Radijator u dnevnom boravku je najjačimoimoi wrote: ↑14/11/2025 13:56 Godinama sam se pitala koji komad budale moras biti da ovako nesto napravis bilo gdje, a kamo li na zgradi i to na 16. sp.
Danas naletih na ovo
https://olx.ba/artikal/71799368
Po ovoj konstrukciji sto se vidi kroz prozor..to je taj stan![]()
Dame i gospodo.. imamo pobjednika u dizajnu interijera. Kako upropastiti stan.
A cijenu necu ni komentarisati![]()
Cijene stanova All about
Moderator: anex
- VladaFBiH
#21826 Re: Cijene stanova All about
-
peca777
#21827 Re: Cijene stanova All about
Kada vec ismijavas, da li moyes naci za 2024 ili 2025 godinu koliko je stanova izgradjeno u Sarajevu?Trappist wrote: ↑14/11/2025 09:04 "U septembru izdate 302 dozvole za gradnju u FBiH od čega 280 za zgrade, predviđena 473 stana"
neMa doVoLjnO sTanOva pa cijena moze biti i 7-8k![]()
dobro procitah komentar na nekoj onoj prodaji nekretnina grupi na FB, naslijedi neko zemlju/stan i odmah hoce da proda za pola miliona da guzicom ne mrdne.
Svaka zgrada da bi dobila gradjevinsku dozvolu, ima parking mjesta. To sto nisu besplatna je druga stvar, a da sam ja investitor, ne bih ni ja dao besplatno. Sto bih? Ne kontam zasto?Trappist wrote: ↑14/11/2025 09:32 Jesi ti onaj sto je par puta ovdje prao sa novogradnjom i parking mjestima? Kako ne mozes shvatiti da novogradnja NEMA SVOJA PARKING MJESTA. ima garazu koja se prodaje, a ko ne kupi ili ko ima 2 auta, parkira na postojeca dzabna parking mjesta oko zgrade. U kojem svijetu ti zivis
-
moimoi
#21828 Re: Cijene stanova All about
Hoce to tako kada odlucis jedno jutro da srusis balkon… a onda skontas da nemas love da izmjestis radiator
Samo da renoviras ovo cudo treba ti 70k.
A onda dodjes na cijenu od 400k u staroj zgradi, na sesnaestom za dvospoban stan
- Haris.ba
#21829 Re: Cijene stanova All about
I nazalost, otici ce za visoku cijenu - jer novogradnja je jos skuplja, a dobra lokacija.
-
MAha
#21830 Re: Cijene stanova All about
Parking mjesto je fakat postalo maltene ko frtalj stana. Nema vise danas da se pravi dovoljno parking prostora. Drugo porodice imaju po dva tri vozila. Al htio sam samo rec da jedna od lokacija gdje ima nekakvog ptosotors za parkiranje je tano u Hrasnom, trg pere kosorica i okolo sve
-
snijeg_led
#21831 Re: Cijene stanova All about
Kod nas nema zakon da se fasade ne smiju mijenjati bez dozvole i cjelokupne promjene na fasadimoimoi wrote: ↑14/11/2025 13:56 Godinama sam se pitala koji komad budale moras biti da ovako nesto napravis bilo gdje, a kamo li na zgradi i to na 16. sp.
Danas naletih na ovo
Svako radi od balkona sta hoce
Pogledaj samo Ciglane i onaj uzas
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21832 Re: Cijene stanova All about
Ja za svaki stan kazem daje dobarmoimoi wrote: ↑14/11/2025 13:56 Godinama sam se pitala koji komad budale moras biti da ovako nesto napravis bilo gdje, a kamo li na zgradi i to na 16. sp.
