Ukrajina

Čitalac

#218676 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Kao prilog diskusiji, tek da napomenem da je Ukrajina od 2015. do kraja 2023. u UN-u podržala 124 rezolucije koje, na ovaj ili onaj način, osuđuju Izrael te da je 42 puta bila suzdržana.
Image
- U novembru 2022, dakle dok je ruska agresija uveliko trajala, Ukrajina je podržala rezoluciju kojom se od Međunarodnog suda pravde traži da istraži izraelsku "dugotrajnu okupaciju, naseljavanje i aneksiju palestinskog teritorija". Izrael je potom pozvao i ukorio ukrajinskog ambasadora, a nakon toga nije glasao za rezoluciju UN-a kojom se Rusija poziva na plaćanje odštete za invaziju na Ukrajinu.
- Dana 18. oktobra 2023. ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je da „Ukrajinci duboko osjećaju bol rata“ te da je „sada kritično važno izbjeći daljnje povećanje broja civilnih žrtava na obje strane, i u Izraelu i u Palestini“. „Ponovno potvrđujemo da bliskoistočni mirovni proces treba ostati u samoj srži svih napora usmjerenih na obnovu regionalne stabilnosti i sigurnosti, kao i provedbu načela rješenja dviju država, s Izraelom i Palestinom koji koegzistiraju u miru“, objavilo je ministarstvo.
- Dana 8. novembra 2023. više od 300 ukrajinskih naučnika, aktivista i umjetnika potpisalo je otvoreno pismo solidarnosti s Palestincima u kojem, između ostalog, stoji:
„Mi, ukrajinski istraživači, umjetnici, politički i radnički aktivisti te članovi civilnog društva, solidarni smo s narodom Palestine koji 75 godina pruža otpor izraelskoj vojnoj okupaciji, separaciji, kolonijalnom nasilju doseljenika, etničkom čišćenju, oduzimanju zemlje i apartheidu. Pišemo ovo pismo kao ljudi ljudima…
Naša solidarnost dolazi iz ljutnje zbog nepravde i duboke boli zbog spoznaje razornih posljedica okupacije, granatiranja civilne infrastrukture i humanitarne blokade iz iskustava u našoj domovini...Gledajući Izraelce kako ciljaju civilnu infrastrukturu u Gazi, izraelska humanitarna blokada i okupacija zemlje posebno nam bolno odjekuju...
Odbacujemo izjave ukrajinske vlade koje izražavaju bezuvjetnu podršku izraelskim vojnim akcijama i smatramo da su pozivi ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova da se izbjegnu civilne žrtve zakašnjeli i nedovoljni. Ovaj stav je uzmicanje od podrške palestinskim pravima i osude izraelske okupacije, koju Ukrajina slijedi desetljećima, uključujući glasanje u UN-u...
Svjesni pragmatičnog geopolitičkog obrazloženja iza ukrajinske odluke da podrži zapadne saveznike, o kojima ovisi naš opstanak, trenutnu podršku Izraelu i odbacivanje palestinskog prava na samoodređenje smatramo proturječnom vlastitoj ukrajinskoj predanosti ljudskim pravima i borbi za našu zemlju i slobodu. Mi kao Ukrajinci trebali bismo biti solidarni ne s tlačiteljima, već s onima koji doživljavaju i opiru se ugnjetavanju…
Pozivamo ukrajinsku vladu da osudi korištenje državno odobrenog terora i humanitarne blokade protiv civilnog stanovništva Gaze te da potvrdi pravo palestinskog naroda na samoodređenje. Također pozivamo ukrajinsku vladu da osudi namjerne napade na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali. Pozivamo međunarodne medije da prestanu međusobno suprotstavljati Palestince i Ukrajince, gdje hijerarhije patnje potiču rasističku retoriku i dehumaniziraju one koji su napadnuti. Svjedočili smo ujedinjenju svijeta u solidarnosti za narod Ukrajine i pozivamo sve da učine isto za narod Palestine...
zigzag

#218677 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

uffff, vrijediš, čitalac, ko pola foruma.

