Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#21451 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

Thorgerson wrote: 07/12/2019 12:11

Ja sam ti fino kao čovjek napisao i pokušao ti objasniti, kad se već praviš pametan, ali očito se s tobom ne može normalno razgovarati.

Ugodan dan.
To je njegov krajnji domet.
Hvala ti na detaljnom.odgovoru. Stanovnici jednostavno ignorisu te cak u ovom.momentu.mozes.vidjeti ljude koji guraju kolica sa.malom.djecom.po gradu.
Jer posljedice zagadenja.nisu.odmah.vidljive i stoga vecina.ignorise.
Radio Sarajevo

#21452 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Dobro i to je sve što si uspio da skontaš za 10 minuta da mi odgovoriš?

Ja sam ti fino kao čovjek napisao i pokušao ti objasniti, kad se već praviš pametan, ali očito se s tobom ne može normalno razgovarati.

Ugodan dan.
Slažem se da se sa mnom ne može normalno razgovarati, a razlog za to je jer sam milion puta već razgovarao na ovu temu.

Ipak, izvinjavam se zbog trolanja, nije u redu.

Fazon je u tome, kao i mnogo drugih stvari, što zagađenje nije uopšte posebno samo za Sarajevo. Istanbul recimo nije u kotlini, pa je zagađen 365 dana u godini, 24 sata dnevno. Tamo više ne možeš normalnu fotografiju napraviti od magle usred dana.

Mnogo drugih gradova su zagađeni.

Sarajevo je u kotlini, i ja stvarno ne vidim kako je to krivica vlasti, osim možda da zabranimo automobile, a nisam baš siguran da je to dobra opcija. Treba takođe reći da je većina tih automobila ustvari iz Istočnog Sarajeva, Visokog, Zenice i drugih mjesta odakle ljudi dolaze na posao. Kada recimo za Prvi maj vidiš Sarajevo, ili za Bajram, kad ljudi ne idu van grada, onda vidiš koliko automobila u gradu ima.

Sad sam bio u Sarajevu deset dana, provedem godišnje tamo barem tri mjeseca, i nije istina da je svaki dan ovako. Ne mjerim zrak svaki dan, niti uopšte gledam te stvari, ali znam kad sam izašao na balkon 30.11., pred derbi, da sam udisao dobru havu.

Na stadionu sam ovo uslikao, i ni po čemu nisam osjetio zagađenje. Vjerovatno ga je bilo, ali kad živiš u gradu, te stvari su jednostavno normalne.

Image
Radio Sarajevo

#21453 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Bloo wrote: 07/12/2019 12:20

Ugodan dan.
To je njegov krajnji domet.
Hvala ti na detaljnom.odgovoru. Stanovnici jednostavno ignorisu te cak u ovom.momentu.mozes.vidjeti ljude koji guraju kolica sa.malom.djecom.po gradu.
Jer posljedice zagadenja.nisu.odmah.vidljive i stoga vecina.ignorise.
Hvala ti na komplimentu.

Ti bi kao administrator trebalo da govoriš istinu. Mnogo puta sam argumentovano razgovarao na ovoj temi, a ljudi su trolali.
Alles-Tamam

#21454 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Alles-Tamam »

Nisu normalne nego ljudi su neobrazovani po pitanju toga i većinu boli čuna,kad to upariš sa politikom u BiH dobiješ jedan fini Mix i brojke poput ovih u Sarajevu.
Bloo
Globalna šefica

#21455 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

Ne upratih da si ikad argumentovano o bilo cemu diskutovao, ali...mozda grijesim.
Radio Sarajevo

#21456 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Bloo wrote: 07/12/2019 12:36 Ne upratih da si ikad argumentovano o bilo cemu diskutovao, ali...mozda grijesim.
Pa eto, pogledaj malo bolje, ima mnogo postova.
dezurni_ucenik

#21457 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by dezurni_ucenik »

Radio Sarajevo wrote: 07/12/2019 12:26

Fazon je u tome, kao i mnogo drugih stvari, što zagađenje nije uopšte posebno samo za Sarajevo. Istanbul recimo nije u kotlini, pa je zagađen 365 dana u godini, 24 sata dnevno. Tamo više ne možeš normalnu fotografiju napraviti od magle usred dana.

