usporedjivati pod bilo kojom tackom sa Srbima i Hrvatima od prije 1000 godina.

Valja mi obavijestiti Britance da nemaju nista s Anglo-Saksoncima od prije tisuchu godina.
A nuto starog Bosnjaka hajducke travice, uz to jos i muslimana, pa posti. :D

ULTRAK ti je vec odgovorio na ovakvo idiotsko pitanje.
Sta da su Bosnjaci nastali ne 1992. god., vec 2002.? Oduzima li nam se to pravo da se tako osjecamo i izjasnjavamo?
Samo u Srba i Hrvata ima veze je l' 100 godina naprijed ili nazad. Bolan, Amerikanci postoje samo 200 godina, pa sta?
Moze li im bilo ko ppauca okrenuti? Moze li bilo ko dovesti u pitanje njihove nacionalne i patriotske osjecaje, a nacija sastavljena od svake druge moguce nacije i etnicke grupe.

Idiotizam na kvadrat! I to onaj bolesni koji je ne samo srpski narod odveo u barbarizam, vec je nanio tolike zrtve svim narodima s kojim je u komsijskim odnosima.
emmir1

#2213 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by emmir1 »

Šta je danas Avaz kao ekskluzivno objavio rezultate, kao oko 3 550 000 stanovništva
ILVIIR

#2214 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

emmir1 wrote:Šta je danas Avaz kao ekskluzivno objavio rezultate, kao oko 3 550 000 stanovništva
http://www.avaz.ba/clanak/185682/konacn ... iona-ljudi
"Avaz" u posjedu dokumenta IMO-a iz Luksemburga

KONAČNI BROJ U BiH žive 3,52 miliona ljudi

Od 3.791.662 popisane osobe, iz daljnjeg procesa obrade podataka predviđeno je da bude isključeno njih oko 270.000, što bi značilo da BiH u konačnici ima oko 3.520.000 stanovnika, potvrdio je za “Dnevni avaz” izvor dobro upućen u ovaj proces.

Ovakva računica, prema tvrdnjama našeg sagovornika, dobije se na osnovu preporuka Međunarodne monitoring misije (IMO), iako se u samom dokumentu konkretne brojke ne spominju. Preporuke su 16. juna iz Luksemburga stigle na adrese bh. zvaničnika, među njima i Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Otvorena pitanja

Preporukama, koje potpisuje Piter Everers (Pieter Everaers), predsjednik Upravnog odbora IMO-a i direktor Direktorata Eurostata za međunarodnu saradnju, pokušavaju se riješiti otvorena pitanja vezana za primjenu seta pravila za izvođenje stalnog stanovništva i uključivanja/isključivanja određenog broj popisnica iz procesa obrade podataka popisa.

Iako u statističkim institucijama ne otkrivaju preporuke koje su im signirali strani stručnjaci, iz dokumenta koji je u posjedu našeg lista vidljivo je da se ne udovoljava megalomanskim zahtjevima Zavoda za statistiku Republike Srpske, ali da će sve strane morati popustiti u određenim zahtjevima i naći se na pola puta.

Brojne posjete

Kako objašnjava naš sagovornik, sve je izvjesnije da će prijedlog stranih statističara biti usvojen, s obzirom na to da je stav Luksemburga vrlo jasan, a i u domaćim statističkim institucijama sve su svjesniji da sve strane moraju popustiti u zahtjevima, jer se itekako kasni s objavom podataka s popisa.

Pretvoreno u brojke, usvajanje preporuka značilo bi, prema svemu sudeći, da u ukupnoj populaciji BiH od oko 3,52 miliona Bošnjaci čine većinu s učešćem od 50 posto, Hrvata bi bilo oko 15, Srba 31 posto te ostalih 3,7 posto.

Zahtjevi iz RS

Ranije su iz RS zagovarali način obrade prema kojem bi bila izbačena i do 437.762 navodno nerezidentna stanovnika, od čega čak 233.163 Bošnjaka. U tom slučaju, BiH bi zvanično imala samo 3.356.073 stanovnika, što bi bilo na nivou iz daleke 1965. godine.
Mister Yes

#2215 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

270.000 nije baš na pola puta već puno bliže FZS zahtjevu (233.000) nego RS zahtjevu (437.000). No dobro, ja sam i predvidio da će se naći negdje oko 300.000
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#2216 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by pici »

tamam za referenduma, hosteli dejton il neste :mrgreen:
ILVIIR

#2217 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

Mister Yes wrote:270.000 nije baš na pola puta već puno bliže FZS zahtjevu (233.000) nego RS zahtjevu (437.000). No dobro, ja sam i predvidio da će se naći negdje oko 300.000
prvi zahtjevi od strane rs-a su bili 319.000, a od fbih 233.000.
ovih 437.000 su tek u drugoj rundi "ponudili".

mislim da sada moraju sve strane da vide sta ovaj prijedlog cike pietera znaci, tj. da izracunaju hoce li biti vise ili manje od 50%, pa ce onda opet neka strana odbiti :)
Mister Yes

#2218 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Mister Yes »

