Republika Turska

Post Reply
aerodinamika

#21876 Re: Republika Turska

Post by aerodinamika »

malta je mafijaska dryava, nedavno su ubili novinarku koja je o tome pisala
zlajaBHF

#21877 Re: Republika Turska

Post by zlajaBHF »

Kikibombona wrote: 24/12/2019 15:42
zlajaBHF wrote: 24/12/2019 15:24Znaci te sto ih ti podrzavas, podrzava Sisi, Bin Selman I UAE.....i to ih cini dobrim?

Vladu u Tripoliju podrzava Turska i UN. Oni su medjunarodno priznata, izabrana vlast. Haftar je Warlord.... :-)

Okej je biti za njega, ali budi iskren koji su razlozi iza toga.

PS: Ne znam zasto spominjes muslimansko brastvo. Ali zasto ih ne volis?
Razlozi su jasni, arapska diktatura koju proklamuje Haftar je manje zlo od teokratske diktature sto je krajnji cilj Muslimanskog bratstva.

Vrijeme diktatura je proslo prije 50 godina a vrijeme teorkatija prije 200 godina. Ako se moras vracati unazad, bolje se vratiti 50 nego 200 godina.
Navedi primjere....Da znam o cemu pricas.
Za diktatore imamo primjere, da cujem za primjere te teokratije o kojoj pricas?

Samo me zanima sta mislis pod vecim i manim zlom. Zlo za koga? Stanovnike tih drzava, ili tebe licno ?

Do sad smo imali diktatore u Arapskim drzavama, i sta mislis kako je obicnom civjeku u Egiptu, Siriji, Iraku?

Ne znam ni sam zasto stobom raspravljam, kad znam sta ti mislis pod manjim i vecim zlom. Boli tebe tuki za narod tamo, kao i za narod na Madagaskaru. Vjerovatno se vodis nekim drugim idealima.

Arpski narod, i svi drugi narodi koji zive na bliskom istoku su predmet iskositavanja vec mnogo mnogo godina.....Nadam se da ce neko tome stati u kraj i da ce narodi oji tamo zive svje drzave urediti i zivjeti onako kako oni sami zele i da im niko nece nametati nista. itd itd
Kikibombona

#21878 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

zlajaBHF wrote: 24/12/2019 16:19Navedi primjere....Da znam o cemu pricas.
Za diktatore imamo primjere, da cujem za primjere te teokratije o kojoj pricas?

Samo me zanima sta mislis pod vecim i manim zlom. Zlo za koga? Stanovnike tih drzava, ili tebe licno ?

Do sad smo imali diktatore u Arapskim drzavama, i sta mislis kako je obicnom civjeku u Egiptu, Siriji, Iraku?

Ne znam ni sam zasto stobom raspravljam, kad znam sta ti mislis pod manjim i vecim zlom. Boli tebe tuki za narod tamo, kao i za narod na Madagaskaru. Vjerovatno se vodis nekim drugim idealima.

Arpski narod, i svi drugi narodi koji zive na bliskom istoku su predmet iskositavanja vec mnogo mnogo godina.....Nadam se da ce neko tome stati u kraj i da ce narodi oji tamo zive svje drzave urediti i zivjeti onako kako oni sami zele i da im niko nece nametati nista. itd itd
Prvi proiritet je BiH. Principijelno podrzvam demokratske, umjerene, liberalne, multikulturalne... politicke opcije. Na srecu, tu je NS, imam kome dati glas bez da osjecam muku u zelucu. Da ih nema, birao bih manje zlo.

Drugi prioritet su Srbija i Hrvatska. Od njih dosta ovisimo. Iako ne volim Milanovica, iako nam nije prijatelj, navijam za njega u srazu sa fasistickom kujom Kolindom. U Srbiji trenutno sranje, od zla oca i gore majke. Iako je Vucic fasista i neprijatelj BiH, fokus je prebacio na ekonomiju sto je dobro za sve. Ostaje nada da ce se u Srbiji pojaviti neka normalna opcija. Sasa Jankovic je budio nadu ali je odustao.

Sljedeci prioritet su Amerika, Njemacka, Francuska i Velika Britanija. Navijam na izborima za liberalne i lijeve opcije, molim boga da ne zasjednu ekstremisti poput Marine Le Pen, sto bi za BiH bila katastrofa. I ovaj Makron, sto nas je lijepo popljuvao, je manje zlo u odnosu na Marinu.

Onda na red dolaze uzori nasih Srba i Bosnjaka, Rusija i Turska. Navijam da ta dva primitivna i zatucana naroda progledaju, da se demokratizuju, da se upristoje, da se pacifiziraju, da prestanu podrzavati despotske autoritativne rezime.

