Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- Leo_alfa
#2176 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Interesantna tema 
- nasa
#2177 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I sve ostale se kolju s Bismilom, cuo za hallal meso505sCrtom wrote:ako ne zelis da diskutujes, ne znam zasto mi se obracas, sa svojim pedagoskim talentom._Istina1 wrote: drug pricas o necemu sto nemas pojma pa provjeri nesto prije nego napises da se nebi bezveze provaljivao, kurban se kolje da bi se podjelilo prvenstveno onima koji nemaju novac da sebi kupe komad mesa sto znaci da se prehrane, nemas pojma koliko ljudima bude drago kad napune frizider mesom a meso je hrana jel tako sto znaci da nece biti gladni a nisu imali drugu mogucnost da sebi nabave komad mesa, a za sunecenje da ti objasnim jezikom kojim ces razumjeti, isto kad bi covjek odstranio krajnik koji je nepotreban i koji moze da donese problem covjeku jel i to znaci da je kasapljenje nevinih ljudotinja, nisi kompetentan sagovornik zato nema potrebe da raspravljam dalje u nedogled s tobom jer ce za tebe uvijek biti neki razlog sto vjera nevalja a imas milion bitinijih problema u svome zivotu
sto se tice mesa. kao sto rekoh, ako je do hrane, zasto se onda zivotinja ne ubije kao i sve ostale koje se ubijaju za hranu. cemu molitva? i je li se to kurban ne nudi bogu pri klanju? ako ne, onda sam nesto naucio od tebe. potvrdi mi to molim te, pa da ti se zahvalim.
- lua
#2178 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Stvarno ne vidim da je 505 igdje rekao da nema onih koji se raduju komadu mesa. Jedino je postavio pitanje što se upražnjava molitva tijekom klanja kurbana i da li se kurban suštinski žrtvuje Bogu, ili služi samo da nahrani gladne?nasa wrote: I sve ostale se kolju s Bismilom, cuo za hallal mesoeeeeee @505 covjek ti je fino odgovorio, nista zlo nema u kurbanu vece je zlo ovo tvoje rastazenja vrlo korisnog propisa...ili si stvarno toliko u ovoj virtualnoj stvarnosti da ne vidis da ima onih koji se raduju komadu mesa, jos uvijek....
-
Eniac
#2179 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Koliko ja znam, kada je Ibrahim trebao da zakolje sina da bi potvrdio svoju predanost bogu, bog mu je zamijenio sina sa ovnom. Tako da je Ibrahim zaklao ovna. I taj se dogadjaj od tada slavi u obliku kontrolisanog klanja. Klanjem kurbana, glava porodice simbolicki kolje sina. Da bi pokazao pozrtvovanost bogu.
Dakle, kurban je najobicnije ritualno zrtvovanje. Kao sto to rade sve moderne i civilizovane religije.
E, sada, kako je doslo moderno doba, pa je malo glupo klati bespotrebno, cak i zivotinje, to se sada taj obicaj pokusava sacuvati tako da se pravda foluskom da se time obezbjedjuje meso za sirotinju. Kao da ce sirotinja imati velike koristi sto ce jednom godisnje pojesti komad mesa.
Ali, religije i licemjerje idu ruku pod ruku.
Nego, kada smo kod klanja i molitve, mene interesuje kako to izgleda prakticno. Mislim, to halal. Je li hodza prouci za svako zaklano pile individualno ili prouci masovno? Je li to radi direktno, fizicki prisutan u klaonici, ili moze i virtualno?
Malo me to podsjeca na Delboja u onoj epozodi kada je nabavio kamion rumunskog vina (vrhunski rumunski rizling
) pa doveo svestenika da ga posveti. Pa dilema, da li posvestavati bocu po bocu ili cijeli kamion?
Dakle, kurban je najobicnije ritualno zrtvovanje. Kao sto to rade sve moderne i civilizovane religije.
E, sada, kako je doslo moderno doba, pa je malo glupo klati bespotrebno, cak i zivotinje, to se sada taj obicaj pokusava sacuvati tako da se pravda foluskom da se time obezbjedjuje meso za sirotinju. Kao da ce sirotinja imati velike koristi sto ce jednom godisnje pojesti komad mesa.
