Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ReymondReddington

#21876 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by ReymondReddington »

Naslovnica wrote: 01/10/2024 16:01
DaysleepeR wrote: 01/10/2024 15:48 Ovo će trajati dvije godine
Nakon što se završi izbor ponuđača putem ove javne nabavke, prije same izgradnje saobraćajnice i kružnog toka, bit će potrebno izmjestiti ogroman broj instalacija, rekonstruisati vodovodnu i kanalizacionu mrežu, izgraditi novi vrelovod.
Minimalno će dvije godine trajati radovi, ali neće ni početi prije 2026-2027, k'o da gledam.
Kako nece pa dokad traje ova nabavka. Kad izaberu nekog moze jos neki zalbeni rok preci i potpis ugovora. Nakon toga 40 dana izvodjac mora krenuti sa radovima.

Tako da nekad na proljece 2025 bi trebalo.
El_comadante

#21877 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

Thorgerson wrote: 01/10/2024 12:17
nepass1 wrote: 01/10/2024 11:32 Eno onaj cosak preko puta restorana od slabovidnih, raskopali, smanjili ugao za skretanje, pjesak mora cestom i 10ak dana niko ne prilazi.
Ono na dobrinji nas pet sa foruma bi do sad rjesili.
Mojmilo skrenem kad ne moze dalje, spustim se kraj skole, na semaforu 20 auta. Popizditis.
Oko bazena isto par sedmica raskopali, stoji kako stoji.
Namjerno odugovlace radove, jer sta bi onda radili?

Dobrinja je citavo jebeno ljeto raskopana. Zavrsili tek 100 metara, 3 mjeseca su to radili. TRI JEBENA MJESECA rade posranih 100-200m. I to ne nove trase. Hajd da se mora probiti novi put, srusiti nesto. Pa jeboga zivot ga jebo, bukvalno je trebalo dici asfalt, utabati malo, staviti novi. Plus trotoari.

U cemu je problem? Nema ga. Jednostavno namjerno se razvlaci posao od 20 dana na 6 mjeseci. Cerkaj pomalo. Vecinu vremena nema nikoga.

To sto ljudi izjebase auta, trole nove se truckaju po onim rupama, prasina, ma hajde ba. Polako.
Plus nije bilo instalacija koje je trebalo pomjeriti. Strašno sporo ide.
El_comadante

#21878 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

Thorgerson wrote: 01/10/2024 12:28
drug_profi wrote: 01/10/2024 12:22
Thorgerson wrote: 01/10/2024 12:21
A sta bi se promjenilo?

Ovaj barem nesto radi.
Ovaj barem nešto radi?
A neki drugi ne bi barem nešto radio?
Samo rumenko barem nešto radi?
Pa sta radi Tanovic eto? Gdje taj covjek uopste? Efendic je npr sredio setaliste na Dobrinji i ukinuo saobracaj. To je realno dobar potez. Setaliste je sada puno sigurnije.

Plus, scene kakve su ranije bile sasvim normalne da auto ide posred setalista po plocama, sada nisu moguce jer imaju stubovi. Ranije je raja s autom ulazila u setaliste. Eto jedna stvar koja se godinama nije rjesavala.
Sredio šetalište na Dobrinji prije par godina, nakon toga je jedno 10 puta išla rekonstrukcija istog. Kako su dobro uradili...
Thorgerson

#21879 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Ateista wrote: 01/10/2024 14:50
Thorgerson wrote: 01/10/2024 12:31
Ateista wrote: 01/10/2024 12:28 Nama ni bilo bolje da rumenko nista ne radi nego ovo sto radi... :run:
Neke stvari da. Neke imaju smisla.

Drugo, ovaj kruzni na 9oj pa nije ga rumenko pravio. Ok jeste uslovljavao. Ali to kanton pravi. To sto ovaj ubire kajmak je druga prica.

Al ovdje kako neki pisu ispada jbt opstina jaca od kantona.

Ko brani kantonu da radi projekte. Kao sto juzna npr? Iz opstine eno rekose da im nisu dostavili dokumentaciju. Iz kantona muk.

