Ukrajina

Danguba

#219651 Re: Ukrajina

Post by Danguba »

karanana wrote: 17/09/2025 23:11 daj boze da grijesim ali pronalazim se u izjavama da rusija nije ni okrnjena i da jeste jaca nego 2022. ako nije pukla 2022. nece nikad. koliko je zivot prosjecnog rusa drugaciji danas nego u jesen 2021?
Koliko je oruzja skrh'o, koliko municije, granata, koliko je aviona izgubio, brodova, goriva potrosio, obroka hrane, uniformi...kao da je to finansirao neko treci?
Koliko se firmi povuklo iz Rusije, koliko je radnih mjesta zatvoreno zbog toga?
Koliko mu je opala prodaja energenata prema EU(kao najboljim platisama)?
Znas li koliko mu je samo od EU para dnevno kapalo?

...rat te topi. Ameri vazda ratuju ali na kraju od svakoga izvuku korist(osim iz Avganistana), od koga ce Rusija namiriti gornje gubitke?
drug_profi

#219652 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Rusija je ušla u modus sve ili ništa. Jbg.
To moraju prihvatiti i Zapadne sile i učiniti ono što je nužno.
Bolje i isplatnije je sada ugroziti vlastiti standard i dati ukrajini SVE, nego za 5-10 godina (ili čak prije) svoje građane oblačiti i slati na front.
Rusija će onog momenta kad bude sigurna da je članak 5 pusto slovo na papiru, napasti Litvu.
A dalje se zviždi.
Armin2013

#219653 Re: Ukrajina

Post by Armin2013 »

Ukrajinci ratuju za sve nas, dok je njih mi smo koliko toliko mirni, pogotovo mi u BiH.
I to je svima jasno, problem EU je što ima zemalja koje šuruju sa Rusijom za vlastite interese, pa je malo teže izglasati.

Vodećim čanicama EU ovo jasno kao i NATO snagama, tako da se Ukrajina pomaže i legalnim i manje legalnim kanalima. Zato pojedine zemlje EU svako malo izbace informaciju da se stanovništvo priprema na rat, da malo narod prepada.

Ja vjerujem da na naki način NATO ili vojnici iz pojedinih zemalja su na ratištima u Ukrajini i pomažu. Teško mi je povjerovat da je Ukrajina sama zaustavila Rusiju.

Na žalost Rusija je ogromna zemlja sa velikim resursima, velikom brojem stanovnika i može veoma dugo ratovat, a zahvaljujući ljudskoj pohlepi, jer će se uvijek naći neko da kupuje resurse od njih i dalje ih na neki način prodaje nama. Kolika je politika kurva i puna licemjerstva to možemo vidjeti na Palestini i da važi samo pravilo: Jači tlači
zigzag

#219654 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Special operation forces of armed forces of Ukraine have attacked oil refinery in Volgograd overnight
zigzag

#219655 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ukrajinski dronovi pogodili su veliku rusku rafineriju Salavat u Baškiriji, koja se nalazi na udaljenosti od 1.300 km od granice sa Ukrajinom.

jel bila ova.....

Jači su nego 2022.
drndalo

#219656 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ma to je samo redovno ciscenje cijevi u postrojenjima, DPF filtera u stvari na postrojenjima, da se ekologija ne zajebuni...

Sve je po planu mudraca iz kremlja..
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#219657 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Koja je ovo ojebina na čelu najmoćnije države... USA.

Trump razočaran u Putina
politicki.ba
18.9.2025.

Američki i britanski lideri pozivaju na pritisak na ruskog predsjednika zbog rata u Ukrajini.

Image

Tokom konferencije za novinare u svojoj službenoj seoskoj rezidenciji Chequers, britanski premijer Keir Starmer izjavio je da je Vladimir Putin posljednjih dana „pokazao svoje pravo lice“ te da je neophodno izvršiti „pritisak“ na ruskog predsjednika.

Američki predsjednik Donald Trump složio se sa Starmerom, rekavši da je razočaran Putinom. Trump je naglasio da je tokom svoje karijere završio sedam ratova, ali da nije zadovoljan načinom na koji se vodi sukob u Ukrajini.

