kB27 wrote: ↑22/08/2024 16:36
¤ jelena ¤ wrote: ↑22/08/2024 16:32
kB27 wrote: ↑22/08/2024 16:25
Totalno nevezano za ovaj slucaj - ako mislis da neki covjek koji pati od PTSP nije bolestan, trebala bi s nekim porazgovarati. Iskreno, najiskrenije to mislim.
I....ko sad ne zna da čita?
Hajde ponovo, može i na slogove:
Da li je neki problem masovnog ubicu nazvati pogrdno bolesnikom?
A za čovjeka koji pati od PTSP reći da je bolestan?
Je li ijedna od te dvije konstatacije pogrešno rečena, u kontekstu ove tvoje brige o jezičkoj preciznosti prilikom upotrebe termina bolesnik i bolestan?
U pravu si, izvinjavam se. Na prvu sam tvoj post shvatio kao rant koji zeli reci da PTSP nije bolest i slicno. Kad procitam ponovo, sve jasno. Izvinjavam se jos jednom.
Da, masovni ubica, pedofil, zlostavljac zivotinja i slicno, su u tom kontekstu
bolesnici (kolokvijalno iskoristeno, poput
seljak za nekoga ko se primitivno ponasa).
Da, covjek koji pati od neke bolesti, medju kojim je i PTSP je
bolestan (kao sto je covjek koji zivi/radi na selu
seljak bez pogrdnog konteksta)
Opet kazem nevezano za ovaj slucaj vec uopceno govoreci: da li je neko
bolensik ili
bolestan (ili oboje, ako to moze biti) u slucaju kada pocini nesto od navedenog ili nesto tome slicno (masovni ubica, pedofil, zlostavljac zivotinja) a pri tome je zaista bolestan (pati od neke bolesti kojom je taj postupak uzrokovan) - mislim da ni cijela zajednica psihologa, psihijatara i sociologa nema konsenzus. Zbog toga je drugi forumas navodio primjer psihicki bolesnog covjeka koji je zaklao vlastitu majku, a poslije je oslobodjen i vracen u drustvo. Bolestan ili bolesnik, ili oboje, ili nista od toga. Ja ne znam.
Dakle, nije pogrešno rečeno, to je konkretan odgovor na moje pitanje.
Ovaj domar koji je donio oružje u školu (u kojoj je bilo i djece) u unaprijed, jasno osmišljenoj namjeri da ubije troje svojih radnih kolega U ŠKOLI, što je i učinio jer su bili članovi komisije koja ga je suspendovala s posla...
može se, bez ikakvih problema i dileme nazvati i bolesnikom (pogrdno, u opravdanom afektu!) i bolesnim čovjekom ako ima dijagnozu PTSP - u jednoj neobaveznoj forumskoj raspravi kao što je ova naša.
Isto važi i za nekog ko zakolje rođenu majku, pobogu.
Svi ostali detalji su nešto o čemu odlučuje sud , sudski vještaci, psihijatri, psiholozi itd.
Prema tome, ova zavrzlama oko bolesnika i bolesnog čovjeka koju si napravio u kontekstu ovih priča je najobičnije bacanje prašine u oči jer je riječ o sinonimima. Prazna priča.
Mislim da bi nam pametnije i korisnije bilo da nakon ovog slučaja ne nagađamo i ne objašnjavamo nešto za šta nemamo dovoljno informacija, a ni stručnog znanja, nego da kao obični građani, roditelji, razmišljamo o posljedicama po mentalno zdravlje svih nas
i o budućim koracima u pokušaju zaštite školskih objekata od ovakvih slučajeva - u sistemu bez sistema u kojem živimo.
Kako zaštititi školu, a ne istraumirati djecu?
Škola nije ni banka, ni noćni klub pa da možeš tek tako postaviti uniformisane i naoružane rmpalije na vrata, a nije ni aerodrom ni zgrada suda pa da možeš postaviti detektore metala i tome slično.
Dakle, normalna, racionalna reakcija na ovaj slučaj, nakon prvobitnog šoka i nevjerice, je rasprava o zaštiti školskih objekata koji su, to vam garantujem, potpuno nezaštićeni, a morali bi to biti da bi se djeca u njima osjećala sigurno i bila sigurna.
Nova školska godina počinje za 6 radnih dana.