Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Danguba

#21501 Re: Cijene stanova All about

Post by Danguba »

BadBoy wrote: 28/08/2025 21:36 Je li kod nas ljudi "pranjem para" zovu sve finansijske malverzacije? Kod nas pranjem para zovu i zloupotrebu položaja i utaju poreza i pronevjeru.

Pranje para je u osnovi jednostavno. Diler od veleprodaje droge ima 500.000 KM u kešu. Ko što neko reče ranije, ne može samo otići na šalter banke i položiti ih. On zato ode i kupi stan za te pare (u građevini je gotovina dobro došla).

Kasnije taj stan proda za bilo koju sumu (ako mi trebaju pare odmah onda za manji iznos, ako ne, onda je svejedno). Nakon te transakcije naš diler ima legalnih 300,400,500 ili koliko već hiljada maraka na računu. Izvorne "prljave" pare od droge su sada "oprane" i "čiste" za upotrebu u različitim poslovima.

Pranje para rade i svi drugi kriminalci koji steknu pare na nezakonit način, ne samo dileri (a kod nas je hamam pola stanovništva u nekim "šemama").
Probaj pa nam javi.

Niti jedan notar nece napraviti ugovor o kupovini stana(sto ti je prvi korak ka vlasnistvu) a da placanje radis u gotovini.
Tolerise nesto malo gotovine ali umanji kupoprodajnu cijenu za taj iznos.
Naravno da taj ugovor ide na provjeru i dalje se prate transakcije.
Danguba

#21502 Re: Cijene stanova All about

Post by Danguba »

BadBoy wrote: 28/08/2025 21:49
Naslovnica wrote: 28/08/2025 21:45 A kako se obavi ta transakcija (kupovina stana).
Da gazdi 500k KM na ruke?
Ne kontam
Da, najčešće.

Probajte i vi, bukvalno pošaljite upite na olx oglase i pitajte kolika bi cijena bila u kešu. Slabo ko će odbiti.
Pa taj ne moze otici u banku i poloziti taj novac na racun i reci ''ja prodao stan''.
Da ti si prodao stan a ko ti je platio i kako i odakle novac.

Opet ponavljam, nece niti jedan notar napraviti takav ugovor.
moee

#21503 Re: Cijene stanova All about

Post by moee »

A hoće li notar napraviti ugovor o poklonu stana npr.? Gazda će kešom platiti keramičara, električara, zidara i sl.
milojicabrzi

#21504 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 28/08/2025 16:03 Da ponovimo, jednako je tesko bilo uzeti stan i 2015 i 2020 i 2025. Misliti bilo sta drugo je zavaravanje sebe i los savjet za bilo koga ko vas cuje.

Osim ako se radi na nekom krvnickom poslu gdje plata nije porasla u skladu sa prosjecnom platom u tih 10 godina. Eto mozemo te ljude jedino izostaviti iz ovog gore.
Ama nije bilo isto, nije bilo jednako, zavisi to od dosta stvari, tržišta, društvenih okolnosti, tvojih ličnih potencijala, godina, porodične situacije (oženjen / neoženjen / priženjen), roditelji živi / nisu živi, nekog izdržavaš i pomažeš ili ne, nešto si naslijedio ili nisi, kakvo ti je radno mjesto (mlatiš 500 KM kroz papire ili uzmeš i do 2000 KM ali na ruke, majstorišeš itd.)

Ja sam u prvoj polovini 2000-ih, radio u državnoj firmi, ali ne na nekoj ljutoj plati, ne baš redovnoj, tad se nije lako mogao dobiti kredit na to zaposlenje, ali eto, kao državni je posao, malo sa za njega i "otimala" raja u to vrijeme.

Roditelji bili ona poslijeratna-tranzicijska generacija, niti su za penzije, niti neko hoće da ih zaposli, živjeli u našem porodičnom trosobnom stanu, svima komotno...nisam bio u prilici da ih ostavljam, da se snalaze u svojim 50-ima, bez neke konkretne plate, penzije,

Ja bio u kasnim 20-ima, u punoj snazi, nisam imao ozbiljne veze niti braka, prvu nekretninu stekao 2008. godine, na pragu 30-ih, kad su se posložile kockice, plata bila dobra, mogao se organizovati za kredit od cca 700 KM rata, kupio stan.

Kasnije kad sam se oženio, kombinovali dalje, roditelji otišli na bolji svijet, naslijedio i njihovu nekretninu, mogao se organizovati za nešto veće, bolje itd.

Dakle, puno je tu detalja, stvari i okolnosti, koje određuju kupovinu / ne kupovinu nekretnine.