– Vrlo sam razočaran što to nismo riješili… Moje najveće razočaranje… ali nadam se da ćemo imati dobre vijesti za vas – izjavio je Trump, dodajući da nije bila greška pozvati Putina na Aljasku, gdje ga je ruski predsjednik, po njegovim riječima, po ko zna koji put izigrao kao malo dijete.
melac

#219658 Re: Ukrajina

Post by melac »

drndalo wrote: 18/09/2025 13:58 Ma to je samo redovno ciscenje cijevi u postrojenjima, DPF filtera u stvari na postrojenjima, da se ekologija ne zajebuni...

Sve je po planu mudraca iz kremlja..
Sad ce odraditi rekuperaciju i pici dalje punom parom.
Crvene_brigade

#219659 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Ukrajinci uništili golemi ruski radioteleskop na Krimu

Divovski radioteleskop RT-70 na Krimu, nekada ključan za istraživanje svemira, a od 2014. godine u službi ruske vojske, uništen je u napadu dronom krajem kolovoza. Ukrajinske snage izvele su napad kako bi spriječile Rusiju da koristi postrojenje za vojnu komunikaciju i navođenje napada, piše Space.com.

Strateška vojna meta

Radioteleskop RT-70, s antenom promjera 70 metara, bio je pod ruskom kontrolom od aneksije Krima 2014. godine. Prema izvješćima, ruske snage provele su značajne nadogradnje na strukturi teškoj 5000 tona kako bi je integrirale u svoje vojne komunikacijske sustave. Teleskop je služio kao antena za satelitski navigacijski sustav GLONASS, rusku alternativu američkom GPS-u, povećavajući njegovu točnost za otprilike 30 posto.

Preuzeto sa: https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... tid=780337
Čitalac

#219660 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Mađar o prvih 100 dana na dužnosti: 18.501 poginuli i ranjeni agresor.
Zapovjednik Snaga bespilotnih sustava, Robert "Mađar" Brovdi, sažeo je rezultate prvih 100 dana na dužnosti. Brovdi je podsjetio da je 11. lipnja 2025. 5 jedinica Linije dronova i 7 jedinica Sigurnosne službe spojeno u novostvorenu Grupu snaga bespilotnih sustava.
Za ovih 100 dana, uništeno je i pogođeno 76.859 jedinstvenih neprijateljskih ciljeva, što je povećanje od +804,7% u odnosu na rezultat za prethodnih 100 dana. Pogođeno je 18.501 jedinica neprijateljskog ljudstva (10.746 likvidirano, 7.755 ranjeno), što je povećanje od +423,5% u odnosu na prethodnih 100 dana 2025.
U ovih 100 dana izvedeno je 402.832 borbenih letova (197.710 - jurišni letovi, 205.122 - izviđačke misije).
zigzag

#219661 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Prema Kommersantu, neke su rafinerije proglasile "višu silu" i prestale otpremati benzin, što ubrzava iscrpljivanje lokalnih zaliha goriva.

Najteže su pogođeni lanci neovisnih benzinskih postaja, jer dobavljači prednost daju većim mrežama. Dva nezavisna lanca, od kojih svaki upravlja s oko 20 postaja, već su obustavila maloprodaju i sada benzin prodaju samo putem dugoročnih ugovora.

Pad prodaje povezan je i s visokom potražnjom ruskih poljoprivrednika tijekom intenzivne sezone žetve u rujnu i listopadu, rekao je za Kommersant Oleg Abelev, voditelj analitičkog odjela ruske investicijske kompanije Rikom-Trust.
Tika-taka, četnici
drug_profi

#219662 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Neka Rusija gori. Pokrenuo je raspad civilizacije, nadao se vjecnom zivotu i vlasti nad Evropom i Azijom.
Zavrsice ko sugavo pseto.
Svi cemo mi osjetiti posljedice. Vece ili manje.
Ali kad nas je doveo dotle da je u svijetu normalno ubijati djecu, da je normalno javno prosipati mrznju protiv drugih boja koze, jezika i nacija, onda treba da cuje i da sav slobodni svijet misli da Rusija ne treba da postoji.
Neka gori.
Maliodmene

#219663 Re: Ukrajina

Post by Maliodmene »