Ili federacija xii trans. Sta je s tim? Davno obecali. Glasajte kaze za nas, nemamo vlast u federaciji, ja sam evo bas zbog toga izmedju ostalog glasao za trojku. I znas sta su uradili na xii. Qrcinu. Eto sta. Cak je i mrska sda, zavrsila onaj dio xii kod wise i rampe na petlji.
Ma naravno, nije bas da nema nista pozitivno, ali opet po meni ono sto radi na svoju ruku i gura, pogotovo ona prica kad sam vidio oko GA je katastrofa i pokazuje koliko je ogranicen, kao sta ce autoput kroz grad, i ocito da sve vrijeme radi na tome da to blokira na svaki moguci nacin. Onaj viseci kruzni tok je po meni za zatvora, napraviti nesto onako komplikovano i skupo a ne napraviti mogucnost da iospod prolaze auta vec da se svi penju i sliaze na KT je mogao samo idiot smisliti i samo zbog toga i GA on ne zasluzuje da bude nacelnih ni u nekom selu, a ne u gradskoj opstini glavnog grada. Ne znam ko daje pare, ali on je gurao to rjesenje i zna se da je to njegovo. Mozemo svakako kritikovati i druge nivoe vlasti sto su to dopustili, tu nema dileme, ali on je glavni "vizionar" rugla koje pravi.
Devetu finansira kanton. Ok, on moze utjecati jednim djelom. Ali kanton placa. Dakle, neko u kantonu je to smislio, nacrtao i odobrio.

Slazem se da je idiotizam na kvadrat. Dzaba bacene pare, umjesto da je nastavljen GA do tog dijela, pa da se onda nesto radilo, neki spoj i sl.
Thorgerson

#21880 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

El_comadante wrote: 01/10/2024 18:03
drug_profi wrote: 01/10/2024 12:22

Ovaj barem nešto radi?
A neki drugi ne bi barem nešto radio?
Samo rumenko barem nešto radi?
Pa sta radi Tanovic eto? Gdje taj covjek uopste? Efendic je npr sredio setaliste na Dobrinji i ukinuo saobracaj. To je realno dobar potez. Setaliste je sada puno sigurnije.

Plus, scene kakve su ranije bile sasvim normalne da auto ide posred setalista po plocama, sada nisu moguce jer imaju stubovi. Ranije je raja s autom ulazila u setaliste. Eto jedna stvar koja se godinama nije rjesavala.
Sredio šetalište na Dobrinji prije par godina, nakon toga je jedno 10 puta išla rekonstrukcija istog. Kako su dobro uradili...
To je tacno. Prvo su postavili one idiotske klupe na jednom dijelu, skontali da ne valjaju. Zamjenili te, na ostatku su postavili onda te nove. Potom su sada poceli obnavljati onaj dio koji prvi napravljen, jer su ivice onog izdignutog dijela otisle.

Ok, mi to placamo. Ali barem se eto prati i odrzava. Uvijek je sve pokoseno, sredjeno.

Zar nije i to.bolje, nego da se unisti sve i da tako stoji. Dakle, nije bilo 10 renoviranja. Pored toga onbnovili su ploce na setalistu jer su bile otisle totalno. Zasto. Pa pisao sam gore, donedavno su auta vozala setalistem. Ne cestom pored. Nego setalistem. Sada je ne samo zabranjeno i onemoguceno voziti setalistem, nego se iza 17h ne moze ni cestom. Izvini? Ko normalan ovo nece pozdraviti?
El_comadante

#21881 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by El_comadante »

Thorgerson wrote: 01/10/2024 20:41
El_comadante wrote: 01/10/2024 18:03

To je tacno. Prvo su postavili one idiotske klupe na jednom dijelu, skontali da ne valjaju. Zamjenili te, na ostatku su postavili onda te nove. Potom su sada poceli obnavljati onaj dio koji prvi napravljen, jer su ivice onog izdignutog dijela otisle.

Ok, mi to placamo. Ali barem se eto prati i odrzava. Uvijek je sve pokoseno, sredjeno.

