Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
-Spiridon-

#2176 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Mu'min wrote:
ayfi wrote:Imam 4 sadnice koje su (po mom mišljnju) prerasle postojeće saksije pa sam planirao da ih presadim u veću posudu pa me zanima koja zemlja je najbolja za presadu ina balkonskom uzgoju ?

Sadnice su: Patio of Fire ,Fresno,Bird Eye,Satan Kiss, doduše barem trebale bi biti, vidjeti ću kada poraste nesto :-D
Ja sam mišljenja da je važno koju ćeš zemlju kupiti jer ipak ti plodove ćeš jesti za razliku od cvijeć gdje bukvalno nije važno kakva je zemlja.
Neku jefinu zemlju koja je u biti isušena i meljevena fekalija sigurno ne bi za čili koristio.

Ne mogu ti reći šta konkrenot da kupiše (ja kupuje Klasmann zemlju (http://www.klasmann-deilmann.com/en/) al kakve fajde ti ako ti to nemaš u blizini.
Otiđi do kakve ozbiljnije trgovine i kupi nešto uz preporuku trgovca da je cijena i kvalitet u dobrim odnosima. :)
Diskutabilna tematika @Mu´mine... Nigdje na pakovanjima ne stoji od čega je napravljen neki supstrat a isto tako i biljke ne zanima koliko te kakvih govana ima u nekoj kupovnoj zemju... njihova rast i urod zavise samo o omjeru N-P-K + mikroelementi. :)

LP
Oticon

#2177 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Oticon »

skafiskafsnjak wrote:
Oticon wrote:samo da prijavim...nikla mi je jedna Jalapeno....mora se malo tražiti mikroskopom...ali je tu :sretan:
sad ce onda i ostale :D
a jeeee...danas provirila i jedna Jamaican yellow mushroom :navijacica:
Oticon

#2178 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Oticon »

JanuaryJones wrote:
Oticon wrote:samo da prijavim...nikla mi je jedna Jalapeno....mora se malo tražiti mikroskopom...ali je tu :sretan:
Meni si su se dva stidljiva ploda pojavila, anaheim chili i mulato isleno ;)
to je ona crna, jel?
Mu'min

#2179 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

-Spiridon- wrote:
Mu'min wrote:
ayfi wrote:Imam 4 sadnice koje su (po mom mišljnju) prerasle postojeće saksije pa sam planirao da ih presadim u veću posudu pa me zanima koja zemlja je najbolja za presadu ina balkonskom uzgoju ?

Sadnice su: Patio of Fire ,Fresno,Bird Eye,Satan Kiss, doduše barem trebale bi biti, vidjeti ću kada poraste nesto :-D
Ja sam mišljenja da je važno koju ćeš zemlju kupiti jer ipak ti plodove ćeš jesti za razliku od cvijeć gdje bukvalno nije važno kakva je zemlja.
Neku jefinu zemlju koja je u biti isušena i meljevena fekalija sigurno ne bi za čili koristio.

Ne mogu ti reći šta konkrenot da kupiše (ja kupuje Klasmann zemlju (http://www.klasmann-deilmann.com/en/) al kakve fajde ti ako ti to nemaš u blizini.
Otiđi do kakve ozbiljnije trgovine i kupi nešto uz preporuku trgovca da je cijena i kvalitet u dobrim odnosima. :)
Diskutabilna tematika @Mu´mine... Nigdje na pakovanjima ne stoji od čega je napravljen neki supstrat a isto tako i biljke ne zanima koliko te kakvih govana ima u nekoj kupovnoj zemju... njihova rast i urod zavise samo o omjeru N-P-K + mikroelementi. :)

LP
Javi ću se još na ovu temu al eto možda se u među vremenu poslužimo sa onom poznamo, "ako ne znaš šta je dobro znaš šta je skupo".
Neka razlika između 3 KM za 50l ill 15KM za 50l zemlje mora biti, šta ti misliš?
Osim lopovske marže. :)
petunija

#2180 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by petunija »

