Ukrajina

geoxx

#218651 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

JMGuti wrote: 04/08/2025 17:51
skrbavi-admin wrote: 04/08/2025 15:45 kake se budalestine ovdje daju procitat.... reko bi coek da Hamas saradjuje sa pola svijeta bezicno :lol: valjda odu na bol-chat pa pricaju sa rusijom, kinom, iranom sta li vec a rusija im posalje nacrte za suhoje da sebi naprave borbene avione :lol: .....

i to, bajagi, od "eminentnijih" forumskih "mislilaca" :mrgreen: :lol:
Ja isto odavno ne procita vecu glupost. Ali ima ovdje jedan narativ, gdje bi valjda Ukrajinci trebali stati na stranu Izraela (pa i mi) jerbo cupaju zivu glavu, pa moraju biti pametni. S druge strane Hamas ne cupa zivu glavu, a bilo kakvo koketiranje sa Rusijom je vec dokaz da divljaci idu sa divljacima.
Isto tako, najstrasnija stvar na svijet je kad ovi podrze Izrael svake prijestupne, dok je najnormalnija stvar da Hamas podrzi Rusiju, kako agresiju tako i aneksiju, i to davno prije nego sto su ovi spomenuli ikakav Izrael. Sto bi se reklo, prvi su poceli.

Iako nebitno. Ovo je ionako za Trumpove usi, nista vise od toga.
Crvene_brigade

#218652 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Najnovija vijest: Trump potvrdio udar na Indiju zbog nafte: "Financiraju stroj koji ubija u Ukrajini"

Američki predsjednik Donald Trump rekao je danas da će znatno povisiti carine Indiji zbog kupnje ruske nafte.

"Indija ne samo da kupuje ogromne količine ruske nafte, već i većinu kupljene nafte prodaje na otvorenom tržištu za veliku zaradu. Nije ih briga koliko ljudi u Ukrajini ubija ruski ratni stroj", rekao je Trump u objavi na Truth Socialu.

"Zbog toga ću znatno povećati carinu koju Indija plaća SAD-u", rekao je. Nije detaljnije objasnio kolika će carina biti.

Indija potvrdila: Nastavit ćemo kupovati rusku naftu usprkos prijetnjama.

Tijekom vikenda, dva izvora iz indijske vlade rekla su Reutersu da će Indija nastaviti kupovati naftu od Rusije unatoč Trumpovim prijetnjama. U petak je na snagu stupila carina od 25 posto na indijske proizvode kao posljedica indijske kupnje vojne opreme i energenata iz Rusije.

Trump je također zaprijetio uvođenjem carina od 100 posto na uvoz iz zemalja koje nastave kupovati rusku naftu, osim ako Moskva ne postigne mirovni sporazum s Ukrajinom.

Preuzeto sa: https://www.index.hr/vijesti/clanak/tru ... ajnovije_d
drug_profi

#218653 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Pocela serijska proizvodnja Kizilelma drona. Motore proizvodi ukrajinska fabrika u drzavnom vlasnistvu.
Ne tvrdim nista, ali pretpostavljam da bi se mogla naci na ukrajinskom nebu.
zigzag

#218654 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Red je da se istestira.
drug_profi

#218655 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ima tu zanimljivog tereta, ali riječ je o vrlo osjetljivoj tehnologiji koja ne bi smjela pasti u ruke nikom, tako da je možda prenaivno očekivati da će ga Ukrajina dobiti.

Ali svakako treba naglasiti da Kizilelma nosi naoružanje kakvo nose najmoderniji lovci-bombarderi.
Turske inačice svega i svačega, pa i Meteora i krstarećih raketa.... uz to je stealth karakteristika.
karanana

#218656 Re: Ukrajina

Post by karanana »

mene interesuje zasto ukrajina ne kopira od rusa sehide? da li je do toga da su skuplji od onog sto ukrajina pravi od onih njihovih prdavaca koje vidjamo da pogadjaju rafinerije? nekako imam osjecaj da su sehidi jeftiniji i laksi za napravit ali pojma nemam....ili rusi jednostavno imaju vise para i resursa i nadmasuju ukre sa proizvodnjom? plus bolju PVO da skida ukrajinske.
drug_profi

#218657 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 04/08/2025 21:53 Red je da se istestira.
A evo sad vidim da se ozbiljno uzima u obzir za PVO zadatke unutar Ukrajine. Efikasno protiv krstarećih i Šahida, manje rizično i mnogo jeftinije od leta sa F16.
Kizilelma ostaje u zraku 5-6 sati, ima jeftine short range AA rakete i AESA radar.
Baykar ima fabriku u Ukrajini također.
Vidjećemo.
zigzag