Ali, religije i licemjerje idu ruku pod ruku.
Nego, kada smo kod klanja i molitve, mene interesuje kako to izgleda prakticno. Mislim, to halal. Je li hodza prouci za svako zaklano pile individualno ili prouci masovno? Je li to radi direktno, fizicki prisutan u klaonici, ili moze i virtualno?
Malo me to podsjeca na Delboja u onoj epozodi kada je nabavio kamion rumunskog vina (vrhunski rumunski rizling
- drug_profi
#2180 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Cirkus pravi nastao ovdje 
Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
- S4mpion
#2181 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Koliko je ljudima krivo što se sirotinja nahrani kurbanskim mesom, pa to nije normalno, još uzmu pričat kako ljudi žive u izobilju, ne bi vam škodila doza humanosti 
- lua
#2182 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Što okrećeš riječi? Ono za izobilje je čista ironija. Niko ne govori da nema siromašnih, ali zašto siromašne hraniti samo za Bajrame?
-
Edouard
#2183 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Mislim da ti ne bi škodilo da si više ljudikao po selima i sijelima.NIN wrote:Edouard wrote:NIN wrote:Druga stvar je da je moral prirodni fenomen i svako ga nosi u sebi, cak i zivotinje, sto je nekima apsurd, a u nauci se naziva altruizmom. Mnogo je eksperimenata vrseno vezano za uspostavljanje moralne ravnoteze unutar jedne grupe i svi su pokazali da se u roku od 24 sata uspostavi, kako moralni kodeks, tako i hijerarhija. Najbolji primjer za to su zatvori i logori.Govoriti o moralu koji je nužno povezan s ljudskom slobodom u kontekstu zatvora i logora, dakle, mjestima gdje nema skoro nikakve slobode, čini se da je riječ o čistom sarkazmu....Najbolji primjer za to su zatvori i logori.
A moral kod životinja ne da je samo nekima apsurd, već samo nekima nije apsurd, a finalno znači pobrkati zoologiju i antropologiju.![]()
'Fataj se knjige, a popusti sijelo po selima i kahvicima!
Uzivaj u svojoj gluposti!
Tu si barem mogao naučiti i o nečem za život ništa manje važnim, a čeg' nema u knjigama, a i ne bi se oduševljavao sam svojim foricama.
A i knjiga sama nije ti dovoljna, valja štogod imat i u bulji.
- S4mpion
#2184 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kritikovati ubijanje životinja za ishranu i pri tome se pozivati na to da ljudi žive u izobilju i da takvo nešto nije potrebno, nije ironija. Svako ko misli tako neka stane pred narodnu kuhinju za vrijeme Bajrama i neka kritikuje korisnike iste zbog tog što kući nose kurbansko meso.
To da se siromašni hrane samo za Bajrame je tvoja pogrešna percepcija, daleko je od istine.
To da se siromašni hrane samo za Bajrame je tvoja pogrešna percepcija, daleko je od istine.
- lua
#2185 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Prvo čovjek je citirao slijedeću rečenicu:S4mpion wrote:Kritikovati ubijanje životinja za ishranu i pri tome se pozivati na to da ljudi žive u izobilju i da takvo nešto nije potrebno, nije ironija. Svako ko misli tako neka stane pred narodnu kuhinju za vrijeme Bajrama i neka kritikuje korisnike iste zbog tog što kući nose kurbansko meso.
"Čovjek je ostao solitaran, poštuje tradiciju da i dan danas kad uživa u izobilju pridonosi žrtvu, tj. kolje živo biće kako bi svevišnjem pokazao koliko mu je odan."
I tražio od tebe da je prokomentarišeš što nisi učinio.
Ova rečenica ustvari podrazumijeva svojevrsnu kritiku tom "pridonošenju žrtve Bogu", što kurban na koncu i jeste. Znači, na kraju naravno to meso dospije do ljudi koji su manje-više gladni. Ali fakt je da je taj ritual ustvari višak. I o tome čovjek sve vrijeme priča. Stvarno je nepravedno da govoriš da neko kritikuje narodne kuhinje, iako smo ateisti, nismo baš takav kalibar neljudi
A to za Bajram je tvoj lični doživljaj i drago mi je da ti hraniš gladne i kad nije Bajram. Ja se pitam šta je s ostalima? I tu smo opet kod one priče o "nagradama" koje vjernici očekuju kad nekom pomognu.