Neko je domaćinski tip, voli imati nešto svoje, neko je bećarski tip, daj mu samo izlazaka i provoda i neku sobicu da skloni glavu kad počne kiša itd.

Nije ovo pitanje ni malo jednostavno i nema puno pametnih :bih:
k4mi

#21505 Re: Cijene stanova All about

Post by k4mi »

Naslovnica wrote: 28/08/2025 21:45 A kako se obavi ta transakcija (kupovina stana).
Ne kontam
Da, najčešće.

Probajte i vi, bukvalno pošaljite upite na olx oglase i pitajte kolika bi cijena bila u kešu. Slabo ko će odbiti.
Upravo obratno, ja znam ljude koji su godinama stedili i imali znacajan dio u kesu, jedva nasli od koga da kupe stan. Taj iznos koji ide u kesu, ne moze biti naveden u ugovoru, notar nece to dozvoliti, prodavac taj kes ne moze na banku staviti.

Buraz prodao auto, u kesu mu dali, nije mogao na banku, dokaz o prodaji automobila nije dovoljan, nego bi i kupac morao da dostavi porijeklo novca. A dosli ljudi iz dijaspore sa kesom i clanu porodice koji zivi ovdje uzeli.

Ja kada sam prodavao stan, ko god mi je kes spomenuo bio je odbijen, sto bih se ja maltretirao sa tim kasnije. Fino uplati mi na racun, ja svakako ne placam porez, samo imam problem ako mi platis u kesu, nikakvu pogodnost.
Haris.ba

#21506 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

Stan iz dijaspore kupljen za 100.000 za kesovinu.

Placan sukcesivno mjesecno firmi koja ga je gradila.
Moglo je.

Sada su zategli oko kesovine jos vise.
neki

#21507 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

novogradnja je nekad davno mogla, danas praktično nemoguće za keš.
Možda neko sitno učešće, do 5% max
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21508 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Truba wrote: 28/08/2025 09:24 na forumu je sve super
ali ja znam da se sele samo podstanari
a oni koji kupe stan ne sele se
kao i oni koji su dobili stan u naslijedje ako su se uselili (iz podstanara)
Prirodni zakoni
Ko termodinamika
BadBoy

#21509 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

Danguba wrote: 28/08/2025 21:51
BadBoy wrote: 28/08/2025 21:36 Je li kod nas ljudi "pranjem para" zovu sve finansijske malverzacije? Kod nas pranjem para zovu i zloupotrebu položaja i utaju poreza i pronevjeru.

Pranje para je u osnovi jednostavno. Diler od veleprodaje droge ima 500.000 KM u kešu. Ko što neko reče ranije, ne može samo otići na šalter banke i položiti ih. On zato ode i kupi stan za te pare (u građevini je gotovina dobro došla).

Kasnije taj stan proda za bilo koju sumu (ako mi trebaju pare odmah onda za manji iznos, ako ne, onda je svejedno). Nakon te transakcije naš diler ima legalnih 300,400,500 ili koliko već hiljada maraka na računu. Izvorne "prljave" pare od droge su sada "oprane" i "čiste" za upotrebu u različitim poslovima.

Pranje para rade i svi drugi kriminalci koji steknu pare na nezakonit način, ne samo dileri (a kod nas je hamam pola stanovništva u nekim "šemama").
Probaj pa nam javi.

Niti jedan notar nece napraviti ugovor o kupovini stana(sto ti je prvi korak ka vlasnistvu) a da placanje radis u gotovini.
Hoće. Njihovo je da prijave SIPA-i i konstatuju plaćanje u kešu.

Edit: a da ne govorim da ima notara koji će uraditi šta god, isto ko i advokata. Nisu to neka nadnaravna bića :D
Last edited by BadBoy on 29/08/2025 09:58, edited 1 time in total.
BadBoy

#21510 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

k4mi wrote: 29/08/2025 07:19
Ne kontam
Da, najčešće.

Upravo obratno, ja znam ljude koji su godinama stedili i imali znacajan dio u kesu, jedva nasli od koga da kupe stan. Taj iznos koji ide u kesu, ne moze biti naveden u ugovoru, notar nece to dozvoliti, prodavac taj kes ne moze na banku staviti.

Buraz prodao auto, u kesu mu dali, nije mogao na banku, dokaz o prodaji automobila nije dovoljan, nego bi i kupac morao da dostavi porijeklo novca. A dosli ljudi iz dijaspore sa kesom i clanu porodice koji zivi ovdje uzeli.