Ovo je najgora vrsta razmisljanja - kad se poredis sa drugima. Ne valja kod nas haj sta fali ne valja ni u Turskoj. Daleko cemo stici a i stigli smo sa takvim misliocima.
Thorgerson

#21458 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Thorgerson »

Radio Sarajevo wrote: 07/12/2019 12:26 Slažem se da se sa mnom ne može normalno razgovarati, a razlog za to je jer sam milion puta već razgovarao na ovu temu.

Ipak, izvinjavam se zbog trolanja, nije u redu.

Mnogo drugih gradova su zagađeni.

Sarajevo je u kotlini, i ja stvarno ne vidim kako je to krivica vlasti, osim možda da zabranimo automobile, a nisam baš siguran da je to dobra opcija. Treba takođe reći da je većina tih automobila ustvari iz Istočnog Sarajeva, Visokog, Zenice i drugih mjesta odakle ljudi dolaze na posao. Kada recimo za Prvi maj vidiš Sarajevo, ili za Bajram, kad ljudi ne idu van grada, onda vidiš koliko automobila u gradu ima.

Sad sam bio u Sarajevu deset dana, provedem godišnje tamo barem tri mjeseca, i nije istina da je svaki dan ovako. Ne mjerim zrak svaki dan, niti uopšte gledam te stvari, ali znam kad sam izašao na balkon 30.11., pred derbi, da sam udisao dobru havu.

Na stadionu sam ovo uslikao, i ni po čemu nisam osjetio zagađenje. Vjerovatno ga je bilo, ali kad živiš u gradu, te stvari su jednostavno normalne.
Ok, sad je bolje. Sad se može razgovarati. :D

Sarajevo - 4 gradske opstine imaju oko 250.000 stanovnika. Toliko ima 2-3 osrednja kvarta u tom Istanbulu.

Ako već želiš da vršimo poređenja, onda hajde da to radimo kolko tolko adekvatno. Istanbul se ne može porediti sa Sarajevom, ni po čemu. Tako da bih to odmah elminisao. Dakle, Sarajevo treba porediti sa gradovima ako ništa iste veličine, broja stanovnika. Potom uzeo bih nekoliko sličnih gradova iz nerazvijenih zemalja, srednje razvijenih, te najrazvijenijih. Pa da vidimo gdje smo i šta smo.

Ja ti kažem što se tiče ove veličine grada, mi smo ubjedljivo u samom vrhu po zagađenju.

Ako već spominješ Koševo. Taj dio grada se nalazi na malo većoj nadmorskoj visini nego npr. Novi Grad i Ilidža. Index zagađenja je obično nešto bolji tu. Mada sve je to u pet deka što se kaže. Ali istina je da zrak tu jeste cistiji nego npr na Stupu, Ilidzi.

Istina je, bilo je nekoliko dana kada je zrak bio ok. Ali to je možda 4-5 dana od čitavog mjeseca. Ostatak mjeseca zrak je bio nezdrav ili potencijalno opasan. Zdrav nije bio.

Mislim nemoj me pogresno shvatiti, ja uopste ne kukam niti sad nešto pljujem po svom gradu, nego samo iznosim činjenice i to šaljem i nadležnim i to svi treba da radimo. Nisam se jednom posvadjao sa likovima koji su ovdje dosli u ovaj grad iz Konjica, Mostara ili neih drugih gradova, pa seru joj zrak joj ovo, joj ono - pa reko paša, ajd se ti vrati fino u svoj grad, mislim ona šta radiš koji qrac ovdje onda. Ili pomozi ovdje da dođemo do rješenja. Nemoj mi dizat pritisak i srat po mom (a sad i tvom gradu). Jer to jeste najlakše, sjest i kukat. Zato i jesmo gdje jesmo.

Ne treba da stvari trpamo pod tepih. To nije rješenje. Treba se suočiti sa problemom, a problem je izuzetno velik i opasan. Što prije svi shvatimo, to bolje.

