Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
VladaFBiH

#21701 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 17/09/2024 09:02
Thorgerson wrote: 17/09/2024 09:00 Ne mogu da shvatim da u 21 vijeku nema tehnologija, znanje da se tako jedan komad koji isjeces ne moze iznivelisati da bude kao ostatak asfalta. U cemu je fazon?
Pa ne interesira ih. Nije to nikakva specijalna tehnologija. Samo treba dobro nabiti zemlju, dobro namazati bitumenom ivice i staviti deblji sloj asfalta.
upravo, nema sankcije i to je ključ problema u cijeloj državi
_Reds_

#21702 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by _Reds_ »

drug_profi wrote: 17/09/2024 09:05 Ma sve bi ih jako zanimalo kad bi postojao opštinski organ koji bi izlazio na lokaciju mjesec dana poslije da pogleda stanje.
Nadzor je u 95 posto slucajeva preko tendera, eksterni.
drug_profi

#21703 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Ma jasno je to, ali zašto ne postoji opštinski organ, ili organ onog nivoa koji je dao dozvolu za radove, koji će nakon mjesec dana od završetka obići lokaciju i uvjeriti se da je vraćena u prvobitno stanje.
Nema zakrpe da je u nivou. Ili stave previše asfalta, računajući da će se sleći, pa imaš grbu, ili stave da poravnaju, ali nedovoljno debelo, pa propadne.
Rješenje sigurno postoji u struci, a meni ovako laički padne na pamet da se može umjesto 6 cm, staviti npr 10 cm asfalta na zakrpu da je veća nosivost.
Haris.ba

#21704 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 17/09/2024 09:59 Ma jasno je to, ali zašto ne postoji opštinski organ, ili organ onog nivoa koji je dao dozvolu za radove, koji će nakon mjesec dana od završetka obići lokaciju i uvjeriti se da je vraćena u prvobitno stanje.
Postoji. Ali, ih boli briga.
drug_profi

#21705 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Pa ne bi bilo lose da se onda moze i prijaviti takvom organu da je necija zakrpa propala.
Haris.ba

#21706 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 17/09/2024 10:11 Pa ne bi bilo lose da se onda moze i prijaviti takvom organu da je necija zakrpa propala.
Svaka opcina ima sektor za saobracaj. Ako i nije njihova nadleznost (cesta) mogu proslijediti direkciji za ceste ili kome vec treba.

Ali, jednostavno ih ne zanima.
HelaS

#21707 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 17/09/2024 10:22
drug_profi wrote: 17/09/2024 10:11 Pa ne bi bilo lose da se onda moze i prijaviti takvom organu da je necija zakrpa propala.
Svaka opcina ima sektor za saobracaj. Ako i nije njihova nadleznost (cesta) mogu proslijediti direkciji za ceste ili kome vec treba.

Ali, jednostavno ih ne zanima.
Treba ovdje mijenjati nadležnosti, u Sarajevu i drugim gradovima. Kroz Sarajevo prolaze nekoliko magistralnih saobraćajnica koje su u nadležnosti Federacije. Te nadležnosti treba spustiti na lokalni nivo, bilo kantonalni, a najbolje na općinske nivoe, čime bi se postigla bolja produktivnost u održavanju i preciznija odgovornost.
Haris.ba

#21708 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

HelaS wrote: 17/09/2024 10:33 Treba ovdje mijenjati nadležnosti, u Sarajevu i drugim gradovima. Kroz Sarajevo prolaze nekoliko magistralnih saobraćajnica koje su u nadležnosti Federacije. Te nadležnosti treba spustiti na lokalni nivo, bilo kantonalni, a najbolje na općinske nivoe, čime bi se postigla bolja produktivnost u održavanju i preciznija odgovornost
Opcina da odrzava magistralnu cestu? :D
HelaS

#21709 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by HelaS »

Haris.ba wrote: 17/09/2024 10:38
HelaS wrote: 17/09/2024 10:33 Treba ovdje mijenjati nadležnosti, u Sarajevu i drugim gradovima. Kroz Sarajevo prolaze nekoliko magistralnih saobraćajnica koje su u nadležnosti Federacije. Te nadležnosti treba spustiti na lokalni nivo, bilo kantonalni, a najbolje na općinske nivoe, čime bi se postigla bolja produktivnost u održavanju i preciznija odgovornost
Da, zašto :? Nije svemirski brod ako je proglašena magistralnom. Da je održava u okviru gradskog područja, trasu koja prolazi kroz grad.
BadBoy

#21710 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Za početak treba ukinuti gradske općine i prebaciti sve u nadležnost gradonačelnika. Ovo je cirkus u Sarajevu sa nadležnsotima, imamo 4 nivoa vlasti i niko nikad ni za šta nije nadležan.
Haris.ba

#21711 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote: 17/09/2024 11:22 Za početak treba ukinuti gradske općine i prebaciti sve u nadležnost gradonačelnika. Ovo je cirkus u Sarajevu sa nadležnsotima, imamo 4 nivoa vlasti i niko nikad ni za šta nije nadležan.
Gradonacelnik nista ne smeta.