Cuj jaca Rusija, ovim tempom nece izdrzati jos godinu dana ako nastave Ukrajinci sa udaranjem na energetska postrojenja. Nego zanemaruje se cinjenica koliko u zadnje vrijeme Ukrajina tuce po radarima i pvo sistemima na jugu i Krimu. Ocekujem uskoro normalno djelovanje Ukrajinske avijacije po Krimu.
dr_Evil

#219664 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 19/09/2025 01:05 Neka Rusija gori. Pokrenuo je raspad civilizacije, nadao se vjecnom zivotu i vlasti nad Evropom i Azijom.
Ali kad nas je doveo dotle da je u svijetu normalno ubijati djecu, da je normalno javno prosipati mrznju protiv drugih boja koze, jezika i nacija, onda treba da cuje i da sav slobodni svijet misli da Rusija ne treba da postoji.
Neka gori.
Zar cemo to stvarno fakturirati Putleru?
drug_profi

#219665 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

dr_Evil wrote: 19/09/2025 09:40
drug_profi wrote: 19/09/2025 01:05 Neka Rusija gori. Pokrenuo je raspad civilizacije, nadao se vjecnom zivotu i vlasti nad Evropom i Azijom.
Neka gori.
Iz Rusije je sve krenulo. Govor mrznje je poceo opravdavati zlocine. Botovske farme su sirile lazne percepcije, kreirale paralelne istine. Ni Trump ne bi bio moguc bez Rusije. Fašisti i neonacisti bi i dalje bili na rubu ili ispod izbornog praga u normalnim zemljama. Vjerovatno ni ovaj genocid u Gazi ne bi poceo bez Rusije. Ni jedan ambasador ne bi koristio jezik nepostivanja domacina kao npr. Kalabuhov...
Tako da, hoću, sve ću fakturisati Putinu i KGB.
zigzag

#219666 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Pošto kažete su su rusi "mnogo veliki", onda morate računati da imaju puno više za izgubiti jer gube kontrolu nad svojom državom glumeći da je sve i redu i da samo sprovode SVO , sa par miliona mrtvih jelte :
Ukrajinci objasnili: Rusija štiti Krim jačom protivvazdušnom odbranom nego svoje rafinerije nafte
https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ukra ... /250919020
dr_Evil

#219667 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 19/09/2025 09:50
dr_Evil wrote: 19/09/2025 09:40
Neka gori.
Iz Rusije je sve krenulo. Govor mrznje je poceo opravdavati zlocine. Botovske farme su sirile lazne percepcije, kreirale paralelne istine. Ni Trump ne bi bio moguc bez Rusije. Fašisti i neonacisti bi i dalje bili na rubu ili ispod izbornog praga u normalnim zemljama. Vjerovatno ni ovaj genocid u Gazi ne bi poceo bez Rusije. Ni jedan ambasador ne bi koristio jezik nepostivanja domacina kao npr. Kalabuhov...
Tako da, hoću, sve ću fakturisati Putinu i KGB.
Ja bih rekao da svjetski poredak antifasizma kojeg smo pravili nakon WWII pao vec 11.09.(neko kaze cak i tokom raspada Juge), a govor mrznje je krenuo odmah iza toga. Ne ulazeci u taj dan, sta i kako, ali nakon toga smo vidjeli kako je nacizam uskrsnuo, i to je krenulo iz Bijele kuce, tu je poceo "ovdasnji" projekt stvaranja subhumans od bilo koga ko nema ocekivana krvna zrnca. A Putler, to je cisti nastavak carske Rusije, koja je naravno bila u svom korijenu fasisticka kao i sva druga carstva-time je ovaj sa moje slike bio odlican pencilin za njih. Mi vec evo 20 godina gledamo kako se unistavaju suverene drzave, Ukrajina nije nikakav izuzetak, osim sto su bijeli, plavi i imaju dobre koke u vojsci(ali samo na slikama).

Ne zelim da moj post bude protumacen kao nekakav alibi agresije na Ukrajinu ili ratnog zlocinca Putlera, samo hocu da kazem, nije ovo nikakav izuztak ili prelomna tacka. Za mene je vise medijski ovo popraceno jer vjerujem da se radi o tome da je neko dirnuo u interese odredjenih sila.