Danas naletih na ovo
Ali brale sta je ovo
Kakav je ovo kic
Sta kaze 1/1 al ima jos 1 nasljednik
Mozda ima jos
- Thorgerson
#21833 Re: Cijene stanova All about
Pa nema ni starogradnja SVOJA parking mjesta. Svako parking mjesto ispred starogradnje nije od te zgrade/a. To je javna zemlja na kojoj je izgradjen parking za potrebe gradjana. I to je radjeno u doba socijalizma dok je bilo zemlje na bacanje, bila drzavna, i nije bilo privatnih investitora, nego pravila drzava. Nije se trazio profit. Zato i jeste tako. Bio plan sta i kako. Zasto sada drzava tj kanton ne pravi parking mjesta? Pa jel tebi ima logike da investitor masno plati zemlju i da onda pravi besplatna parking mejsta? Da li bi ti to uradio da si investitor?Trappist wrote: ↑14/11/2025 09:32Joj kralju pokusavas biti pametan, ali ti slabo ide. Sutra kad bude redukcija vode svaku noc i kad budes vozio od ilidze do skenderije 2 sata, opet tako reci ja i, sta treba zabraniti izgradnju?Haris.ba wrote: ↑14/11/2025 09:21Tebi korupcija prodati nesto za pola miliona ako to mozes na trzistu?
Na koju infrastukturu mislis da ne moze istrpiti?
Vjerovatno saobracajnu. Dobro.
Ja, i?
Zato treba sta? Zabraniti izgradnju?
Novogradnja ima svoja parking mjesta. Tako, sto se tice toga to nije problem.
Meni je smjesna ta argumentacija da Sarajevo ne moze istrpiti trenutnu infrastrukturu.
Jer, Sarajevo i sa Istocnim Sarajevo danas ima manje stanovnika nego 1991.
Jesi ti onaj sto je par puta ovdje prao sa novogradnjom i parking mjestima? Kako ne mozes shvatiti da novogradnja NEMA SVOJA PARKING MJESTA. ima garazu koja se prodaje, a ko ne kupi ili ko ima 2 auta, parkira na postojeca dzabna parking mjesta oko zgrade. U kojem svijetu ti zivis ?
Zasto grad, kanton ne obezbjedi parcele i uslovi investitora da eto barem asfaltira parking na javnoj zemlki, kao neki aranzman. Investitor ce to uraditi. Zasto ne bi uradio? I uostalom to je vec radjeno. To je i investitoru plus, logicno. Al ni opstina ne zeli da izgubi masne namete koje naplacuju od investitora. Kanton ne zeli da tek tako da daje zemljiste, kad ga moze isto tako masno prodat investitoru. Dakle, ti ocekujes od investitora da se odrekne zemlje koju je kupio i pravi parking, ali ne ocekujes od kantona opstine koja drzi javnu zemlju da izgradi parking.
Zasto eto drzava ne napravi parkinge? Odnosno kanton? I jesi li skontao da i kad drzava napravi parking, garazu od tvojih i mojih para - naplacuju je. I sta ti to kaze? Proslo je druze doba socijalizma. Kapitalizam je tu. Dakle kanton uzme tvoju i moju zemlju, te tvojim i mojim parama napravi garazu i naplacuje. A ti ocekujes od investitora koji svojim parama kupi i izgradi - da daje besplatno parking.
Zanimljivo.
-
Sid the sloth
#21834 Re: Cijene stanova All about
Ko kaze da nema?snijeg_led wrote: ↑15/11/2025 17:12Kod nas nema zakon da se fasade ne smiju mijenjati bez dozvole i cjelokupne promjene na fasadimoimoi wrote: ↑14/11/2025 13:56 Godinama sam se pitala koji komad budale moras biti da ovako nesto napravis bilo gdje, a kamo li na zgradi i to na 16. sp.
