Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zutipatak

#2151 Re: Gras all about

Post by zutipatak »

Logovan wrote:
Streptokok wrote:Najfora im je kad kazu tramvajski saobracaj je ok i ima dovoljno vozila. I uz to se frljaju nekakvim procjenama iz 43' kad je bilo dovoljno 45 tramvaja. A u tramvaj ne mozes uci, krcato ko sipak. Redovno visim na vratima, svako jutro svađe i "hajmo malo gore, pomaknite se".

Dok stoka drzi parkirane donirane tramvaje.
Ma sramota. Umjesto da se potrude da pojačaju prevoz, oni nam pune glave kako ima dovoljno tramvaja u saobraćaju.
Prije par dana čekam tramvaj kod predsjedništva, kad dolazi pun tramvaj šibica ne može stati. Žurim na posao, uguram se nekako, a sav sam se bio iskrivio, i u koljenima i u vratu i u leđima. :-) Dolazimo kod stanice na Marijin dvoru, izlazi par ljudi, a ulazi 3, 4 puta više. :lol:
Prije rata je izlazilo 60-70 tramvaja svakog dana i opet su gužve bile. Danas bi optimalan broj bio 150 tramvaja dnevno na svim linijama i gužve ne bi bilo.
Nažalost to se neće desiti jer grasovci putnike smatraju stokom. Svojim ušima sam slušao vozača kako govori kolegi revizoru (inače sa platom od oko 1200KM) kako jedva čeka da stoku istovari na Ilidži i da ide u garažu. Šta od takvih očekivati? Kada mu se ne radi, istovari "stoku" na Otoci i u garažu. Lafo kvar.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2152 Re: Gras all about

Post by Truba »

mi smo stočna vaga za njih :mrgreen:
Streptokok

#2153 Re: Gras all about

Post by Streptokok »

man_464 wrote:K

Sto se tice nebuloze da donirani Tramvaji stoje. Izvala mjeseca i glupost godine. Turski Tramvaji rade redovno. Ukupno 15 ih je do sad uključeno u saobraćaj a preostalih 5 nije. Razlog tome je što troše dosta struje i više od 10 ovih tramvaja naša kontaktna mreža uz sve ostale tramvaje ne može podnijeti. Mozda bi mogla 12 do 13 komada ali više sigurno ne.
još da sam sebe ne demantuješ dobro bi bilo.
prema tvojim tvrdnjama ovih pet niti stoje niti vzde, onda valjda lebde ili šta već.
opet kažeš da ih je 15 uključeno ali da mreža ne može podnijeti više od 10?
izvini, da li vi na farmaciji konzumirate preparate koje koristite na vježbama?
man_464

#2154 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Nedostatak zdravog razuma nekom nedostaje. Ili se post ne čita kako spada. Ja sebe nikada ne demantujem već samo pišem potpune informacije ili onoliko podataka koliko je meni dostupno.

15 turskih tramvaja je u službi. Dakle tih 15 se redovito smjenuje u saobraćaju.

Najviše 10 je u jednom momentu u opticaju. Ostalih 5 je u rezervi.

Osim tih 5 u rezervi je još 5 koji nisu spremni za saobraćaj. 10 na liniji, 5 u rezervi, 5 nije spremno za saobraćaj.

Na farmaceutskom fakultetu se bavimo ozbiljnim stvarima koje sutra mogu odlučivati da li će neko biti izliječen ili pak nažalost mrtav. Tako da razne nepodopštine koje iscitavam izmedju redova možete s poštovanjem okačiti mačku o rep. Struka i nauka je jedno a moje interesovanje i hobi su nešto drugo.

Preparati koji se spremaju na farmaceutskom fakultetu nisu namijenjeni za konzumiranje. Valjda smo naučili do sada da nam za neki lijek treba naputak našeg liječnika.
Last edited by man_464 on 09/11/2016 15:37, edited 1 time in total.
man_464

#2155 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Black swan wrote:mi smo stočna vaga za njih :mrgreen:
Putnici nikako nisu stoka.
Barem ne svi.

Ali dobar procenat putnika se ponaša puno lošije od životinja. Izrezani rukovati i iščupane stolice i isarana sjedala nisu sama uništena.
Streptokok

#2156 Re: Gras all about

Post by Streptokok »

man_464 wrote:
Barem ne svi.

Ali dobar procenat putnika se ponaša puno lošije od životinja. Izrezani rukovati i iščupane stolice i isarana sjedala nisu sama uništena.
zašto se isto ne događa, ili znatno manje događa, u centrotransovim vozilima?
holowey

#2157 Re: Gras all about

Post by holowey »

Streptokok wrote:
man_464 wrote:
Barem ne svi.

zašto se isto ne događa, ili znatno manje događa, u centrotransovim vozilima?
jer se ct placa pa je manje stoke u tim vozilima... a gras je "dzabe" pa se vozi i kunto i panto
Streptokok

#2158 Re: Gras all about

Post by Streptokok »

holowey wrote:[q
jer se ct placa pa je manje stoke u tim vozilima... a gras je "dzabe" pa se vozi i kunto i panto
a što je džaba? evo ja recimo uredno plaćam.
man_464

#2159 Re: Gras all about

Post by man_464 »

To se ne dešava u vozilima Centrotransa jer ona pretežno saobraćaju na komercijalnim linijama gdje se plaćaju pojedinačne karte. I vozila grasa koja voze na komercijali su u poprilično dobrom stanju enterijera. Moglo bi se reći i u odličnom stanju.