ILVIIR wrote:
Mister Yes wrote:270.000 nije baš na pola puta već puno bliže FZS zahtjevu (233.000) nego RS zahtjevu (437.000). No dobro, ja sam i predvidio da će se naći negdje oko 300.000

mislim da sada moraju sve strane da vide sta ovaj prijedlog cike pietera znaci, tj. da izracunaju hoce li biti vise ili manje od 50%, pa ce onda opet neka strana odbiti :)
:thumbup: upravo tako

i na kraju makedonski scenario. bacili pare
ILVIIR

#2219 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by ILVIIR »

Mister Yes wrote:
ILVIIR wrote:

:thumbup: upravo tako

i na kraju makedonski scenario. bacili pare
hmm.. nisam siguran da li je moguce srusiti popis totalno.
u makedoniji je u toku popisa prekinut, tako da tamo nemaju uopste potpuni podatci. kod nas ipak to postoji i samo je pitanje metodologije, tj. neka postavka u nekom software-u i imas rezultate.

mislim da bi bilo fer, da se objave rezultati kako ih imo misija predlaze. a da bi udovoljili na neki nacin zahtjevima iz rs-a moze se naravno i objaviti podatak koliko ima ovih koje bi iskljucili te nove kriterije. mene licno upravo taj podatak i interesuje, jer ce pokazati gdje se dijaspora najvise popisala.

sto se tice te metodologije, pa slicno je bilo i kod popisa 1991. danas se moze pored ovih oficijelnih rezultata naci i "procisceni" rezultati, gdje su "gastarbajteri" izbaceni.
155_mm

#2220 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by 155_mm »

dosta smo mi ovdje guslali o popisu. evo da vidimo sta kazu drugi.
Koliko je Srba ostalo u Bosni i Hercegovini?
Statistički podaci o nacionalnom sastavu sadašnjeg stanovništva Bosne i Hercegovine, prikupljeni na popisu 2013. godine, još nisu objavljeni.

Stručnjaci navode da time želi da se prikrije da Srba više nema u nekim mestima gde ih je ranije bilo.

Ekonomista Miroslav Zdravković je, upoređujući podatke dobijene popisom 1991. i poslednjeg popisa stanovništva u BiH sprovedenog 2013, konstatovao da niko ne živi u 155 bosanskih naselja u kojima je pre rata živeo 12.113 Srba, prenosi danas list "Politika".

"Moguće je da su se u nekim naseljima u Federaciji, u kojima su živeli isključivo Srbi, doselili novi stanovnici koji nisu srpske nacionalnosti. Slika će nam biti jasnija kada saznamo nacionalni sastav stanovništva", kaže Zdravković.

On kao primer navodi opštinu Glamoč koja je pre rata imala oko 12.500 stanovnika, od čega 10.000 Srba, a sada na teritorije te opštine, kako kaže, živi svega 4.000 ljudi.

"Pred početak građanskog rata procenjeno je da su Srbi živeli na 70 odsto teritorije BiH. Podelom BiH na dva entiteta legalizovano je etničko čišćenje Srba sa teritorije od 10.000 kvadratnih kilometara što je jednako površini Kosova i Metohije", navodi Zdravković.

On ističe da, kada tome dodamo teritoriju u Hrvatskoj, sa koje je posle operacije "Oluja" proterano oko 250.000 Srba, "ispada da smo izgubili tri Kosova".

Sumnju da iza eventualnog skrivanja podataka o nacionalnom sastavu stanovništva BiH prikupljenih popisom 2013. godine stoji namera da se sakriju prave razmere etničkog čišćenja na određenim prostorima, izražava i predsednik Udruženja Srba iz BiH Duško Belović.

"Čak 750.000 Srba iselilo se iz BiH za vreme i posle građanskog rata. Oko 200.000 njih se zadržalo u Srbiji, dok se ostatak rasuo po celom svetu", kaže on.

Belović ukazuje na činjenicu da su pojedini delovi Bosne apsolutno besperspektivni te da svi beže iz njih, bez obzira na nacionalnost.

"Veliki problem nastaje zbog činjenice da ne postoji plan povratka Srba na teritoriju Federacije BiH", zaključuje Belović, napominjući da je situaciju moguće promeniti samo uz širu akciju koju bi podsticale i finansirale evropske institucije.
jebes cirkus colorado. ovi su smjesniji.
Ali Kemal

#2221 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Ali Kemal »

Znaci objektivno milion ljudi manje zivi u BiH u odnosu na 1991 i opet se raja krvi za teritorije, tj vukojebine :oops:
seln

#2222 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by seln »

Ali Kemal wrote:Znaci objektivno milion ljudi manje zivi u BiH u odnosu na 1991 i opet se raja krvi za teritorije, tj vukojebine :oops:
Ne za teritorije, vec protiv nacionalnog ekskluziviteta na iste.
mirsek

#2223 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by mirsek »

seln wrote:
Ali Kemal wrote:Znaci objektivno milion ljudi manje zivi u BiH u odnosu na 1991 i opet se raja krvi za teritorije, tj vukojebine :oops:
E tako. :thumbup: :bih:
A ako sunarodnjaci hoce ekskluzivu neka idu istocno i zapadno od lijepe nam nase BIH
Ali Kemal

#2225 Re: Preliminarni rezultati popisa stanovništva 2013

Post by Ali Kemal »

seln wrote:
A sta je to nego borba za teritoriju :oops:
Post Reply