Danas naletih na ovo
-
__Phoenix__
#21835 Re: Cijene stanova All about
Neki dan slusam nekog agenta govori o cijenama stanova da su u stagnaciji a provjereno znam da raste skoro 20% godisnje na istoj lokaciji
- Thorgerson
#21836 Re: Cijene stanova All about
Ti shvatas da bukvalno bilo ko, ponavljam, bilo ko moze postati agent za nekretnine. Cak i imati svoju agenciju. Otvoris doo, polozis par talasika testova i agent si. Ako imas smisla i veze sa medijima dodjes i baljezgas.__Phoenix__ wrote: ↑15/11/2025 22:50 Neki dan slusam nekog agenta govori o cijenama stanova da su u stagnaciji a provjereno znam da raste skoro 20% godisnje na istoj lokaciji
Mislim, nije ni u svijetu nista drugacije.
Hocu da kazem, te barabe ne treba slusati sta pricaju.
-
__Phoenix__
#21837 Re: Cijene stanova All about
Banda je to, na neki glup nacin i oni uticu na kretanje cijena jer narod opet sa njima najvise radi i slusa
-
acer5101
#21838 Re: Cijene stanova All about
Thorgerson wrote: ↑15/11/2025 22:59Ti shvatas da bukvalno bilo ko, ponavljam, bilo ko moze postati agent za nekretnine. Cak i imati svoju agenciju. Otvoris doo, polozis par talasika testova i agent si. Ako imas smisla i veze sa medijima dodjes i baljezgas.__Phoenix__ wrote: ↑15/11/2025 22:50 Neki dan slusam nekog agenta govori o cijenama stanova da su u stagnaciji a provjereno znam da raste skoro 20% godisnje na istoj lokaciji
Mislim, nije ni u svijetu nista drugacije.
Hocu da kazem, te barabe ne treba slusati sta pricaju.![]()
Upravu si 100%, oni su običan klinac i bezveze što uopšte imaju prostor u medijima da baljezgaju
-
moimoi
#21839 Re: Cijene stanova All about
Ima, ima… samo sto niko ne j.. zakon, inspekcija ne radi pos’o jer su vjerovatno, isto tako, ustaklili balkone tj izmijenili izgled fasade.snijeg_led wrote: ↑15/11/2025 17:12Kod nas nema zakon da se fasade ne smiju mijenjati bez dozvole i cjelokupne promjene na fasadimoimoi wrote: ↑14/11/2025 13:56 Godinama sam se pitala koji komad budale moras biti da ovako nesto napravis bilo gdje, a kamo li na zgradi i to na 16. sp.
Danas naletih na ovo
-
moimoi
#21840 Re: Cijene stanova All about
Koliko shvatam.. samo je jedan nasljednik ali jos ostavinska nije zavrsena. Probably moraju objaviti u sluzbenim novinama pa cekati hoce li se jos neko javiti.Truba wrote: ↑15/11/2025 17:37Ja za svaki stan kazem daje dobarmoimoi wrote: ↑14/11/2025 13:56 Godinama sam se pitala koji komad budale moras biti da ovako nesto napravis bilo gdje, a kamo li na zgradi i to na 16. sp.
Danas naletih na ovo
Ali brale sta je ovo
Kakav je ovo kic
Sta kaze 1/1 al ima jos 1 nasljednik
Mozda ima jos
- Pandakonda
#21841 Re: Cijene stanova All about
Par pitanja za Klix pravnike i ekonomiste
Nedavno sam pročitao vijest da je vlada ks usvojila ovo:
2. Obzirom da nekretnina treba biti kupljena kroz par dana, da li je moguce "uhvatiti" ovu pogodnost ako se recimo saceka usvajanje ovog zakona u skupstini KS pa se onda podnese zahtjev u poresku ? Ili je los moment za kupovinu.
3. Na koji nacin se racuna po trenutnom zakonu poreska olaksica kod trgovine nekretninama ? Porez je 5%, i ako sam dobro vidio porez se ne plaća do 30 kvadrata, da li to znaci da ako mi je npr. stan 70 kvadrata, ja cu platiti porez samo na preostalih 40 ? Kako bi onda ta formula isla ?