Nakon toga slijede BI, Juzna Amerika i ostatak planete. Svima zelim dobro i napredak. Diktatura je losa, svaka, bez obzira na karakter. Od svih diktatura najgore su vjerske, to su diktature na kvadrat. Tu se javlja moj problem sa Muslimanskim bratstvom koje ne priznaje demokratiju. To nema veze sa nama, da kanibali vladaju Libijom, na BiH se ne bi odrazilo. Moj interes je libijski narod, da njima bude bolje. General Haftar je daleko od dobrog, ali je manje zlo u odnosu na Muslimansko bratstvo.
aerodinamika

#21879 Re: Republika Turska

Post by aerodinamika »

https://www.klix.ba/auto/turska-predsta ... /191227103
C-SUV
Turska predstavila prvi domaći automobil, provozao ga i predsjednik Erdogan
:bih: :bih: :bih: :bih: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

Prelijepo izgleda, prelijepo, mocno :thumbup: nakon podmornice, nosaca aviona, dronova, turska postaje jedna od rijetkih zemalja koja proizvodi VLAST(ITI domaci automobil, sve ovo nije doslo preko noci, rezultat je to decenija rada ulaganja u domacu pamet, obrazovanje, stvaranje pozitivne klime / mnogi mnogo mnogu naucit od Turske
automobil je zaista prelijep
@mba

#21880 Re: Republika Turska

Post by @mba »

aerodinamika wrote: 27/12/2019 16:23 https://www.klix.ba/auto/turska-predsta ... /191227103
C-SUV
Turska predstavila prvi domaći automobil, provozao ga i predsjednik Erdogan
:bih: :bih: :bih: :bih: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss: :kiss:

Prelijepo izgleda, prelijepo, mocno :thumbup: nakon podmornice, nosaca aviona, dronova, turska postaje jedna od rijetkih zemalja koja proizvodi VLAST(ITI domaci automobil, sve ovo nije doslo preko noci, rezultat je to decenija rada ulaganja u domacu pamet, obrazovanje, stvaranje pozitivne klime / mnogi mnogo mnogu naucit od Turske
automobil je zaista prelijep

memoj toliko, bit ce im tesko ovim turkofobima 😁
MorningStar

#21881 Re: Republika Turska

Post by MorningStar »

aerodinamika wrote: 23/12/2019 16:12
Lincoln-Burrows wrote: 23/12/2019 15:55
zlajaBHF wrote: 23/12/2019 15:34

Da li ti imas isto misljenje? Da li jos uvijek mislis da Grcka, Izrael i Egipat imaju pravo da samo pravi dogovore u Sredozemnom moru?

Da li Turska, Libija, Liban, mozda Tunis i Siija takodje imaju rijec u svemu tome.
Kad tome dodamo da u ime Egipta ucestvuje Sisi, koji je silom oteo vlast i ne predstavlja narod Egipta, onda stvarno ne razumijem kako mislis da je taj dogovor Grka i Izraelaca posten i pravedan?
Sisi ce prodati Egipatski dio, koji uz Tursku ima najveci dio teritorije, za sicu, jer je pritisnnut i mora pristati na ucjene Izraela....

Ako taj dogovor uspije, ovo je poraz za sve narode koje sam naveo, a koji se nista ne pitaju......Da ne pominjem Palestince i njihovo pravo na sve to.
Gledajući buduću trasu plinovoda ona prolazi teritorijalnim morem Izraela, Cipra i Grčke, eventualno Italije ako krene ta druga dionica,
za Egipat ne znam kako tu sudjeluje. Ne vidim zašto bi se pitalo ostale ako ne mora.
mora proci kroz tursku ili libijsku teritoriju, turske oi libijske vlade su prije nemkoliko dana rqatifikovale sporazum o zajednickoj pomorskoj granici i uzajamnojh vojsnoj i svakoj drugoj vsti pomoci
Image
Image
https://www.dailysabah.com/politics/201 ... -in-region

geralt wrote: 23/12/2019 14:18

Mislis, samostalno sklapaju od njemackih dijelova :D

Malo edukacije, ova serija podmornica se zove U-Boot-Klasse 214, i Grci ih vec imaju 4 komada. A koriste ih i vojni giganti kao sto je portugalska mornarica.
procitao sam negdje da je 85% proizvodnje domace+sva proizvodnja se odvija u turskim brodogradilistima, nijemci su tu tu minorni i sa godinama bice sve manje vazni, a vec sada su skoro pa nebitni, turska mornarica je vec danas mozda jedna od dvije najace mornarice u mediteranu
:lol: :lol: Erdo je ludji nego sto izgleda, proglasiti nacionalnim vodama tj. Presjeci koridor medjunarodnog tranaporta izmedju evrope i sueza :lol:
Haman2

#21882 Re: Republika Turska

Post by Haman2 »

Turska nije nikakva vojna sila. Ovo je put bez povratka. Ima puno jacih od Turske koji ne zele slati svoju vojku ali mogu dati vazdusnu potpru onima koje smatraju svojim. Dzaba ginuti za tudju stvar, trositi novac za rat po tudjim zemljama umjesto raditi na daljenjem ekonomskom razvoju svoje zemlje jako je glupa stvar. Nadajmo se da ce politicka odluka nece biti slanje turske vojske u libiju. Neko ih nagovara na tanak led i siguran poraz, sto bi bio i kraj ovakve Turske.
TURSKA VOJSKA U PRIPRAVNOSTI: Erdoganov zamjenik otkrio sve, samo jedan potez može spriječiti ulazak u LIBIJU…

Oktay je za agenciju Anadolija rekao da bi situacija mogla da se promijeni i da tada ne bi bilo razloga za slanje turske vojske

Image
Izvor: HurriyettScreenshot

Turska se možda uzdrži od slanja trupa u Libiju ako snage lojalne komandantu Khalifi Haftaru obustave ofanzivu protiv međunarodno priznate vlade u Tripoliju i povuku se, izjavio je turski potpredsjednik Fuat Oktay.

