Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Rasprave o filozofskim temama.
Locked
S4mpion

#2151 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

nelsa1412 wrote: Vjera ne znaći deklaristi se kao vjernik i J... mamu svokom koje druge vjere nego znači živjeti po pravilima te vjere i prakticirati je u svakodnevnom životu,i djela svakog čovjeka odredjuju jeli on vjernik ili nije a ne njegovo deklarisanje.
Lično mislim a i čista logika.

__________________________________________________________________________________________________________
vojni forum vojnik
1EUR web hosting-cPanel ili Plesk
16.99EUR/godišnje neograničen cPanel hosting
Eh ovo je tačno. Ljude treba posmatrati prema njihovim djelima, a ne samo prema riječima. Međutim, mnogi su skloni predrasudama, pa izjave gluposti tipa "vjernici ništa ne izučavaju, ne istražuju" "vjernici tapkaju u mjestu i ne priznaju nauku", "samo ateisti se bave naukom" i sl. , a takvim osobama ne pada na pamet da se riješe svojih predrasuda, čak ih i negiraju. :sabur:
MJAU - da

#2152 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MJAU - da »

Vjernici imaju izrazito naprednu svijest, pa ne razumiju zaostale ateiste kad nešto kažu. Vjernici nisu svjesni da hiljadama godina živimo u svijetu koje se zove kolonizacija interesnih čopora. Zahvaljujući vjernicima naučnicima, društvo nam se razvilo u jedno visoko intelektualno, industirjalizirano, robove su zamijenili roboti, a svijest nam je ostala tamo gdje je bila hiljadama godina unazad. Čovjek je ostao solitaran, poštuje tradiciju da i dan danas kad uživa u izobilju pridonosi žrtvu, tj. kolje živo biće kako bi svevišnjem pokazao koliko mu je odan. Mnogi vjernici -naučnici i filozofi, politolozi i teolozi tragaju za svijetom ljubavi, hiljadama godina, daleko su nas doveli.
Edouard

#2153 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by Edouard »

NIN wrote:Druga stvar je da je moral prirodni fenomen i svako ga nosi u sebi, cak i zivotinje, sto je nekima apsurd, a u nauci se naziva altruizmom. Mnogo je eksperimenata vrseno vezano za uspostavljanje moralne ravnoteze unutar jedne grupe i svi su pokazali da se u roku od 24 sata uspostavi, kako moralni kodeks, tako i hijerarhija. Najbolji primjer za to su zatvori i logori.
...Najbolji primjer za to su zatvori i logori.
Govoriti o moralu koji je nužno povezan s ljudskom slobodom u kontekstu zatvora i logora, dakle, mjestima gdje nema skoro nikakve slobode, čini se da je riječ o čistom sarkazmu.
A moral kod životinja ne da je samo nekima apsurd, već samo nekima nije apsurd, a finalno znači pobrkati zoologiju i antropologiju.
NeenaSa

#2154 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NeenaSa »

S4mpion wrote:
nelsa1412 wrote: Vjera ne znaći deklaristi se kao vjernik i J... mamu svokom koje druge vjere nego znači živjeti po pravilima te vjere i prakticirati je u svakodnevnom životu,i djela svakog čovjeka odredjuju jeli on vjernik ili nije a ne njegovo deklarisanje.
Lično mislim a i čista logika.

