Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Norm

#2176 Re: Satovi

Post by Norm »

E nazalost, po slikama, ovom kucistu vise nikakvo poliranje nemoze pomoci. Najbolja opcija je zamjena kucista/kutije,kao sto je predlozeno ili sat poslati nekome na pozlatu. Kazem pozlatu, jer su ovi modeli Omikrona, koliko znam, po pravilu pozlata. U kakvom je stanju mehanizam? Da li kuca? Mijenja li datum?
Ovaj sam ja nedavno sredio:

Image

Image
kunderam

#2177 Re: Satovi

Post by kunderam »

mehanizam je u pristojnom stanju. poslat cu ti fotografije sutra. no sat potpuno dobro radi i nemam mu zamjerke za
to. ovaj tvoj rad sto si pokazao me samo naveo da kazem: to je to sto hocu.
mozes li mi, molim te, kazati gdje mogu da nekome povjerim za navlacenje zlatnog sloja ili pozlate?

da li je kod tebe bilo slicno 'ostecenje' usljed vremena, pa si uspio da uradis pozlatu?

divan rad. stvarno.
Norm

#2178 Re: Satovi

Post by Norm »

Na moju radost i srecu ovaj sat je samo ispoliran jer su mu ostecenja na kucistu bila minimalna. Trebalo mu je samo uraditi mehanizam (ciscenje), jer je nedostajala sekundarica i nije radio datum...

Nikoga ne mogu preporuciti, i ja sam jos u fazi trazenja, za posao kromiranja ili pozlate, jer imam jos par satova koje bi trebalo uraditi...
Polako, nacice se vec neko...Cuo sam za jednog lika u Bg. za kromiranje pa ako sta dodatno dogovorim, ako ste zainteresovani mogu vas kontaktirati...Ako mogu pomoci na bilo koji nacin tu sam...
shin

#2179 Re: Satovi

Post by shin »

Naknadno hromiranje i pozlata izgledaju katastrofalno, prvo se mora skinuti sve do baze mesinga i svaka crtica ce se vidjeti poslije na hromiranom dijelu. Drugo nema sanse da ti iko pogodi nijansu pozlate i veoma brzo se podje guliti.

Image

Image

Evo ti kako futavo djeluje naknadno hromiranje Omege.

Moj savjet ti je ostavi kućište u stanju kakvom jeste, neka nosi svoje godine.
majstor.yoda

#2180 Re: Satovi

Post by majstor.yoda »

zna li neko nesto o offshore satovima? valjaju li cemu? jucer sam ih vidio u army shopu, svidja mi se velicina. valjaju li cemu?
http://www.offshore-limited.fr/homepage
janje_

#2181 Re: Satovi

Post by janje_ »

jedan poznanik je nako sav fancy, ovo ono, on ono se gotivi, kupuje sve najskuplje, sta ja znam.. i sad se on kurci nekim satićem od 1000 KM, te ovo te ono, tamte vamte..

i jednom prilikom prođem pored jednog evropskog izloga i vidim sat (namjerno sam zumiro cijenu, nebitno kakav je sat) i pokažem jaranu:

Image

smiješno mi je to kod nas kad se ljudi krenu šminkat ovo ono, misle da su neki vrh kad kupe sat od hiljadu-dvije KM..

meni ovaj treuntno na ruci:

Image
blugirl

#2182 Re: Satovi

Post by blugirl »

janje_ wrote:jedan poznanik je nako sav fancy, ovo ono, on ono se gotivi, kupuje sve najskuplje, sta ja znam.. i sad se on kurci nekim satićem od 1000 KM, te ovo te ono, tamte vamte..

i jednom prilikom prođem pored jednog evropskog izloga i vidim sat (namjerno sam zumiro cijenu, nebitno kakav je sat) i pokažem jaranu:

Image

smiješno mi je to kod nas kad se ljudi krenu šminkat ovo ono, misle da su neki vrh kad kupe sat od hiljadu-dvije KM..

meni ovaj treuntno na ruci:

Image
Ovaj prvi rekla bih da je Breguet, ima dan/noc komplikaciju, a po cijeni moze bit cak da je i tourbillon. Od Bregueta za muskarce mi je definitivno renesansa
www.youtube.com/watch?v=-Y8dvZA__rY
Vrhunac urarstva
kunderam

#2183 Re: Satovi

Post by kunderam »

Shin, ipak cu da nastavim potragu da uredim sat i stavim pozlatu.
Ovo je tvoja Omega koja je futavo naknadno hromirana? :)
Meni se cini kao dobro uradjen posao.