Ja kada sam prodavao stan, ko god mi je kes spomenuo bio je odbijen, sto bih se ja maltretirao sa tim kasnije. Fino uplati mi na racun, ja svakako ne placam porez, samo imam problem ako mi platis u kesu, nikakvu pogodnost.
Naravno da meni i tebi ne odgovara, ali vjeruj mi da se radi tako. Pa čak i u susjednoj Hrvatskoj koja je eto u toj famoznoj EU.

Ne budite naivni, kriminal pronađe put i način, a naravno da je tu cijeli lanac ljudi umiješan (zato i u ono malo predmeta što je suđeno uvijek bude 10-15 optuženih).
azdralovic

#21511 Re: Cijene stanova All about

Post by azdralovic »

BadBoy wrote: 29/08/2025 09:54

Probaj pa nam javi.

Edit: a da ne govorim da ima notara koji će uraditi šta god, isto ko i advokata. Nisu to neka nadnaravna bića :D
Pa kapare se masovno daju u kesu, i notar ce to bez problema evidentirati
BadBoy

#21512 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

azdralovic wrote: 29/08/2025 09:58
BadBoy wrote: 29/08/2025 09:54

Probaj pa nam javi.

Pa kapare se masovno daju u kesu, i notar ce to bez problema evidentirati
Ma naravno. Zato mene čudi kako ljudi ovdje žive u nekoj iluziji a društvo duboko kriminogeno.

Naravno, pare se peru i kroz razne uslužne djelatnosti tipa kafići, autopraone, prenoćišta, a naravno i građevinske firme. Tako se radi svugdje u svijetu , kod nas pogotovo. Pogledajte Breaking Bad.
beco

#21513 Re: Cijene stanova All about

Post by beco »

GRUNT - Sarajevo - Novi Grad - 117 m2 plus dva parking mjesta (240 000 KM)
https://olx.ba/artikal/69891512

Evo kako stan sa iole dobrom cijenom ode kroz nekoliko sati.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#21514 Re: Cijene stanova All about

Post by Bobi »

beco wrote: 29/08/2025 11:35 GRUNT - Sarajevo - Novi Grad - 117 m2 plus dva parking mjesta (240 000 KM)

gidra

#21515 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

Bobi wrote: 29/08/2025 12:34
beco wrote: 29/08/2025 11:35 GRUNT - Sarajevo - Novi Grad - 117 m2 plus dva parking mjesta (240 000 KM)

wtf. Šta je ovdje dobro, pola kuće negdje na brdu u Buća Potoku za 240k KM, čuj stan? Drugi dio kuće isto tako će utopiti nekome i prosječna kuća na kraju pola miliona KM u Buća Potoku, dobra ideja ako ima naivnih :D
beco

#21516 Re: Cijene stanova All about

Post by beco »

ma realno nije toliko loša lokacija i nije na brdu + 2 parkinga mjesta.

Za mene je ovo ok ponuda, ako Hrasno sa upola kvadrata vrijedi nekom više od ovoga to je druga stvar.
gidra

#21517 Re: Cijene stanova All about

Post by gidra »

beco wrote: 29/08/2025 12:44 ma realno nije toliko loša lokacija i nije na brdu + 2 parkinga mjesta.

Za mene je ovo ok ponuda, ako Hrasno sa upola kvadrata vrijedi nekom više od ovoga to je druga stvar.
moraš biti svjestan da ovo nije nikakav stan, već pola kuće u kritičnoj i problematičnoj mahali bez okućnice i okružen si kućama sa upitnom infrastrukturom, meni je ovo preskupo.
Stan i život u zgradi je već sasvim nešto drugo.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21518 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

gidra wrote: 29/08/2025 12:56
beco wrote: 29/08/2025 12:44 ma realno nije toliko loša lokacija i nije na brdu + 2 parkinga mjesta.

moraš biti svjestan da ovo nije nikakav stan, već pola kuće u kritičnoj i problematičnoj mahali bez okućnice i okružen si kućama sa upitnom infrastrukturom, meni je ovo preskupo.
Upravo tako.

Je li ovo razlicita boja fasade sa prednje i zadnje strane?
milojicabrzi

#21519 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

gidra wrote: 29/08/2025 12:56

Slažem se, bude nekad na PIK-u ovih stanova, što su ustvari dupleks kuće, (često i od neke problematične braće koji su u svađi, pa ovaj drugi odlučio da proda i sl).
Sjećam se nekog oglasa, negdje u Sokolović Koloniji, slična priča, kao prodaje se stan, dobra cijena itd. na kraju se ispostavi da je to ustvari porodična kuća, pretvorena u dva ili tri stana.

Stambena zgrada sa svojom infrastrukturom je nešto sasvim drugo.
geralt

#21520 Re: Cijene stanova All about

Post by geralt »

Bolje losa nekretnina na dobroj lokaciji nego dobra nekretnina na losoj lokaciji. Lokacija je jedina stvar koju ne mozes promijeniti.