__________________________________________________________________________________________________________
vojni forum vojnik
1EUR web hosting-cPanel ili Plesk
16.99EUR/godišnje neograničen cPanel hosting
Eh ovo je tačno. Ljude treba posmatrati prema njihovim djelima, a ne samo prema riječima. Međutim, mnogi su skloni predrasudama, pa izjave gluposti tipa "vjernici ništa ne izučavaju, ne istražuju" "vjernici tapkaju u mjestu i ne priznaju nauku", "samo ateisti se bave naukom" i sl. , a takvim osobama ne pada na pamet da se riješe svojih predrasuda, čak ih i negiraju. :sabur:
Istina, al' de, zhiv bio, odgovori na @kerimin , @mrnjau :D i ev' pristig'o @eduardo, ... pa kom' opanci, kom' obojci. :D :wink:
NIN

#2155 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by NIN »

Edouard wrote:
NIN wrote:Druga stvar je da je moral prirodni fenomen i svako ga nosi u sebi, cak i zivotinje, sto je nekima apsurd, a u nauci se naziva altruizmom. Mnogo je eksperimenata vrseno vezano za uspostavljanje moralne ravnoteze unutar jedne grupe i svi su pokazali da se u roku od 24 sata uspostavi, kako moralni kodeks, tako i hijerarhija. Najbolji primjer za to su zatvori i logori.
...Najbolji primjer za to su zatvori i logori.
Govoriti o moralu koji je nužno povezan s ljudskom slobodom u kontekstu zatvora i logora, dakle, mjestima gdje nema skoro nikakve slobode, čini se da je riječ o čistom sarkazmu.
A moral kod životinja ne da je samo nekima apsurd, već samo nekima nije apsurd, a finalno znači pobrkati zoologiju i antropologiju.
:lol:

'Fataj se knjige, a popusti sijelo po selima i kahvicima!

Uzivaj u svojoj gluposti!

:thumbup:
S4mpion

#2156 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

NeenaSa wrote:
S4mpion wrote: Eh ovo je tačno. Ljude treba posmatrati prema njihovim djelima, a ne samo prema riječima. Međutim, mnogi su skloni predrasudama, pa izjave gluposti tipa "vjernici ništa ne izučavaju, ne istražuju" "vjernici tapkaju u mjestu i ne priznaju nauku", "samo ateisti se bave naukom" i sl. , a takvim osobama ne pada na pamet da se riješe svojih predrasuda, čak ih i negiraju. :sabur:
Istina, al' de, zhiv bio, odgovori na @kerimin , @mrnjau :D i ev' pristig'o @eduardo, ... pa kom' opanci, kom' obojci. :D :wink:
Razgovjetnije malo? :D
fatamorgana

#2157 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by fatamorgana »

NeenaSa wrote: .... ev' pristig'o @eduardo, ... pa kom' opanci, kom' obojci. :D :wink:
Ma nikako da izmigoljimo iz opanaka, evo ja na moje nacrt'o one tri čize pa sad iz daljine izgledaju k'o Adidas, :lol:
MJAU - da

#2158 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MJAU - da »

fatamorgana wrote:
NeenaSa wrote: .... ev' pristig'o @eduardo, ... pa kom' opanci, kom' obojci. :D :wink:
Ma nikako da izmigoljimo iz opanaka, evo ja na moje nacrt'o one tri čize pa sad iz daljine izgledaju k'o Adidas, :lol:

:pisnula:
5 0 5

#2159 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

S4mpion wrote:
prokomentarisi ovu recenicu, za pocetak.

"Čovjek je ostao solitaran, poštuje tradiciju da i dan danas kad uživa u izobilju pridonosi žrtvu, tj. kolje živo biće kako bi svevišnjem pokazao koliko mu je odan."
S4mpion

#2160 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

505sCrtom wrote:
S4mpion wrote:

"Čovjek je ostao solitaran, poštuje tradiciju da i dan danas kad uživa u izobilju pridonosi žrtvu, tj. kolje živo biće kako bi svevišnjem pokazao koliko mu je odan."
Kad uživa u izobilju!?
Kad uživa u izobilju!?

Bgm, vi, koji ovako razmišljate, možda i uživate u izobilju, ne bi bilo loše da se malo osvrnete na svoju okolinu, vidjeli bi koliko bijede ima, a možda poslije toga ne bi imali obraza izjavit da ljudi uživaju u izobilju. Ne valja samo na sebe mislit.