Turski parlament trebalo bi danas da raspravlja i glasa o zakonu kojim bi se dao mandat za slanje vojske u Libiju, nakon što je vlada premijera Fayeza al-Sarraja zatražila podršku u okviru sporazuma o vojnoj saradnji.

Ankara poslala vojnu pomoć
Oktay je za agenciju Anadolija rekao da bi situacija mogla da se promijeni i da tada ne bi bilo razloga za slanje turske vojske.

On je također rekao da se Ankara nada da će usvajanje zakona u Turskoj poslati poruku odvraćanja zaraćenim stranama.

Uprkos embargu UN-a, Ankara je već poslala vojnu pomoć vladi u Tripoliju. Haftarove snage, sa druge strane, imaju podršku Rusije, Egipta, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata, piše Reuters.
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/138 ... ibiju.html
Tanja36

#21883 Re: Republika Turska

Post by Tanja36 »

Haman2 wrote: 02/01/2020 14:15 Turska nije nikakva vojna sila. Ovo je put bez povratka. Ima puno jacih od Turske koji ne zele slati svoju vojku ali mogu dati vazdusnu potpru onima koje smatraju svojim. Dzaba ginuti za tudju stvar, trositi novac za rat po tudjim zemljama umjesto raditi na daljenjem ekonomskom razvoju svoje zemlje jako je glupa stvar. Nadajmo se da ce politicka odluka nece biti slanje turske vojske u libiju. Neko ih nagovara na tanak led i siguran poraz, sto bi bio i kraj ovakve Turske.
:-)
Siguran poraz od koga? Od djecaka na pick up truckovima? Turska tamo naoruzava legalnu vladu bezpilotnim letijelicama. Tamo ce poslati specijalce da probije linije kako bi vlada iz Tripolija mogla prosiriti svoj teritorij i to je to. Turska to radi kako bi na moru imala odrijesene ruke za exploitaciju gasa i transport istog u EU.
cyprus

#21884 Re: Republika Turska

Post by cyprus »

Kikibombona wrote: 24/12/2019 18:13Prvi proiritet je BiH. Principijelno podrzvam demokratske, umjerene, liberalne, multikulturalne... politicke opcije. Na srecu, tu je NS, imam kome dati glas bez da osjecam muku u zelucu. Da ih nema, birao bih manje zlo.

Drugi prioritet su Srbija i Hrvatska. Od njih dosta ovisimo. Iako ne volim Milanovica, iako nam nije prijatelj, navijam za njega u srazu sa fasistickom kujom Kolindom. U Srbiji trenutno sranje, od zla oca i gore majke. Iako je Vucic fasista i neprijatelj BiH, fokus je prebacio na ekonomiju sto je dobro za sve. Ostaje nada da ce se u Srbiji pojaviti neka normalna opcija. Sasa Jankovic je budio nadu ali je odustao.

Sljedeci prioritet su Amerika, Njemacka, Francuska i Velika Britanija. Navijam na izborima za liberalne i lijeve opcije, molim boga da ne zasjednu ekstremisti poput Marine Le Pen, sto bi za BiH bila katastrofa. I ovaj Makron, sto nas je lijepo popljuvao, je manje zlo u odnosu na Marinu.

Onda na red dolaze uzori nasih Srba i Bosnjaka, Rusija i Turska. Navijam da ta dva primitivna i zatucana naroda progledaju, da se demokratizuju, da se upristoje, da se pacifiziraju, da prestanu podrzavati despotske autoritativne rezime.

Nakon toga slijede BI, Juzna Amerika i ostatak planete. Svima zelim dobro i napredak. Diktatura je losa, svaka, bez obzira na karakter. Od svih diktatura najgore su vjerske, to su diktature na kvadrat. Tu se javlja moj problem sa Muslimanskim bratstvom koje ne priznaje demokratiju. To nema veze sa nama, da kanibali vladaju Libijom, na BiH se ne bi odrazilo. Moj interes je libijski narod, da njima bude bolje. General Haftar je daleko od dobrog, ali je manje zlo u odnosu na Muslimansko bratstvo.
Moram priznat, lijepo si ovo posložio :thumbup: Takvo je manje-više i moje razmišljanje... Pa mi onda čudno kako se onoliko možemo razlikovati po pitanjima oko kojih smo već znali raspravljat :D :oops:
Kikibombona

#21885 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

cyprus wrote: 02/01/2020 23:47Moram priznat, lijepo si ovo posložio :thumbup: Takvo je manje-više i moje razmišljanje... Pa mi onda čudno kako se onoliko možemo razlikovati po pitanjima oko kojih smo već znali raspravljat :D :oops:
Raspravljali smo oko Katalonije koliko se sjecam. Za razliku od tebe podrzavam pravo Katalonaca da imaju drzavu. Ako Albanci mogu imati dvije, zasto ne mogu Katalonci jednu. Ako Arapi mogu imati 30 drzava, zasto Katalonci ne mogu jednu? Ako Skoti mogu demokratski i slobodno odluciti hoce li biti u zajednici ili nezavisni, zasto ne mogu Katalonci?