Nedavno sam pročitao vijest da je vlada ks usvojila ovo:
Ono što mi je zapalo za oko jeste:Vlada KS usvojila izmjene zakona: Olakšice za mlade koji kupuju prvu nekretninu, promjene i u oporezivanju naslijeđa
https://www.klix.ba/biznis/finansije/vl ... /250925163
1. Da li ovo znači da se ne plaća ništa poreza ako se ima ispod 38 godina, ako je u KS mjesto prebivalista 2 godine neprekidno, ako se prvi put rješava stambeno pitanje ? Ako je porez naravno manji od ovih gore iznosa.Kupac koji ispunjava uslove da je državljanin Bosne i Hercegovine, punoljetno lice starosti do 38 godina te koji prvi put rješava svoje stambeno pitanje (nije u vlasništvu/suvlasništvu imao stan ili kuću veću od 20 m2), oslobođen je plaćanja poreza na promet nekretnine i to:
do 10.000 KM od ukupno obračunatog poreza, ako ima prijavljeno prebivalište u KS najmanje dvije godine neprekidno i
do 15.000 KM od ukupno obračunatog poreza, ako ima prijavljeno prebivalište u KS najmanje pet godina neprekidno. Ova mjera ima za cilj direktnu podršku mladima u Kantonu Sarajevo i poticanje demografske obnove.
Kada je riječ o proširenju oslobađanja od poreza na promet nekretnina, izmjenama se proširuju i preciziraju slučajevi u kojima se ne plaća porez na promet nekretnina (član 14. i 15. Zakona), uključujući:
sticanje okućnice do 200 m2 oko kuće,
slučajeve podjele bračne i vanbračne stečevine, razvrgnuća suvlasništva, te uspostave etažnog vlasništva,
kupovinu zamjenske nekretnine od strane bivšeg vlasnika eksproprisane nekretnine,
oslobađanje za borce i ratne vojne invalide koji prvi put rješavaju stambeno pitanje kupovinom stana/kuće sa okućnicom do 200 m2 ili zemljišta do 300 m2 za izgradnju kuće,
promet nekretnine u slučaju prestanka poslovanja obrta ili samostalne profesionalne djelatnosti.
2. Obzirom da nekretnina treba biti kupljena kroz par dana, da li je moguce "uhvatiti" ovu pogodnost ako se recimo saceka usvajanje ovog zakona u skupstini KS pa se onda podnese zahtjev u poresku ? Ili je los moment za kupovinu.
3. Na koji nacin se racuna po trenutnom zakonu poreska olaksica kod trgovine nekretninama ? Porez je 5%, i ako sam dobro vidio porez se ne plaća do 30 kvadrata, da li to znaci da ako mi je npr. stan 70 kvadrata, ja cu platiti porez samo na preostalih 40 ? Kako bi onda ta formula isla ?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
-
Trappist
#21843 Re: Cijene stanova All about
vozis li ti auto ?Sid the sloth wrote: ↑14/11/2025 14:56Kamo srece da se nigdje u gradskim zonama nema mjesta za parkirati, da se koristi biciklo, gradski saobracaj, itd.Trappist wrote: ↑14/11/2025 09:56hajd evo pokusaj odgovoriti samo normalno na ovo. Reci mi jedan dio grada, osim mozda dobrinje, gdje mozes normalno parkirati auto radnim danom u 18:00 sati? Govorim o malti, grbavici, sad i alipasinom, o gradu da i ne pricam, cengic vili, da nadjes bez problema parking mjesto u krugu od 200-300 m od zgrade ?Haris.ba wrote: ↑14/11/2025 09:33
Pa u tim slucajevima trziste zamire. Prodaje samo ko mora. I ceka se oporavak.
Sta ti znaci i da cijena padne na 1000KM po kvadratu ako se proda 2 stana mjesecno.
Treba biti sposoban i praviti se pametan. Ima ih koji nisu sposobni ni to. Ne bih ih sad imenovao.
Sto bi bila redukcija vode? Prije pocetka popravki vodovodne mreze 70% vode koja krene sa Baceva je odlazilo u zemlju. Znaci, vode ima za cca.milion stanovnika bez novih bunara.