Kraj priče.
5 0 5

#2161 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

S4mpion wrote:
Kad uživa u izobilju!?
Kad uživa u izobilju!?

Bgm, vi, koji ovako razmišljate, možda i uživate u izobilju, ne bi bilo loše da se malo osvrnete na svoju okolinu, vidjeli bi koliko bijede ima, a možda poslije toga ne bi imali obraza izjavit da ljudi uživaju u izobilju. Ne valja samo na sebe mislit.

Kraj priče.
sampion u izbjegavanju direktnog odgovora. nije poenta u "uzivanju u izobilju" nego u "kolje živo biće kako bi svevišnjem pokazao koliko mu je odan."

probaj sad odgovoriti.
S4mpion

#2162 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

505sCrtom wrote:
S4mpion wrote:
Kad uživa u izobilju!?
Kad uživa u izobilju!?

Kraj priče.
sampion u izbjegavanju direktnog odgovora. nije poenta u "uzivanju u izobilju" nego u "kolje živo biće kako bi svevišnjem pokazao koliko mu je odan."

probaj sad odgovoriti.
Bio sam jasan, kraj priče.
MJAU - da

#2163 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MJAU - da »

S4mpion wrote:
505sCrtom wrote:
S4mpion wrote:

Kad uživa u izobilju!?
Kad uživa u izobilju!?

Kraj priče.
Da, za bijedu i pridonosite žrtvu i zahvaljujući tome imamo i dalje bijedu. Treba se okrenuti oko sebe i uvidjeti da je negdje potrebnija čaša pitke vode.
5 0 5

#2164 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

S4mpion wrote: Bio sam jasan, kraj priče.
kukavice. :lol: probaj sa takvim stavom svojoj zamotanoj zeni naredjivati. prospi joj mozak kamenom ako ne poslusa.
S4mpion

#2165 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

MJAU - da wrote:
S4mpion wrote:
Kad uživa u izobilju!?
Kad uživa u izobilju!?

Kraj priče.
Da, za bijedu i pridonosite žrtvu i zahvaljujući tome imamo i dalje bijedu. Treba se okrenuti oko sebe i uvidjeti da je negdje potrebnija čaša pitke vode.
Nešto se mora ostaviti i ateistima u amanet :(
5 0 5

#2166 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

MJAU - da wrote:
sto vise kolju, to bjednije zive. koliko je ovnova glavom platilo, i opet bog potopi sve zivo.
_Istina1

#2167 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _Istina1 »

505sCrtom wrote:
MJAU - da wrote:
sto vise kolju, to bjednije zive. koliko je ovnova glavom platilo, i opet bog potopi sve zivo.
budi realan samo vidis negativno u necemu sto tebi nije ok , a nevine zivotinje bi se i dalje klale i bez toga jer je to osnova prehrane vecini ljudotinja ovaj tvoj argument nije nista drugo nego pokusaj osporavanja vjere, nemas pametnijeg posla budi ti meni pozdravljen zdrav i ziv jos 100 god ;)
S4mpion

#2168 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

MJAU - da wrote: Da, za bijedu i pridonosite žrtvu i zahvaljujući tome imamo i dalje bijedu. Treba se okrenuti oko sebe i uvidjeti da je negdje potrebnija čaša pitke vode.
I bilo bi dobro za tebe da ne budeš kontradiktorna sama sebi, ako ljudima fali pitka voda onda je tvoja priča da ljudi žive u izobilju smiješna. :zoka:
MJAU - da

#2169 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MJAU - da »

S4mpion wrote:
MJAU - da wrote: Da, za bijedu i pridonosite žrtvu i zahvaljujući tome imamo i dalje bijedu. Treba se okrenuti oko sebe i uvidjeti da je negdje potrebnija čaša pitke vode.
I bilo bi dobro za tebe da ne budeš kontradiktorna sama sebi, ako ljudima fali pitka voda onda je tvoja priča da ljudi žive u izobilju smiješna. :zoka:
Da, ljudi žive u izobilju, a fali im pitka voda. Gledaj malo šire, kad govorim o ljudima mislim o svim ljudima na ovoj planeti. :zoka:
S4mpion

