Ne bi se s tobom *Cheli* slozio. Trump je covjek koji je naceo NATO savez a sad hoce li se dokinut s ovim, bumo videli.Challenger_ wrote: ↑16/12/2019 00:29Ako protjera Amerikance iz baza u Turskoj, a u stanju je to, ući će u historiju kao čovjek koji je ukinuo NATO-pakt. Takva osoba je sve samo ne "cirkusant".Kikibombona wrote: ↑16/12/2019 00:22Erdogan cirkusant najavio da ce Turska priznati genocid nad Indijancima.
Republika Turska
- Sanjarko
#21851 Re: Republika Turska
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#21852 Re: Republika Turska
Banned user for reason “Kršenja pravila foruma, vrijeđanje”Tanja36 wrote: ↑16/12/2019 00:18Kurde smanji dozivljaj. Kako ne shvatas da vas Bosnjaci ne podnose.Kikibombona wrote: ↑16/12/2019 00:10 Novinari beru klikove. Kakav crni napad...
Mevlut Cavusoglu je isto najavio mogucnost da se uskrati gostoprimstvo americkoj vojsci u turskim bazama.
...
Puno vece sranje u najavi, a o tome se malo kod nas pise, je spor u Mediteranu vezano za eksploataciju plina iz kiparskih teritorijalnih voda. Turci hoce svoj dio. Grci, Egipcani i Izraelci kazu da ne moze. Imaju podrsku Francuske, Italije i Amerike.
Izraelci i Francuzi su u kratkom periodu odrzali vojne vjezbe u istocnom Mediteranu. Egipat se ozbiljno konfrontira sa Turcima u Libiji - nevjerovatno neprijateljstvo. Egipat je de facto u proksi ratu sa Turskom. Grci rasporedjuju sisteme protuzracne odbrane.
Turci isto tako imaju vjezbe i istovremeno blokiraju istrzivacke brodove italijanskog naftnog diva kompanije Eni. Turci su neki dan poslali dronove da nadgledaju Kipar. Turska ratna mornarica je maksimalno angazovana.
Prije 2-3 dana su Francuska, Njemacka i Velika Britanija odrzali sastanak vezano za agresivno tursko ponasanje u istocnom Mediteranu.
...
Situacija je totalno napeta. Ovdje se radi o stotinama milijardi dolara i prejebenim igracima.
Turci su vas asmilirali. Od ovih 20 Kurda koje ja znam na zapadu niti jedan ne zna da prica Kurdski; svi pricaju Turski, gledaju Turski tv a vecina se osjecaju Turcima a ne Kurdima. Toliko o vama Kurdima; asimilirana ciganska nacija koju svako hebe kako zeli. Samo se ti nadaj da ce se Francuzi i Turci potuci. Vas su svi izguzili u Siriji i sada ste malo ljuti.
No jos mnogo ce vise Turci vas i asimilirati i ubijati. Zamisli da te ubijaju a ti neznas svoj jezik nego pricas njihov a pola tvoga naroda u Turskoj se osjeca Turcinom a ne Kurdom
To je za roman.![]()
» Tanja36
14 dana
I ti si nepismen/a, pa nikom ništa...
Tanja36 wrote: ↑16/12/2019 00:23 Zasto to je realnost. Koliko ih znam Kurda vodje. Jako zaostao narod i konzervativni. Svi iz Turske a niti jedan nezna njihov jezik. Pitam ih zasto neznate? Kazu pa neznaju ni nasi roditelji mi pricamo Turski u kuci. Pola ih se osjeca izravno Turcima. Mali dijelic u Istocnoj Turskj se osjecaju Kurdima i tamo im grsadove sravnjavaju bukvalno sa zemljom a oni se iz osvete raznose. Kao sto sam rekao za roman.![]()
-
zlajaBHF
#21853 Re: Republika Turska
Bice zanimljivo vidjeti sta Dautoglu moze uraditi na sljedecim izborima i u cemu se on razlikuje od Erdogana?
Koliko se sjecam, on je vise pro-zapadno orijentisan.
Koliko se sjecam, on je vise pro-zapadno orijentisan.
- dr_Evil
#21854 Re: Republika Turska
Ako te ikad sretnem imas cevape od mene zbog ovogaTomahawk11 wrote: ↑16/12/2019 12:19Banned user for reason “Kršenja pravila foruma, vrijeđanje”Tanja36 wrote: ↑16/12/2019 00:18Kurde smanji dozivljaj. Kako ne shvatas da vas Bosnjaci ne podnose.Kikibombona wrote: ↑16/12/2019 00:10 Novinari beru klikove. Kakav crni napad...