Moj razum ne moze prihvatiti da su Skoti privilegovani u odnosu na Katalonce.

...

Ne smatram svetim silom upostavljene okvire i granice. Opor i pobuna, cesto odvede u krvoprolice, su generator razvoja i napretka.

...

Ja bih najradije izbrisao sve granice. Volio bih da nestanu nacije i vjere. Volio bih da Evropa bude jedna drzava po uzoru na SAD. U dusi internacionalista, nikad nacionalista. Medjutim, snovi su jedno realnost drugo...

Ako Katalonci zele razvod braka, ja ih u tome podrzavam. Nisu se ogrijesili, zele miran razvod, od drzave fasisticke proslosti.
Last edited by Kikibombona on 03/01/2020 00:14, edited 1 time in total.
cyprus

#21886 Re: Republika Turska

Post by cyprus »

I oko Katalonije, i oko povlačenja etničkih granica na Kosovu... Odnosno generalno - oko svih slučajeva gdje dolazi do ideje povlačenja nekih etničkih ili religijskih granica... Ali nećemo ovom prilikom o tome :D Samo sam htio da poFalim ovaj način razmišljanja :-D
Kikibombona

#21887 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

cyprus wrote: 03/01/2020 00:14 I oko Katalonije, i oko povlačenja etničkih granica na Kosovu... Odnosno generalno - oko svih slučajeva gdje dolazi do ideje povlačenja nekih etničke ili religijskih granica... Ali nećemo ovom prilikom o tome :D
Za mene su etnije budalastina, a etnicke granice budalastina na kvadrat. Ne izjasnjavam se etnicki, vjerski, ne volim kolektivne identiteta.

Medjutim, ako dva naroda ne mogu zajedno, ako se neprestano kolju, onda neka se lijepo razdvoje. Kao u braku, ne moze na silu. Iz loseg braka ne moze proizaci nista dobro. Samo se produbljuje jaz i mrznja.

...

Za Turke i Kurde bi bilo puno bolje da se odvoje nego da se kolju svaki bozji dan.
Tanja36

#21888 Re: Republika Turska

Post by Tanja36 »

Kikibombona wrote: 03/01/2020 00:18
Za Turke i Kurde bi bilo puno bolje da se odvoje nego da se kolju svaki bozji dan.
Pa 90% Kurda u Turskoj se osjeca Turcima i ne zna ni rijec "Kurdijskog jezika". Jedino u istocnoj Turskoj ljudi koji se jos prevoze magarcima zele neko odvojenje. No oni su jos u kamenom doba; ponekad Turska istovari malo osiromasenog uranijuma i to je to.

Velika vecina Kurda koje ja poznajem ovdje na zapadu a koji su porijeklom iz Turske su ili veliki Turski nacionalisti ili su veliki Turski patrioti ili podrzavaju svog vodju Erdogana jer su veliki muslimani.

To bi mogli porediti sa Yugoslavijom i Bosnjacima u Yugoslaviji u slucaju da je se radilo jos 100 godina na njihovoj asimilaciji a uz to da su Bosnjaci igrom slucajeva bili pravoslavci. Svi bi bili Yugoslaveni po osjecaju.

Tako je i sa Kurdima u Turskoj. Tek 10% Turaka glasa za Kurdijske partije. CHP I MHP a i AKP su partije koje podrzavaju ubijanje Kurda i sravnivanje njihovih gradova gdje god se Kurdi ne osjecaju Turcima u Turskoj i izvan Turske. A za te tri partije uvijek glasa oko 90% gradjana Turske. Toliko o moci tvojih Kurda u Turskoj. Asimilirani 1 kroz 1 od Ataturka do danas.

Upoznao sam i par Kurda ovdje iz istocne Turske koji se osjecaju i dalje Kurdima. Uvijek su ponizni i nesigurni i isfrustrirani da ih svako na svijetu suta kako im je cejf a oni neznaju sta da rade protiv toga. Prvi saveznik im je Iracki Kurdistan koji je apsolutno pod kontrolom Turske i pun puncat Turskih vojnih baza.
cyprus

#21889 Re: Republika Turska

Post by cyprus »

Haj dobro, o Kurdima u Turskoj bi se i dalo promuhabetit koju - 'elem, nije offtopic :D Mada sumnjam da imamo isukat kakav novi argument, koji nije izrečen već više puta...