To sto se godinama nije ulagalo u vodovod je argument - da se ulaze u vodovod. I to se sada i radi.
Ne znam kako ne mozes razumjeti da svaka novogradnja ima 1 garazno mjesto po stanu.
Vlasnik stana nije duzan to mjesto kupiti. I sta je problem sto parkira na dzabna mjesta ako ih ima?
Poenta je da parking mjesto postoji. Ne prave se novogradnje bez parking mjesta. To je ono sto je bitno.
Ako ima dzabnih mjesta oko zgrade, znaci da - infrastrukture ima. Ne mozes parkirati negdje ako prostora nema.
I znam. Opet neces skontati. Ali, hajde.
Nadam se da cemo ici prema tome, jer ovaj cirkus sa autima je nepodnosljiv. Sve po jedno u auto, lagano mobitel u ruku i idemo praviti guzvu.
- Haris.ba
#21844 Re: Cijene stanova All about
Ko gleda stan na onoj lokaciji to njemu ne predstavlja problem. To se dogovori svakako da se saceka papirologija. Da li treba kakvu kaparu dati je stvar dogovora._BataZiv_0809 wrote: ↑17/11/2025 07:24Stan se vodi 1/1, postoji jedan nasljednik, ali ostavinska rasprava još nije završena
![]()
Lik je oglasio stan da vidi ima li zainteresovanih. Starci mu ostavili stan, i kada ce ga tusnuti ako nece sada kada su cijene podivljale.
Imam insajdersku da se za taj stan vodi postupak inspekciji u opcini za onaj balkon. Pa, eto. Ako koga zanima...
-
Sid the sloth
#21845 Re: Cijene stanova All about
Vozim samo kad moram, po gradu jako rijetko. Ko je blizu gradskog saobracaja (ja sam relativno blizu) treba da koristi isti (ima vise vrsta pa se probere) ili biciklo, romobil, pjesacenje. Zasto bi mi stvarali guzve ljudima koji moraju doci na posao autom iz Kaknja, Ilijasa, Visokog i pravimo problem i sebi i njima?Trappist wrote: ↑17/11/2025 08:25vozis li ti auto ?Sid the sloth wrote: ↑14/11/2025 14:56Kamo srece da se nigdje u gradskim zonama nema mjesta za parkirati, da se koristi biciklo, gradski saobracaj, itd.Trappist wrote: ↑14/11/2025 09:56
hajd evo pokusaj odgovoriti samo normalno na ovo. Reci mi jedan dio grada, osim mozda dobrinje, gdje mozes normalno parkirati auto radnim danom u 18:00 sati? Govorim o malti, grbavici, sad i alipasinom, o gradu da i ne pricam, cengic vili, da nadjes bez problema parking mjesto u krugu od 200-300 m od zgrade ?
Nadam se da cemo ici prema tome, jer ovaj cirkus sa autima je nepodnosljiv. Sve po jedno u auto, lagano mobitel u ruku i idemo praviti guzvu.
- nivla
#21846 Re: Cijene stanova All about
koji ce ti onda auto, zovi taksi kad je tako, ja sam se juce oslonio na gradski prevoz i pokajao, 25 minuta cekao tramvaj, zakasnio na odrediste dobrih 45 minuta jer nije bilo tramvajaSid the sloth wrote: ↑17/11/2025 09:15Vozim samo kad moram, po gradu jako rijetko. Ko je blizu gradskog saobracaja (ja sam relativno blizu) treba da koristi isti (ima vise vrsta pa se probere) ili biciklo, romobil, pjesacenje. Zasto bi mi stvarali guzve ljudima koji moraju doci na posao autom iz Kaknja, Ilijasa, Visokog i pravimo problem i sebi i njima?Trappist wrote: ↑17/11/2025 08:25vozis li ti auto ?Sid the sloth wrote: ↑14/11/2025 14:56
Kamo srece da se nigdje u gradskim zonama nema mjesta za parkirati, da se koristi biciklo, gradski saobracaj, itd.