Ima rješenja, pa nismo mi jedini koji smo imali ovaj problem. Samo kažem ti, trpanje pod tepih će nas koštati glave. Ono, dobro je...jer ovo je win win situacija, mislim ko je još umro odjednom od lošeg zraka?! Pa niko. Niti će umrijeti. Al kad za 5 - 10 godina svi budemo na podhrastovima, e jebiga onda je kasno.
Radio Sarajevo

#21459 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Thorgerson wrote: 07/12/2019 13:00

Sarajevo - 4 gradske opstine imaju oko 250.000 stanovnika. Toliko ima 2-3 osrednja kvarta u tom Istanbulu.

Ako već želiš da vršimo poređenja, onda hajde da to radimo kolko tolko adekvatno. Istanbul se ne može porediti sa Sarajevom, ni po čemu. Tako da bih to odmah elminisao. Dakle, Sarajevo treba porediti sa gradovima ako ništa iste veličine, broja stanovnika. Potom uzeo bih nekoliko sličnih gradova iz nerazvijenih zemalja, srednje razvijenih, te najrazvijenijih. Pa da vidimo gdje smo i šta smo.

Ja ti kažem što se tiče ove veličine grada, mi smo ubjedljivo u samom vrhu po zagađenju.

Ako već spominješ Koševo. Taj dio grada se nalazi na malo većoj nadmorskoj visini nego npr. Novi Grad i Ilidža. Index zagađenja je obično nešto bolji tu. Mada sve je to u pet deka što se kaže. Ali istina je da zrak tu jeste cistiji nego npr na Stupu, Ilidzi.

Istina je, bilo je nekoliko dana kada je zrak bio ok. Ali to je možda 4-5 dana od čitavog mjeseca. Ostatak mjeseca zrak je bio nezdrav ili potencijalno opasan. Zdrav nije bio.

Mislim nemoj me pogresno shvatiti, ja uopste ne kukam niti sad nešto pljujem po svom gradu, nego samo iznosim činjenice i to šaljem i nadležnim i to svi treba da radimo. Nisam se jednom posvadjao sa likovima koji su ovdje dosli u ovaj grad iz Konjica, Mostara ili neih drugih gradova, pa seru joj zrak joj ovo, joj ono - pa reko paša, ajd se ti vrati fino u svoj grad, mislim ona šta radiš koji qrac ovdje onda. Ili pomozi ovdje da dođemo do rješenja. Nemoj mi dizat pritisak i srat po mom (a sad i tvom gradu). Jer to jeste najlakše, sjest i kukat. Zato i jesmo gdje jesmo.

Ne treba da stvari trpamo pod tepih. To nije rješenje. Treba se suočiti sa problemom, a problem je izuzetno velik i opasan. Što prije svi shvatimo, to bolje.

Ima rješenja, pa nismo mi jedini koji smo imali ovaj problem. Samo kažem ti, trpanje pod tepih će nas koštati glave. Ono, dobro je...jer ovo je win win situacija, mislim ko je još umro odjednom od lošeg zraka?! Pa niko. Niti će umrijeti. Al kad za 5 - 10 godina svi budemo na podhrastovima, e jebiga onda je kasno.

Ja fakat ne poričem da je Sarajevo zagađeno, samo kažem da to nije nikakva posebnost samo za nas. Veličina grada jeste važna, i slažem se da se ne može porediti s Istanbulom. Istanbul sam samo naveo kao primjer, a razlog su vjerovatno automobili i kod njih. Iako su na moru, i dalje je zagađeno, a zna se da je na moru manje zagađeno. Živim u gradu na moru i ovdje nikad nije zagađeno, što zbog vjetra, što zbog morskog zraka itd.

Ne može se onda Sarajevo porediti ni sa gradovima svoje veličine, zato što drugi gradovi nisu u kotlini.

Problem postoji, to je istina. Ja nisam stručan da kažem šta je rješenje, ali eto prvo mi pada na pamet da se uvede vinjeta za ulaz u grad s autima koja nisu registrovana u Kantonu.

Vlada KS subvencira plin. što jeste neki korak.