Opcina - opcinske i nekategorisane ceste
Kanton - regionalne ceste
Federacija - magistrale i navise.

Ova podjela nista ne smeta kvalitetnoj izgradnji i odrzavanju cesta.

Stvar je sto narod na izvorima ne kaznjava.
Prvo, sto se ne buni u opcini napismeno, i onda ako se ne popravi - ne kazni glasanjem.
BadBoy

#21712 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Haris.ba wrote: 17/09/2024 11:26
BadBoy wrote: 17/09/2024 11:22 Za početak treba ukinuti gradske općine i prebaciti sve u nadležnost gradonačelnika. Ovo je cirkus u Sarajevu sa nadležnsotima, imamo 4 nivoa vlasti i niko nikad ni za šta nije nadležan.
Gradonacelnik nista ne smeta.

Opcina - opcinske i nekategorisane ceste
Kanton - regionalne ceste
Federacija - magistrale i navise.

Ova podjela nista ne smeta kvalitetnoj izgradnji i odrzavanju cesta.

Stvar je sto narod na izvorima ne kaznjava.
Prvo, sto se ne buni u opcini napismeno, i onda ako se ne popravi - ne kazni glasanjem.
Ma malo sam proširio temu offtopicom što jes jes. Za cestogradnju i ne toliko ali za ostale sfere života itekako ne valja ovolika administracija
Haris.ba

#21713 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

BadBoy wrote: 17/09/2024 11:30 Ma malo sam proširio temu offtopicom što jes jes. Za cestogradnju i ne toliko ali za ostale sfere života itekako ne valja ovolika administracija
Pa nije do administracije, vec do problema raspodjele nadleznosti u Sarajevu. Sarajevo je jedini kanton koji je preuzeo nadleznosti opcina, sud to utvrdio, i niko kad zasjedne u vlast to ne zeli promjeniti.

Mozda ako Efendic izgubi to rijese. Do tada - ovako ce biti.
Laplace

#21714 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

Haris.ba wrote: 17/09/2024 10:38
I autocestu i granične prelaze, logično.
black64

#21715 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by black64 »

ovih dana malo više vozim od skenderije pa prema Vijećnici, na pola semafora ne radi barem jedno svjetlo i tako vec danima
zbunjola71sa

#21716 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by zbunjola71sa »

black64 wrote: 17/09/2024 14:45 ovih dana malo više vozim od skenderije pa prema Vijećnici, na pola semafora ne radi barem jedno svjetlo i tako vec danima
nije samo na toj relaciji vec po cijelom gradu ,onaj kod ase zuto za skretanje prema mojmilu ne radi vec 3 mjeseca :-?
drug_profi

#21717 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Ne znam gdje sam ono išao. Trepće zeleno i najednom nema ništa. Par sekundi poslije crveno.
Nigdje žutog. Tačno me zbunilo da sam zamalo prošao kroz crveno misleći da je semafor prestao raditi.
noviclan

#21718 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

Kazu "probijat" ce cestu prema novo otoci sa glavne citaj prema assa bolnici, vidim postavili betonske cijevi gde su brude parkirale
laik1981

#21719 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by laik1981 »

Al 100 metara Cemerline raskopano i blokirano citavo ljeto. Ne znam bi li se smijao ili plakao. Jednostavno cirkus. Cemerlina je jedna od desetina ulica koje su raskopali i na kojoj radi 4-5 radnika po nekoliko mjeseci. Treba ukinuti izbore :lol:
Laplace

#21720 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Laplace »

laik1981 wrote: 17/09/2024 18:41 Al 100 metara Cemerline raskopano i blokirano citavo ljeto. Ne znam bi li se smijao ili plakao. Jednostavno cirkus. Cemerlina je jedna od desetina ulica koje su raskopali i na kojoj radi 4-5 radnika po nekoliko mjeseci. Treba ukinuti izbore :lol:
Ovih dana govorim da bih doživotno glasao za stranku koja zakonom zabrani radove na cestama u izbornoj godini. 3,5 godine se ne radi ništa i onda u pola godine do izbora se otvore stotine radilišta pa ne možeš normalno voziti ni deset kilometara. Kilkometarske kolone radi krpljenja deset metara ceste, i to mjesecima.
noviclan