#218658 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Pa to je to, kad mogu F16 može i žera
zilog

#218659 Re: Ukrajina

Post by zilog »

karanana wrote: 04/08/2025 22:27 mene interesuje zasto ukrajina ne kopira od rusa sehide? da li je do toga da su skuplji od onog sto ukrajina pravi od onih njihovih prdavaca koje vidjamo da pogadjaju rafinerije? nekako imam osjecaj da su sehidi jeftiniji i laksi za napravit ali pojma nemam....ili rusi jednostavno imaju vise para i resursa i nadmasuju ukre sa proizvodnjom? plus bolju PVO da skida ukrajinske.
Sehid je dron, losih manevarskih sposobnosti, prvenstveno dizajniran za dolet. Ni 131 ni 136 (odnosno ruski Geran 2), nemaju kormilo pravca, vec "yaw" rotaciju ostvaruju diferencijalnim otklonom dva elerona na svakom krilu. U praksi to znaci jako nisko prezivljavanje sporih dronova. To se pokusava nadoknaditi brojnoscu i nocnim napadima, sto rezultira niskom preciznoscu. Rusi ih uglavnom koriste za ofrlje napade i saturaciju PVO. Masovna proizvodnja je rezultat raspolozivosti kineskih motora i drugih jeftinih komponenti...

Ukrajinski dizajni su znatno pokretljiviji, ali proizvodnja je skuplja.

Razlika je vidljiva na terenu. Ukrajinci, uglavnom, pogadjaju mete, koje su i planirane. Rusi opletu stotine dronova, a "nisanjenje" ostavljaju propagandi, koja poslije tvrdi da je nesto pogodjeno.

Vrijedi napomenuti, da je, od kraja prosle godine, Ukrajincima na raspolaganju, relativno jeftin, sistem navigacije bez GPS-a, koji prepoznaje teren usporedjujuci satelitske snimke.
Čitalac

#218660 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Najviše se računa na presretače...
Ukrajina se uvelike kladi na presretačke dronove kao jeftin zračni štit od ruskih Šaheda. Samo u posljednja dva mjeseca, jedna ukrajinska dobrotvorna organizacija koja isporučuje presretačke dronove izjavila je da su njezini uređaji oborili oko 1500 ruskih bespilotnih letjelica.
1129. pukovnija protuzračne obrane procijenila je da je oko pet puta jeftinije oboriti ruske dronove presretačima nego raketama. Trenutno su karakteristike presretačkih dronova tajne. No ipak su neke informacije poznate. Konkretno, prema nekim procjenama, brzina ukrajinskih dronova presretača premašila je 300 km/h. Oni također povećavaju visinu leta. Istodobno, što se tiče brzine, Rusija je protiv Ukrajine počela koristiti mlažnjake Šahed.
Tyke

#218661 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

zigzag wrote: 04/08/2025 17:57 Ukrajinci su na fazon Kosovara. Uglavnom je :"kako kaže USA isto mislimo".
Nema to puno veze sa jevrejskim režimom.
Dakle, mozemo reci da su beskicmenjaci, beskarakterne ulizice i dupelisci, neempatijska govna... tovar epiteta, samo kojim redom ih poredas po licnom navodjenju.
Naravno da nema veze sa jevrejskim rezimom direktno, nego uvlacenje SAD i Evropi zarad licnog interesa, bez svjesnosti da se i njima to isto dogadja u licnoj avliji od strane rusa
geoxx

#218662 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Zarad licnog interesa, poput golog opstanka nacije i drzave. Sitnica.

Tupsonu.
Point.

#218663 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Tyke wrote: 04/08/2025 23:53
zigzag wrote: 04/08/2025 17:57 Ukrajinci su na fazon Kosovara. Uglavnom je :"kako kaže USA isto mislimo".
Nema to puno veze sa jevrejskim režimom.
Dakle, mozemo reci da su beskicmenjaci, beskarakterne ulizice i dupelisci, neempatijska govna... tovar epiteta, samo kojim redom ih poredas po licnom navodjenju.
Naravno da nema veze sa jevrejskim rezimom direktno, nego uvlacenje SAD i Evropi zarad licnog interesa, bez svjesnosti da se i njima to isto dogadja u licnoj avliji od strane rusa
Opet se ti provaljuješ.
drug_profi

#218664 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ma ja lični interes, opstanak i tako te bezvezarije....
skrbavi-admin

#218665 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

ma ja....ukrajini moze opstanak al zato su palestinci govna za istrijebit jer chataju sa rusima.... :lol: :lol: :lol:
zilog

#218666 Re: Ukrajina

Post by zilog »

skrbavi-admin wrote: 05/08/2025 04:19 ma ja....ukrajini moze opstanak al zato su palestinci govna za istrijebit jer chataju sa rusima.... :lol: :lol: :lol:
Cerekas se na svoje proizvoljne konstrukcije. Niti su Ukrajinci rekli da treba istrijebit Palestince, niti su podrzali Izrael u ovome sto radi.