Mevlut Cavusoglu je isto najavio mogucnost da se uskrati gostoprimstvo americkoj vojsci u turskim bazama.
...
Puno vece sranje u najavi, a o tome se malo kod nas pise, je spor u Mediteranu vezano za eksploataciju plina iz kiparskih teritorijalnih voda. Turci hoce svoj dio. Grci, Egipcani i Izraelci kazu da ne moze. Imaju podrsku Francuske, Italije i Amerike.
Izraelci i Francuzi su u kratkom periodu odrzali vojne vjezbe u istocnom Mediteranu. Egipat se ozbiljno konfrontira sa Turcima u Libiji - nevjerovatno neprijateljstvo. Egipat je de facto u proksi ratu sa Turskom. Grci rasporedjuju sisteme protuzracne odbrane.
Turci isto tako imaju vjezbe i istovremeno blokiraju istrzivacke brodove italijanskog naftnog diva kompanije Eni. Turci su neki dan poslali dronove da nadgledaju Kipar. Turska ratna mornarica je maksimalno angazovana.
Prije 2-3 dana su Francuska, Njemacka i Velika Britanija odrzali sastanak vezano za agresivno tursko ponasanje u istocnom Mediteranu.
...
Situacija je totalno napeta. Ovdje se radi o stotinama milijardi dolara i prejebenim igracima.
Turci su vas asmilirali. Od ovih 20 Kurda koje ja znam na zapadu niti jedan ne zna da prica Kurdski; svi pricaju Turski, gledaju Turski tv a vecina se osjecaju Turcima a ne Kurdima. Toliko o vama Kurdima; asimilirana ciganska nacija koju svako hebe kako zeli. Samo se ti nadaj da ce se Francuzi i Turci potuci. Vas su svi izguzili u Siriji i sada ste malo ljuti.
No jos mnogo ce vise Turci vas i asimilirati i ubijati. Zamisli da te ubijaju a ti neznas svoj jezik nego pricas njihov a pola tvoga naroda u Turskoj se osjeca Turcinom a ne Kurdom
To je za roman.![]()
» Tanja36
14 dana
I ti si nepismen/a, pa nikom ništa...
Tanja36 wrote: ↑16/12/2019 00:23 Zasto to je realnost. Koliko ih znam Kurda vodje. Jako zaostao narod i konzervativni. Svi iz Turske a niti jedan nezna njihov jezik. Pitam ih zasto neznate? Kazu pa neznaju ni nasi roditelji mi pricamo Turski u kuci. Pola ih se osjeca izravno Turcima. Mali dijelic u Istocnoj Turskj se osjecaju Kurdima i tamo im grsadove sravnjavaju bukvalno sa zemljom a oni se iz osvete raznose. Kao sto sam rekao za roman.![]()
- Kikibombona
#21855 Re: Republika Turska
Ujedinjeni Arapski Emirati lobiraju da Amerika uvede sankcije Turskoj
Al-Monitor

Za neupucene, Egipat i UAE vode proksi rat sa Turskom u Libiji
Al-Monitor
Za neupucene, Egipat i UAE vode proksi rat sa Turskom u Libiji
- Sanjarko
#21856 Re: Republika Turska
Fina raja.
