LOL brate jel grije ili ne ? Ili ti je veci problem sto sprica po balkonu ? Kako mislis da proizvodjac "sprijeci" pretvaranje kondenza(vode) u led kad je temperatura u minusu ? Proizvodjac je ugradio "defrost" opciju i ona radi upravo to.. bar bi trebalo.last mohicans wrote: ↑01/01/2025 23:10 Da ne ledi, jebo ga prozvođač. Zar nije atestovana da na minusima radi, šta trebam ja puhati u nju svako malo.
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#21701 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
- nagibSA
#21702 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Slazem se da moze biti problem sa odvodom kondenzata na minusima ako je klima negdje gdje ne moze bas da kaplje slobodno kao terasa. Ja sam sebi skinuo lulu, stavio tacnu ispod klime, dodatni grijac te tacne i komplet crijeva koji se automatski pali ispod nule i ide bez problema voda. Nemam brige nikakve oko klime da ledi, da kaplje negdje ili nekome gdje ne treba i sl.
Prve godine sam kante poturao, cimanje samo takvo, prska, zaledi voda u kanti, prepuni se u pola noci, pogotovo sto klima radi non stop.
Prve godine sam kante poturao, cimanje samo takvo, prska, zaledi voda u kanti, prepuni se u pola noci, pogotovo sto klima radi non stop.
- skupljac_zeljeza
-
laik1981
#21704 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ja danas sa klime obio jedno 5kg leda. Defrost ne moze da je odledi kako treba kada su magle. Prvi put ove zime skidam led sa nje.. Poslije skidanja leda radi duplo bolje.
Dodje mi da onim grijacima za oluke sve omotam i da to palim kad se nakupi led
Zao mi je mijenjati. Grije fantazija, ali taj led kad su duzi periodi sa maglama nikako da rijesim.
Dodje mi da onim grijacima za oluke sve omotam i da to palim kad se nakupi led
Zao mi je mijenjati. Grije fantazija, ali taj led kad su duzi periodi sa maglama nikako da rijesim.
- drug_profi
#21705 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ne vjerujem da se može izbjeći osim grijačima
- nagibSA
#21706 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Je l' ti SJ negdje na vjetrometini pa se zaliva vodom.i snijegom. Zbog toga je dobro kad se SJ malo i ususka, da ne moze nanositi.laik1981 wrote: ↑02/01/2025 14:52 Ja danas sa klime obio jedno 5kg leda. Defrost ne moze da je odledi kako treba kada su magle. Prvi put ove zime skidam led sa nje.. Poslije skidanja leda radi duplo bolje.
Dodje mi da onim grijacima za oluke sve omotam i da to palim kad se nakupi led![]()
Kod mene je na terasi, natkrivena, zasticena prakticno od svega.
-
laik1981
#21707 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ma nisam. Nista ne pada po njoj. Pod strehom je od skoro metar i na propuhu je pa bi je i to trebalo susiti. Kada su magle i minusi prvo se na njoj nakupi neko inje. Onda ona to inje topi i poslije se pretvara u led. Ne znam kako da to fino objasnim. Zaledi okolo. U sustini led zatvori bocne i straznji otvor kuda bi zrak trebao cirkulisati. Danas, kada sam je cistio onaj hladnjak u njoj ili kako se to vec zove nije ni zaledio, a led svuda okolo. Skidao komade sat vremena. Led se skupi na kucistu vanjske jedinice. Djeluje da se ne bi skupljao u tolikoj kolicini da nema resetki na kucistu, odnosno da je vanjska jedinica onako izlozena bez kucista. Nesto joj nisu dobro napravili. Mislio sam ja jesenas staviti grijace svugdje gdje ledi, kao i u tacnu ikroz odvodno crijevo, ali mi se nesto vrijeme izvuce. Ovo vrijeme koje je u posljednjih 15ak dana joj nimalo ne odgovara kada je to smrzavanje u pitanjunagibSA wrote: ↑02/01/2025 15:35Je l' ti SJ negdje na vjetrometini pa se zaliva vodom.i snijegom. Zbog toga je dobro kad se SJ malo i ususka, da ne moze nanositi.laik1981 wrote: ↑02/01/2025 14:52 Ja danas sa klime obio jedno 5kg leda. Defrost ne moze da je odledi kako treba kada su magle. Prvi put ove zime skidam led sa nje.. Poslije skidanja leda radi duplo bolje.
