upravo, nema sankcije i to je ključ problema u cijeloj državiHaris.ba wrote: ↑17/09/2024 09:02Pa ne interesira ih. Nije to nikakva specijalna tehnologija. Samo treba dobro nabiti zemlju, dobro namazati bitumenom ivice i staviti deblji sloj asfalta.Thorgerson wrote: ↑17/09/2024 09:00 Ne mogu da shvatim da u 21 vijeku nema tehnologija, znanje da se tako jedan komad koji isjeces ne moze iznivelisati da bude kao ostatak asfalta. U cemu je fazon?
Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- VladaFBiH
#21701 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- _Reds_
#21702 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nadzor je u 95 posto slucajeva preko tendera, eksterni.drug_profi wrote: ↑17/09/2024 09:05 Ma sve bi ih jako zanimalo kad bi postojao opštinski organ koji bi izlazio na lokaciju mjesec dana poslije da pogleda stanje.
- drug_profi
#21703 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma jasno je to, ali zašto ne postoji opštinski organ, ili organ onog nivoa koji je dao dozvolu za radove, koji će nakon mjesec dana od završetka obići lokaciju i uvjeriti se da je vraćena u prvobitno stanje.
Nema zakrpe da je u nivou. Ili stave previše asfalta, računajući da će se sleći, pa imaš grbu, ili stave da poravnaju, ali nedovoljno debelo, pa propadne.
Rješenje sigurno postoji u struci, a meni ovako laički padne na pamet da se može umjesto 6 cm, staviti npr 10 cm asfalta na zakrpu da je veća nosivost.
Nema zakrpe da je u nivou. Ili stave previše asfalta, računajući da će se sleći, pa imaš grbu, ili stave da poravnaju, ali nedovoljno debelo, pa propadne.
Rješenje sigurno postoji u struci, a meni ovako laički padne na pamet da se može umjesto 6 cm, staviti npr 10 cm asfalta na zakrpu da je veća nosivost.
- Haris.ba
#21704 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Postoji. Ali, ih boli briga.drug_profi wrote: ↑17/09/2024 09:59 Ma jasno je to, ali zašto ne postoji opštinski organ, ili organ onog nivoa koji je dao dozvolu za radove, koji će nakon mjesec dana od završetka obići lokaciju i uvjeriti se da je vraćena u prvobitno stanje.
- drug_profi
#21705 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa ne bi bilo lose da se onda moze i prijaviti takvom organu da je necija zakrpa propala.
- Haris.ba
#21706 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Svaka opcina ima sektor za saobracaj. Ako i nije njihova nadleznost (cesta) mogu proslijediti direkciji za ceste ili kome vec treba.drug_profi wrote: ↑17/09/2024 10:11 Pa ne bi bilo lose da se onda moze i prijaviti takvom organu da je necija zakrpa propala.
Ali, jednostavno ih ne zanima.
-
HelaS
#21707 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Treba ovdje mijenjati nadležnosti, u Sarajevu i drugim gradovima. Kroz Sarajevo prolaze nekoliko magistralnih saobraćajnica koje su u nadležnosti Federacije. Te nadležnosti treba spustiti na lokalni nivo, bilo kantonalni, a najbolje na općinske nivoe, čime bi se postigla bolja produktivnost u održavanju i preciznija odgovornost.Haris.ba wrote: ↑17/09/2024 10:22Svaka opcina ima sektor za saobracaj. Ako i nije njihova nadleznost (cesta) mogu proslijediti direkciji za ceste ili kome vec treba.drug_profi wrote: ↑17/09/2024 10:11 Pa ne bi bilo lose da se onda moze i prijaviti takvom organu da je necija zakrpa propala.
Ali, jednostavno ih ne zanima.
- Haris.ba
#21708 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Opcina da odrzava magistralnu cestu?HelaS wrote: ↑17/09/2024 10:33 Treba ovdje mijenjati nadležnosti, u Sarajevu i drugim gradovima. Kroz Sarajevo prolaze nekoliko magistralnih saobraćajnica koje su u nadležnosti Federacije. Te nadležnosti treba spustiti na lokalni nivo, bilo kantonalni, a najbolje na općinske nivoe, čime bi se postigla bolja produktivnost u održavanju i preciznija odgovornost
-
HelaS
#21709 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Da, zaštoHaris.ba wrote: ↑17/09/2024 10:38Opcina da odrzava magistralnu cestu?HelaS wrote: ↑17/09/2024 10:33 Treba ovdje mijenjati nadležnosti, u Sarajevu i drugim gradovima. Kroz Sarajevo prolaze nekoliko magistralnih saobraćajnica koje su u nadležnosti Federacije. Te nadležnosti treba spustiti na lokalni nivo, bilo kantonalni, a najbolje na općinske nivoe, čime bi se postigla bolja produktivnost u održavanju i preciznija odgovornost![]()
-
BadBoy
#21710 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Za početak treba ukinuti gradske općine i prebaciti sve u nadležnost gradonačelnika. Ovo je cirkus u Sarajevu sa nadležnsotima, imamo 4 nivoa vlasti i niko nikad ni za šta nije nadležan.