-
aerodinamika
#21857 Re: Republika Turska
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/pr ... podmornica
https://www.aa.com.tr/ba/turska/erdogan ... ca/1681048

https://www.aa.com.tr/ba/turska/erdogan ... ca/1681048
turska je ovim usla u red rijetkih zemalja koje samostalno proiyvode podmornice najmodernijeg tipa, dodati ovome da je trenutno u iygradnji nosac i turski nosac aviona te planiranu gradnju novog kanala koji ce povezati crno i mranorno more jasno je da ce ponovo, nakon 150 godina gospodarenje meiditeranom vratiti se u ruke TurskeErdogan: Naša mornarica će 2027. raspolagati sa šest turskih podmornica
Erdogan je u Istanbulu govorio na ceremoniji predstavljanja turske podmornice Pirireis, koja je prva podmornica u okviru turskog Projekta novog tipa podmornice

- geralt
#21858 Re: Republika Turska
Mislis, samostalno sklapaju od njemackih dijelovaaerodinamika wrote: ↑23/12/2019 13:49 http://balkans.aljazeera.net/vijesti/pr ... podmornica
https://www.aa.com.tr/ba/turska/erdogan ... ca/1681048turska je ovim usla u red rijetkih zemalja koje samostalno proiyvode podmornice najmodernijeg tipa, dodati ovome da je trenutno u iygradnji nosac i turski nosac aviona te planiranu gradnju novog kanala koji ce povezati crno i mranorno more jasno je da ce ponovo, nakon 150 godina gospodarenje meiditeranom vratiti se u ruke TurskeErdogan: Naša mornarica će 2027. raspolagati sa šest turskih podmornica
Erdogan je u Istanbulu govorio na ceremoniji predstavljanja turske podmornice Pirireis, koja je prva podmornica u okviru turskog Projekta novog tipa podmornice![]()
![]()
Malo edukacije, ova serija podmornica se zove U-Boot-Klasse 214, i Grci ih vec imaju 4 komada. A koriste ih i vojni giganti kao sto je portugalska mornarica.
- Kikibombona
#21859 Re: Republika Turska
Amerika narucila 6 turskih podmornica!!!
...
Erdogan prijeti Evropi novim izbjeglicama
https://mobile.twitter.com/abdbozkurt/s ... 3862071297
Erdogan dvije vodece muslimanske zemlje, Egipat i Saudiju, optuzuje podrivaju muslimansko jedinstvo
https://mobile.twitter.com/abdbozkurt/s ... 1606866950
Erdogan upozorava da Grcka, Izrael i Egipat zele ukloniti Tursku sa lica zemlje
https://mobile.twitter.com/abdbozkurt/s ... 7438429185
...
Inace, danas su Egipat, Izrael, Grcka i Kipar dogovorili da ce graditi plinovod prema Grckoj, Italiji i drugim evropskim zemljama.
Turci hoce silom da ucestvuju u svemu, da zaustave projekat, ali im za sada ne ide. Cetvorka je porucila da u januaru krecu sa realizacijom i da ih Turska nece zaustaviti.
...
Erdogan dvije vodece muslimanske zemlje, Egipat i Saudiju, optuzuje podrivaju muslimansko jedinstvo
...
Inace, danas su Egipat, Izrael, Grcka i Kipar dogovorili da ce graditi plinovod prema Grckoj, Italiji i drugim evropskim zemljama.
Turci hoce silom da ucestvuju u svemu, da zaustave projekat, ali im za sada ne ide. Cetvorka je porucila da u januaru krecu sa realizacijom i da ih Turska nece zaustaviti.
-
zlajaBHF
#21860 Re: Republika Turska
Razumijem da si opsjednut Turskom, ali pokusaj to na trenutak zaboraviti, i malo razmisli.Kikibombona wrote: ↑23/12/2019 15:01 Amerika narucila 6 turskih podmornica!!!![]()
...
...
Googlaj maps, i pronadji Sredozemno more na karti. Pogledaj kartu.
Da li ti imas isto misljenje? Da li jos uvijek mislis da Grcka, Izrael i Egipat imaju pravo da samo pravi dogovore u Sredozemnom moru?
Da li Turska, Libija, Liban, mozda Tunis i Siija takodje imaju rijec u svemu tome.
Kad tome dodamo da u ime Egipta ucestvuje Sisi, koji je silom oteo vlast i ne predstavlja narod Egipta, onda stvarno ne razumijem kako mislis da je taj dogovor Grka i Izraelaca posten i pravedan?
Sisi ce prodati Egipatski dio, koji uz Tursku ima najveci dio teritorije, za sicu, jer je pritisnnut i mora pristati na ucjene Izraela....
Ako taj dogovor uspije, ovo je poraz za sve narode koje sam naveo, a koji se nista ne pitaju......Da ne pominjem Palestince i njihovo pravo na sve to.
- Lincoln-Burrows
#21861 Re: Republika Turska
Gledajući buduću trasu plinovoda ona prolazi teritorijalnim morem Izraela, Cipra i Grčke, eventualno Italije ako krene ta druga dionica,zlajaBHF wrote: ↑23/12/2019 15:34
Da li ti imas isto misljenje? Da li jos uvijek mislis da Grcka, Izrael i Egipat imaju pravo da samo pravi dogovore u Sredozemnom moru?