Ipak, poenta moje priče je da niko nikad ne pohvali ništa u našoj zemlji, a bilo je super dana u oktobru i novembru, barem što sam ja vidio. Da ne govorim o tome da je bilo i toplo.
Alles-Tamam

#21460 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Alles-Tamam »

Nema jednog velikog rješenja.
Malo zabrani auta, malo zabranis da ljudi lože dedu mrtvog, ugalj i gume, kao što su i drugi gradovi u normalnom dijelu svijeta uradili, odnosno počeli.
Bloo
Globalna šefica

#21461 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

Kalo je London rijesio taj problem?
Alles-Tamam

#21462 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Alles-Tamam »

https://www.npr.org/2019/10/22/77228490 ... 5724867486

I ako se i dalje žale da je disanje londonskom zraka kao 150 cigara godišnje.
Bloo
Globalna šefica

#21463 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

Alles-Tamam wrote: 07/12/2019 14:22 https://www.npr.org/2019/10/22/77228490 ... 5724867486

I ako se i dalje žale da je disanje londonskom zraka kao 150 cigara godišnje.
Idi jos dalje u proslost....
Rockefeller

#21464 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rockefeller »

SaraFina wrote: 07/12/2019 11:18
Rockefeller wrote: 07/12/2019 09:47
Bloo wrote: 07/12/2019 09:45
Nakon Ausbildunga ides na faks? Hmmm
Zar ne treba nesto dodatno polagati?
Nakon tri godine Ausbildunga i dvije godine iskustva (Berufserfahrunga) si stekao uslove.
To je privatni fax u pitanju? 10 k? Semestar inače košta do 20 eura. I bez mature studij? Inače medicinska škola je zanat u Njemačkoj i Austriji. Sa zanatom studirati na državnom faxu ne možeš. Taman da imaš iskustva i prakse ko Muha naš :D

Edit: (Berufsreifeprüfung oder Studienberechtigungsprüfung)?
Na ovo si mislio vjerovatno...
Nisam na to mislio. Hochschule, Uni. Privatni fakultet da, imas par fakulteta u Berlinu sto su drzavni, npr FU. Ovaj smjer nemas na tim drzavnim, leider.

Radio Sarajevo, poyy.
Radio Sarajevo

#21465 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Rockefeller wrote: 07/12/2019 15:06
Radio Sarajevo, poyy.
I tebi, pusa cmoka kiss...

Bićeš diplomirani tim lider u skladištu. Vondrful.
Filter

#21466 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Filter »

bolest
Bluemore

#21467 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bluemore »

Stanje sa zagadjenjem dodatno otezava gradnja velikih Kloc objekata koji zaustavljaju protok zraka... sto je pogubno zbog polozaja jer blokira neophodnu cirkulaciju zraka
Ali jok koga briga Sta struka ima da kaze bitniji su talovi i IMT sema...
BiBi911

#21468 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by BiBi911 »

Alles-Tamam wrote: 07/12/2019 14:03 Nema jednog velikog rješenja.
Malo zabrani auta, malo zabranis da ljudi lože dedu mrtvog, ugalj i gume, kao što su i drugi gradovi u normalnom dijelu svijeta uradili, odnosno počeli.
U LA ne loze dudu mrtvog, imaju vise priusa no u SA sda glosaca,
Stutgart isto kotlina. Nema kola u centru,nema lozenja dede i opat smog,
Tu gdje zivim zabrane auta( 2 sedmice test) mjere zagadjenje, hoces pogadjat rezultate mjerenja?
Ah da ti bi da zabranis auta u gradu u kojem ne postoji gradski prevoz, gdje redosljed voznje za to malo trajvana( koje jos uvijek niste unistili) ne postoji, trelebus ako ne dodje cekaj jos.
512MB

#21469 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote: 07/12/2019 11:58
Radio Sarajevo wrote: 07/12/2019 11:54 Tako i ovdje u Holandiji ljudi dođu i neko ih ubijedi da idu na fakultet, a ono nije čak ni viša škola.

Kaže završio sam fakultet za apotekara. Rekoh, šta si završio???