Dodje mi da onim grijacima za oluke sve omotam i da to palim kad se nakupi led![]()
Kod mene je na terasi, natkrivena, zasticena prakticno od svega.
-
skodilak
#21708 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kako večeras dobro grije ovaj HISENSE EXPERT SMART. Bez ijednog defrosta, vanjska temperatura 2C, unutrašnja od 22C do 23C. Očito magla značajno utiče na učestalost defrosta. Razlika jučer i danas ogromna.
Jučer po magli svakih 43 min po 5min u defrost, a danas niti jednom. Bilo bi zanimljivo vidjeti usporedbu sa nekim duplo skupljim inverterom, recimo Gree Regular 12 ili sl. u istim uvjetima, na -8 , magla i vlaga 88%.
Jučer po magli svakih 43 min po 5min u defrost, a danas niti jednom. Bilo bi zanimljivo vidjeti usporedbu sa nekim duplo skupljim inverterom, recimo Gree Regular 12 ili sl. u istim uvjetima, na -8 , magla i vlaga 88%.
-
Naslovnica
#21709 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Upali hlađenje?skoronikako wrote: ↑01/01/2025 22:54 Koliko leda je previse leda? Primjetio sam da je ove zime klima stalno okovana ledom, s tim da je naravno ostrija zima nego zadnje tri. Ocistio sam prije par dana vanjsku jedinicu od leda, danas opet ovakva situacija. Klima grije normalno. Nisam ni primjetio neku vecu potrosnju.
Nakon defrosta:
Fujitsu ASYG12LLC. Grije oko 15ak kvadrata. Stiropor izolacija, plasticna stolarija.
- nagibSA
#21710 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
I kod mene je velika vlaga pa nema kapi leda, jos kineska, kao losija klima. Ne znam kako se ovo desava, zar je mogice da zaledi voda od defrosta kad radi i sliva se niz izmjenjivac.
- drug_profi
#21711 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ljudi moji i po drveću i autima se preko noći skupi sloj inja radi velike vlage u zraku.
Mora tako.
Mora tako.
-
Ermin ZM
#21712 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
S tim da kroz vanjsku kola freon osjetno hladniji (logicno kako bi inace kupio toplotu iz vanjskog zraka) od ambijentalne temperature. Pa se posljedicno i mnogo vise leda lijepidrug_profi wrote: ↑03/01/2025 08:13 Ljudi moji i po drveću i autima se preko noći skupi sloj inja radi velike vlage u zraku.
Mora tako.
Blage zime podljednjih godina su nekima stvorile impresiju da i najjeftinije klime sa malenim vanjskim jedinicama mogu grijati bez problema. Mogu, ako su bas niski toplotni gubici. Inace mrka kapa cim udje u kontinuitetu u minus par dana
- Idemedosumom
#21713 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Takai se bez problema nosio s ovim nižim temp. (Oko -8 / -9 preko dana) i visokom vlažnošću. Još kad sam se sjetio skinut tepih prašine s filtera, kako je tek onda propuhala i progrijala 
- Haris033
#21714 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Mitsubishi FT

Dijagram tačno pokazuje razliku rada dva premium invertera, a i koliko je veća potrošnja kada je napolju magla u odnosu na jutrosnji jugo i temperature u plusu..
Ne znam da li je do polozaja vanjske jedinice, ali ovaj FT je
-
suspect_zero
#21715 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
I kod nas prvi put ove godine da je vanjska ovako zaledila....to sa grijacima izgleda jedina opcija, do sada nekako bilo ok pa nismo nesto o tome ozbiljno razmišljali.laik1981 wrote: ↑02/01/2025 14:52 Ja danas sa klime obio jedno 5kg leda. Defrost ne moze da je odledi kako treba kada su magle. Prvi put ove zime skidam led sa nje.. Poslije skidanja leda radi duplo bolje.