Da li Turska, Libija, Liban, mozda Tunis i Siija takodje imaju rijec u svemu tome.
Kad tome dodamo da u ime Egipta ucestvuje Sisi, koji je silom oteo vlast i ne predstavlja narod Egipta, onda stvarno ne razumijem kako mislis da je taj dogovor Grka i Izraelaca posten i pravedan?
Sisi ce prodati Egipatski dio, koji uz Tursku ima najveci dio teritorije, za sicu, jer je pritisnnut i mora pristati na ucjene Izraela....
Ako taj dogovor uspije, ovo je poraz za sve narode koje sam naveo, a koji se nista ne pitaju......Da ne pominjem Palestince i njihovo pravo na sve to.
za Egipat ne znam kako tu sudjeluje. Ne vidim zašto bi se pitalo ostale ako ne mora.
-
aerodinamika
#21862 Re: Republika Turska
mora proci kroz tursku ili libijsku teritoriju, turske oi libijske vlade su prije nemkoliko dana rqatifikovale sporazum o zajednickoj pomorskoj granici i uzajamnojh vojsnoj i svakoj drugoj vsti pomociLincoln-Burrows wrote: ↑23/12/2019 15:55Gledajući buduću trasu plinovoda ona prolazi teritorijalnim morem Izraela, Cipra i Grčke, eventualno Italije ako krene ta druga dionica,zlajaBHF wrote: ↑23/12/2019 15:34
za Egipat ne znam kako tu sudjeluje. Ne vidim zašto bi se pitalo ostale ako ne mora.

https://www.dailysabah.com/politics/201 ... -in-region
procitao sam negdje da je 85% proizvodnje domace+sva proizvodnja se odvija u turskim brodogradilistima, nijemci su tu tu minorni i sa godinama bice sve manje vazni, a vec sada su skoro pa nebitni, turska mornarica je vec danas mozda jedna od dvije najace mornarice u mediteranu
- Lincoln-Burrows
#21863 Re: Republika Turska
To nisu tursko libijske teritorijalne vode već njihove želje.
-
aerodinamika
#21864 Re: Republika Turska
Lincoln-Burrows wrote: ↑23/12/2019 16:23 To nisu tursko libijske teritorijalne vode već njihove želje.
Sporazum je ratifikovan u turskom parlamentu jednoglasno, kao i od strane libijskih vlasti, nijedan projekat eksplatacije sredozemnih prirodnih bogatstava bez pitanja turske nece biti moguc
https://www.trt.net.tr/bosanski/nauka-i ... deo-937824
Turski fenomen: Pri kraju izgradnja turskog nosača aviona TCG Anadolu (VIDEO)
Prvi domaći i nacionalni nosač aviona TCG Anadolu će u velikoj mjeri povećati djelovanje Turskih pomorskih snaga.
¨Sa ovim brodom će se povećati interesovanje prema Turskim pomorskim snagama. Bit ćemo deseta zemlja u svijetu koja posjeduje ovakvu vrstu broda. Samo 5-6 zemalja proizvodi ove brodove, a mi i proizvodimo i bit ćemo vlasnici. Projekat je jako velik i uspješno se nastavlja¨.
krajem 2020. ulayi u sluybu prvi turski nosac avionaOn 21 November 2019, Turkish Defense Industry Minister Prof. Dr. İsmail Demir announced that TCG Anadolu would enter service one year ahead of schedule at the end 2020, instead of 2021
-
zlajaBHF
#21865 Re: Republika Turska
Ne mislim sa o na plinovod nego i istrazivanje plina i nafte u tom dijelu.Lincoln-Burrows wrote: ↑23/12/2019 15:55Gledajući buduću trasu plinovoda ona prolazi teritorijalnim morem Izraela, Cipra i Grčke, eventualno Italije ako krene ta druga dionica,zlajaBHF wrote: ↑23/12/2019 15:34
U danasnjim vremenima se moze krasti od Egipta, Libije, Sirije….Te drzave su u govnima u kojima jesu, ali ja to podrzavati necu, jer je to kradja od naroda tih zemalja. Opet, Palestince da ne pominjem….
- Lincoln-Burrows
#21866 Re: Republika Turska
Ok, nisam tako razumio.