Ne mogu dopustiri da vrijeme ucini svoje onom Omrikonu. Dajte malo vise motivirajucih sentenci. :)
janje_

#2184 Re: Satovi

Post by janje_ »

blugirl wrote:Ovaj prvi rekla bih da je Breguet, ima dan/noc komplikaciju, a po cijeni moze bit cak da je i tourbillon. Od Bregueta za muskarce mi je definitivno renesansa
http://www.youtube.com/watch?v=-Y8dvZA__rY
Vrhunac urarstva
radi se o carl f. bucherer - satu..

http://www.carl-f-bucherer.com
anonimni clan

#2185 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

janje_ wrote:
blugirl wrote:Ovaj prvi rekla bih da je Breguet, ima dan/noc komplikaciju, a po cijeni moze bit cak da je i tourbillon. Od Bregueta za muskarce mi je definitivno renesansa
Vrhunac urarstva

Ne mora znaciti da je Bucherer. Oni prodaju i satove drugih lukzusnih marki.I meni lici na Brequeta.
@blugirl uz duzno postovanje .....Brequet je OK ali dolaze mlade nove snage i donose nove ideje i nastavljaju tamo gdje je Brequet stao.
GF na primjer.
kunderam

#2186 Re: Satovi

Post by kunderam »

mene prije podsjeca na Pateka P.
mozda grijesim dusu.

http://3.bp.blogspot.com/-U8f7zgQYIlM/T ... m-1971.jpg
shin

#2187 Re: Satovi

Post by shin »

Meni se ne sviđa stil koje breguet fura, satovi za penziće, rimski brojevi i gravura ko po vintage namještaju.
blugirl

#2188 Re: Satovi

Post by blugirl »

Meni baca na ove varijante
http://professionalwatches.com/2011/03/ ... que-7.html

Istina je da je Breguet klasika. Mislim da njihova ciljna grupa i nije zainteresovana za prolazne trendove.
janje_

#2189 Re: Satovi

Post by janje_ »

anonimni clan wrote:
janje_ wrote:
Vrhunac urarstva

Ne mora znaciti da je Bucherer. Oni prodaju i satove drugih lukzusnih marki.I meni lici na Brequeta.
@blugirl uz duzno postovanje .....Brequet je OK ali dolaze mlade nove snage i donose nove ideje i nastavljaju tamo gdje je Brequet stao.
GF na primjer.
sad sam maksuz provjerio na drugim slikama, gdje se vidi o cemu se radi..

LM, IWC Kaliber 79091

Image
Norm

#2190 Re: Satovi

Post by Norm »

Ja sam malo skromniji...Omega zavrsena...

Image

Image

Image
shin

#2191 Re: Satovi

Post by shin »

blugirl wrote:Meni baca na ove varijante
http://professionalwatches.com/2011/03/ ... que-7.html

Istina je da je Breguet klasika. Mislim da njihova ciljna grupa i nije zainteresovana za prolazne trendove.
Prolazni trendovi...

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Sve bezvremenski dizajni koji se i danas prodaju kao i prije 60 godina :wink:

Nigdje rimskih brojeva, gravura jorgovana i slicnih breguet fazona.
blugirl

#2192 Re: Satovi

Post by blugirl »

Dobro shin, govorim konkretno za Breguet a ne za sve ostale. Ne znam gdje si vidio jorgovane :)

Ovdje si postavio sve sportske satove. Od sportskih muskih meni su super Tagheuer

Ja ipak preferiram klasiku JeagerLeCoultre, Blancpain, Piaget. Evtl. "Trendovski" Millenary
http://www.audemarspiguet.com/en/watch- ... /millenary

Sto se tice zenskih satova, moj ukus se krece oko ove rendez vous kolekcije
http://ladies.jaeger-lecoultre.com/en/r ... joaillerie
anonimni clan

#2193 Re: Satovi

Post by anonimni clan »

Norm wrote:Ja sam malo skromniji...Omega zavrsena...
Bravo. Lijepa Omega :thumbup:
Norm

#2194 Re: Satovi

Post by Norm »

Hvala. Uspio sam "vratiti u zivot" jos jedan...
Kako napreduje vas projekat?
alijagoro

#2195 Re: Satovi

Post by alijagoro »