@Spiridon
ima li igdje kod nas da se kupi ova zemlja ili ona sjemena koja si pobrojao na prethodnoj str?
OBI, ili?
Pitarrr82

#2181 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

Jucer probao prvi Jalapeno, ukusan s tim da nema ljutine :mrgreen:
skafiskafsnjak

#2182 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Pitarrr82 wrote:Jucer probao prvi Jalapeno, ukusan s tim da nema ljutine :mrgreen:
Kako nema ? mislis, nema dovoljno ? :D
PA vala, ja se najeo habanera ovog , poslije njega mi ove nece sigurno ljute biti ...

Jedino Jolokiu da probam hahaha .
Pitarrr82

#2183 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Pitarrr82 »

skafiskafsnjak wrote:
Pitarrr82 wrote:Jucer probao prvi Jalapeno, ukusan s tim da nema ljutine :mrgreen:
Kako nema ? mislis, nema dovoljno ? :D
PA vala, ja se najeo habanera ovog , poslije njega mi ove nece sigurno ljute biti ...

Jedino Jolokiu da probam hahaha .
Ma sekundica :mrgreen:, dobro Jalapeno svakako ne spada u neke super ljute ali je ukusom super...

Vidjecu kakva je kad skroz pocrveni, iako bi tada trebao dobiti na slatkoci vise a da gubi jacinu, mozda sjeme nije cisto vidjecemo ali ako ovako bude sljedece godine ne sijem to sjeme :mrgreen:
-Spiridon-

#2184 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

petunija wrote:@Spiridon
ima li igdje kod nas da se kupi ova zemlja ili ona sjemena koja si pobrojao na prethodnoj str?
OBI, ili?
Kod nas u Sloveniji se neke sorte mogu kupiti u trgovinama, dok za BIH neznam. Semenarna Ljubljana recimo pod brandom "Barvitost Mehike" nudi čilije sorte Jalapeño, Habanero, Anaheim i Tondo Picante Calabrese, dok sam u Bauhausu i Baumaxu vidjeo sjemena sorte Cayenne i Hungarian Yellow Hot Wax iz uvoza. Potražite malo po trgovinama za poljoprivredu... :)

LP
petunija

#2185 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by petunija »

Hvala :-D
JanuaryJones

#2186 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by JanuaryJones »

Oticon wrote:
JanuaryJones wrote:
Meni si su se dva stidljiva ploda pojavila, anaheim chili i mulato isleno ;)
to je ona crna, jel?
Da, tamna. Ona se pretežno suši za Ancho čili prah ;)
skafiskafsnjak

#2187 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Mumin i Spiridon, sta vi radite s paprikama ? pretpostavljam da se ne moze sve svjeze pojesti jer ih puno bude.

Koje susite ? koje kiselite ?

Koje je boolje susiti ? vise ljute ili manje ?

Ja sam konto da susim habanero jer cu ga najvise imati
-Spiridon-

#2188 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by -Spiridon- »

Ja Habanere i Bishop´s crowne zamrzujem da ih kasnije mogu upotrebiti za kuhanje i pravljenje čili umaka. Zamrznuti zadrže sva svojstva svježih, jedino što se omjekšaju kad se odmrznu.

Serano i Jalapeño jedem sirove, punjene sa sirom te pečene na roštilju, ili ih ukiseljujem. Jalapeño se isto može dimiti pa dosušiti, da dobijate Chipotle.

Cayenne i Vocher bomb sušim za koriščenje kao tucanu papriku ili mljevene umjesto papra.

Ako čete čilije sušiti na suncu, onda su tankostenski za to prikladniji od debjelostenskih. Debjelostenske je bolje zamrzivati ili sušiti u električnoj sušilici za voče povrče i gljive.