A ja bih licno recimo u ovo morao uloziti jos 50 000 KM da bih mogao zivjeti ovdje, cisto iz estetskih razloga. Ljepse kuhinje sam vidjao u barakama. I kad ga sredis, opet bi morao zauvijek gledati ove nosive stubove nasred prostorije.
milojicabrzi

#21521 Re: Cijene stanova All about

Post by milojicabrzi »

geralt wrote: 29/08/2025 14:36 Bolje losa nekretnina na dobroj lokaciji nego dobra nekretnina na losoj lokaciji.
Istina,

Bolje je i ruševna kućica ili stan na Bjelavama ili Marijin Dvoru, nego solidna kuća u Rakovici ili Vojkovićima.

Bilo je ljudi koji su krajem '80-ih i početkom '90-ih, dobijali stanove u jako lošim zgradama na području općine Centar, one podrumske stanove na Marijin -Dvoru, i slične budžake, koje u firmama drugi zaposlenici nisu htjeli, jer su se punom parom gradile Dobrinje, Vojničko, Vogošća i slične dobre novogradnje, pa su svi koji su bili na rang listi za stan po firmama, čekali ove dobre novogradnje, a ove udžerice i podrumske stanove su u firmama nudili, krenu od prvog na rang-listi, pa nadalje, ako neko hoće da prihvati.

Svi su bili stava-bolje da sačekam godinu -dvije pa zakačim stan u novoj zgradi.

Međiutim, ubrzo dođe rat, a oni ne zakačiše ništa, a ovi što su uzeli podrumske u druge budžake po sistemu "daj šta daš", poslije rada su ih otkupili i prodavali za ljute pare, firmama, kafićima i sl. pa kupovali sebi što su htjeli.
Sid the sloth

#21522 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

Danguba wrote: 28/08/2025 21:52
Ne kontam
Da, najčešće.

Pa taj ne moze otici u banku i poloziti taj novac na racun i reci ''ja prodao stan''.

Ma pusti, lik uopste ne zna sta znaci "u kesu", nije taj kupoprodaje vidio nigdje osim u svojoj masti.
Cijena "za keš" kad se stan kupuje znaci - bez kredita, iz ustedjevine koja je opet na racunu a ne pod jorganom. Kakvo crno nosanje 500k u gotovini, to samo na filmu ima.
r_faruk

#21523 Re: Cijene stanova All about

Post by r_faruk »

Danguba wrote: 28/08/2025 21:52
Ne kontam
Da, najčešće.

I sta radi ovaj gradjevinac sa 500k maraka u kesu? Ne moze u banku.... kriminalac oprao pare, a gradjevinac sad ima pola miliona u kesu?
tuitamo

#21524 Re: Cijene stanova All about

Post by tuitamo »

8-)
geralt wrote: 29/08/2025 14:36 Bolje losa nekretnina na dobroj lokaciji nego dobra nekretnina na losoj lokaciji. Lokacija je jedina stvar koju ne mozes promijeniti.

A ja bih licno recimo u ovo morao uloziti jos 50 000 KM da bih mogao zivjeti ovdje, cisto iz estetskih razloga. Ljepse kuhinje sam vidjao u barakama. I kad ga sredis, opet bi morao zauvijek gledati ove nosive stubove nasred prostorije.
Investicijski da. Tri su faktora koja utiču na vrijednost:
1. Lokacija
2. Lokacija
3. Lokacija

Za živjeti baš i ne. Radije lijepa 4 zida u kojima boravim.

U suštini ne mora jedno drugo da isključuje. Dobra nekretnina na OK ne lokaciji je taman
beco

#21525 Re: Cijene stanova All about

Post by beco »

Mislim da malo seruckate, stan na 2 etaže sa 117 m2 građen prije 10 godina sa 2 parking mjesta na ok lokaciji za 240 000 KM za današnje Sarajevo je good deal.

Prvo lokacija ispod Zraka preko puta Žutog taksija nije Bogu iza nogu. Ima sadržaja okolo, ok pogled je bezveze. Za 10 min si pješke kod kružnog kod Hife. Hoćeš li više koristiti auto nego da si na Grbavici da, ali still freaking 117 m2 za pare za koje danas možeš kupiti 40 m2 u boljem dijelu grada. Plus lokacija koja se ubila za romobila ako radiš negdje u gradu, realno lakše se vratitu tu nego na vrh Breke

Moje mišljenje ne morate ga uvažiti.

je li ima još 50k KM za uložiti da bude kako ti želiš da.
Post Reply