Irak, Sirija .....itd eksploatiraju redom svi, dobiju u koncesiju ili otmu silom(oružjem) kao što vidimo u Siriji,U danasnjim vremenima se moze krasti od Egipta, Libije, Sirije….Te drzave su u govnima u kojima jesu, ali ja to podrzavati necu, jer je to kradja od naroda tih zemalja. Opet, Palestince da ne pominjem….
pitanje je hoće li Turcima biti dovoljna njihova snaga koju imaju da to naprave. Erdogan nije još napravio taj korak
kojim će uznemiriti jake sile. On jedino može prijetiti izbjeglicama ali uskoro ni time ako ne napusti Siriju.
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#21867 Re: Republika Turska
da se na trenutak odmaknemo od politike - pozdrav za druga kikija
- Lincoln-Burrows
#21868 Re: Republika Turska
Stavi štogod ženskinja ovo sama muškadija.japin_mutapi wrote: ↑23/12/2019 17:25 da se na trenutak odmaknemo od politike - pozdrav za druga kikija
- Kikibombona
#21869 Re: Republika Turska
Pogledaj mape. Prva slika je plinovod a druga turske teritorijalne vode. Plinovod iz Izraela i Kipra ce zaobici turske teritorijalne vode jer navedene drzave ne zeli Tursku u ovom projektu. Plinovod ce proci kroz egipatske i libijske teritorijalne vode i doci do Grcke. Trenutni problem predstavlja Libija jer je tamo rat. Cilj je istjerati teroriste iz Tripolija i ukljuciti Libiju u projekat. Libijska vlada iz Tobruka je u proteklih 7 dana ugostila saveznike iz Egipta, Izraela, Grcke, Kipra, Francuske i Italije, te sa njima dogovorili saradnju na ovom projketu.zlajaBHF wrote: ↑23/12/2019 15:34
Razumijem da si opsjednut Turskom, ali pokusaj to na trenutak zaboraviti, i malo razmisli.
Trenutno Turska koristi teroriste da blokira gasovod. Nece jos dugo.

-
zlajaBHF
#21870 Re: Republika Turska
Teroristi u Tripoliju….aha, sad mi je sve jasno.Kikibombona wrote: ↑23/12/2019 20:49Pogledaj mape. Prva slika je plinovod a druga turske teritorijalne vode. Plinovod iz Izraela i Kipra ce zaobici turske teritorijalne vode jer navedene drzave ne zeli Tursku u ovom projektu. Plinovod ce proci kroz egipatske i libijske teritorijalne vode i doci do Grcke. Trenutni problem predstavlja Libija jer je tamo rat. Cilj je istjerati teroriste iz Tripolija i ukljuciti Libiju u projekat. Libijska vlada iz Tobruka je u proteklih 7 dana ugostila saveznike iz Egipta, Izraela, Grcke, Kipra, Francuske i Italije, te sa njima dogovorili saradnju na ovom projketu.zlajaBHF wrote: ↑23/12/2019 15:34
Razumijem da si opsjednut Turskom, ali pokusaj to na trenutak zaboraviti, i malo razmisli.
Trenutno Turska koristi teroriste da blokira gasovod. Nece jos dugo.
![]()
- Kikibombona
#21871 Re: Republika Turska
Tako ih tretira libijska vlada u Tobruku, Egipat, Saudijska Arabija, UAE itd.
Ove likove iz Tripolija podrzava samo Turska sto najbolje o njima govori.
...
I pogledaj mapu, crveno je pod kontrolom Haftara, libijske vlade u Tobruku i libijske armije. Muslimansko bratstvo kontrolise 5% Libije.
-
zlajaBHF
#21872 Re: Republika Turska
Znaci te sto ih ti podrzavas, podrzava Sisi, Bin Selman I UAE.....i to ih cini dobrim?Kikibombona wrote: ↑23/12/2019 21:10Tako ih tretira libijska vlada u Tobruku, Egipat, Saudijska Arabija, UAE itd.
Ove likove iz Tripolija podrzava samo Turska sto najbolje o njima govori.
...
I pogledaj mapu, crveno je pod kontrolom Haftara, libijske vlade u Tobruku i libijske armije. Muslimansko bratstvo kontrolise 5% Libije.
![]()
Vladu u Tripoliju podrzava Turska i UN. Oni su medjunarodno priznata, izabrana vlast. Haftar je Warlord....
Okej je biti za njega, ali budi iskren koji su razlozi iza toga.
PS: Ne znam zasto spominjes muslimansko brastvo. Ali zasto ih ne volis?