Naime, ovo dugotrajno zatiranje kurdskog identiteta u Turskoj svakako jeste za svaku osudu... Ja naravno jesam za vraćanje svih potrebnih prava i sloboda Kurdima u toj državi, pa i neku jasno definisanu autonomiju, možda čak nalik onoj u Iraku, ali za otcjepljenje nisam... Ako ništa, iz geografskih razloga... Naime, mnogo Kurda živi i u drugim dijelovima Turske, izvan famoznog Kurdistana, dok sa druge strane ima i mnogo Turaka na tom prostoru koji bi se kao trebao otcjepiti... Dakle, "razvod" tih naroda jednostavno nije moguć bez etničkog čišćenja, a šta mislim o etničkom čišćenju i teritorijalnoj homogenizaciji naroda, već sam mnogo puta govorio...
Kikibombona

#21890 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Tanja36 wrote: 03/01/2020 00:25
Kikibombona wrote: 03/01/2020 00:18
Pa 90% Kurda u Turskoj se osjeca Turcima i ne zna ni rijec "Kurdijskog jezika". Jedino u istocnoj Turskoj ljudi koji se jos prevoze magarcima zele neko odvojenje. No oni su jos u kamenom doba; ponekad Turska istovari malo osiromasenog uranijuma i to je to.

Velika vecina Kurda koje ja poznajem ovdje na zapadu a koji su porijeklom iz Turske su ili veliki Turski nacionalisti ili su veliki Turski patrioti ili podrzavaju svog vodju Erdogana jer su veliki muslimani.

To bi mogli porediti sa Yugoslavijom i Bosnjacima u Yugoslaviji u slucaju da je se radilo jos 100 godina na njihovoj asimilaciji a uz to da su Bosnjaci igrom slucajeva bili pravoslavci. Svi bi bili Yugoslaveni po osjecaju.

Tako je i sa Kurdima u Turskoj. Tek 10% Turaka glasa za Kurdijske partije. CHP I MHP a i AKP su partije koje podrzavaju ubijanje Kurda i sravnivanje njihovih gradova gdje god se Kurdi ne osjecaju Turcima u Turskoj i izvan Turske. A za te tri partije uvijek glasa oko 90% gradjana Turske. Toliko o moci tvojih Kurda u Turskoj. Asimilirani 1 kroz 1 od Ataturka do danas.

Upoznao sam i par Kurda ovdje iz istocne Turske koji se osjecaju i dalje Kurdima. Uvijek su ponizni i nesigurni i isfrustrirani da ih svako na svijetu suta kako im je cejf a oni neznaju sta da rade protiv toga. Prvi saveznik im je Iracki Kurdistan koji je apsolutno pod kontrolom Turske i pun puncat Turskih vojnih baza.
Pogledaj slobodne Kurde u Istanbulu, dok je na snazi bio kratak period tolerancije. Srce Istanbula, stotine hiljada Kurda, zastave PKK, zastave Odzalana. Gomili se obraca Salahetin Demirtas, Zaza Kurd, covjek koji NE ZNA turski jezik. Gomila mase zastavama sa likom Odzalana, kome je MAJKA etnicka Turkinja.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=F00XWcbXj58&t=186s[/youtube]

Mozes zabraniti da se uci kurdski, mozes prestrasiti ljude, mozes ih osudjivati radi zastave itd. Mozes sve kada imas moc. Ali ne mozes silom natjerati nekoga da te voli, da prihvati identitet zlostavljaca. Turkifikacija Kurda je obicna drzavna propaganda, laz i podvala.

Gomila Kurda u Izmiru. Opet nagradna igra, pronadji tursku zastavu

U Izmiru Kurdi pjevaju nezvanicnu himnu PKK

https://www.youtube.com/watch?v=p-lb4qT1Gps

Desetine hiljada Kurda u Adani

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=oCMticdfLqg&t=99s[/youtube]

Kurdi pjevaju himnu PKK u Ankari

Ovo su kao sto znas sve turski gradovi. :D :D :D :D

Will low-birth-rate Turks become a minority in their own country?
“Indeed, Dr. Ismet Koç, a demographer at Hacettepe University in Ankara, warned that Turkey's fertility rate is now below 2.1, the replacement level, which suggests the population will eventually decline. The fertility level in more prosperous western Turkey is now about 1.5 -- roughly the same as in Western Europe.”
“According to Turkish government statistics, the average Kurdish woman in Turkey gives birth to about four children, more than double the rate for other Turkish mothers.

Thus, Turkey is facing a demographic time-bomb – Kurds, who tend to be concentrated in the country's impoverished southeast and are generally poorer and less educated, could conceivably outnumber Turks within about 30 years should present patterns persist.

Erdogan seems to be certain this will happen.

If we continue the existing trend, [the year] 2038 will mark disaster for us, Erdogan warned in May 2010.”
Tanja36

#21891 Re: Republika Turska

Post by Tanja36 »

Kikibombona wrote: 03/01/2020 01:02
Pises gluposti. velika vecina Kurda je asimilirana. Dakle oni osim osjecaja pripadnosti Turske nemaju nikakav drugi osjecaj pripadnosti. Neznaju pricati Kurdijski jezik a na svakim izborima u Turskoj, koji su slobodni ne glasaju za Kurdsku partiju nego za Turske partije pa cak i cesto za nacionaliste.

