Radio Sarajevo wrote: ↑07/12/2019 12:26
Slažem se da se sa mnom ne može normalno razgovarati, a razlog za to je jer sam milion puta već razgovarao na ovu temu.
Ipak, izvinjavam se zbog trolanja, nije u redu.
Fazon je u tome, kao i mnogo drugih stvari, što zagađenje nije uopšte posebno samo za Sarajevo. Istanbul recimo nije u kotlini, pa je zagađen 365 dana u godini, 24 sata dnevno. Tamo više ne možeš normalnu fotografiju napraviti od magle usred dana.
Mnogo drugih gradova su zagađeni.
Sarajevo je u kotlini, i ja stvarno ne vidim kako je to krivica vlasti, osim možda da zabranimo automobile, a nisam baš siguran da je to dobra opcija. Treba takođe reći da je većina tih automobila ustvari iz Istočnog Sarajeva, Visokog, Zenice i drugih mjesta odakle ljudi dolaze na posao. Kada recimo za Prvi maj vidiš Sarajevo, ili za Bajram, kad ljudi ne idu van grada, onda vidiš koliko automobila u gradu ima.
Sad sam bio u Sarajevu deset dana, provedem godišnje tamo barem tri mjeseca, i nije istina da je svaki dan ovako. Ne mjerim zrak svaki dan, niti uopšte gledam te stvari, ali znam kad sam izašao na balkon 30.11., pred derbi, da sam udisao dobru havu.
Na stadionu sam ovo uslikao, i ni po čemu nisam osjetio zagađenje. Vjerovatno ga je bilo, ali kad živiš u gradu, te stvari su jednostavno normalne.
Ok, sad je bolje. Sad se može razgovarati.
Sarajevo - 4 gradske opstine imaju oko 250.000 stanovnika. Toliko ima 2-3 osrednja kvarta u tom Istanbulu.
Ako već želiš da vršimo poređenja, onda hajde da to radimo kolko tolko adekvatno. Istanbul se ne može porediti sa Sarajevom, ni po čemu. Tako da bih to odmah elminisao. Dakle, Sarajevo treba porediti sa gradovima ako ništa iste veličine, broja stanovnika. Potom uzeo bih nekoliko sličnih gradova iz nerazvijenih zemalja, srednje razvijenih, te najrazvijenijih. Pa da vidimo gdje smo i šta smo.
Ja ti kažem što se tiče ove veličine grada, mi smo ubjedljivo u samom vrhu po zagađenju.
Ako već spominješ Koševo. Taj dio grada se nalazi na malo većoj nadmorskoj visini nego npr. Novi Grad i Ilidža. Index zagađenja je obično nešto bolji tu. Mada sve je to u pet deka što se kaže. Ali istina je da zrak tu jeste cistiji nego npr na Stupu, Ilidzi.
Istina je, bilo je nekoliko dana kada je zrak bio ok. Ali to je možda 4-5 dana od čitavog mjeseca. Ostatak mjeseca zrak je bio nezdrav ili potencijalno opasan. Zdrav nije bio.
Mislim nemoj me pogresno shvatiti, ja uopste ne kukam niti sad nešto pljujem po svom gradu, nego samo iznosim činjenice i to šaljem i nadležnim i to svi treba da radimo. Nisam se jednom posvadjao sa likovima koji su ovdje dosli u ovaj grad iz Konjica, Mostara ili neih drugih gradova, pa seru joj zrak joj ovo, joj ono - pa reko paša, ajd se ti vrati fino u svoj grad, mislim ona šta radiš koji qrac ovdje onda. Ili pomozi ovdje da dođemo do rješenja. Nemoj mi dizat pritisak i srat po mom (a sad i tvom gradu). Jer to jeste najlakše, sjest i kukat. Zato i jesmo gdje jesmo.
Ne treba da stvari trpamo pod tepih. To nije rješenje. Treba se suočiti sa problemom, a problem je izuzetno velik i opasan. Što prije svi shvatimo, to bolje.
Ima rješenja, pa nismo mi jedini koji smo imali ovaj problem. Samo kažem ti, trpanje pod tepih će nas koštati glave. Ono, dobro je...jer ovo je win win situacija, mislim ko je još umro odjednom od lošeg zraka?! Pa niko. Niti će umrijeti. Al kad za 5 - 10 godina svi budemo na podhrastovima, e jebiga onda je kasno.