Alcoa sat,nista specijalno,trazio po netu vise nesto o njemu,ali samo izbacuju Alcoa u vezi wall street-a.
nino90

#2196 Re: Satovi

Post by nino90 »

Posto se raja ovdje na temi razumije u satove i cijene. Zanima me gdje je u Sarajevu najbolje kupiti sat, s obzirom na cijenu da ne stavljaju rpeveliku marzu, i da nema problema sa satovima (mada mislim da je svejedno svdugdje isti sat ak je isti model ali ne razumijem se pa zato pitam)
:)
BJB

#2197 Re: Satovi

Post by BJB »

Je li se nekome od vas ovo desilo? Znate li ko zna popraviti?
Sat se doslovno okrenuo u okviru, pa je 12 gdje je bilo 9.
Evo slike za ilustraciju.
Image
Dwndler

#2198 Re: Satovi

Post by Dwndler »

@janje, blugirl,anonimni: Odmah se moglo skontat da nije Breguet jer on ima karakteristicne kazaljke, koje po njemu i nose ime:-) Jedna od nastarijih firmi koja jos uvijek proizvodi satove, mislim da ih je nazalost (ili na srecu) neko kupio, ali su najmanje 100 godina stariji od dosta drugih firmi i vuku korijene od kolijevke urarstva u Svici i imaju dosta patenata, bez kojih moderni satovi danas ne bi bili to sto jesu :-) Ali da su klasicni i nemaju bas bazu svojih kupaca u mladjoj raji to je tacno. Vise su nekako aristokratski, tipa ne nosi Breguet onaj ko ima, vec onaj ko je navikao :D
Mislim da sam prije par godina citao da Milo Djukanovic ima jednog :-)

@shin: Umalo ne skocih iz stolice kontajuci, pa Omega nikad nije pravila hromirano kuciste, kad ono vidim kuciste je nekad bilo pozlaceno,pa si ti pokusao sa hromiranjem. Meni se desilo da sam kupio ovog Zenith chronometra, za koji je prodavac tvrdio da je celik, a kad je dosao pokazalo se da je u biti nekad bio pozlacen. Evo vidi kako izgleda. Ja sam zadrzao sat 8-)

Image

Image

Image

Image

Image

@kunderam: Ja bih uzeo taj sat i obisao neke urare po gradu koji rade sa starim satovima i pitao ih imaju li kuciste koje pase od istog ili slicnog modela, koje nije toliko otislo, kao to tvoje. Mozda pratiti pik i ako se pojavi slican ili isti model s boljim kucistem eto rijesenja :-D
shin

#2199 Re: Satovi

Post by shin »

Nije ovo moj sat, samo pokazujem kako grdno izgleda naknadno hromiranje i pozlata.
kunderam

#2200 Re: Satovi

Post by kunderam »

Oprostite na tajcu ovih dana, ali obaveze su me proganjale.
Samo da zahvalim Dwndleru na savjetu da potrazim po gradu urare koji bi mogli zasukati rukave
da mi urede sat.

jucer mi je jedan urar mogao pomoci, nekako je trazio stara kucista skroz se napatio. dobar je bio. :)

no ono sto pokusavam je da bi mi najdraze bilo da zadrzim svaki detalj na satu, pa i kuciste.
vec ranije navodim da sat ima emotivnu vrijednost, i zelim da zadrzim svaku cesticu energije na tom satu
od osobe koja ju je citav zivot nosila.

dakle, najvise bi me obradovala pozlata. mislim da kucistu ima nade, i mehanizam je skroz dobro
ocuvan. priznajem da je davno trebalo da posaljem fotografije tog mehanizma.
imam jos neke satove starije, posto mi je od unazad nekoliko godina postao izazov traziti niskobudzetne
satove za smijesnu cijenu, i obradjivati ih. na nekima uopste nije trebalo mnogo posla, pa je bilo sasvim
lakse. daleko lakse nego sa ovim koji je najznacajniji.

imam to shvatanje sata da on moze sacuvati energiju, i da je cak zanimljivo uzimati tudje satove
zbog tih struja. mada, ovo shvatanje nije ni opsesija. vise me zabavlja ta slika.

ipak kod ovog Omrikona se ne salim. :) zelim da ga sredim, i molim vas da me ne nagovarate na promjenu
kucissta. dajte malo zivosti. :)

hvala vam na savjetima, i stvarno mi se svidja sto ste vecina kooperativni i pomazete u tome.
Post Reply