Privatnik ne dozvoljava da se vozila uništavaju. Gras je vlasništvo građana tj kantona i putnici ne shvataju da uništavaju zapravo vlastitu imovinu.
Truba

#2160 Re: Gras all about

Post by Truba »

man_464 wrote:
Barem ne svi.

jesi ti skontao šalu :D

kad ti se neko naklati na leđa kažeš nisam stočna vaga :D
man_464

#2161 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Moze i tako. :lol:
holowey

#2162 Re: Gras all about

Post by holowey »

Streptokok wrote:
holowey wrote:[q
a što je džaba? evo ja recimo uredno plaćam.
"dzabe" jer ima mogucnosti za sverc, "dzabe" jer ima kupona ovakvih kupona onakvih, "dzabe" jer je javno preduzece a sto je javno to je "nicije", itd... znaci sve ono sto ct nije
studiorum_tuzlaensis

#2163 Re: Gras all about

Post by studiorum_tuzlaensis »

Streptokok wrote:
man_464 wrote:K

Sto se tice nebuloze da donirani Tramvaji stoje. Izvala mjeseca i glupost godine. Turski Tramvaji rade redovno. Ukupno 15 ih je do sad uključeno u saobraćaj a preostalih 5 nije. Razlog tome je što troše dosta struje i više od 10 ovih tramvaja naša kontaktna mreža uz sve ostale tramvaje ne može podnijeti. Mozda bi mogla 12 do 13 komada ali više sigurno ne.
još da sam sebe ne demantuješ dobro bi bilo.
prema tvojim tvrdnjama ovih pet niti stoje niti vzde, onda valjda lebde ili šta već.
opet kažeš da ih je 15 uključeno ali da mreža ne može podnijeti više od 10?
izvini, da li vi na farmaciji konzumirate preparate koje koristite na vježbama?
Evo ja kao dipl. ing. elektrotehnike, smjer energetika i kažem ti da je čudo kako uopće ovi tramvaju i voze. Radio san na elaboratu i jednom projektu (koji je propao naravno) u GRAS-u kao stručno usavršavanje još prije 3 godine. EVP (elektrovučna postrojenja) koja su raspodjeljena duž cijele linije Baščaršija-Ilidža su u OČAJNOM STANJU, neodržavana, stara, nemodernizovana, zapuštena itd. Imaju malouljne Energoinvestove prekidače koje više ne možeš ni nabaviti, kameno doba je u tim prostorijama. Ljudi nemaju rezervne grebenaste sklopke i multimetra, a mi pričamo o broju tramvaja. :) Isto vrijedi za kontaktnu mrežu, a šine su posebna priča.

Tramvajski saobraćaj u Sarajevu je zadnji put projektovan za neko projicirano vrijeme do 1985. godine i oko 250-300.000 stanovnika. Pred rat su i krenule prave gužve. Treba se Konyi i Turcima dobro zahvalit za ove velike tramvaje, jer da njih nema gužve bi bile DOSTA veće. Ovi turski su 100x bolji od holandskih od prije 5 godina.

Danas Osijek ima bolji tramvajski prijevoz nego Sarajevo. Ustvari Sarajevo i nema tramvajski prijevoz, ono je ekvivalent Passatu pijačaru iz 1981. koji je struho i bori se sa korozijom.
Truba

#2164 Re: Gras all about

Post by Truba »

Sta je ovo s tramvajima
perfect_guy

#2165 Re: Gras all about

Post by perfect_guy »

Black swan wrote:Sta je ovo s tramvajima
tramvaj udario ženu na pofalićima
Streptokok

#2166 Re: Gras all about

Post by Streptokok »

Pa sto onda govore da je dovoljno tramcaja. Nek fino kazu da nema jer ne moze i da su tramvaji u ku.cu.
Better Man

#2167 Re: Gras all about

Post by Better Man »

perfect_guy wrote:
Black swan wrote:Sta je ovo s tramvajima
tramvaj udario ženu na pofalićima
Kažu da se žena bacila pod tramvaj i da je riječ o psihički nestabilnoj ženi.
man_464

#2168 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Streptokok wrote:Pa sto onda govore da je dovoljno tramcaja. Nek fino kazu da nema jer ne moze i da su tramvaji u ku.cu.
Tramvaja je dovoljno da se ispoštuje važeći red vožnje.Niko nije rekao da je tramvaja dovoljno da zadovolji potrebe za prevozom koje su dosta porasle. Naša tramvajska mreža je preopterećena. Jer broj stanovnika se definitivno povećao, ali i broj privatnih automobila.