#2170 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by S4mpion »

MJAU - da wrote:
S4mpion wrote:
Da, ljudi žive u izobilju, a fali im pitka voda. Gledaj malo šire, kad govorim o ljudima mislim o svim ljudima na ovoj planeti. :zoka:
Onda trebaš reći, jedni žive u izobilju dok drugima fali pitka voda. Općenito, izjava "ljudi žive u izobilju" stoji samo ako zanemarimo bijedu. ;-)
5 0 5

#2171 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

_Istina1 wrote: budi realan samo vidis negativno u necemu sto tebi nije ok , a nevine zivotinje bi se i dalje klale i bez toga jer je to osnova prehrane vecini ljudotinja ovaj tvoj argument nije nista drugo nego pokusaj osporavanja vjere, nemas pametnijeg posla budi ti meni pozdravljen zdrav i ziv jos 100 god ;)
pa i ljudi svakako umiru. zasto i njih ne bi klali kao zrtvu bogu? ti opravdavas ubijanje da bi se dodvorilo nekom nevidljivom strahovladnom tiraninu. je li tako? ako je zbog hrane, onda neka ih ubijaju zbog hrane. ali svi znamo da se pokolji zivotinja danas, a ljudi juce, radi u svrhu dodvoravanja bogu. ako to nije primitivno, ne znam sta jeste. znam ustvari, kamenovanje ljudi zbog drugacijeg misljenja ili kasapljenje/obrezivanje djece u istu svrhu. no, civilizacija ce doci i na taj nivo kada cemo sa zgrazavanjem gledati te primitivne pokolje/zrtvovanja zivotinja, kao sto danas ti isto gledas na bacanje djevica u vulkan.
5 0 5

#2172 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

MJAU - da wrote: Da, ljudi žive u izobilju, a fali im pitka voda. Gledaj malo šire, kad govorim o ljudima mislim o svim ljudima na ovoj planeti. :zoka:
ma vidis da te trola. uhvatio se ovoga "u izobilju", jer mu se ne prica o prosipanju krvi i prerezivanju vratova.

evo jedna ateisticka razglednica. to mi radimo onako, iz zabave. i od straha od poplava.

Image
MJAU - da

#2173 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by MJAU - da »

505sCrtom wrote:
MJAU - da wrote: Da, ljudi žive u izobilju, a fali im pitka voda. Gledaj malo šire, kad govorim o ljudima mislim o svim ljudima na ovoj planeti. :zoka:
ma vidis da te trola. uhvatio se ovoga "u izobilju", jer mu se ne prica o prosipanju krvi i prerezivanju vratova.

evo jedna ateisticka razglednica. to mi radimo onako, iz zabave. i od straha od poplava.

Image
Ma jok ba. :thumbup:
_Istina1

#2174 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by _Istina1 »