-
skodilak
#21716 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Blage zime su činjenica a ne impresija. Kao i što je činjenica da i jeftini HISENSE EXPERT SMART sa vanjskom od 22kg odlično grije sobu od 25m2 na temperaturama oko nule. Recimo danas pada snijeg i temperatura je oko nule. Takvih dana je zimi najviše, preko 70%. A za ovih ekstremnih niskih temperatura sa maglom, možete vi ovdje pričati bajke ljudima, ali za grijanje kuće u Bosni zakon je Centrometal centralno grijanje i bukova drva. Susjed ugradio Daikin sa tri unutrašnje da grije sprat kuće 100m2. Ima izolaciju. Kada je bila magla ovih dana, jednostavno nije to to grijanje kao centralno, hodnik prohladan, kupatilo isto. Na kraju naložio i on centralno. Kaže da se za.....e...b....o, mogao je isto kupiti neku jeftiniju varijantu koja bi isto odradila posao kao ovaj moj jeftini HISENSE u prijelaznom periodu. Premium inverter je skupa investicija, za neki manji stan koji je u međuprostoru može biti isplativo, ali za nas koji živimo u kućama bacanje novca. Ja sam kupio ovaj najjeftiniji inverter za hlađenje, a bome odrađuje posao odlično skoro pola zimskog perioda kao i ti najskuplji inverteri. Za primarno grijanje kotao Centrometal zakon. Kupim 15m drva preko šumarije iscjepana, 105Km po m2. Rekreativno lagano slaganje, a troje nas je tako da to fizički ne osjetimo. Vjerojatno ću ubaciti još jedan ovaj HISENSE EXPERT SMART za 700Km, pokazala se odlična za hlađenje i za grijanje do nule, a pola zime je temperatura oko nule. Ne vidim svrhu da ulažem 5.000 Km u premium inverter. Da živim u Hercegovini ili Dalmacija ok, ali u Bosni u kućama, totalno promašena investicija.
- Haris033
#21717 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Meni je u stanu preko dana 24-25, a navece 21-22, bilo da su magle ili minusi.. To sto nekada češće ide u defrost, i troši neznatno više struje, briga me.. Valjda neće riknuti? 
- mist
#21718 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Samo vi lozite,ja cu i dalje da koristim daljinski 
-
Ermin ZM
#21719 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Defrost je normalna funkcija programirana od strane proizvodjaca. Bez defrosta ne bi ni bilo grijanja ispod 0 stepeni.
Jedino na sta utice je komfor.
Opet nije svaka klima ista(kvalitetna) niti svaki prostor ima iste toplotne gubitke. Neko i ne osjeti defrost, nekome ga guzla 15 minuta, nekome napravi glasan zvuk, krcka unutrasnja, nekome se ishladi drasticno itd.
Moja klima Gree Regular npr jako brzo radi defrost(5 minuta) i ne opadne mi temperatura. Odradi ga jako dobro ne ostane nigdje leda.
Ali cesto napravi onaj zvuk psss(okretanje ventila)
Kod mojih SF35 veh isto brzo odradi defrost, nekih 7 minuta. Pri tom niti napravi cudnovat zvuk niti ista. Jedino sto ne grije dok ga radi i tjt.
Kod tebe su ako se ne varam LN i Ft obe vehz verzije, dakle klime pravljene za skandinavsko trziste gdje su zime mnogo ozbiljnije nego kod nas. Ovih par stepeni minusa su zezancija za takve klime.
Opet nije svaka klima ista(kvalitetna) niti svaki prostor ima iste toplotne gubitke. Neko i ne osjeti defrost, nekome ga guzla 15 minuta, nekome napravi glasan zvuk, krcka unutrasnja, nekome se ishladi drasticno itd.
Moja klima Gree Regular npr jako brzo radi defrost(5 minuta) i ne opadne mi temperatura. Odradi ga jako dobro ne ostane nigdje leda.
Kod mojih SF35 veh isto brzo odradi defrost, nekih 7 minuta. Pri tom niti napravi cudnovat zvuk niti ista. Jedino sto ne grije dok ga radi i tjt.