-
Guadalajara
#21873 Re: Republika Turska
teroristi ovi....teroristi oni...
Nece Turci konkurenciju sa ovim plinovodima
Nece Turci konkurenciju sa ovim plinovodima
- Kikibombona
#21874 Re: Republika Turska
Razlozi su jasni, arapska diktatura koju proklamuje Haftar je manje zlo od teokratske diktature sto je krajnji cilj Muslimanskog bratstva.zlajaBHF wrote: ↑24/12/2019 15:24Znaci te sto ih ti podrzavas, podrzava Sisi, Bin Selman I UAE.....i to ih cini dobrim?
Vladu u Tripoliju podrzava Turska i UN. Oni su medjunarodno priznata, izabrana vlast. Haftar je Warlord....![]()
Okej je biti za njega, ali budi iskren koji su razlozi iza toga.
PS: Ne znam zasto spominjes muslimansko brastvo. Ali zasto ih ne volis?
Vrijeme diktatura je proslo prije 50 godina a vrijeme teorkatija prije 200 godina. Ako se moras vracati unazad, bolje se vratiti 50 nego 200 godina.
-
Guadalajara
#21875 Re: Republika Turska
Sta je ono bilo? Ne daju da Haftar samostalno izvozi naftu, vec mora preko Tripolija ?
talija zbog ilegalne prodaje prošvercane nafte iz Libije, Sirije i Iraka godišnje gubi oko šest milijardi eura proračunskih prihoda, procjenjuju talijanski mediji u novom nizu priloga o krijumčarenju naftnih derivata na tamošnje tržište.
Prema osvrtu portala Oilprice.com na talijanske planove dekarbonizacije, Italija namjerava obustaviti 36 projekata istraživanja nalazišta plina i nafte na Jadranu i u Jonskom moru.
- Talijanska vlada utvrdila je da naftna i plinska djelatnost nije strateški važna za zemlju. Istodobno nastoji značajno povećati udio obnovljive energije u talijanskoj energetskoj mješavini i ukupnoj potrošnji energije, uključujući u sektoru prometa – navodi Oilprice.com, podsjećajući da je Italija četvrti potrošač energije u EU koji 93 posto svojih potreba za naftom i plinom podmiruje iz uvoza.
Kad su u pitanju zapljene ilegalnog goriva u Italiji, posljednja od njih bilježi se u subotu na području Firenze gdje je vozač kamiona iz Portugala otkriven u švercu naftnih derivata i ulja u vrijednosti 50 tisuća eura. Komentirajući 'ulov' karabinjera u portugalskom kamionu, portal Gazzetta di Firenze primjećuje kako vozaču može biti izrečena višestruko manja kazna od vrijednosti švercane robe, i to do maksimalno šest tisuća eura.
Ilegalni uvoz te plasman nafte i derivata iz Libije i Iraka na talijansko tržište došao je u žižu tamošnje javnosti nakon istraživačkog rada i otkrića novinara RAI-ja Giorgija Mottole. Prema informacijama koje je prikupio Mottola, nafta se, među ostalim, s područja koje u Siriji nisu pod kontrolom Asadove Vlade doprema u Tursku i preprodaje brokerima po cijeni od 27 dolara za barel, koji je dalje utabanim krijumčarskim kanalima dopremaju u Italiju.
Kao švercerski kanal već je ranije utvrđen morski pravac iz Libije preko Malte prema Siciliji, budući da se i u Libiji dio nalazišta nalazi izvan kontrole legalnih vlasti. Logistiku u 'pranju papira' za uvoz libijske nafte, prema Mottolinim saznanjima, obavljaju Malta i talijanska mafija.
Talijanski mediji potvrdu Mottolinih nalaza, osim u zapljenama ilegalnog goriva, nalaze i u nicanju na tisuće malih benzinskih crpki diljem zemlje koje već zovu 'bijelima' jer se pretpostavlja da se na njima, po povoljnijim cijenama, toče benzin i dizel iz ilegalnih izvora. Mottola upozorava kako se prihodima od talijanskih švercera financiraju terorističke i mafijaške strukture u Libiji, Iraku i Siriji.
Prosječna cijena litre benzina u Italiji kreće se oko eura i 57 centa, što je još uvijek značajno skuplje od cijena na austrijskim, slovenskim ili našim benzinskim crpkama. Slični su cijenovni pokazatelji u usporedbi Italije i spomenutih država i kad se radi o dizelu.