Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
man_464 wrote:50 posto krivica onih 10 posto koji unistavaju
50 posto krivica grasa sto ne čisti.
Sto bi ja čistio kad znam da ce mi se neko sutra opet posrat.
možda zato što neko dobija platu da to čisti.
uostalom, čistiš li svoju kuću kad znaš da ćeš je sutra opet isprljati?
takvu logiku i rad ima, sto cemo cistiti snijeg kad ce opet padati...pa kad pada samo preko noci, to ih iznenadi jer su ocekivali deset dana padanja...
vozila se moraju cistiti redovno... nekad su na ilidzi nakon sto raja izadje tete cistacice ulazile u tramvaj i cistile... ulazile u svaki sljedeci koji dodje... znaci nakon svakog kruga se cistilo... sta se desava danas?
razumijem da se ne moze ocistiti grafit, ne moze se nacistiti kako brzo nova svrljotine nastaju... ali kad se skorena povracoka vozi danima, e jbg...
Da završimo oko špekulacija o broju tramvaja prije rata, i sad.
Izlazilo je 66 tramvaja u špici i to 65 tramvaja K2YU i 1 KT8D5K, što je bilo blizu limita mreže. 60-tih i 70-tih kako su dolazili novi tramvaji
Poslije rata se taj broj vrtio oko 58 odnosno 53-54 kad je ukunuta sedmica prije više od 10 godina. Od 2012 u špici izlazi 48 od čega 11 trodjelnih, a sad 45 sa povećanjem broja trodjelnih što je donekle kompenziralo gubitak. Što se tiče glavne linije 3, tu je od rata konstantno isti interval, a kapacitet iste je poboljšan, čak veći nego prije rata zahvaljujući trodjelnim vozilima kojih je sad 17-18 na ovoj liniji. Nažalost napredak na ovoj liniji poništen je nazatkom linija 1, 2, 4, 5 i 6.
Bio je neki plan da se broj tramvaja na 3 smanji sa 22 na 17 u korist linija 2, 5 i 6 radi povećanja protoka kroz N.G. i N.S. ali se nakon analiza od toga odustalo.
Čuo sam da su prije rata gužve bile možda i veće nego danas. Veća zaposlenost, fabrike, dosta manji broj automobila.
U zlatno doba poslijeratnog GRAS-a kad je sve išlo po redu vožnje i kad je izlazilo 300 vozila (svih) i kad je karta bila 1,20 broj putnika je bio 50% manji nego prije rata, a sad je nažalost dodatno prepolovljen zbog situacije.
Za neko veliko poboljšanje tramvajskog saobraćaja trebaju multimilionske investicije, od sanacije pruge, kapaciteta mreže, nabavke bar 10-tak modernih višedjelnih tramvaja kapaciteta 350-400 putnika.
Za neko manje poboljšanje treba uposliti još vozača, povećati kapacitete mreže da se ne smanjuje broj velikih tramvaja povećanjem ukupnog broja vozila. (trenutno izlazi 18-19 trodjelnih tramvaja, da su veći kapaciteti moglo bi izaći i 25, a ima blizu 30 ispravnih trodjelnih tramvaja)
trambusek88 wrote:
Bio je neki plan da se broj tramvaja na 3 smanji sa 22 na 17 u korist linija 2, 5 i 6 radi povećanja protoka kroz N.G. i N.S. ali se nakon analiza od toga odustalo.
Ta analiza nula bodova, y dvojci su se uvijek vozila fina raja.
Streptokok wrote:šta se događa. jutros svi tramvaji puni ko šipak.
Ovo jutros fakat nije bilo normalno: 40 min sam na ovoj hladnoći i najvećoj špici čekao ulaz u tramvaj jer su za to cijelo vrijeme došla 4 tramvaja iz kojih su ljudi bukvalno ispadali. A remiza im puna turskih tramvaja koji ne voze. Neka više proglase stečaj i ugase firmu jer ovo više nema nikakvog smisla!
Na M. Dvoru tačno u 7.30 prođu 3-4 tramvaja zaredom. Nakon toga nema nijednog i po 15 minuta. Tako je svako jutro. Zakasniš malo na one u pola 8 i onda se načekaš i zakasniš na posao.
corei3 wrote:Na M. Dvoru tačno u 7.30 prođu 3-4 tramvaja zaredom. Nakon toga nema nijednog i po 15 minuta. Tako je svako jutro. Zakasniš malo na one u pola 8 i onda se načekaš i zakasniš na posao.
Sada će ti jedan od Grasovaca naći izgovor za ovo.
corei3 wrote:Na M. Dvoru tačno u 7.30 prođu 3-4 tramvaja zaredom. Nakon toga nema nijednog i po 15 minuta. Tako je svako jutro. Zakasniš malo na one u pola 8 i onda se načekaš i zakasniš na posao.
Sada će ti jedan od Grasovaca naći izgovor za ovo.
nema izgovora... ujutro prolazim ovom dionicom (biciklom, srecom) i krkljanac je od auta, a pametnjakovicima je najdraze voziti prugom... kad tramvaj kasni, niko nece kriviti vozace auta sto voze prugom ili sto su blokirali raskrsnicu (usli u raskrsnicu a ne mogu izaci zbog kolone), nego ce kriviti gras...
sta je starije, koka ili jaje? da gras radi kako treba ne bi bilo potrebe da se autom dolazi na posao u centar... a da se autom ne dolazi u centar (i pravi guzva) gras bi radio bolje... zacarani krug...
znam da je formalno logički greška - ali suštinski nije. sda vlast i njene tekovine kao što je današnji gras su transcendirali pravila formalne logike...
nema grasovaca od jutros da nam objasne kako je sve kako treba biti i da je dovoljno tramvaja na šinama, jutros pogotovo. i da ovo što smo visili na vratima ustvari nismo visili, i da se na otoci komotno moglo ući u tramvaj....
holowey wrote:sta je starije, koka ili jaje? da gras radi kako treba ne bi bilo potrebe da se autom dolazi na posao u centar... a da se autom ne dolazi u centar (i pravi guzva) gras bi radio bolje... zacarani krug...
ne znam koliko bi bilo primjenjivo kod nas, u nekim zemljama sam vidio da firme poput grasa imaju svoje parkinge u blizini nekih ključnih stanica koji se naravno plaćaju (jeftinije od regularnog paringa) te na taj način stimulišu ljude da koriste i njihove usluge. Takođe, negdje imaju opcije da je javni prevoz besplatan u najuzem gradskom centru (Npr. skenderija-čaršija-skenderija) što pomaže oko gužvi. Međutim, sve je to za nas viša matematika u ovaom jadnom sistemu.