Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
laik1981

#21426 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by laik1981 »

Styling wrote: 09/07/2021 13:00
nosara wrote: 09/07/2021 12:26 OPET HAOS

Onkološki pacijenti u Sarajevu dobili termin za vakcinaciju Pfizerom danas, a vakcina nema

Vranicu, na tebe je red za ostavku. U lancu tankih karika, ti si najtanja. Dedera! :bih:
Ne zove Vranic na vakciju nego ZZO koji im nekakav lijevi informaticki sistem.
A pod cijom nadleznoscu je ZZO? Ko je platio i angazovao taj "lijevi informaticki sistem"? Kako je moguce da nema vakcina za revakcinaciju ako su te doze rezervisane prilikom vakcinacije prvom dozom? Gdje su te rezervisane doze?

Da li ce ikad iko u ovoj vukojebini preuzeti odgovornost za bilo sta? U ovoj drzavi niko nikad nije kriv ni za sta..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21427 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Truba »

Izbora nece biti pa cete ovu vladu gledati ko cavaru
8 godina :bih:
Gandra_1

#21428 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Gandra_1 »

Ovo sa ministricom obrazovanja je dokaz da se ne moze nista konkretno promjeniti i onda ljudi pisu sto se ne uradi ovo ili ono.
Znaci ko se imalo razumije u tematiku a ne slusa izjave raznih stranackih uhljeba, moze skontati da je Melika sa ovim zakonom imala dobre namjere.

Jednostavno previse je uhljebljenih, da se tako brzo moze nesto unaprijediti. Konkretno evo znam situaciju u jednom ministarstvu, gdje je 80% ljudi postavila SDA i prethodne vlasti i kako vi mislite da preko noci tu neki novi ministar zavede red i natjera ljude da rade svoj posao.

Tako bi bilo i sa svakom drugom radikalnijom promjenom u bilo kojem segmentu. Jednostavno se mašinerija aktivira da narod vise nema svoje misljenje.

Ja vjerujem da ipak ovoj vladi treba vrijeme, naravno mi vremena i nemamo previse, ali moze sve doci na svoje uz malo truda i volje za promjenama. Kada se dobijr podrska javnosti onda i druge promjene idu brže.
palermo

#21429 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by palermo »

Gandra_1 wrote: 09/07/2021 14:05 . Kada se dobijr podrska javnosti onda i druge promjene idu brže.
Naravno.

Samo ne možeš dobiti podršku javnosti na strategiji trojke. Pogrešna je.
Hakiz

#21430 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Styling wrote: 09/07/2021 06:20
Hakiz wrote: 08/07/2021 23:04

Grijesi SDA ne mogu biti opravdanje za grijehe trojke. To jeste, mogu ako si za trojku istim mentalitetom kao onaj drugi za SDA.
Ne pokusavam nikoga opravdati, ali trenutno u KS imamo vlast koja se trudi poboljsati stvari i raditi kako treba. Naravno da gresaka ima, ali nisu namjerne, mogu se ispraviti. Pokusavaju uspostaviti jedan drugi set vrijednosti. Slusaju gradjane, osjetljivimsu na kritike, trpe strasne opstrukcije od strane SDA kadrova u institucijama. Primjer su Rad i Park. Ali i mi kao njihovi glasaci ne pomazemo niti olaksavamo posao. Nasjedamo na SDA spinove i pravimo svjetski problem zbog nepokosene trave tu i tamo dok nas federalni premijer pravi budalama i u zadnji momenat saradnju u nabavci vakcina i direktno ugrozava nase zdravlje. Znaci, ne samo da se vlast u KS bori sa pandemijom, budzetom koji je za 160 miliona manji, sa opstrukcijama i lazima SDA vec imaju i nas, svoje glasace, koji ima nimalo ne pomazemo u ovim teskim vremenima, nego se ponasamo kao da zivimo u Svedskoj. Trebamo sagledati kompletnu situaciju realno i pruziti podrsku tim ljudima a ne nasjedati im na muku. Jer alternativa ovoj vlasti je sistem korupcije, lopovluka, nepotizma, netransparentnosti i “poslao me Asim” vrijednosti kojem apsolutno nije bitno sta mi kao gradjani mislimo, pogotovo oni koji nisu njihovi glasaci. Malo bismo trebali smanjiti dozivljaj, kako se to kolokvijalno kaze.
Pogrešne su ti prrtpostavke. Neki od nas imaju zamjerke za ozbiljne stvari. Ali, uvijek je odgovor da se tako izrazim, trojkinih botova, na jednoj strani da im se zamjera napokošena trava ili, ako se ne može tako minimizirati, da ne mogu u nekoliko mjeseci ispraviti šta je SDA uništavala 30 godina.

Ali, nikada nije do njih, ko kaže da jeste, to su podmetanja i spinovi.

Ko ono slično govori?
_Reds_

#21431 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

Kad su ono najavili prugu, radove ?
Horcrux

#21432 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Horcrux »

Gandra_1 wrote: 09/07/2021 14:05 Jednostavno previse je uhljebljenih, da se tako brzo moze nesto unaprijediti. Konkretno evo znam situaciju u jednom ministarstvu, gdje je 80% ljudi postavila SDA i prethodne vlasti i kako vi mislite da preko noci tu neki novi ministar zavede red i natjera ljude da rade svoj posao.
Kako ne moze? Mozda ne moze tamo gdje se ne zna ko sta radi, pa se ne moze ni odgovornost utvrditi.