Samo činjenica.
zilog

#218678 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Tyke wrote: 05/08/2025 08:29 Podrzavala je i Ukrajina agresiju na BiH, ovako ili onako, ima i dobrovoljaca koji su poginuli na strani Srbije (samo mi nemoj/te reci da nema jer znate da ima) pa smo ovdje opet na strani njih, jer su napadnuti bez ilakvog razloga od strane Rusije.
Sada, ako nisi najobicniji LAZLJIVI TROL, fino pokazi neko groblje ukrajinskih dobrovoljaca na tlu BiH, ili makar jedan grob dobrovoljca, sa ukrajinskim obiljezjem. Znamo da po RS-u postoje groblja ruskih dobrovoljaca, sa ruskim zastavama i slicnim obiljezjima.

Gdje su ti ukrajinski dobrovoljci? Sam si napisao da su ginuli!!!
skrbavi-admin

#218679 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

zilog wrote: 05/08/2025 05:58

I na kraju pitanje, podrazumjeva se da, kao i svi mi, podrzavas Palestince, a da li podrzavas Hamas?
da li ja podrzavam ikog ista ikada - to je moj problem i niciji drugi. :thumbup:
al evo ti hint - ne podrzavam anticivilizacijske postupke a ni dvostruke arsine. :thumbup:
Crvene_brigade

#218680 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Rezultati novih napada na Putinovu agresorsku željezničku infrastrukturu...

skrbavi-admin

#218681 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

Tyke wrote: 05/08/2025 08:07
skrbavi-admin wrote: 05/08/2025 04:19 ma ja....ukrajini moze opstanak al zato su palestinci govna za istrijebit jer chataju sa rusima.... :lol: :lol: :lol:
Upravo podjoh isto napisati.
Jedan pravda opstankom, drugi naze nema veze sto nisu osudili jer nije ni Palestina osudila agresiju Rusije. Nevjerovatno.
A cinjenica je da istu tu patnju (naravno ni blizu tesku kao u Gazi) narod Ukrajine prozivljava u svojoj drzavi, granatiranja, ubijanja, protjerivanja, ali uvijek uspiju podrzati napad na Hamas, napad na Iran, a sutnjom podrzati i odobriti genocid u Gazi.

Ako je neko u ovom trenutku mogao i trebao poslati jaku poruku da odjekuje svijetom protiv genocida u Gazi, to je Ukrajina koja i sama pati i ratuje. Ali egzistencija je u pitanju pa valjda tad treba sutiti da ti Amerika ne bi zaustavila slanje oruzja, iako od samog Izraela direktno nemaju nikakav hajr.

Kad je prositi prvi su i najiskusniji, kad je empatija u pitanju onda samo dolazi u obriz za njihov narod.
Bravo :thumbup:
skrbavi-admin

#218682 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

geoxx wrote: 05/08/2025 08:14

Stvar je da vi koji ste ovdje dvolicni, optuzujete druge za dvolicnost.
ko o cemu kurva o postenju, reci slobodno :lol:
zilog

#218683 Re: Ukrajina

Post by zilog »

skrbavi-admin wrote: 05/08/2025 10:11
Spoiler
Show
zilog wrote: 05/08/2025 05:58
skrbavi-admin wrote: 05/08/2025 04:19 ma ja....ukrajini moze opstanak al zato su palestinci govna za istrijebit jer chataju sa rusima.... :lol: :lol: :lol:
Cerekas se na svoje proizvoljne konstrukcije. Niti su Ukrajinci rekli da treba istrijebit Palestince, niti su podrzali Izrael u ovome sto radi.

Istina, Ukrajinci nisu osudili Izrael, ali nisu ni Palestinci, a pogotovo Hamas, osudili rusku agresiju, Bucu, Mariupolj, ..., pa se niko nije ni pocesao...

Koliko samo sladostrasce, prosipate, oko tog izostanka ukrajinske podrske Hamasu, da vam nije palo na pamet kako bi Bosnjaci mogli razmisljati, nakon onog grljenja palestinskog ambasadora i Seselja?