A borba zapadnog i istocnog carstva preko ledja malih... nazalost nista novo.
drug_profi

#219668 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Pitao si me hoćemo li fakturisati Putinu, ja sam ti odgovorio da hoćemo jer je otvoreno od 2007. radio na unistenju svjetskog poretka.
A tajno vjerovatno od 1999.
mishic

#219669 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Kada netko nešto izgubi (a Rusija je izgubila mnogo toga) reči da je jači nego što je bio uprkos tim gubicima malo se kosi sa zdravom logikom i čistim razumom. Mora se postaviti pitanje koliko bi bio snažan da to nije izgubio što je izgubio.

U slučaju Rusije bez obzira na broj stanovnika, broj poginulih i ranjenih od kojih je znatan broj trajnih invalida uz još veći broj onih koje će PTSP trajno činiti bolesnima, broj porodica koje su ostale bez hranioca i broj djece koja gube jednog roditelja nisu samo cifre nego su drastične i dramatične društvene posljedice i hendikepi koji imaju dugotrajan karakter.

Broj vozila svih vrsta, oklopnih sredstava, artiljerije, raketnih sistema, aviona, brodova, komunikacione opreme, municije i drugih MTS, koliko god ih bilo nagomilano nije besplatno nego su u to uložena sredstva i to je sada uništeno.

Na sreću Ukrajina je sa puke odbrane i rata isključivo na vlastitom tlu već poodavno sukobe prebacila i na tlo Rusije pa je mnogo toga od industrijskih kapaciteta, željezničke i putne infrastrukture i drugih privrednih dobara na tlu Rusije pretrpjelo znatne štete.

O političkim i privrednim štetama u odnosu na prijeratni rejting i ekonomske veze da i ne govorimo.

I sada nakon svega toga, tvrditi da je "jača nego 2022. godine" može samo onaj sa čijom logikom nešto nije u redu.
dr_Evil

#219670 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

mishic wrote: 19/09/2025 10:50

I sada nakon svega toga, tvrditi da je "jača nego 2022. godine" može samo onaj sa čijom logikom nešto nije u redu.
Dzaba ti avioni, kamioni, kad je Rusija bila pukla 2022 na lancu dostave, to jest korupcija unutar sistema i lose komponente zbog te korupcije. Barem smo tako citali vijesti. Danasnja Rusija valjda, je nakon 3 godina shvatila greske korupcije u lancu, rijesila se tih problema, i vjerovatno zadugo nece tako biti suplja kao te 2022-e. Ovisnost o zapadnoj tehnologiji je dosta manja nego sto je bila.

S druge strane proteci ce mnogo vremena da uspostavi kolicine naoruzanja koje je imala. Tako ne znam sta da ti kazem... i napad cionista je pomogao Iranu da vidi koliko je supalj. Ono sta jeste rezultat je da ih se malo ko vise boji, a ni postovanja kao prema sili nema. Sjetimo se kad su uspostavljali baze po Siriji ili Africi, danas je to samo daleki san za njih.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#219671 Re: Ukrajina

Post by Zakalwe »

Najbolja je prica "a za naftu uvijek ima kupca". Ima, ali kupci su tipa Indija i Kina. A oni nece da placaju dolarima i nece da placaju berzansku cijenu. A nema ni naftovoda. Vec ono "salji ti meni tanker naft a ja ti posaljem brod rize, kad stignem".
Malisa11

#219672 Re: Ukrajina

Post by Malisa11 »

Zakalwe wrote: 19/09/2025 11:01 Najbolja je prica "a za naftu uvijek ima kupca". Ima, ali kupci su tipa Indija i Kina
Kupac je i Europa. Pogledati kako se sverca i kako nafta nema DNK pa da kazes da je ruska.
drug_profi

#219673 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Evropske rafinerije su pravljene za ruski tip nafte i tu tesko ima alternative.
zigzag

#219674 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Poljaci se spremaju za ruske tenkove, kupuju 2.500 protuoklopnih raketa Javelin za 780 miliona dolara
džaba pare bacaju, četničija će samo kros motore koristiti
zigzag

#219675 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ruski čelnik Vladimir Putin izjavio je da iduću generaciju političkog vodstva zemlje moraju činiti veterani rata u Ukrajini.
PTSPovci protiv moskovskih apartčika :lol:
Post Reply