Istina, Ukrajinci nisu osudili Izrael, ali nisu ni Palestinci, a pogotovo Hamas, osudili rusku agresiju, Bucu, Mariupolj, ..., pa se niko nije ni pocesao...

Koliko samo sladostrasce, prosipate, oko tog izostanka ukrajinske podrske Hamasu, da vam nije palo na pamet kako bi Bosnjaci mogli razmisljati, nakon onog grljenja palestinskog ambasadora i Seselja?

I na kraju pitanje, podrazumjeva se da, kao i svi mi, podrzavas Palestince, a da li podrzavas Hamas?
alijagoro

#218667 Re: Ukrajina

Post by alijagoro »

skrbavi-admin wrote: 05/08/2025 04:19 ma ja....ukrajini moze opstanak al zato su palestinci govna za istrijebit jer chataju sa rusima.... :lol: :lol: :lol:
:thumbup:
geoxx

#218668 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Hoce ovaj pametnjakovic da izmisli recenicu i onda se sam sebi nasmije.

Mada kakvo misljenje prevladava na ovom forumu, onda tu konstrukciju treba obrnuti.
Tyke

#218669 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

geoxx wrote: 05/08/2025 00:06 Zarad licnog interesa, poput golog opstanka nacije i drzave. Sitnica.

Tupsonu.
Tatica ti tupson. Nauci se diskusiji ili odjebi od mojih postova.
BiBi911

#218670 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

Jesu li razmijenili selfi sa vatnikom Ili su dobili amin od vatnika da napadnu izrael.
Jel ono iran prod prislilom daje oruzje vatniku?
Ono milosevica sa u Izraelci haos gotivili da su ga zvali na bozic il je bilo malo drugacije?

Jel se ono hamas dopeljao do beograda na sastanak sa bracom da dogovori ko prvi napada il im je to bio beze izlet da vide taj beograd na vodi
zigzag

#218671 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

mir,djeco !!

Nego, kakva im je logika držati ove avione na domak dronova.
Security Services of Ukraine claims drone strikes at the airfield in Saky, occupied Crimea, targeting 5 fighter jets
Krim je već odavno Grey zone
Last edited by zigzag on 05/08/2025 08:08, edited 1 time in total.
Tyke

#218672 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

Upravo podjoh isto napisati.
Jedan pravda opstankom, drugi naze nema veze sto nisu osudili jer nije ni Palestina osudila agresiju Rusije. Nevjerovatno.
A cinjenica je da istu tu patnju (naravno ni blizu tesku kao u Gazi) narod Ukrajine prozivljava u svojoj drzavi, granatiranja, ubijanja, protjerivanja, ali uvijek uspiju podrzati napad na Hamas, napad na Iran, a sutnjom podrzati i odobriti genocid u Gazi.

Ako je neko u ovom trenutku mogao i trebao poslati jaku poruku da odjekuje svijetom protiv genocida u Gazi, to je Ukrajina koja i sama pati i ratuje. Ali egzistencija je u pitanju pa valjda tad treba sutiti da ti Amerika ne bi zaustavila slanje oruzja, iako od samog Izraela direktno nemaju nikakav hajr.

Kad je prositi prvi su i najiskusniji, kad je empatija u pitanju onda samo dolazi u obriz za njihov narod.
geoxx

#218673 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Tyke wrote: 05/08/2025 08:07
Jedan pravda opstankom, drugi naze nema veze sto nisu osudili jer nije ni Palestina osudila agresiju Rusije. Nevjerovatno.
A cinjenica je da istu tu patnju (naravno ni blizu tesku kao u Gazi) narod Ukrajine prozivljava u svojoj drzavi, granatiranja, ubijanja, protjerivanja, ali uvijek uspiju podrzati napad na Hamas, napad na Iran, a sutnjom podrzati i odobriti genocid u Gazi.

Ako je neko u ovom trenutku mogao i trebao poslati jaku poruku da odjekuje svijetom protiv genocida u Gazi, to je Ukrajina koja i sama pati i ratuje. Ali egzistencija je u pitanju pa valjda tad treba sutiti da ti Amerika ne bi zaustavila slanje oruzja, iako od samog Izraela direktno nemaju nikakav hajr.