-
_Istina1
#2186 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
pa samo razmislite sta pisete jel to znaci da postoje siromasni ljudi radi vjeri i klanja kurbana, da se nekolje kurban i da nema vjere ljudi nebi bili siromasni i gladni bilo bi sve ok, vjernici su krivi za sve lose stvari na svijetu ja samo neznam ko je na celu svjetskog poretka vjernici ? ljudotinje da se pridrzavaju osnovnih principa vjere svijet bi sigurno bio puno ljepsi nego danas gdje je normalno da se ljudi setaju goli da se drogiraju uzivaju do iznemoglosti u kocki i alkoholu, kurvama, moras postovati pedere i lezbejke jer ako nepostujes nisi civilizovan, vama to nisu problemi nego je problem samo vjera da nema vjere ovog gore navedenog bi sigurno bilo manje ili nikako i za to su krivi vjernici koji se na svakom koraku ismijavaju i pljuju gdje god stignu samo zato sto oni nisu kao i vilua wrote:Što okrećeš riječi? Ono za izobilje je čista ironija. Niko ne govori da nema siromašnih, ali zašto siromašne hraniti samo za Bajrame?
-
Eniac
#2187 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pogresno postavljas stvari. Naravno da se siromasni ne hrane sam oza bajrame. Ali se siromasni mesom zeklanim za kurban-bajram hrane samo za bajrame. Ne govorimo o bilo kojem mesu ili bilo kojoj hrani, govorimo o konkretno kuran-bajramskom mesu. U svjetlo izjave da se klanjem kurbana hrane sromasni i da je to svrha klanja kurbana. Sto nije tacno.S4mpion wrote:Kritikovati ubijanje životinja za ishranu i pri tome se pozivati na to da ljudi žive u izobilju i da takvo nešto nije potrebno, nije ironija. Svako ko misli tako neka stane pred narodnu kuhinju za vrijeme Bajrama i neka kritikuje korisnike iste zbog tog što kući nose kurbansko meso.
Koliko dana godisnje se to kurbansko meso u narodnoj kuhinji dijeli?
U narodnoj kuhinji bi meso trebalo bit isvaki dan, ili barem 3-4 dana sedmicno. Ako se kurban zakolje za kurban-bajram, nema sanse da se kurbansko meso u narodnoj kuhinji dijeli cijele godine.
A baska to sto meso u narodnoj kuhinji ne smije zavisiti od dobre volje vjernika hoce li ili nece zaklati kurban, narodna kuhinja bi morala imati izvor hrane koji ne zavisi od dobre volje ili vjerskog osjecaja.
Ali to nije tema, tema je konkretno ovan zaklan za kurban-bajram, dakle obicaj klanja kurbana.
- S4mpion
#2188 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
E pa kritika je upućena nečemu što hrani milione ljudi širom svijeta, a ja sam na to fino odgovorio:lua wrote:
Prvo čovjek je citirao slijedeću rečenicu:
"Čovjek je ostao solitaran, poštuje tradiciju da i dan danas kad uživa u izobilju pridonosi žrtvu, tj. kolje živo biće kako bi svevišnjem pokazao koliko mu je odan."
I tražio od tebe da je prokomentarišeš što nisi učinio.
Ova rečenica ustvari podrazumijeva svojevrsnu kritiku tom "pridonošenju žrtve Bogu", što kurban na koncu i jeste. Znači, na kraju naravno to meso dospije do ljudi koji su manje-više gladni. Ali fakt je da je taj ritual ustvari višak. I o tome čovjek sve vrijeme priča. Stvarno je nepravedno da govoriš da neko kritikuje narodne kuhinje, iako smo ateisti, nismo baš takav kalibar neljudi
A to za Bajram je tvoj lični doživljaj i drago mi je da ti hraniš gladne i kad nije Bajram. Ja se pitam šta je s ostalima? I tu smo opet kod one priče o "nagradama" koje vjernici očekuju kad nekom pomognu.Začarani krug, šampione, samo bolan nemoj da iskrivljuješ tuđe riječi kad nemaš odgovor.