- Haris.ba
#21711 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Gradonacelnik nista ne smeta.
Opcina - opcinske i nekategorisane ceste
Kanton - regionalne ceste
Federacija - magistrale i navise.
Ova podjela nista ne smeta kvalitetnoj izgradnji i odrzavanju cesta.
Stvar je sto narod na izvorima ne kaznjava.
Prvo, sto se ne buni u opcini napismeno, i onda ako se ne popravi - ne kazni glasanjem.
-
BadBoy
#21712 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma malo sam proširio temu offtopicom što jes jes. Za cestogradnju i ne toliko ali za ostale sfere života itekako ne valja ovolika administracijaHaris.ba wrote: ↑17/09/2024 11:26Gradonacelnik nista ne smeta.
Opcina - opcinske i nekategorisane ceste
Kanton - regionalne ceste
Federacija - magistrale i navise.
Ova podjela nista ne smeta kvalitetnoj izgradnji i odrzavanju cesta.
Stvar je sto narod na izvorima ne kaznjava.
Prvo, sto se ne buni u opcini napismeno, i onda ako se ne popravi - ne kazni glasanjem.
- Haris.ba
#21713 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Pa nije do administracije, vec do problema raspodjele nadleznosti u Sarajevu. Sarajevo je jedini kanton koji je preuzeo nadleznosti opcina, sud to utvrdio, i niko kad zasjedne u vlast to ne zeli promjeniti.
Mozda ako Efendic izgubi to rijese. Do tada - ovako ce biti.
- Laplace
#21714 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
I autocestu i granične prelaze, logično.Haris.ba wrote: ↑17/09/2024 10:38Opcina da odrzava magistralnu cestu?HelaS wrote: ↑17/09/2024 10:33 Treba ovdje mijenjati nadležnosti, u Sarajevu i drugim gradovima. Kroz Sarajevo prolaze nekoliko magistralnih saobraćajnica koje su u nadležnosti Federacije. Te nadležnosti treba spustiti na lokalni nivo, bilo kantonalni, a najbolje na općinske nivoe, čime bi se postigla bolja produktivnost u održavanju i preciznija odgovornost![]()
-
black64
#21715 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
ovih dana malo više vozim od skenderije pa prema Vijećnici, na pola semafora ne radi barem jedno svjetlo i tako vec danima
-
zbunjola71sa
- drug_profi
#21717 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne znam gdje sam ono išao. Trepće zeleno i najednom nema ništa. Par sekundi poslije crveno.
Nigdje žutog. Tačno me zbunilo da sam zamalo prošao kroz crveno misleći da je semafor prestao raditi.
Nigdje žutog. Tačno me zbunilo da sam zamalo prošao kroz crveno misleći da je semafor prestao raditi.
-
noviclan
#21718 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kazu "probijat" ce cestu prema novo otoci sa glavne citaj prema assa bolnici, vidim postavili betonske cijevi gde su brude parkirale
-
laik1981
#21719 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Al 100 metara Cemerline raskopano i blokirano citavo ljeto. Ne znam bi li se smijao ili plakao. Jednostavno cirkus. Cemerlina je jedna od desetina ulica koje su raskopali i na kojoj radi 4-5 radnika po nekoliko mjeseci. Treba ukinuti izbore 
- Laplace
#21720 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ovih dana govorim da bih doživotno glasao za stranku koja zakonom zabrani radove na cestama u izbornoj godini. 3,5 godine se ne radi ništa i onda u pola godine do izbora se otvore stotine radilišta pa ne možeš normalno voziti ni deset kilometara. Kilkometarske kolone radi krpljenja deset metara ceste, i to mjesecima.
-
noviclan
#21721 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
To je pravo izvodjenje radova, cekas dok se iskopi slegnu i asfaltiras i nema slijeganja asfalta
-
splinter
#21722 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Raskopana je nekih 2 mjeseca (malo manje) a saobraćaj je zaustavljen radnim danima do 5, pola 6 kako kad. Razlog je zamjena vodovodne mreže u sklopu velikog projekta koji se realizuje trenutno u KS.
Izvođač radova je Mibral. Rok izvršenja radova je poprilična nepoznanica.
Ok, super je da se radi i to sve, ali tamo brat bratu ima možda 15-20 priključaka ako i toliko, a sad su prešli da rade Hrgića i Ćemerlina će i dalje ostati zatvorena jer je Hrgića slijepa ulica. Objektivno ovim tempom radove u Kantonu bi možda mogli završiti za nekih 25 do 30 godina. Ne znam je li to predviđeni rok.