I na kraju pitanje, podrazumjeva se da, kao i svi mi, podrzavas Palestince, a da li podrzavas Hamas?
da li ja podrzavam ikog ista ikada - to je moj problem i niciji drugi. :thumbup:
al evo ti hint - ne podrzavam anticivilizacijske postupke a ni dvostruke arsine. :thumbup:
U prazno kolega. Citalac vas je rasturio...
Peacean

#218684 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Više je bilo Bošnjaka u vrs nego Ukrajinaca...
dr_Evil

#218685 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

Kao sto rekoh, licemjerje i nista drugo. Ko da slusam Vucica.
zigzag

#218686 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Peacean wrote: 05/08/2025 10:46 Više je bilo Bošnjaka u vrs nego Ukrajinaca...
:lol: :lol:

Što je najgore, tačno je
geoxx

#218687 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Jasta nego licemjerno. Pricamo o ljudima kojima je normano da iransko oruzje ubije Ukrajince, ali zato im je najgora stvar da svijetu da Ukrajinci rijecima, koje ne ubiju nikog, podrze napad na isti taj Iran.

Jbg, na kraju se sve svede na to ko se kome bogu moli, a ne lazno ganjanje ispravnog i moralnog.

Na primjeru posta Citaoca vidimo i da postoji odredjeni vid podrske i solidarnosti, koja nije obostrana. Opet ovi problem. Licemjerno nego sta.
1Dante1

#218688 Re: Ukrajina

Post by 1Dante1 »

geoxx wrote: 05/08/2025 11:14 Pricamo o ljudima kojima je normano da iransko oruzje ubije Ukrajince, ali zato im je najgora stvar da svijetu da Ukrajinci rijecima, koje ne ubiju nikog, podrze napad na isti taj Iran.
Kako nikako da shvatite, interesi i interesi.

Pricamo i o ljudima koji podrzavaju Izrael i Ukrajinu. Kako spojiti ta dva svijeta, prosto nemoguce.
zigzag

#218689 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Tema je Ukrajina, a priča o jevrejskom režimu je valja na nekoj drugoj temi. Jedino četničiji odgovara narativ povezivanja Ukrajine i Palestine.

Već treću stranicu uvaljujete hamas na ovu temu.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#218690 Re: Ukrajina

Post by pici »

Peacean wrote: 05/08/2025 10:46 Više je bilo Bošnjaka u vrs nego Ukrajinaca...
:thumbup: I to se pokrštavali ko sveti vasilije. Bio onaj ukrajinac unproforac nesta ko glasnogovornik i odmah svi ukrajinci bili uz ćetalje. Bolio je njiha tada živ qurac za bosnom. I ako je bilo ukrajinaca to su bili ovi malorusi porijeklom iz ukrajine. Pustite te trollove samo ih na foe.
zigzag

#218691 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Brko je bio korektan. Aleksander Ivanko. Uvijek je jasno naglašavao da su četnici granatirali ili pucali po civilima.

Ovo je malo istorije radi ovih trolaća koji vjerovatno nisu bili ni rođeni tad.
Point.

#218692 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Tyke wrote: 05/08/2025 08:07
Upravo podjoh isto napisati.
Jedan pravda opstankom, drugi naze nema veze sto nisu osudili jer nije ni Palestina osudila agresiju Rusije. Nevjerovatno.
A cinjenica je da istu tu patnju (naravno ni blizu tesku kao u Gazi) narod Ukrajine prozivljava u svojoj drzavi, granatiranja, ubijanja, protjerivanja, ali uvijek uspiju podrzati napad na Hamas, napad na Iran, a sutnjom podrzati i odobriti genocid u Gazi.

Ako je neko u ovom trenutku mogao i trebao poslati jaku poruku da odjekuje svijetom protiv genocida u Gazi, to je Ukrajina koja i sama pati i ratuje. Ali egzistencija je u pitanju pa valjda tad treba sutiti da ti Amerika ne bi zaustavila slanje oruzja, iako od samog Izraela direktno nemaju nikakav hajr.

Kad je prositi prvi su i najiskusniji, kad je empatija u pitanju onda samo dolazi u obriz za njihov narod.
Hoće li šta ukrajinska javna osuda Izraela išta promijeniti? Ili će, kad imaš tupsona narandžu u Bijeloj Kući gdje vlada kult MAGA lunatika, samo odmoći sebi? Zašto bi, u ovoj globalnoj igri gdje vladaju egoistične, neuračunjljive osobe, imali potrebu da sebi pucaju u koljeno? Da bi ti, alijagoro i skrbavi dobili neku kratkoročnu satisfakciju?