505sCrtom wrote:
_Istina1 wrote: budi realan samo vidis negativno u necemu sto tebi nije ok , a nevine zivotinje bi se i dalje klale i bez toga jer je to osnova prehrane vecini ljudotinja ovaj tvoj argument nije nista drugo nego pokusaj osporavanja vjere, nemas pametnijeg posla budi ti meni pozdravljen zdrav i ziv jos 100 god ;)
pa i ljudi svakako umiru. zasto i njih ne bi klali kao zrtvu bogu? ti opravdavas ubijanje da bi se dodvorilo nekom nevidljivom strahovladnom tiraninu. je li tako? ako je zbog hrane, onda neka ih ubijaju zbog hrane. ali svi znamo da se pokolji zivotinja danas, a ljudi juce, radi u svrhu dodvoravanja bogu. ako to nije primitivno, ne znam sta jeste. znam ustvari, kamenovanje ljudi zbog drugacijeg misljenja ili kasapljenje/obrezivanje djece u istu svrhu. no, civilizacija ce doci i na taj nivo kada cemo sa zgrazavanjem gledati te primitivne pokolje/zrtvovanja zivotinja, kao sto danas ti isto gledas na bacanje djevica u vulkan.
drug pricas o necemu sto nemas pojma pa provjeri nesto prije nego napises da se nebi bezveze provaljivao, kurban se kolje da bi se podjelilo prvenstveno onima koji nemaju novac da sebi kupe komad mesa sto znaci da se prehrane, nemas pojma koliko ljudima bude drago kad napune frizider mesom a meso je hrana jel tako sto znaci da nece biti gladni a nisu imali drugu mogucnost da sebi nabave komad mesa, a za sunecenje da ti objasnim jezikom kojim ces razumjeti, isto kad bi covjek odstranio krajnik koji je nepotreban i koji moze da donese problem covjeku jel i to znaci da je kasapljenje nevinih ljudotinja, nisi kompetentan sagovornik zato nema potrebe da raspravljam dalje u nedogled s tobom jer ce za tebe uvijek biti neki razlog sto vjera nevalja a imas milion bitinijih problema u svome zivotu :-)
5 0 5

#2175 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?

Post by 5 0 5 »

_Istina1 wrote: drug pricas o necemu sto nemas pojma pa provjeri nesto prije nego napises da se nebi bezveze provaljivao, kurban se kolje da bi se podjelilo prvenstveno onima koji nemaju novac da sebi kupe komad mesa sto znaci da se prehrane, nemas pojma koliko ljudima bude drago kad napune frizider mesom a meso je hrana jel tako sto znaci da nece biti gladni a nisu imali drugu mogucnost da sebi nabave komad mesa, a za sunecenje da ti objasnim jezikom kojim ces razumjeti, isto kad bi covjek odstranio krajnik koji je nepotreban i koji moze da donese problem covjeku jel i to znaci da je kasapljenje nevinih ljudotinja, nisi kompetentan sagovornik zato nema potrebe da raspravljam dalje u nedogled s tobom jer ce za tebe uvijek biti neki razlog sto vjera nevalja a imas milion bitinijih problema u svome zivotu :-)
ako ne zelis da diskutujes, ne znam zasto mi se obracas, sa svojim pedagoskim talentom.

sto se tice mesa. kao sto rekoh, ako je do hrane, zasto se onda zivotinja ne ubije kao i sve ostale koje se ubijaju za hranu. cemu molitva? i je li se to kurban ne nudi bogu pri klanju? ako ne, onda sam nesto naucio od tebe. potvrdi mi to molim te, pa da ti se zahvalim.

dalje, obrezivanje se radi cisto iz religioznih razloga. da je iz medicinskih, onda bi to bila stvar izbora. isto kao i sa krajnicima. no, koliko god obrezivanje bilo primitivno, neke druge stvari su jos gore. kao recimo rezanje dijela polnog organa zenskoj djeci (u nekim kulturama). koje se opet vrse, ne iz medicinskih ili higijenskih razloga, nego prvenstveno i jedino zbog vjerskih ubjedjenja. isto kao i slika tog djeteta sa vrha stranice. lupa li se on nozem po glavi zato sto mu je baterija na ipodu prazna, ili to ima veze sa zrtvom bogu? kamnovanje i paljenje ljudi ovaj put necu spominjati. a i ti znas dobro da to nema veze sa danasnjim civilizacijskim dostignucima, nego istorijskim stvarima iz genocidnog srednjeg doba, u genocidnom srednjem istoku, je li tako? kako je tesko danasnjem covjeku shvatiti da je prosipanje mozga nekoj zeni, uzasan horor, ako taj isti crpi svoje pravo na kamenovanje iz navodnog "bozijeg" pravilnika?
Locked