-
tuitamo
#21847 Re: Cijene stanova All about
Očekivati da u gradskoj zoni najvećeg grada, bilo koje evropske države, nađeš besplatan parking je najblaže rečeno, smiješno.
-
Sid the sloth
#21848 Re: Cijene stanova All about
Auto ne treba po gradu (ljudima koji zive relativno blizu redovnom gradskom prevozu). Opet ti treba kad ides u drugi grad, na more, itd. Niko ne zagovara ukidanje auta skroz, nego ukidanje auta u uzoj gradskoj jezgri.nivla wrote: ↑17/11/2025 09:31koji ce ti onda auto, zovi taksi kad je tako, ja sam se juce oslonio na gradski prevoz i pokajao, 25 minuta cekao tramvaj, zakasnio na odrediste dobrih 45 minuta jer nije bilo tramvajaSid the sloth wrote: ↑17/11/2025 09:15Vozim samo kad moram, po gradu jako rijetko. Ko je blizu gradskog saobracaja (ja sam relativno blizu) treba da koristi isti (ima vise vrsta pa se probere) ili biciklo, romobil, pjesacenje. Zasto bi mi stvarali guzve ljudima koji moraju doci na posao autom iz Kaknja, Ilijasa, Visokog i pravimo problem i sebi i njima?
- nivla
#21849 Re: Cijene stanova All about
ne treba ako ces setati i u sopping, ako ces doci da radis nesto itekako trebaSid the sloth wrote: ↑17/11/2025 09:45Auto ne treba po gradu (ljudima koji zive relativno blizu redovnom gradskom prevozu). Opet ti treba kad ides u drugi grad, na more, itd. Niko ne zagovara ukidanje auta skroz, nego ukidanje auta u uzoj gradskoj jezgri.nivla wrote: ↑17/11/2025 09:31koji ce ti onda auto, zovi taksi kad je tako, ja sam se juce oslonio na gradski prevoz i pokajao, 25 minuta cekao tramvaj, zakasnio na odrediste dobrih 45 minuta jer nije bilo tramvajaSid the sloth wrote: ↑17/11/2025 09:15
Vozim samo kad moram, po gradu jako rijetko. Ko je blizu gradskog saobracaja (ja sam relativno blizu) treba da koristi isti (ima vise vrsta pa se probere) ili biciklo, romobil, pjesacenje. Zasto bi mi stvarali guzve ljudima koji moraju doci na posao autom iz Kaknja, Ilijasa, Visokog i pravimo problem i sebi i njima?
zivim blizu gradskog prevoza i obilato ga koristim, ali sam juce od centralne banke do cengic vile potrosio 1h jer sam cekao tramvaj 25 minuta, mogo sam i pjeske doci za isto vrijeme
-
moimoi
#21850 Re: Cijene stanova All about
Vjerujem da niko nije lud da onu instalaciju ostavi.Haris.ba wrote: ↑17/11/2025 08:51Ko gleda stan na onoj lokaciji to njemu ne predstavlja problem. To se dogovori svakako da se saceka papirologija. Da li treba kakvu kaparu dati je stvar dogovora._BataZiv_0809 wrote: ↑17/11/2025 07:24Stan se vodi 1/1, postoji jedan nasljednik, ali ostavinska rasprava još nije završena
![]()
Lik je oglasio stan da vidi ima li zainteresovanih. Starci mu ostavili stan, i kada ce ga tusnuti ako nece sada kada su cijene podivljale.
Imam insajdersku da se za taj stan vodi postupak inspekciji u opcini za onaj balkon. Pa, eto. Ako koga zanima...
Bilo je to drvom prekriveno. Pretpostavljam “zardinjera” ili ti dasak sela
Cudi me da tek sada inspekcija fol radi… jer to stoji vec 20 i kusur god tj nakon rata.
Kamin je ovdje jos upitniji