Tek 10% ih glasa za Kurdijsku partiju a jedino u istocnoj Turskoj znaju da pricaju Kurdijski jezik. Znaci to je asmilacija koja je se zavrsila. Mnogo veci problem ima recimo jedna Njemacka u kojoj zivi 3-5 miliona svjesnih Turaka sa Turcima nego sto ima Turska sa Kurdima izvan Istocne Turske. Jer Nijemci svoje Turke nikako da pretvore u Nijemce nakon 60 godina; jer su Turci svjesni. A Turci su svoje Kurde pretvorili u prave Turke koji se bore u Turskoj vojsci, govore iskljucivo Turskim jezikom, imaju istu vjeru kao etnicki Turci i zele unistenje PKK-a i terorista. Temelje asimilacije muslimana Kurda je jos udario Attaturk. I posao nije bio previse tezak jer je i za Turke i Kurde Islam ipak najvazniji.

To sto ti pricas nema veze sa istinom. Ja ti mogu poslati i film iz Istanbula na kojem je prikazan kvart od 30.000 ljudi gdje iskljucivo zive Grci pravoslavci no to nista ne znaci jer istanbul je grad od 17 miliona stanovnika. 50.000 ljudi na nekom skupu je dakle nista. Statisticka greska. Mnogo je vise Kurda koji bi ubili svakoga ko je protiv Ataturka i Turske nego tih tvojih Kurda.

Kurdi ovdje na zapadu kao i u Turskoj u 90% slucajeva kada ih sretnes podrzavaju Tursku, njihovu vojsku, govore njihov jezik a ni rijec Kurdskog i gledaju iskljucivo Turski tv.
Kikibombona

#21892 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Tanja36 wrote: 03/01/2020 01:08
Kikibombona wrote: 03/01/2020 01:02
Pises gluposti. velika vecina Kurda je asimilirana. Dakle oni osim osjecaja pripadnosti Turske nemaju nikakav drugi osjecaj pripadnosti. Neznaju pricati Kurdijski jezik a na svakim izborima u Turskoj, koji su slobodni ne glasaju za Kurdsku partiju nego za Turske partije pa cak i cesto za nacionaliste.

Tek 10% ih glasa za Kurdijsku partiju a jedino u istocnoj Turskoj znaju da pricaju Kurdijski jezik. Znaci to je asmilacija koja je se zavrsila. Mnogo veci problem ima recimo jedna Njemacka u kojoj zivi 3-5 miliona svjesnik Turaka sa Turcima nego sto ima Turska sa Kurdima izvan Istocne Turske. Jer Nijemci svoje Turke nikako da pretvore u Nijemce nakon 60 godina; jer su Turci svjesni. A Turci su svoje Kurde pretvorili u prave Turke koji se bore u Turskoj vojsci, govore iskljucivo Turskim jezikom, imaju istu vjeru kao etnicki Turci i zele unistenje PKK-a i terorista.

To sto ti pricas nema veze sa istinom. Ja ti mogu poslati i film iz Istanbula na kojem je prikazan kvart od 30.000 ljudi gdje iskljucivo zive Grci pravoslavci no to nista ne znaci jer istanbul je grad od 17 miliona stanovnika.

Kurdi ovdje na zapadu kao i u Turskoj u 90% slucajeva kada ih sretnes podrzavaju Tursku, njihovu vojsku, govore njihov jezik a ni rijec Kurdskog i gledaju iskljucivo Turski tv.
Ti pises kojesta a ja ti postavim video gdje se vise stotine hiljada Kurda u Istanbulu, Izmiru, Mersinu, Adani i drugim gradovima kako pjevaju pjesme PKK. :D

Istanbul, stotine hiljada Kurda, kurdske zastave :izet: :D

https://www.youtube.com/watch?v=XWmgoquYZQw

U Stambolu su pojedini kvartovi totalno kurdski. HDP je u Stambolu, uprkos hitlerovskoj atmosferi, dobila preko milion glasova. U Adani i Mersinu su cijeli kvartovi turski. Kurdi polako preuzimaju cijelu tursku i uskoro ce biti vecina u drzavi.

...

Na istoku Anadolije za par decenija nece biti nijednog Turcina. Imaju ocajan natalitet, uz masovno iseljavanje na zapad. Kurdima istok postaje tijesan i lagano preuzimaju unutranjost i juzni dio zemlje na Mediteranu.

Turci odumiru a Kurdi su potentan narod.
Tanja36

#21893 Re: Republika Turska

Post by Tanja36 »

Kikibombona wrote: 03/01/2020 01:16
Istanbul, stotine hiljada Kurda, kurdske zastave :izet: :D

https://www.youtube.com/watch?v=XWmgoquYZQw

U Stambolu su pojedini kvartovi totalno kurdski. HDP je u Stambolu, uprkos hitlerovskoj atmosferi, dobila preko milion glasova. U Adani i Mersinu su cijeli kvartovi turski. Kurdi polako preuzimaju cijelu tursku i uskoro ce biti vecina u drzavi.