Lupam sad, ali stvarno ima tih nekih škola nakon srednje koje su k'o fol nekakva nadogradnja, a ustvari niđe veze. U apoteci rade priučene pokrivene cure koje ne znaju rečenicu sastaviti na jezicima koji se ovdje govore. Strašno.
Ima svega sad. I od kuće možeš studirati. :lol: To su diplome tipa ovih naših iz Travnika i Širokog. :lol:

I neke privatne srednje škole su uveli, Sa školarinama. Pa jedinice vučeš iz 3 u 4 razred recimo. Ne obaraju te na godinu :lol:
Budalaštinja teška.

U apoteci rade ljudi Mg. I oni potpisuju recepte, a ovi što brišu police i slažu, te donose lijekove imaju vjerovatno te akšam faxove. :D
"Pharmazie" fax nije nimalo lagan, vjerovatno teži od onog šta ste vas dvoje golubčića studirali, ako je holanđanin ijednom i zavirio na neki kampus :mrgreen:

A to što vi mislite je PKA, tojest farmaceutski asistent, i to je zanat, ne vjerjujem da iko misli da je zanat fax...
Radio Sarajevo

#21470 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Za tebe smo izmislili svijet obrazovanja. Evo i ja ti nudim da mijenjamo identitete, pa da se vidi ko je ko. Sa Sarom nisi smio.
512MB

#21471 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Niko ti ne brani da nam pokažeš svoj linked in profil, kao što je i konjo uradio.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21472 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

Radio Sarajevo wrote: 07/12/2019 13:53
Thorgerson wrote: 07/12/2019 13:00

Ja fakat ne poričem da je Sarajevo zagađeno, samo kažem da to nije nikakva posebnost samo za nas. Veličina grada jeste važna, i slažem se da se ne može porediti s Istanbulom. Istanbul sam samo naveo kao primjer, a razlog su vjerovatno automobili i kod njih. Iako su na moru, i dalje je zagađeno, a zna se da je na moru manje zagađeno. Živim u gradu na moru i ovdje nikad nije zagađeno, što zbog vjetra, što zbog morskog zraka itd.

Ne može se onda Sarajevo porediti ni sa gradovima svoje veličine, zato što drugi gradovi nisu u kotlini.

Problem postoji, to je istina. Ja nisam stručan da kažem šta je rješenje, ali eto prvo mi pada na pamet da se uvede vinjeta za ulaz u grad s autima koja nisu registrovana u Kantonu.

Vlada KS subvencira plin. što jeste neki korak.

Ipak, poenta moje priče je da niko nikad ne pohvali ništa u našoj zemlji, a bilo je super dana u oktobru i novembru, barem što sam ja vidio. Da ne govorim o tome da je bilo i toplo.
Image
Začepilo, sreća ima planina... :-)

Slika je od jucer
Jutros je jos gore bilo, pa popustilo malo popodne
Rockefeller

#21473 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rockefeller »

Radio Sarajevo wrote: 07/12/2019 15:13
Rockefeller wrote: 07/12/2019 15:06
Radio Sarajevo, poyy.
I tebi, pusa cmoka kiss...

Bićeš diplomirani tim lider u skladištu. Vondrful.
Poyy. Budi zdrav ako si pametan.
Radio Sarajevo

#21474 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

512MB wrote: 07/12/2019 22:40 Niko ti ne brani da nam pokažeš svoj linked in profil, kao što je i konjo uradio.
Ali ćeš se ti kriti iza svojih laži. E nećemo tako.

Kukavica si i lažov, potvrdilo se hiljadu puta dosad.
Bloo
Globalna šefica

#21475 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bloo »

Radio Sarajevo wrote: 08/12/2019 10:36
512MB wrote: 07/12/2019 22:40 Niko ti ne brani da nam pokažeš svoj linked in profil, kao što je i konjo uradio.
Ali ćeš se ti kriti iza svojih laži. E nećemo tako.

Kukavica si i lažov, potvrdilo se hiljadu puta dosad.
Sta bi sa normalnom diskusijom i obracanjem?
Post Reply