Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
Edouard

#2201 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

Što je sad ovo? Neka nova čudna vremena i događanja?
Ateisti postali nesebični, solidarni, dobrotvori....prepuni ljubavi i poštovanja prema ljudima, a vjernici, i ako rade što dobro, onda su licemjeri jer rade za nagradu, a ne iz ljudske solidarnosti, ljubavi, dobrote.
Ma dajte, ne pričajte šupljarije.
lua

#2202 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by lua »

Edouard wrote:Što je sad ovo? Neka nova čudna vremena i događanja?
Ateisti postali nesebični, solidarni, dobrotvori....prepuni ljubavi i poštovanja prema ljudima, a vjernici, i ako rade što dobro, onda su licemjeri jer rade za nagradu, a ne iz ljudske solidarnosti, ljubavi, dobrote.
Ma jok ba, ateisti pljuju vatru, vežu Kur'an za desnu, a Bibliju za lijevu nogu i ulaze u halu da seru, ubijaju vjernike na svakom koraku, kamenuju muslimane, pravoslavce, katolike, budiste, jer vjeruju u boga. Šutaju nogom štenad i pišaju po vjerskim objektima. Nose obrnute krstove, opasaju se dinamitom ulete u tramvaj gdje se nalaze ljudi koji idu s džume i BUM! Bulama skidaju marame, briju vehabije.
nasa

#2203 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

lua wrote:
nasa wrote: I sve ostale se kolju s Bismilom, cuo za hallal meso :D eeeeee @505 covjek ti je fino odgovorio, nista zlo nema u kurbanu vece je zlo ovo tvoje rastazenja vrlo korisnog propisa...ili si stvarno toliko u ovoj virtualnoj stvarnosti da ne vidis da ima onih koji se raduju komadu mesa, jos uvijek....
Stvarno ne vidim da je 505 igdje rekao da nema onih koji se raduju komadu mesa. Jedino je postavio pitanje što se upražnjava molitva tijekom klanja kurbana i da li se kurban suštinski žrtvuje Bogu, ili služi samo da nahrani gladne?
Nije postavio pitanje nego je zakljucio I to pogresno :D a ovo ostalo sam ja dodala radi estetskog dojma ne zato sto se bavim kako drugi udjele, zasto udjele, ne udjele I sl ;-)
MJAU - da

#2204 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MJAU - da »

Ali, nije stvar u tome što se hrane ljudi tim mesom. Vi morate, u obavezi ste da pridonesete žrtvu, jer ako to ne radite nećete u raj otići. Humanizam koji vežete za obavezu je da nahranite siromašne. Jednom godišnje, ili ne, ja to neću da diskutujem, jer je ipak neko nahranjen! Ali, takva postavka (opet se vraćam na kolonizaciju čopora) nije humana i svi vam dokazi na to upućuju.
Na jednoj strani imamo ljude koji bacaju hranu, a na drugoj strani ljudi nemaju za korice hljeba i gutljaj vode.

Ovim vam pokušavam odgovoriti dijelom na pitanje naslova teme.
NeenaSa

#2205 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NeenaSa »

Edouard wrote:Što je sad ovo? Neka nova čudna vremena i događanja?
De, de , i - nek' si svim' rek'o. :oops:
Samokritike pojedinih (il' vechine?) nedostaje. :wink:
Shto god bih napisala povodom kurbana i inih zhrtvovanja .... ode helach. :D
NeenaSa

#2206 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NeenaSa »

[quote="MJAU - da"]Ali, nije stvar u tome što se hrane ljudi tim mesom. Vi morate, u obavezi ste da pridonesete žrtvu, jer ako to ne radite nećete u raj otići. Humanizam koji vežete za obavezu je da nahranite siromašne. Jednom godišnje, ili ne, ja to neću da diskutujem, jer je ipak neko nahranjen! Ali, takva postavka (opet se vraćam na kolonizaciju čopora) nije humana i svi vam dokazi na to upućuju.
Na jednoj strani imamo ljude koji bacaju hranu, a na drugoj strani ljudi nemaju za korice hljeba i gutljaj vode.

/quote]
Zashto ne svakodnevno? :wink:

P.s.
U paklu su raja. :izet: :D
S4mpion

#2207 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

NIN wrote:
S4mpion wrote:
Možda pomažu, možda ne pomažu, ali šta god da radi, to ga neće učiniti ništa boljim ili gorim ateistom. :sabur:
Za vjernike to ne važi :D
...boljih ili gorih iz cije pozicije, u cijim ocima? :-)

Nego, za razliku od ovih drugih, vjernici ocekuju da budu nagradjeni za svoju humanost, sto ce reci, ... :D
Kao i ateisti, samo što ne dobijamo nagradu s iste strane. :D
S4mpion

#2208 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

Fact wrote:
S4mpion wrote:
Dobro kad si se već pozvao na tu stvar, hajde da čujem kolika je to cifra?

