Proslu zimu sam uzeo dvije Mitsubishi LN25 za stan od 48 kvadrata. Prosla zima je bila poprilicno OK, potrosile ukupno oko 350KM struje (grijanje + hladjenje), dok sam za grijanje na plin zimu prije te dao 1300KM, znaci usteda oko 950KM.
Najveci problem u svemu je stan koji je tesko smece, prizemlje, ispod podrum, 3 vanjske strane 4-ta haustor, i jos niko ne stanuje iznad. Znaci kocka bez izolacije u po zgrade, gore nego necije kuce. Kada sam koristio plin, uvijek je temperatura bila podesena na 22 stepena, i najveci racuni su dolazili po 300KM. Usporedbe radi, stan u istoj zgradi na prvom spratu koji ima 73kv (znaci 25kv vise) odrzava temperaturu na 25-26 stepeni i ima isti racun. Znaci ovo smece od stana trosi min. duplo vise nego veci stan na prvom spratu. Ovom prilikom bih upozorio bilo koga ko planira kupiti stan u Sarajevu a taj stan je ono standardno visoko prizemlje koje ispod ima one prozore od podruma: ako je stan na prvom bubam 200 000, stan iste kvadrature na prizemlju maksimalno vrijedi 150 000, jer ces sigurno morati uloziti dodatnih 50 000 da sredis taj stan izolacijama, i opet je pitanje hoce li ikad biti isti kao onaj iznad.
Nazad na klime, ovih zadnjih 10ak dana, konstantna magla sa 90+ vlaznoscu zraka i temperature ispod nule guse klime. Nisam mjerio, ali mislim da klime idu u defrost mozda svakih 45m, defrost traje oko 10ak minuta, i za to vrijeme temperatura u ovom smecarskom stanu se spusti za 1 stepen. I onda klima do sljedeceg defrosta dize opet tu temperaturu jedva za 1 stepen, i sve tako ukrug. Samo sredinom dana kada malo popusti, klime uspiju dignuti temperaturu na nekih 24.5-25 stepeni, zavisno koliko narihtas klimu. Neki dan sam pokusao i ono sa hladjenjem, upalio plinsko grijanje, prebacio klime na hladjenje na 16 stepeni, fan na 1-cu, i tako 2h. Temperatura u stanu pala na 20 stepeni, iz klima ko iz cesme ide, nakon toga malo su lakse radile. Ali vec sljedeci dan je zima dobro popustila, pa su i klime odmah prodisale.
Ono sto me interesuje je da li klime sa grijacem podnose lakse defrost? Da li je kod takvih klima defrost rjedji?
Kada sam uzimao klimu, razlika izmedju LN25 obicne i one sa grijacem je bila ogromna, ne sjecam se tacno ali mislim oko 800KM. Ne znam koliko se to isplati, s obzirom da ovi dani magle i minusa ne potraju dugo. Gledao sam ovu opciju ugradnje grijaca:
https://www.youtube.com/watch?v=LFSZulP8Gfw ali mi se ne svidja jer je termostat stavljen vani na klimu, i to je ok ko ima klimu nadohvat ruke. Meni ovakvo rjesenje bi bilo ok samo ako ima kakav WiFi termostat pa da ga palis i gasis po potrebi preko mobitela.
I zna li iko nekog u Sarajevu da ugradjuje ove grijace?