Pomenuta ulica će vjerovatno ostati raskopana a uskoro će i jesen, pa onda zima i veća količina padavina, minusi tako da tu onda tu nema više kvalitetnog asfalta prije proljeća.
Ipak, nije sve crno pa treba pohvaliti da su završili Karupzovu i uradili kompletan asfalt.
- nepass1
#21723 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Franjevacku i isevica sokak su jedno sest mjeseci radili.splinter wrote: ↑18/09/2024 10:03Raskopana je nekih 2 mjeseca (malo manje) a saobraćaj je zaustavljen radnim danima do 5, pola 6 kako kad. Razlog je zamjena vodovodne mreže u sklopu velikog projekta koji se realizuje trenutno u KS.
Izvođač radova je Mibral. Rok izvršenja radova je poprilična nepoznanica.
Ok, super je da se radi i to sve, ali tamo brat bratu ima možda 15-20 priključaka ako i toliko, a sad su prešli da rade Hrgića i Ćemerlina će i dalje ostati zatvorena jer je Hrgića slijepa ulica. Objektivno ovim tempom radove u Kantonu bi možda mogli završiti za nekih 25 do 30 godina. Ne znam je li to predviđeni rok.
Pomenuta ulica će vjerovatno ostati raskopana a uskoro će i jesen, pa onda zima i veća količina padavina, minusi tako da tu onda tu nema više kvalitetnog asfalta prije proljeća.
Ipak, nije sve crno pa treba pohvaliti da su završili Karupzovu i uradili kompletan asfalt.
-
laik1981
#21724 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ma vidio sam da rade vodu, al da im treba dan po prikljucku opet bi zavrsili za 20 dana. I neka im treba jos sedmica da asfaltiraju to mora biti za mjesec sve gotovo cak i po nasim standardima. Dodjes gore blokirano, a trojica radnika iza blokade ne rade apsolutno nista. Ja ne znam kako ih stanovnici Cemerline nisu sve posutali.
- Thorgerson
#21725 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Mislim da je napravljena fula sa par projekata sa obnovom cesta. Ma koliko god da su potrebne, to je zamazivanje i sklanjanje pod tepih PRAVOG problema - a to su NOVE trase cesta.
Dakle, ja bih uvijek, iako svaki dan koristim ove ispod ceste, uvijek bih odabrao spajanje npr juzne na Grbavici i jos kojeg km juzne, te izgradnju dijela nulte kod SCC, nego sve ove ispod projekte:
- Obnova ceste od skenderije duz obale, ok nije bas da nam je bilo hitno? Plus uradjeno i radi se nakaradno. Trotoar usred grada nije poplocan. Sve, jer se zuri
- obnova ceste na Dobrinji, ma koliko god bila najpotrebnija, jer je fkt krs, nije da se nije moglo cekati jos koju godinu
- obnova ceste na mojmilu, isto tako cesta i trotoae krs nad krsevima, ali moglo se sacekati
- obnova ceste svrakino - rtv, cemu? Ok, isto je bila losija cesta, ali nije bas da je vapila za obnovom
- obnova ceste svrakino duz trolejbuske, isto. Zasto i cemu?
- sredjivanje raskrsnica na A trasferzali. Zasto? Opet je uradjeno nakaradno, bacene pare. Nekad ce se opet morati ono srediti.
Mislim, super i svaka cast ministarstvu i na ovome. Ali ovo nece rijesiti nista, a potroseno vrijeme i novac? Pri tome, mi ne dobismo ni metra nove trase!!! Metra! Devetu ne pikam, nije otvorena jos.
Dakle, ja bih uvijek, iako svaki dan koristim ove ispod ceste, uvijek bih odabrao spajanje npr juzne na Grbavici i jos kojeg km juzne, te izgradnju dijela nulte kod SCC, nego sve ove ispod projekte:
- Obnova ceste od skenderije duz obale, ok nije bas da nam je bilo hitno? Plus uradjeno i radi se nakaradno. Trotoar usred grada nije poplocan. Sve, jer se zuri
- obnova ceste na Dobrinji, ma koliko god bila najpotrebnija, jer je fkt krs, nije da se nije moglo cekati jos koju godinu
- obnova ceste na mojmilu, isto tako cesta i trotoae krs nad krsevima, ali moglo se sacekati
- obnova ceste svrakino - rtv, cemu? Ok, isto je bila losija cesta, ali nije bas da je vapila za obnovom
- obnova ceste svrakino duz trolejbuske, isto. Zasto i cemu?
- sredjivanje raskrsnica na A trasferzali. Zasto? Opet je uradjeno nakaradno, bacene pare. Nekad ce se opet morati ono srediti.
Mislim, super i svaka cast ministarstvu i na ovome. Ali ovo nece rijesiti nista, a potroseno vrijeme i novac? Pri tome, mi ne dobismo ni metra nove trase!!! Metra! Devetu ne pikam, nije otvorena jos.