A onda mi reci cifru koja objedinjuje vrijednost kurbana, zekata, vitri, sadake?
Evo samo jedna zemlje i samo dvije donacije prevazilaze vrijednost kurbana i sličnog licemjerja.
Norveška:

Code: Select all

http://www.norway-un.org/NorwayandUN/Selected_Topics/Humanitarian-Efforts1/Norway-to-give-additional-NOK-210-million-to-Syria/#.U5WpPXWSw8o
35 miliona USD za Siriju,ako čitaš članak do kraja nalaziš podatak da je ukupno od Norveške za Siriju od 2011 godine doniran 71 milion USD.

Code: Select all

http://www.norway-un.org/NorwayandUN/Selected_Topics/Humanitarian-Efforts1/Norway-pledges-NOK-800-million-in-assistance-to-Haiti/#.U5Wp6XWSw8o
100 miliona USD za Haiti

a ti kolji i dalje :run:
Ako nećeš odgovorit na drugo pitanje, crno na bijelo, nemoj ni odgovarat živ bio :D
S4mpion

#2209 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

lua wrote:
Istina, ateisti nemaju naređenje "odozgo". Ali isto tako imaju ljudski osjećaj da se treba pomoći onima koji su u nevolji. Dobro je da klanje kurbana hrani ljude diljem svijeta. Iskreno, ja lično i bez tvojih nabrojanih termina, mogu pomoći i ne bojim se kazne, niti se nadam džennetu. Stvarno mi to nije bitno. Pomoć po mom mišljenju mora biti nesebična. Nije potrebna vjera da drugome pomogneš. Mislim, ok, nekima jeste. To je onda njihov problem. Šta onda da nema kurbana, zekata, sadake, vitre u islamu niko nikom ne bi pomagao? :D
Ako ateista tokom svog života nikad nikome ne pomogne i ako nema ljudski osjećaj da se treba pomoći, je li on loš ateista? - nije, jer nigdje ne piše da ateista mora biti dobar.

Ateista je ateista, pa bio loš ili dobar, svejedno je, jer ateizam nije ideologija, ateizam ne propagira nikakav oblik svjetonazora.

Vjernik(sljedbenik religije) šteti svom statusu ukoliko ne pomaže ljudima, jer mu je vjera bazirana na tome. :sabur:
NeenaSa

#2210 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NeenaSa »

S4mpion wrote:
NIN wrote:
S4mpion wrote:
Možda pomažu, možda ne pomažu, ali šta god da radi, to ga neće učiniti ništa boljim ili gorim ateistom. :sabur:
Za vjernike to ne važi :D
...boljih ili gorih iz cije pozicije, u cijim ocima? :-)

Nego, za razliku od ovih drugih, vjernici ocekuju da budu nagradjeni za svoju humanost, sto ce reci, ... :D
Kao i ateisti, samo što ne dobijamo nagradu s iste strane. :D
A biche da si svjedok istih. :D
NeenaSa

#2211 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NeenaSa »

S4mpion wrote:
lua wrote:
Istina, ateisti nemaju naređenje "odozgo". Ali isto tako imaju ljudski osjećaj da se treba pomoći onima koji su u nevolji. Dobro je da klanje kurbana hrani ljude diljem svijeta. Iskreno, ja lično i bez tvojih nabrojanih termina, mogu pomoći i ne bojim se kazne, niti se nadam džennetu. Stvarno mi to nije bitno. Pomoć po mom mišljenju mora biti nesebična. Nije potrebna vjera da drugome pomogneš. Mislim, ok, nekima jeste. To je onda njihov problem. Šta onda da nema kurbana, zekata, sadake, vitre u islamu niko nikom ne bi pomagao? :D
Ako ateista tokom svog života nikad nikome ne pomogne i ako nema ljudski osjećaj da se treba pomoći, je li on loš ateista? - nije, jer nigdje ne piše da ateista mora biti dobar.

Ateista je ateista, pa bio loš ili dobar, svejedno je, jer ateizam nije ideologija, ateizam ne propagira nikakav oblik svjetonazora.

Vjernik(sljedbenik religije) šteti svom statusu ukoliko ne pomaže ljudima, jer mu je vjera bazirana na tome. :sabur:
Daaaaaaaaj ba , ne provaljuj se vishe ! :facepalm:
S4mpion

#2212 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

MJAU - da wrote:Ali, nije stvar u tome što se hrane ljudi tim mesom. Vi morate, u obavezi ste da pridonesete žrtvu, jer ako to ne radite nećete u raj otići. Humanizam koji vežete za obavezu je da nahranite siromašne. Jednom godišnje, ili ne, ja to neću da diskutujem, jer je ipak neko nahranjen! Ali, takva postavka (opet se vraćam na kolonizaciju čopora) nije humana i svi vam dokazi na to upućuju.

Ovim vam pokušavam odgovoriti dijelom na pitanje naslova teme.
Ako pridoneseš žrtvu, a ne podijeliš je ljudima kojima je potrebna, tvoja žrtva je uzaludna, dakle humanost tog oblika je naređena, obaveza koja se izvršava jednom godišnje.