#21721 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by noviclan »

laik1981 wrote: 17/09/2024 18:41 Al 100 metara Cemerline raskopano i blokirano citavo ljeto. Ne znam bi li se smijao ili plakao. Jednostavno cirkus. Cemerlina je jedna od desetina ulica koje su raskopali i na kojoj radi 4-5 radnika po nekoliko mjeseci. Treba ukinuti izbore :lol:
To je pravo izvodjenje radova, cekas dok se iskopi slegnu i asfaltiras i nema slijeganja asfalta :lol: narod zna
splinter

#21722 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by splinter »

Raskopana je nekih 2 mjeseca (malo manje) a saobraćaj je zaustavljen radnim danima do 5, pola 6 kako kad. Razlog je zamjena vodovodne mreže u sklopu velikog projekta koji se realizuje trenutno u KS.
Izvođač radova je Mibral. Rok izvršenja radova je poprilična nepoznanica.
Ok, super je da se radi i to sve, ali tamo brat bratu ima možda 15-20 priključaka ako i toliko, a sad su prešli da rade Hrgića i Ćemerlina će i dalje ostati zatvorena jer je Hrgića slijepa ulica. Objektivno ovim tempom radove u Kantonu bi možda mogli završiti za nekih 25 do 30 godina. Ne znam je li to predviđeni rok.
Pomenuta ulica će vjerovatno ostati raskopana a uskoro će i jesen, pa onda zima i veća količina padavina, minusi tako da tu onda tu nema više kvalitetnog asfalta prije proljeća.
Ipak, nije sve crno pa treba pohvaliti da su završili Karupzovu i uradili kompletan asfalt.
nepass1

#21723 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by nepass1 »

splinter wrote: 18/09/2024 10:03
Raskopana je nekih 2 mjeseca (malo manje) a saobraćaj je zaustavljen radnim danima do 5, pola 6 kako kad. Razlog je zamjena vodovodne mreže u sklopu velikog projekta koji se realizuje trenutno u KS.
Izvođač radova je Mibral. Rok izvršenja radova je poprilična nepoznanica.
Ok, super je da se radi i to sve, ali tamo brat bratu ima možda 15-20 priključaka ako i toliko, a sad su prešli da rade Hrgića i Ćemerlina će i dalje ostati zatvorena jer je Hrgića slijepa ulica. Objektivno ovim tempom radove u Kantonu bi možda mogli završiti za nekih 25 do 30 godina. Ne znam je li to predviđeni rok.
Pomenuta ulica će vjerovatno ostati raskopana a uskoro će i jesen, pa onda zima i veća količina padavina, minusi tako da tu onda tu nema više kvalitetnog asfalta prije proljeća.
Ipak, nije sve crno pa treba pohvaliti da su završili Karupzovu i uradili kompletan asfalt.
Franjevacku i isevica sokak su jedno sest mjeseci radili.
laik1981

#21724 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by laik1981 »

Ma vidio sam da rade vodu, al da im treba dan po prikljucku opet bi zavrsili za 20 dana. I neka im treba jos sedmica da asfaltiraju to mora biti za mjesec sve gotovo cak i po nasim standardima. Dodjes gore blokirano, a trojica radnika iza blokade ne rade apsolutno nista. Ja ne znam kako ih stanovnici Cemerline nisu sve posutali.
Thorgerson

#21725 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Mislim da je napravljena fula sa par projekata sa obnovom cesta. Ma koliko god da su potrebne, to je zamazivanje i sklanjanje pod tepih PRAVOG problema - a to su NOVE trase cesta.

Dakle, ja bih uvijek, iako svaki dan koristim ove ispod ceste, uvijek bih odabrao spajanje npr juzne na Grbavici i jos kojeg km juzne, te izgradnju dijela nulte kod SCC, nego sve ove ispod projekte:

- Obnova ceste od skenderije duz obale, ok nije bas da nam je bilo hitno? Plus uradjeno i radi se nakaradno. Trotoar usred grada nije poplocan. Sve, jer se zuri

- obnova ceste na Dobrinji, ma koliko god bila najpotrebnija, jer je fkt krs, nije da se nije moglo cekati jos koju godinu

- obnova ceste na mojmilu, isto tako cesta i trotoae krs nad krsevima, ali moglo se sacekati

- obnova ceste svrakino - rtv, cemu? Ok, isto je bila losija cesta, ali nije bas da je vapila za obnovom

- obnova ceste svrakino duz trolejbuske, isto. Zasto i cemu?

- sredjivanje raskrsnica na A trasferzali. Zasto? Opet je uradjeno nakaradno, bacene pare. Nekad ce se opet morati ono srediti.

Mislim, super i svaka cast ministarstvu i na ovome. Ali ovo nece rijesiti nista, a potroseno vrijeme i novac? Pri tome, mi ne dobismo ni metra nove trase!!! Metra! Devetu ne pikam, nije otvorena jos.
Post Reply