Problematika je ta što je linija 3 na svom vrhuncu. Jednostavno 22 tramvaja koja su na trojki, nema dalje. Eh drugo što su ostale linije skresane od 2010 do danas, ali smo to kompenzirali tramvajima sa većim kapacitetom. 2 turska mogu odvući više nego 3 češka. Osim toga ima nekih talenata koji slažu tablicu reda vožnje pa im se potrefi da u najgore vrijeme u najvećoj špici naiđu 2 ili 3 mala tramvaja jedan za drugim i naprave takav raspad sistema da je to užas. Naravno iza idu 3 ili 4 velika tramvaja jedan iza drugog, i onaj posljednji ide poluprazan. To je već drugi svijet.

Optimalan broj za zadovoljenje potreba bi bio oko 60 tramvaja. Prvo, nemamo toliko vozača, drugo Elektrovučne stanice su nam u banani, treće ima li smisla nakulati milion tramvaja na prugu pa svako malo zastoj tamo-vamo. Faktički nama bi trebali svi tramvaji kao konya, i da su svi veliki. Samo možda na linijama 1,2,4 da voze mali tramvaji.

Tramvaji nam nisu u ku*cu jer samo njih defakto imamo u rezervi i uvijek je tako bilo. Eh džaba što mi imamo 70 tramvaja u remizi, a samo 45 možemo izgurati vani radi jačine elektrovučnih stanica i broja voznog osoblja. Jedino šta je loše što su nam tramvaji pokretni muzej. Konye su iz 1963-1966, češki iz 1973-1983 ovisi od serije. Holandezi 1980-te... Petice velike 1989-1990, eh A Satre koje zoveno "novim tramvajima" su nabrale dosta godina. Npr 501 koji je prvi počeo raditi je u 12 godini rada. A apsolutni rekorderi su bečki iz 1962. godine.

Za utjehu. Tek ove godine Beč iz upotrebe izbacuje stare tramvaje slične ovim našim bečkim.... Tako da ne kažemo samo mi imamo muzej... Cijela istočna Evropa je puna ovako starih tramvaja.... :-)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#2169 Re: Gras all about

Post by bitanga_sa_otesa »

koliko ja znam instalisana snaga evp vrazova,stup i dolac malta se nije smanjila,uvijek je ista.i koliko znam iz njih se napajaju tramvaji,moguce i iz evp otoka.koliko je prije rata vozilo tramvaja ,a koliko trolejbusa?a koliko sad vozi?siguran sam da je ranije vozilo dosta vise nego trenutno.stanje evp stup i evp vrazove je vjerovatno jadno ,jer su to dosta stara postrojenja,evp dolac malta i evp otoka su dosta novije.za energoinvestove malouljne prekidace je istina ,ne proizvode se 25 godina,cudi me da ima uopste dijelova za njih....
Logovan

#2170 Re: Gras all about

Post by Logovan »

man_464 wrote: Za utjehu. Tek ove godine Beč iz upotrebe izbacuje stare tramvaje slične ovim našim bečkim.... Tako da ne kažemo samo mi imamo muzej... Cijela istočna Evropa je puna ovako starih tramvaja.... :-)
I drugi imaju "muzej", samo što oni taj "muzej" redovno čiste, održavaju, brinu se o njemu, kvarovi se poprave i tako to.
man_464

#2171 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Tačno.

Ali nemaju putnika koji uništavaju kao jedan dio naših putnika.

50 posto krivica je sto se ne čisti
50 posto krivica je sto narod uništava i šara i reže sjedišta. Čupa rukovate....
Streptokok

#2172 Re: Gras all about

Post by Streptokok »

man_464 wrote:Tačno.

50 posto krivica je sto narod uništava i šara i reže sjedišta. Čupa rukovate....
ipak ne, ovako bi ja rekao

50% krivica grasa što se ne čisti
50% krivica grasa što ne zaštiti svoju imovinu i izbaci van propalitete koji ne plaćaju kartu. ako ne znaju kako nek prepišu od centrotransa, tamo nema ulazaka bez karte.
Logovan

#2173 Re: Gras all about

Post by Logovan »

man_464 wrote:Tačno.

A inače eto svaki drugi čovjek u gradu uništava vozila. :-) Pola grada si strpao u isti koš sa agresivnim klošarčićima.
zutipatak

#2174 Re: Gras all about

Post by zutipatak »

Pa to je ono što sam i pisao. Mi koji ih plaćamo nazivaju stokom koju treba istovariti. Znaju uredno svakog prvog uzeti preko 1200KM plate od NAŠIH poreza i doprinosa a na kraju smo samo stoka. Kad bolje pogledam i jesmo čim dopuštamo svakakvom šljamu da nas gazi i vrijeđa. U nekon drugoj zemlji da vozač tramvaja to kaže, premanentno bi dobio rješenje za invalidsku penziju.
man_464

#2175 Re: Gras all about

Post by man_464 »

50 posto krivica onih 10 posto koji unistavaju
50 posto krivica grasa sto ne čisti.

Sto bi ja čistio kad znam da ce mi se neko sutra opet posrat.
Post Reply