A sadaku možeš dati kada ti je ćeif, to vi zovete dobrovoljnim prilogom. I moraš malo izučiti religiju, nije uredu da pišeš napamet o motivima. ;-)
fatamorgana

#2213 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
Ašćare si mislio na ovu našu domaću posljeratnu armadu lopova vjernika, :wink:
Ko o čemu, lopovi o poštenju ....
S4mpion

#2214 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

fatamorgana wrote:
S4mpion wrote:
Zapravo, nisam bio toliko precizan, ali možeš i njih svrstat ako ti je ćeif :sabur:
5 0 5

#2215 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

S4mpion wrote:
Ako pridoneseš žrtvu, a ne podijeliš je ljudima kojima je potrebna, tvoja žrtva je uzaludna, dakle humanost tog oblika je naređena, obaveza koja se izvršava jednom godišnje.
a znaci ipak je zrtva. hvala lijepo.
fatamorgana

#2216 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

lua wrote:
Ma jok ba, ateisti pljuju vatru, vežu Kur'an za desnu, a Bibliju za lijevu nogu i ulaze u halu da seru, ubijaju vjernike na svakom koraku, kamenuju muslimane, pravoslavce, katolike, budiste, jer vjeruju u boga. Šutaju nogom štenad i pišaju po vjerskim objektima. Nose obrnute krstove, opasaju se dinamitom ulete u tramvaj gdje se nalaze ljudi koji idu s džume i BUM! Bulama skidaju marame, briju vehabije.
:lol: Mene rijetko ko nasmije, :thumbup:

Otkad napravismo ovaj kulturni troskok u nazad sa širenjem pomodne te nerijetko lažne i licemjerne posljeratne religioznosti narod je stvarno poglupio ....
fatamorgana

#2217 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

S4mpion wrote:
fatamorgana wrote:
S4mpion wrote:
Zapravo, nisam bio toliko precizan, ali možeš i njih svrstat ako ti je ćeif :sabur:
Svrstali su se sami čim su 92- ge pobacali partijske knjižice i naprasno i na iznenađenje zabezeknutog komšiluka "povjerovali", :lol:
kerima1

#2218 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

I ti ces Fatko kad tad postat religijas,ko god se toliko ismijava stigne ga Bozija kazna. :D
fatamorgana

#2219 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote:I ti ces Fatko kad tad postat religijas,ko god se toliko ismijava stigne ga Bozija kazna. :D
A kakva će onda tek božja kazna stići ove lopove što mole u prvim redovima i klupama a oteše narodu iz očiju, i božje i carevo i narodno? No naravno njih ne prozivaš.
Zna bog ako nije glup kome se ja smijem, :wink:
kerima1

#2220 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by kerima1 »

fatamorgana wrote:
kerima1 wrote:I ti ces Fatko kad tad postat religijas,ko god se toliko ismijava stigne ga Bozija kazna. :D
A kakva će onda tek božja kazna stići ove lopove što mole u prvim redovima i klupama a oteše narodu iz očiju, i božje i carevo i narodno? No naravno njih ne prozivaš.
Zna bog ako nije glup kome se ja smijem, :wink:
Ja sam se nasalila,a ti odmah uvrijdjen.U pravu si za lopove od religijasa,tako je. :)
fatamorgana

#2221 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

kerima1 wrote: Ja sam se nasalila,a ti odmah uvrijdjen.U pravu si za lopove od religijasa,tako je. :)
Bog će te kazniti radi ove šale, :lol:
fatamorgana

#2222 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

505sCrtom wrote:
S4mpion wrote:
I to jednom godišnje a za ostale dane u godini će se pobrinuti ateisti, :wink:
nasa

#2223 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

A gledajuci da je tema o ateistima sto vi sami ne definiste koji su to kriterije da bi neki cin bio okarakterisan kao dobro djelo ili da date primjere iz vlastitog zivota gdje i kako cinite dobra djela i sl. nego sto gubite vrijeme na kritiku kako i zasto to drugi cine....
Npr. probudi se @505 kafica,caj ili ...posao, malo prosete i gleda trudna zena kopa po smecu, romska djeca s kojim se po nekom nepisanom pravilu ne igraju neromska djeca, starac koja na plocniku prodaje par krpica koje je ko zna kako skupio, starica koja vuce 10 kg po tramvaju po vrucini, snijegu...ima toga mora, sve sarajevska realnost ...sta cinite i kako i zasto .....
nasa

#2224 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by nasa »

fatamorgana wrote:
505sCrtom wrote:
S4mpion wrote:
I to jednom godišnje a za ostale dane u godini će se pobrinuti ateisti, :wink:
Kakva glupost, kako ja znam da ti bilo sta cinis osim sto nasmijavas @kerimu, daj da cujemo sta cinis
harač

#2225 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by harač »

da bi čin bio "dobar" mora biti cilj djelovanja, a ne sredstvo. moraš pomoći da bi pomogao, ne da bi time zaradio sevap, izbjegao pakao, ispao dobar u društvu, smanjio poreze na prihod i sl. zekat po definiciji je instrumentalne prirode, s obzirom da njegovo ne upražnjavanje predstalja grijeh koji se kažnjava, nastranu što motivaciju čini i čežnja za rajem i sl.
Locked