...

Na istoku Anadolije za par decenija nece biti nijednog Turcina. Imaju ocajan natalitet, uz masovno iseljavanje na zapad. Kurdima istok postaje tijesan i lagano preuzimaju unutranjost i juzni dio zemlje na Mediteranu.

Turci odumiru a Kurdi su potentan narod.
Pa pametnjakovicu. Naravno da su pojedini kvartovi u Istanbulu Kurdski. Erdogan je sravnio 10 gradova sa zemljom u istocnoj Turske kako bi se i ti ljudi pomjesali sa Turcima, Bosnjacima i Albancima i arapima sa zapada i asimilirali. To je klasicna asimilacija. Mjesas ih dok ne nestanu. A tamo gdje su jos uvijek svjesni da su Kurdi i pricaju Kurdijskim jezikom; prvo ih sravnjas sa zemljom i raselis a onda u decenijama posle toga polako asimiliras. Tako je Ataturk radio tako rade svi od Ataturka. Asimilacija je svugdje zavrsna davnih dana. 10% ljudi ti glasa za taj tvoj HDP na svim izborima koje UN priznaju kao fer izbore kroz svoje posmatrace. A 90% ih glasaju za partije koje smisljeno rade na unistavanju svake Kurdske samosvjesti (CHP, AKP, MHP). To sto je Erdogan protjerao 300.000 Kurda iz Istocne Turske na zapad i ti ljudi malo izasli da pokazu kako podrzavaju PKK ti nsita ne govori.

Problem je upravo u tome sto ih Turci razmazuju po Turskoj i tako kroz 60 godina i od tih Kurda ce napraviti Turke. I Bosnjaci bi bili fino asimilirani u Srbe ili Yugoslavene samo da su bili Pravoslavci.

Dakle to je proces koji je se zavrsio a ne proces u kojem ima jos neke nade. Zavrsio se svugdje osim u istocnoj Turskoj a tu sada Turci takodjer privode kraju TAJ PROCES. Gradove su im sravnili, ljude raselili po bijelom svijetu i Istanbulu,Ankari i sada neka se znalaze. A svaku podrsku za Kurdsku samosvjest koja bi mogla doci iz Iraka je sprijecena time sto je Turska osigurala da Kurdi Iraka budu vazali Istanbula i slusaju sve sto im dolazi iz Istanbula.
Kikibombona

#21894 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Tanja36 wrote: 03/01/2020 01:23Pa pametnjakovicu. Naravno da su pojedini kvartovi u Istanbulu Kurdski. Erdogan je sravnio 10 gradova sa zemljom u istocnoj Turske kako bi se i ti ljudi pomjesali sa Turcima, Bosnjacima i Albancima i arapima sa zapada i asimilirali. To je klasicna asimilacija. Mjesas ih dok ne nestanu. A tamo gdje su jos uvijek svjesni da su Kurdi i pricaju Kurdijskim jezikom; prvo ih sravnjas sa zemljom i raselis a onda u decenijama posle toga polako asimiliras. Tako je Ataturk radio tako rade svi od Ataturka. Asimilacija je svugdje zavrsna davnih dana. 10% ljudi ti glasa za taj tvoj HDP na svim izborima koje UN priznaju kao fer izbore kroz svoje posmatrace. A 90% ih glasaju za partije koje smisljeno rade na unistavanju svake Kurdske samosvjesti (CHP, AKP, MHP). To sto je Erdogan protjerao 300.000 Kurda iz Istocne Turske na zapad i ti ljudi malo izasli da pokazu kako podrzavaju PKK ti nsita ne govori.

Problem je upravo u tome sto ih Turci razmazuju po Turskoj i tako kroz 60 godina i od tih Kurda ce napraviti Turke. I Bosnjaci bi bili fino asimilirani u Srbe ili Yugoslavene samo da su bili Pravoslavci.

Dakle to je proces koji je se zavrsio a ne proces u kojem ima jos neke nade. Zavrsio se svugdje osim u istocnoj Turskoj a tu sada Turci takodjer privode kraju TAJ PROCES. Gradove su im sravnili, ljude raselili po bijelom svijetu i Istanbulu,Ankari i sada neka se znalaze. A svaku podrsku za Kurdsku samosvjest koja bi mogla doci iz Iraka je sprijecena time sto je Turska osigurala da Kurdi Iraka budu vazali Istanbula i slusaju sve sto im dolazi iz Istanbula.
HDP je na parlamentarnim izborima 2015. godine dobio preko 6 miliona glasova:

6,058,489

...

Ako bi to bilo 10%, to bi znacilo da Kurdi u Turskoj imaju blizu 100 000 000 ljudi sa pravom glasa, te jos 40-50 miliona maloljetnih.