Kad je prositi prvi su i najiskusniji, kad je empatija u pitanju onda samo dolazi u obriz za njihov narod.
Ti jednostavno ne razumijes da se to moze i obrnuto postaviti. Zapravo, s obzirom da je prva Palestina podrzala Rusiju i s obzirom kakvo misljenje prevladava na ovom forumu (okomili se na Ukrajinu jer su ovi bili kontra Irana :lol: ), onda i treba obrnuto.

Nemaju ni Palestnci hajr od Rusije, pa su podrzali agresiju. I Palestnci trpe agresiju, pa su podrzali istu. Gdje empatija? Kad je trebalo poslati jaku poruku, oni su podrzali Rusiju. Trpe patnju i umjesto da razumije drugog koji trpi isto, oni podrzali Rusiju. Itd itd

Mislim, meni ne smeta ni najmanje. Razumijem Palestince u potpunosti. Neka rade sto smatraju da im je u korist. Ne donosi empatija opstanak. Cuj empatija, a raspada ti se drzava.

Stvar je da vi koji ste ovdje dvolicni, optuzujete druge za dvolicnost.
Tyke

#218674 Re: Ukrajina

Post by Tyke »

geoxx wrote: 05/08/2025 08:14
Tyke wrote: 05/08/2025 08:07

Ti jednostavno ne razumijes da se to moze i obrnuto postaviti. Zapravo, s obzirom da je prva Palestina podrzala Rusiju i s obzirom kakvo misljenje prevladava na ovom forumu (okomili se na Ukrajinu jer su ovi bili kontra Irana :lol: ), onda i treba obrnuto.

Nemaju ni Palestnci hajr od Rusije, pa su podrzali agresiju. I Palestnci trpe agresiju, pa su podrzali istu. Gdje empatija? Kad je trebalo poslati jaku poruku, oni su podrzali Rusiju. Trpe patnju i umjesto da razumije drugog koji trpi isto, oni podrzali Rusiju. Itd itd

Mislim, meni ne smeta ni najmanje. Razumijem Palestince u potpunosti. Neka rade sto smatraju da im je u korist. Ne donosi empatija opstanak. Cuj empatija, a raspada ti se drzava.

Stvar je da vi koji ste ovdje dvolicni, optuzujete druge za dvolicnost.
Podrzavala je i Ukrajina agresiju na BiH, ovako ili onako, ima i dobrovoljaca koji su poginuli na strani Srbije (samo mi nemoj/te reci da nema jer znate da ima) pa smo ovdje opet na strani njih, jer su napadnuti bez ilakvog razloga od strane Rusije.
Do sutra se moze tom logikom ici kako je neko bio na necijoj strani pa nema razloga da sad podrzava ili osudjuje drugoga.
Ovo u Gazi je nesto drugo, ako se smijem usuditi reci genocid gori od onog u Srebrenici, bez truna umanjivanja patnje u Srebrenici, nesto naocigled cijelog covjecanstva gdje iz dana u dan izlaze sokantni video snimci pa ta patnja poprima jos vece razmjere. I onda jedna Ukrajina ovdje osudjuje Hamas, umjesto da makar umjereno kaze da treba zaustaviti sve to jer i oni to isto prozivljavaju i barem imaju podrsku vecine svijeta, dobijaju donacije, pomaze im se na sve moguce nacine i tako i treba biti. Ali tako treba biti i u Gazi, a sto sve vise zemalja uvidja i osudjuje, mada jebes ti osudjivanje vec trebas djelovati, trebas ustati i prekinuti to.

To je sva poenta. Ukrajina je daleko civilizovanija zemlja od Palestine, ocekuju se daleko vece drustveno-politicke vrijednosti od te zemlje, ali bitan je opstanak i egzistencija pa zato treba sutiti da se Amerika ne naljuti, tako vi kazete. A i u toj Americi je dobar dio politike i naroda protiv genocida u Gazi, samo da se zna.
geoxx

#218675 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

Ja stvarno ne znam sta tebi nije jasno. Bila je u Palestini prije genocida situacija ko kod ovih, pa su opet podrzali Ruse.

Neka su, zaboli me. Nece podrzati Ameriku koja podrzava Izrael, logicno. Samo je to normalno, a kod ovih nije. Ovi trebaju imati empatiju, a ovi ne.

Sad vidim ono gore sto si napisao oko napada na Iran. Vidis da pojma nemas o cemu pricas. Sta su trebali, osuditi napad na Iran? Iran? Stvarno?

Ona budaletina zemljama povecava carine i uvodi sankcije ovisno o tome kako se izjasnjavaju oko Izraela, i sad ovi dok im drzava visi o koncu trebaju glumiti neke pravednjake.

Haj molim te.
Post Reply