Bujrum pred narodnu kuhinju i kritikuj korisnike iste i one koji donose kurbane
Bez religije, nema ni kurbana. Religija i kurban idu jedno s drugim. Ovo je očit primjer kada religija bukvalno hrani mase, znaš li koliko hrane se podijeli kada muslimani širom svijeta podijele svoje kurbane? Humanitarna akcija neviđenih razmjera. Ateisti to nemaju, nigdje im nije naređeno da urade takvo nešto, pripadnicima religija jeste.
A ovo za Bajram nije moj lični doživljaj, već, kao što rekoh, tvoja pogrešna percepcija i nepoznavanje termina "zekat", "sadaka", "vitre".
- harač
#2189 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ne budi smiješan. to što dijele je crkavica i pranje savjesti. pogledaj koliko u dobrotvorne svrhe daju skandinavske - de facto ateističke - zemlje, ili pak sama EU, bez bilo kakvog osjećaja straha od pakla, ili nadanja raju, ili kakvih drugih primitivnih pobuda
- NIN
#2190 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da, ateistima niko nista nije naredio, a ipak pomazu i to tokom cijele godine!S4mpion wrote:Ateisti to nemaju, nigdje im nije naređeno da urade takvo nešto, pripadnicima religija jeste.
...sto ce reci, ...eto, samo nastavi misao
- S4mpion
#2191 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Dobro kad si se već pozvao na tu stvar, hajde da čujem kolika je to cifra?harač wrote:ne budi smiješan. to što dijele je crkavica i pranje savjesti. pogledaj koliko u dobrotvorne svrhe daju skandinavske - de facto ateističke - zemlje, ili pak sama EU, bez bilo kakvog osjećaja straha od pakla, ili nadanja raju, ili kakvih drugih primitivnih pobuda
A onda mi reci cifru koja objedinjuje vrijednost kurbana, zekata, vitri, sadake?
- MJAU - da
#2192 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
S4mpion wrote:Dobro kad si se već pozvao na tu stvar, hajde da čujem kolika je to cifra?harač wrote:ne budi smiješan. to što dijele je crkavica i pranje savjesti. pogledaj koliko u dobrotvorne svrhe daju skandinavske - de facto ateističke - zemlje, ili pak sama EU, bez bilo kakvog osjećaja straha od pakla, ili nadanja raju, ili kakvih drugih primitivnih pobuda
A onda mi reci cifru koja objedinjuje vrijednost kurbana, zekata, vitri, sadake?
Reče princ Arabije, milijarder koji ne živi u izobilju!
- S4mpion
#2193 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Kakve veze tvoj post ima sa vrijednošću humanitarnog rada za koju sam pitao?MJAU - da wrote:S4mpion wrote: Dobro kad si se već pozvao na tu stvar, hajde da čujem kolika je to cifra?
Reče princ Arabije, milijarder koji ne živi u izobilju!
Cifra koju sam tražio?
- NIN
#2194 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Tipicno izbjegavanje i vrdanje od sustine skrivajuci se pod formalizmom. Bas tipicno! 
- S4mpion
#2195 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Možda pomažu, možda ne pomažu, ali šta god da radi, to ga neće učiniti ništa boljim ili gorim ateistom.NIN wrote:Da, ateistima niko nista nije naredio, a ipak pomazu i to tokom cijele godine!S4mpion wrote:Ateisti to nemaju, nigdje im nije naređeno da urade takvo nešto, pripadnicima religija jeste.
Za vjernike to ne važi
- NIN
#2196 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
...boljih ili gorih iz cije pozicije, u cijim ocima?S4mpion wrote:Možda pomažu, možda ne pomažu, ali šta god da radi, to ga neće učiniti ništa boljim ili gorim ateistom.NIN wrote:Da, ateistima niko nista nije naredio, a ipak pomazu i to tokom cijele godine!S4mpion wrote:Ateisti to nemaju, nigdje im nije naređeno da urade takvo nešto, pripadnicima religija jeste.
Za vjernike to ne važi
Nego, za razliku od ovih drugih, vjernici ocekuju da budu nagradjeni za svoju humanost, sto ce reci, ...
-
5 0 5
#2197 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Za vjernike vazi da vole zaklati u ime boga. To je sigurno. Nekad ovna, nekad kamilu, a nekad i čovjeka (vidi pod Sirija). Ateisti nemaju takvu motivaciju. Tekbir.