I naravno da će podržati napad na Iran, iranske bespilotne letjelice siju smrt po ukrajinskim gradovima ubijajući ukrajinske civile. Koliko je tebo zapravo godina, da ti se ovo mora crtati?
drug_profi

#218693 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 05/08/2025 09:30 uffff, vrijediš, čitalac, ko pola foruma.

Samo činjenica.
Ma ne čitaju oni ovo gdje ima puno slova...
Žica tanka, licna...
Crvene_brigade

#218694 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

@Čitalac ih je razorio istinom i činjenicama. Poznati trolovi se nakon toga pogube, povuku i ušute. :D A onda nakon određeneog vremena, opet ista, odavno prežvakana trolovska pisanija.
zigzag

#218695 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

https://avaz.ba/vijesti/globus/989358/z ... i-muskarci

:lol: :lol:

Neko na zvučnik pustio cecu u 1995.
drug_profi

#218696 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ja sam pucao u kasetofon kad je jedan lik pustio cecu u soavaoni na liniji. Dva komada.
apsidejzi

#218697 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Jos jedna velika pobjeda Ukrajine nad Rusijom o kojoj ne citam nista u vijestima. Naime, ukrajinski hakeri su haknuli rusku mornaricu i ukrali sve sto imaju vezano za ruske nuklearne podmornice. Sada Ukrajina i NATO znaju bukvalno sve. Znaju koliko imaju podmornica i gdje su. Znaju kodove (ok rusi ce ovo promijeniti ali to je dugi proces). Znaju sve nacrte podmornica, znaju sada njihove slabe strane. Znaju kako funkcionisu i kako ostaju neopazeni. Znaju sve clanove posade.

Ovo zadnje... ovo zadnje je najbolnije za ruse. Svaki clan tvoje mornarice moze i HOCE biti pokusan vrbovan da bude krtica. MOZE I HOCE. Sada, kada zapad ima imena i prezimena, svakom ce se pristupiti. Naravno da svaki nece prihvatiti, ali znajuci kolika korupcija vlada u ruskoj armiji... Ja mogu i zvanicno kazati da Rusija vise nema mornarice. Imaju opremu, ali nemaju ljude. Nema povjerenja.

Ovo je ogroman udarac. Prije dva mjeseca su im sjebali trecinu avijacije, prije dvije godine su im sjebali cjelokupnu crnomorsku flotu, sad su im sjebali mornaricu sa nuklearnim podmornicama. Bice padanja sa balkona...
zigzag

#218698 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

al zato novooleksandrivka jaro moj , rus melje......
Peacean

#218699 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

skrbavi-admin

#218700 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

apsidejzi wrote: 05/08/2025 13:54 Jos jedna velika pobjeda Ukrajine nad Rusijom o kojoj ne citam nista u vijestima. Naime, ukrajinski hakeri su haknuli rusku mornaricu i ukrali sve sto imaju vezano za ruske nuklearne podmornice. Sada Ukrajina i NATO znaju bukvalno sve. Znaju koliko imaju podmornica i gdje su. Znaju kodove (ok rusi ce ovo promijeniti ali to je dugi proces). Znaju sve nacrte podmornica, znaju sada njihove slabe strane. Znaju kako funkcionisu i kako ostaju neopazeni. Znaju sve clanove posade.

Ovo zadnje... ovo zadnje je najbolnije za ruse. Svaki clan tvoje mornarice moze i HOCE biti pokusan vrbovan da bude krtica. MOZE I HOCE. Sada, kada zapad ima imena i prezimena, svakom ce se pristupiti. Naravno da svaki nece prihvatiti, ali znajuci kolika korupcija vlada u ruskoj armiji... Ja mogu i zvanicno kazati da Rusija vise nema mornarice. Imaju opremu, ali nemaju ljude. Nema povjerenja.

Ovo je ogroman udarac. Prije dva mjeseca su im sjebali trecinu avijacije, prije dvije godine su im sjebali cjelokupnu crnomorsku flotu, sad su im sjebali mornaricu sa nuklearnim podmornicama. Bice padanja sa balkona...
ja bi reko da ukri sa ovim nemaju nista..... 8) 8-) :mrgreen: mislim, izvrsiteljski da, ali kao mastermind ja mislim da je tu neko drugi :mrgreen: :thumbup:
Post Reply