Kod tebe su ako se ne varam LN i Ft obe vehz verzije, dakle klime pravljene za skandinavsko trziste gdje su zime mnogo ozbiljnije nego kod nas. Ovih par stepeni minusa su zezancija za takve klime.
- Idemedosumom
#21720 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ako prostor ishladi za 5-10 minuta defrosta, onda je preslaba izolacija? Ili preslaba klima za prostor koji se pokušava grijati?
-
skodilak
#21721 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Imam kolegu koji živi u socijalističkom stanu, i baš mi je to govorio kao samo vi ložite, ja koristim daljinski. Uglavnom lik je pretil i isfrustruran, što bi se reklo kod nas ,,ćaršijaner,,. Što manje fizičkog posla, to bolje, a za sve mu kriva država i političari. Obožava druga Tita, s razlogom, jer je dobio stan od države, tj. naslijedio od oca komunjare. Sada on sve gleda sa prezirom, jer vidi okolo sebe ljude koji imaju vile. A u biti on je teški neradnik, da mu nije bilo druga Tita, bio bi beskućnik. Hoće živjeti kao kralj, a da mu je sve na daljinski i da ništa ne radi. Mrzi Zapad, jer je nesposobni parazit sa daljinskim upravljačem koji živi na račun svih vrijednih i korisnih ljudi. Sjećam se kada sam jednom prilikom u sred zime u Kolnu bio u vili bivšeg njemačkog ambasadora za Jugoslaviju. U dnevnom boravku veliki kamin na drva, tri velika panja lagano krckaju. Za to vrijeme njegov sin na velikom polukoncertnom klaviru svira Chopina. Sjedim zavaljen pored tog kamina u velikoj crvenoj fotelji, i gledam kroz prozor kako pada snijeg. U ruci čaša piva od lokalnog pivara. Gledam u vatru i polako tonem uz zvukove klavira. To su prave stvari, ali šta zna seljo beljo sa Balkana nego se dokopati daljinskog ili npr. ići sa autom na kafu iako može pješke ili sa biciklom. I onda si umisli da je dio zapadne civilizacije jer je kao napredan jer ne mora ložiti vatru.
Bože ti sačuvaj sa kakvom mahalom imam posla.
- skupljac_zeljeza
#21722 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pročitao sam negdje u priči o klimama da je svaki prostor specifičan i proizvođač bi morao za svaki prostor praviti posebnu klimu sa specifičnim karakrteristikama da bi kupac bio zadovoljan. Pošto to nije moguće onda kupujemo klime i prilagođavamo ih pozicijom, krilcima , brojem klima, kvalitetom, visinom temperature i sl. svojim potrebama. Svi majstori koji su mi bili pri odlasku bi rekli....stavi na 24°i uživaj. Po njihovom savjetu ne bih uživao sigurno. A imao sam gostiju zbog kojih sam morao potpuno gasiti. Vraćamo priču na početak.
- mist
#21723 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Procitao sam samo prvu recenicu i dalje nisam ni citao jer lupas gluposti,kuca je nije stan samo loziskodilak wrote: ↑03/01/2025 18:28Imam kolegu koji živi u socijalističkom stanu, i baš mi je to govorio kao samo vi ložite, ja koristim daljinski. Uglavnom lik je pretil i isfrustruran, što bi se reklo kod nas ,,ćaršijaner,,. Što manje fizičkog posla, to bolje, a za sve mu kriva država i političari. Obožava druga Tita, s razlogom, jer je dobio stan od države, tj. naslijedio od oca komunjare. Sada on sve gleda sa prezirom, jer vidi okolo sebe ljude koji imaju vile. A u biti on je teški neradnik, da mu nije bilo druga Tita, bio bi beskućnik. Hoće živjeti kao kralj, a da mu je sve na daljinski i da ništa ne radi. Mrzi Zapad, jer je nesposobni parazit sa daljinskim upravljačem koji živi na račun svih vrijednih i korisnih ljudi. Sjećam se kada sam jednom prilikom u sred zime u Kolnu bio u vili bivšeg njemačkog ambasadora za Jugoslaviju. U dnevnom boravku veliki kamin na drva, tri velika panja lagano krckaju. Za to vrijeme njegov sin na velikom polukoncertnom klaviru svira Chopina. Sjedim zavaljen pored tog kamina u velikoj crvenoj fotelji, i gledam kroz prozor kako pada snijeg. U ruci čaša piva od lokalnog pivara. Gledam u vatru i polako tonem uz zvukove klavira. To su prave stvari, ali šta zna seljo beljo sa Balkana nego se dokopati daljinskog ili npr. ići sa autom na kafu iako može pješke ili sa biciklom. I onda si umisli da je dio zapadne civilizacije jer je kao napredan jer ne mora ložiti vatru.