Zar nije i to.bolje, nego da se unisti sve i da tako stoji. Dakle, nije bilo 10 renoviranja. Pored toga onbnovili su ploce na setalistu jer su bile otisle totalno. Zasto. Pa pisao sam gore, donedavno su auta vozala setalistem. Ne cestom pored. Nego setalistem. Sada je ne samo zabranjeno i onemoguceno voziti setalistem, nego se iza 17h ne moze ni cestom. Izvini? Ko normalan ovo nece pozdraviti?
Eto ti si nabrojao 4 stvari, dodaj da su i rasvjetu nanovo radili 5. Pa dodaj gore kod škole još nešto rade dakle 6. Dole kod dvorane onaj dio nije nikad ni završen. A nisu napravili šetnicu pored rijeke mada su bili rekli ove godine uraditi. Rade tek mali dio.
Dobrinjac-u-Pragu

#21882 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

insaneinthebrain wrote: 01/10/2024 15:58 Trebali su kruzni tok oko one zgrade napraviti. Kad je nece rusiti zzzz:
odlicna ideja, onda nek se zale sto nemaju parking zbog par pojedinaca koji blokiraju normalnu izgradnju ceste.
drug_profi

#21883 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Ja mislim da njima još ništa nije ponudjeno
Logovan

#21884 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Dobrinjac-u-Pragu wrote: 01/10/2024 23:14
insaneinthebrain wrote: 01/10/2024 15:58 Trebali su kruzni tok oko one zgrade napraviti. Kad je nece rusiti zzzz:
odlicna ideja, onda nek se zale sto nemaju parking zbog par pojedinaca koji blokiraju normalnu izgradnju ceste.
Kao da sam jednom negdje pročitao da samo jedan stanar blokira izgradnju. :roll:
HelaS

#21885 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Logovan wrote: 01/10/2024 23:23
Dobrinjac-u-Pragu wrote: 01/10/2024 23:14
Kao da sam jednom negdje pročitao da samo jedan stanar blokira izgradnju. :roll:
Pa kako kad je nedavno neko zvaničan izjavio da još nisu vršeni razgovori ili pregovori sa stanarima ove zgrade :?
Thorgerson

#21886 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

El_comadante wrote: 01/10/2024 22:03 Eto ti si nabrojao 4 stvari, dodaj da su i rasvjetu nanovo radili 5. Pa dodaj gore kod škole još nešto rade dakle 6. Dole kod dvorane onaj dio nije nikad ni završen. A nisu napravili šetnicu pored rijeke mada su bili rekli ove godine uraditi. Rade tek mali dio.
Rasvjete nije bilo. Nije ni radjena prvobitno, pa da su je sad ponovo radili. Kod skole gore isto. Bila cesta, ne znam ni ja sta, sve razrovljeno, auta furala ulazila u setaliste. To je sad sve sredjeno.

Kazem, nije sve crno bijelo. Ja se sa vecinom njegovih stvari ne slazem. Medjutim ovo na Dobrinji sto je uradjeno je fakat dobra stvar. Navecer roditelji bez straha mogu pusttii djecu na setaliste. Ranije je to bilo nemoguce.

Iako ima drugih stvari. A to je npr da je ostatak dobrinje u mraku. Ili npr sredio je setaliste do bazena, jer ce to svi da vide, osvjetlio. A ulice pored kuda djeca idu, su u mraku. Meni se to ne svidja. Sve sto nije pretjerano atraktivno ovaj to nece dotaknuti. I naravno petljanje tamo gdje mu nije mjesto. A sve to pravda tim sto je na celu stranke, a i nacelnik je. Pa uzmi kad sta ti odgovara.

Nije ni Efendic lud zasto to radi. Dobrinja ima haman 50.000 stanovnika. Veliki je to broj glasova. Sredi eto samo to naselje i imas mandat gotovo obebjedjen. Iako on na Dobrinji ne stoji dobro. Barem ne prosle izbore.
Thorgerson

#21887 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Pompezno najavise izgradnju juzne, te zahtjevno, te ovo, te ono.

Ustvari 100m ceste da se spoji sa raskrsnicom. Nista ovo nece rijesiti.

Ako im je za ovo trebalo 5-6 godina, za zgradu ce im trebati 56 godina.