- lua
#2198 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
_Istina1 wrote:pa samo razmislite sta pisete jel to znaci da postoje siromasni ljudi radi vjeri i klanja kurbana, da se nekolje kurban i da nema vjere ljudi nebi bili siromasni i gladni bilo bi sve ok, vjernici su krivi za sve lose stvari na svijetu ja samo neznam ko je na celu svjetskog poretka vjernici ? ljudotinje da se pridrzavaju osnovnih principa vjere svijet bi sigurno bio puno ljepsi nego danas gdje je normalno da se ljudi setaju goli da se drogiraju uzivaju do iznemoglosti u kocki i alkoholu, kurvama, moras postovati pedere i lezbejke jer ako nepostujes nisi civilizovan, vama to nisu problemi nego je problem samo vjera da nema vjere ovog gore navedenog bi sigurno bilo manje ili nikako i za to su krivi vjernici koji se na svakom koraku ismijavaju i pljuju gdje god stignu samo zato sto oni nisu kao i vilua wrote:Što okrećeš riječi? Ono za izobilje je čista ironija. Niko ne govori da nema siromašnih, ali zašto siromašne hraniti samo za Bajrame?
Čovječe niko nije rekao da siromašni ljudi postoje zbog vjere i kurbana. Dobro, imaš mjesta u svijetu gdje se ljudi u potpunosti pridržavaju principa vjere, i u to ime onda kamenuju bezze žene ili siluju dječake. Tako da ti ta tvrdnja nema mjesta. I hajde mi samo objasni gdje tebi lično škode ljudi koji "šetaju goli, drogiraju se, kocka alkohol, kurve, pederi lezbejke" ? Gdje tebi lično škodi iko ko svoj život živi kako hoće i ko si ti da sudiš nekome što svoj život živi kako hoće? Nisi bog, buraz, ohladi.
-
Fact
#2199 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Evo samo jedna zemlje i samo dvije donacije prevazilaze vrijednost kurbana i sličnog licemjerja.S4mpion wrote:
Dobro kad si se već pozvao na tu stvar, hajde da čujem kolika je to cifra?
Norveška:
Code: Select all
http://www.norway-un.org/NorwayandUN/Selected_Topics/Humanitarian-Efforts1/Norway-to-give-additional-NOK-210-million-to-Syria/#.U5WpPXWSw8oCode: Select all
http://www.norway-un.org/NorwayandUN/Selected_Topics/Humanitarian-Efforts1/Norway-pledges-NOK-800-million-in-assistance-to-Haiti/#.U5Wp6XWSw8oa ti kolji i dalje
- lua
#2200 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Istina, ateisti nemaju naređenje "odozgo". Ali isto tako imaju ljudski osjećaj da se treba pomoći onima koji su u nevolji. Dobro je da klanje kurbana hrani ljude diljem svijeta. Iskreno, ja lično i bez tvojih nabrojanih termina, mogu pomoći i ne bojim se kazne, niti se nadam džennetu. Stvarno mi to nije bitno. Pomoć po mom mišljenju mora biti nesebična. Nije potrebna vjera da drugome pomogneš. Mislim, ok, nekima jeste. To je onda njihov problem. Šta onda da nema kurbana, zekata, sadake, vitre u islamu niko nikom ne bi pomagao?S4mpion wrote:
E pa kritika je upućena nečemu što hrani milione ljudi širom svijeta, a ja sam na to fino odgovorio:
Bujrum pred narodnu kuhinju i kritikuj korisnike iste i one koji donose kurbane![]()
Bez religije, nema ni kurbana. Religija i kurban idu jedno s drugim. Ovo je očit primjer kada religija bukvalno hrani mase, znaš li koliko hrane se podijeli kada muslimani širom svijeta podijele svoje kurbane? Humanitarna akcija neviđenih razmjera. Ateisti to nemaju, nigdje im nije naređeno da urade takvo nešto, pripadnicima religija jeste.![]()
A ovo za Bajram nije moj lični doživljaj, već, kao što rekoh, tvoja pogrešna percepcija i nepoznavanje termina "zekat", "sadaka", "vitre".