Samo da se vidi kakav si idiotizam izvalio. Ne mogu odgovarati na ovakve gluposti.
The 51st State

#21895 Re: Republika Turska

Post by The 51st State »

za hdp ne glasaju iskljucivo kurdi, cak mislim da je manjina njihovih glasova. pogresna kalkulacija
Tanja36

#21896 Re: Republika Turska

Post by Tanja36 »

Kikibombona wrote: 03/01/2020 01:46
Tanja36 wrote: 03/01/2020 01:23Pa pametnjakovicu. Naravno da su pojedini kvartovi u Istanbulu Kurdski. Erdogan je sravnio 10 gradova sa zemljom u istocnoj Turske kako bi se i ti ljudi pomjesali sa Turcima, Bosnjacima i Albancima i arapima sa zapada i asimilirali. To je klasicna asimilacija. Mjesas ih dok ne nestanu. A tamo gdje su jos uvijek svjesni da su Kurdi i pricaju Kurdijskim jezikom; prvo ih sravnjas sa zemljom i raselis a onda u decenijama posle toga polako asimiliras. Tako je Ataturk radio tako rade svi od Ataturka. Asimilacija je svugdje zavrsna davnih dana. 10% ljudi ti glasa za taj tvoj HDP na svim izborima koje UN priznaju kao fer izbore kroz svoje posmatrace. A 90% ih glasaju za partije koje smisljeno rade na unistavanju svake Kurdske samosvjesti (CHP, AKP, MHP). To sto je Erdogan protjerao 300.000 Kurda iz Istocne Turske na zapad i ti ljudi malo izasli da pokazu kako podrzavaju PKK ti nsita ne govori.

HDP je na parlamentarnim izborima 2015. godine dobio preko 6 miliona glasova:

6,058,489

...

Ako bi to bilo 10%, to bi znacilo da Kurdi u Turskoj imaju blizu 100 000 000 ljudi sa pravom glasa, te jos 40-50 miliona maloljetnih.

Samo da se vidi kakav si idiotizam izvalio. Ne mogu odgovarati na ovakve gluposti.
Joj koja si ti legenda. Lazes sam sebe non stop. A svako te ismijava. 10% svih Turaka na demokratskim izborima glasa za Kurdijske partije, 90% svih Turaka glasa za nacionalisticke Turske partije koje ubijaju PKK i ravnaju im gradove. Izbore nadgledaju medjunarodne organizacije od Novog Zelanda do Skandinavije i posmatraci UN-a.

Image

Evo gdje zive Kurdi koji su svjesni da su Kurdi i glasaju za HDP, na istoku. Mada je im tamo gradove Erdogan poravnao sa zemljom. A CHP i MHP su ga tada optuzivali sto ih nije jos vise ubijao. Kurdi u istocnoj Turskoj se od strane Turaka (Etnickih Turaka, Bosnjaka, Albanaca, arapa) nazivaju "Brdski Turci". No i u toj istocnoj Turskoj su ih poceli raseljavati i asmilirati. Masa ih je izbjegla nakon sravninjavanja gradova u evropu a masa u Irak ili u Istanbul gdje ce takodjer njihovi pra unici biti Turci nacionalisti. Bas kao sto je Ataturk to uradio sa 90% Kurda koji danas zive u Turskoj.

Svi predsjednici od Ataturka do Erdogan provode istu politiku. Ataturk je bio samo mnogo zesci od Erdogana. Erdogan je jos poprilicno mekan prema Kurdima.

Tako je i tvoj otac vjerovatno dosao u evropu i Bosnu gdje je upoznao tvoju mamu Bosnjakinju nakon protjerivanja. I sada ti preko interneta ucis mozda Kurdski jezik jer te otac to vjerovatno nije mogao nauciti. U istocnoj Turskoj tek manji dio Kurda zna Kurdijskim jezikom pricati. Znaci tamo i gdje podrzavaju PKK pricaju izkljucivo Turskim za drugi ne znaju. :D
Tanja36

#21897 Re: Republika Turska

Post by Tanja36 »

Turska vojska se sprema za Libiju.
agim.

#21898 Re: Republika Turska

Post by agim. »

Tanja36,
Sama rijec asimilacija koja ponavljas cesto dovoljno govori za diktatorsku vladavinu u toj drzavi .
Tanja36

#21899 Re: Republika Turska

Post by Tanja36 »

agim. wrote: 03/01/2020 16:19 Tanja36,
Sama rijec asimilacija koja ponavljas cesto dovoljno govori za diktatorsku vladavinu u toj drzavi .
Nebih bas rekao. Turska je demokratska drzava postoje 3 velike stranke a to su CHP, MHP i AKP. AKP je relativno nova. Svi Turci skoro su veliki nacionalisti i zato se tako ponasaju. Nema to veze sa diktaturom taj narod tako osjeca. To je isto sto nema veze Vucicevo ponasanje sa diktaturom jer 50% Srba podrzava Vucica a 45% misle da Vucic nije dovoljno radikalan. 5% su mozda ljevicari.
studiorum_tuzlaensis

#21900 Re: Republika Turska

Post by studiorum_tuzlaensis »

I Turska se ko Vegeta počela miješati u sve i svašta. Ovo sa Tripolijem će sigurno privući pažnju Macrona. Alžir je i dalje francuska kolonija a Libija američka, a Erdogan izgleda opet sanja Osmansko carstvo.

Biće zanimljivo.
Post Reply