Nikad se ono nece rijesiti. Pod hitno treba traziti neko drugo rjesenje. Provuci nekako izmedju zgrada, staviti jednosmjerne ulice. Nek bude nakaradno, al bolje je i to nego cep.
Pauza

#21888 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Pauza »

Dokle je ona Prva Transferzala? Tunel KG više ni Ministar ne spominje? Zar to nije bilo u novinama da je probijeno? Šta nam rade, bilje mi...
drug_profi

#21889 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Da ti pravo kažem ja nešto sumnjam da je probijen.
Na zapadnoj strani nema nikakve rupe u brdu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#21890 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Chmoljo »

drug_profi wrote: 02/10/2024 14:43 Da ti pravo kažem ja nešto sumnjam da je probijen.
možda ne tražiš rupu na pravom mjestu? :oops:
sahbazzz

#21891 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sahbazzz »

I da je probijen nista ne znaci, nisu ni poceli raditi cestu koja vodi dalje od tunela i ukljucuje se u Hotonju.
Nisu zvanicno rekli ni da je ekproprijacija zavrsena, jer ima otkup nekih stala, livada ili sta je vec.
Tako da, nacekat cemo se da se provozamo od Hotonja do Bara.
Logovan

#21892 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

drug_profi wrote: 02/10/2024 14:43 Da ti pravo kažem ja nešto sumnjam da je probijen.
Zavisi šta im je značilo da je probijen, a šta znači tebi. :D Možda je rupa k'o šaka pa se ne vidi. :mrgreen:
Last edited by Logovan on 02/10/2024 15:25, edited 1 time in total.
Ambula

#21893 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Ambula »

sahbazzz wrote: 02/10/2024 15:19 I da je probijen nista ne znaci, nisu ni poceli raditi cestu koja vodi dalje od tunela i ukljucuje se u Hotonju.
Nisu zvanicno rekli ni da je ekproprijacija zavrsena, jer ima otkup nekih stala, livada ili sta je vec.
Ono sto sam saznao prije par dana i provjerena je informacija da ona kuca stara i zemlja prije restorana AS u Hotonju je otkupljena od vlasnika, pa samim tim nije nemoguce da 2026 taj dio bude gotov. Od izlaza tunela KG do tog dijela tunela ima samo 1 objekat,a vecina je šikara i potok.
sahbazzz

#21894 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by sahbazzz »

Ambula wrote: 02/10/2024 15:25
sahbazzz wrote: 02/10/2024 15:19 I da je probijen nista ne znaci, nisu ni poceli raditi cestu koja vodi dalje od tunela i ukljucuje se u Hotonju.
Ono sto sam saznao prije par dana i provjerena je informacija da ona kuca stara i zemlja prije restorana AS u Hotonju je otkupljena od vlasnika, pa samim tim nije nemoguce da 2026 taj dio bude gotov. Od izlaza tunela KG do tog dijela tunela ima samo 1 objekat,a vecina je šikara i potok.
Prema Nacrtu dokumenta za otkup postoje 72 parcele za otkup, 1 kuca, 11 pomocnih objekata i 1 biznis (mislim da je to CF moto ili kako se vec zove).
Trasa puta zahvata parking od CF moto i dokle su sa tim dosli nemam pojma, ali mi se to cini prilicno problematicno. Dodaj na to da se neko krene sudski ganjati sa njima oko "medje" i nema nas nidje. Ali ajde vidjet cemo, ja bih rekao da cemo se tesko provozati 2026 godine.
nezznalicaa

#21895 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nezznalicaa »

Sve su prilike da ce taj tunel onako stajati bez upotrebe. Da li se uopste radi ista sa one strane prema Vogosci?
dječak sa šibicama

#21896 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Od gornjeg Hotonja do Pretisa treba ici nova cesta trasom ove stare, a od Pretisa potpuno nova cesta ispod industrijske zone i juzno od Vogosce, od cega je napravljeno 0 metara... nije tesko sabrati dva i dva sto se tice trase od tunela do vogoscanske petlje.

Mozda 2030 i neke.
addem

#21897 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by addem »

Oko prve transferzale traju laži skoro 20 godina. I naravno još ništa.
dječak sa šibicama

#21898 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Plan izgradnje prve transverzale postoji od 1970 i neke.

Traje to duze :D
Dobrinjac-u-Pragu

#21899 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Dobrinjac-u-Pragu »

dokle ide obnova bulevara mimara sinana na dobrinji? sve do trga sabora bosanskog ili vahide maglajlic?
noviclan

#21900 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

Image

Image

Favela bojakovo nikada bliza
Post Reply