Bože ti sačuvaj sa kakvom mahalom imam posla.
- Haris033
#21724 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
IstinaErmin ZM wrote: ↑03/01/2025 17:15 Defrost je normalna funkcija programirana od strane proizvodjaca. Bez defrosta ne bi ni bilo grijanja ispod 0 stepeni.
-
skodilak
#21725 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
[/quote]
Procitao sam samo prvu recenicu i dalje nisam ni citao jer lupas gluposti,kuca je nije stan samo lozi
[/quote]
Jesi ti to sa šporeta prešao na invertere? Očito je da nisi nikada razveo centralno grijanje, pa lupaš gluposti.
Daješ dezinformacije ljudima kako uspješno griješ cijelu kuću sa inverterima. Ako svaka iole ozbiljna kuća ima kupatilo od 9m2 to je 45m2 pločica, hladnih pločica, kako ti to kupatilo zagriješ sa inverterom? Znaš kako, da stalno držiš vrata otvorena i da klima puše direkt kroz ta vrata! A šta recimo taj dan neko se baš dobro posere? Vani hladno, moraš otvoriti prozor širom da se izrači, ali opet ostane malo onaj smrad, a moraš otvoriti vrata da se ugrije.
Vidi druže moj, ovo važi za tebe i za sve vas koji ovdje dovoditi ljude u zabludu, a to vam govori neko ko od 1981. god. ima razvedeno centralno sa lipovica radijatorima. U kući, kako god bila dobra izolacija, svaka prostorija mora imati svoje grijaće tijelo ili radijator po m2. To je luksuz i nije za svakoga. Vjerojatno ne bih ni ja sada razvodio centralno grijanje jer bi me koštalo 20.000Km. Inverter se može eventualno staviti u dnevnu sobu za prijelazni period.
Bilo bi ti bolje da si uradio centralno grijanje barem jednu etažu, ovako ćeš cijeli život srati u jakni.
Procitao sam samo prvu recenicu i dalje nisam ni citao jer lupas gluposti,kuca je nije stan samo lozi
[/quote]
Jesi ti to sa šporeta prešao na invertere? Očito je da nisi nikada razveo centralno grijanje, pa lupaš gluposti.
Daješ dezinformacije ljudima kako uspješno griješ cijelu kuću sa inverterima. Ako svaka iole ozbiljna kuća ima kupatilo od 9m2 to je 45m2 pločica, hladnih pločica, kako ti to kupatilo zagriješ sa inverterom? Znaš kako, da stalno držiš vrata otvorena i da klima puše direkt kroz ta vrata! A šta recimo taj dan neko se baš dobro posere? Vani hladno, moraš otvoriti prozor širom da se izrači, ali opet ostane malo onaj smrad, a moraš otvoriti vrata da se ugrije.
Vidi druže moj, ovo važi za tebe i za sve vas koji ovdje dovoditi ljude u zabludu, a to vam govori neko ko od 1981. god. ima razvedeno centralno sa lipovica radijatorima. U kući, kako god bila dobra izolacija, svaka prostorija mora imati svoje grijaće tijelo ili radijator po m2. To je luksuz i nije za svakoga. Vjerojatno ne bih ni ja sada razvodio centralno grijanje jer bi me koštalo 20.000Km. Inverter se može eventualno staviti u dnevnu sobu za prijelazni period.
Bilo bi ti bolje da si uradio centralno grijanje barem jednu etažu, ovako ćeš cijeli život srati u jakni.