Toliko u kratko od mene :)

LP
skafiskafsnjak

#2189 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Hvala , cijenim :thumbup:
JanuaryJones

#2190 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by JanuaryJones »

Evo se i jalapeño ukaz'o :D
skafiskafsnjak

#2191 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by skafiskafsnjak »

Evo kako je kod nas... ako prezive paprike, svaka im cast hahaha

Image
AstorH

#2192 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by AstorH »

Aa skonto sam ja zasto su ovliko papričice popularne, nema kopanja, nema oranja, ono fazon ustaneš kad ustaneš pa fol se sjebeš da zaliješ papričice metar od kuhinjske pipe, pa razmišljaš kako i šta, pa uzmeš čašu pa zaliješ dok šetaš do balkona i tako too.
Što ne kažete odma da vas zbog toga krompir ne privlači yebogapatak :D

A ja se živ čudim kako papričice imaju ovolike fanove, a ono zato što nema rmbačenja oko njih rođo moj :D

Sad mi je tek ova tema jasna ki dan.

:D
Oticon

#2193 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Oticon »

JanuaryJones wrote:
Oticon wrote:
JanuaryJones wrote: Meni si su se dva stidljiva ploda pojavila, anaheim chili i mulato isleno ;)
to je ona crna, jel?
Da, tamna. Ona se pretežno suši za Ancho čili prah ;)
Hajde slikaj ako ti ne bude mrsko JJ :P
Oticon

#2194 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Oticon »

JanuaryJones wrote:Evo se i jalapeño ukaz'o :D
Sada će i ostale :sretan:
Oticon

#2195 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Oticon »

Mu'min wrote: Javi ću se još na ovu temu al eto možda se u među vremenu poslužimo sa onom poznamo, "ako ne znaš šta je dobro znaš šta je skupo".
Neka razlika između 3 KM za 50l ill 15KM za 50l zemlje mora biti, šta ti misliš?
Osim lopovske marže. :)
De se ti javi na mail...kad mi stižeš sa ljutačama :)
JanuaryJones

#2196 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by JanuaryJones »

Oticon wrote:
Sad ili kad sazrije? Sad je zelena ko i svaka.
Oticon

#2197 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Oticon »

JanuaryJones wrote:
Oticon wrote:
ja ti nisam baš skromna :hihihi: ...a to znači i sad a i kasnije...da možemo pratiti razvoj i mjenjanje boje :)
JanuaryJones

#2198 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by JanuaryJones »

Oticon wrote:
JanuaryJones wrote:
Oticon wrote:
ja ti nisam baš skromna :hihihi: ...a to znači i sad a i kasnije...da možemo pratiti razvoj i mjenjanje boje :)
Uslikaću, no frks ;-)
Oticon

#2199 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Oticon »

JanuaryJones wrote:
Oticon wrote:
Uslikaću, no frks ;-)
:thumbup:
Mu'min

#2200 Re: Čili - feferoni - ljute paprike (SLIKE!)

Post by Mu'min »

-Spiridon- wrote:Ja Habanere i Bishop´s crowne zamrzujem da ih kasnije mogu upotrebiti za kuhanje i pravljenje čili umaka. Zamrznuti zadrže sva svojstva svježih, jedino što se omjekšaju kad se odmrznu.

Serano i Jalapeño jedem sirove, punjene sa sirom te pečene na roštilju, ili ih ukiseljujem. Jalapeño se isto može dimiti pa dosušiti, da dobijate Chipotle.

Cayenne i Vocher bomb sušim za koriščenje kao tucanu papriku ili mljevene umjesto papra.

Ako čete čilije sušiti na suncu, onda su tankostenski za to prikladniji od debjelostenskih. Debjelostenske je bolje zamrzivati ili sušiti u električnoj sušilici za voče povrče i gljive.

Toliko u kratko od mene :)

LP
I skoro pa sve isto kao i Spiridon radim.
Ja velim ovako, do 100.000 scoville kiselim, preko zamrzivač ili sušim.
Što kiselim to ide po zimi uz obroke, što sušim ide u kuhanje ili umake.
Svježe jedem koliko i kako stignem a najbolji su Jalapeno jer se može čuda raditi sa njima.

ms
Mu'min
Post Reply