Evo naivan primjer iz realnog sektora, konkretno IT:
- podijeli zadatke i utvrdi rokove
- svako jutro brifing ko je sta jucer uradio, sta ce danas uraditi i ima li ikakvih problema - s ovim pratis hoce li nesto biti ispunjeno do roka ili nece
- ako ljudi konstanto ne rade ono sto bi trebalo da rade, pokreni disciplinski postupak, teza povreda radnog odnosa ili sta vec i nek takvi nastave raditi na birou

Mislim, ovo sad naivno pisem, ali fkt ne kontam gdje je problem.
Hakiz

#21433 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

laik1981 wrote: 09/07/2021 13:26
Styling wrote: 09/07/2021 13:00

Ne zove Vranic na vakciju nego ZZO koji im nekakav lijevi informaticki sistem.
A pod cijom nadleznoscu je ZZO? Ko je platio i angazovao taj "lijevi informaticki sistem"? Kako je moguce da nema vakcina za revakcinaciju ako su te doze rezervisane prilikom vakcinacije prvom dozom? Gdje su te rezervisane doze?

Da li ce ikad iko u ovoj vukojebini preuzeti odgovornost za bilo sta? U ovoj drzavi niko nikad nije kriv ni za sta..
Upravo to. Bori se da dođe na vlast i onda kaže, znate, ne možemo to, podmeću nam. Pa, na to si trebao biti spreman kada si moljakao za glas.

Ja sam glasao za šestorku da mijenja, ne da govori zašto ne može mijenjati.
Hakiz

#21434 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Horcrux wrote: 09/07/2021 15:27
Gandra_1 wrote: 09/07/2021 14:05 Jednostavno previse je uhljebljenih, da se tako brzo moze nesto unaprijediti. Konkretno evo znam situaciju u jednom ministarstvu, gdje je 80% ljudi postavila SDA i prethodne vlasti i kako vi mislite da preko noci tu neki novi ministar zavede red i natjera ljude da rade svoj posao.
Kako ne moze? Mozda ne moze tamo gdje se ne zna ko sta radi, pa se ne moze ni odgovornost utvrditi.

- svako jutro brifing ko je sta jucer uradio, sta ce danas uraditi i ima li ikakvih problema - s ovim pratis hoce li nesto biti ispunjeno do roka ili nece
- ako ljudi konstanto ne rade ono sto bi trebalo da rade, pokreni disciplinski postupak, teza povreda radnog odnosa ili sta vec i nek takvi nastave raditi na birou

Upravo. Pojednostavljeno: Ministar kao nadređeni da posao ZZO-u, ne uradi se, smjena direktora ZZO zbog nerada. Postaviš svog i ideš dalje. Sutra na sudu imaš dokaze da smijenjeni nije radio pa je smijenjen legitimno i legalno. A ako ovaj uradi da ne bude smijenjen, pa to i jeste cilj, da se posao uradi.

Prvo onog iz hitne, zločinci, koliko li je samo ljudi nestalo zbog njihovog koliko je pacijent star i nije to naše.
Truba

#21435 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Truba »

_Reds_ wrote: 09/07/2021 15:23 Kad su ono najavili prugu, radove ?
Mjesec nakon potpisivanja moraju krenuti raditi prugu
_Reds_

#21436 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

Black swan wrote: 09/07/2021 15:36
_Reds_ wrote: 09/07/2021 15:23 Kad su ono najavili prugu, radove ?
Ili mi se čini ili je prošlo mjesec, ako da sma negdje pročitao da je trebalo od početka jula, a možda sam i fulio.
A_A_AKCIJA

#21437 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by A_A_AKCIJA »

IT sistem koji poziva ljude na vakcinaciju je proizvod firme MedIT, omiljenih dobavljača Sebije Izetbegović.

A Vranić svakako i pored toga jako loše radi svoj posao. Vakcinacija mu nije u prioritetima i to se vidi na svakodnevnoj osnovi.

Tek će nastati problem sa tužbama ljudi kojima je uskraćena druga doza vakcine, jer su prvu primili u Srbiji, a ispunjavali sve uslove i ovdje da se vakcinišu. Svi su vraćeni sa Zetre ili im je rečeno da ne dolaze, samo na osnovu mišljenja ministra.
_Reds_

#21438 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by _Reds_ »

Vranić je budala.

A čija je firma što dobaljva ove atnigenske testove ? Treba to provjeriti ? Ide frajer i redom navijače testira. Na testira li ko ove što idu na koncerte u zatvoreno ? testira li ko ove što su bili u Širokom na utakmici? testira li ko ove u klovima punim ko šibica ?

Ustvari nije on budala, mi smo budale.
Horcrux

#21439 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Horcrux »

A_A_AKCIJA wrote: 09/07/2021 15:42 IT sistem koji poziva ljude na vakcinaciju je proizvod firme MedIT, omiljenih dobavljača Sebije Izetbegović.
Zar je bitno? Bitno je da sistem radi, a sistem radi ako korisnik sistema zakaze termine ili sta vec, i posalje sta ja znam notifikaciju, poruku, obavijest ljudima s terminom - ne znam sad kakve su karakteristike sistema, ali pojednostavljujem. I to je sve sto bi MedIT trebao da radi, naprave takav sistem u kome je lahko reci jel sistem radi ili ne, a korisnici sistema, ministarstvo, zavod ko vec, upravlja i koristi se, jel, sistemom. Ako tako nije i ako MedIT mora i upravljati sistemom i oni nesto zakazivati, slati, e onda ga j*bi, jer je sve to onda jedno ogromno sranje.
Truba

#21440 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Truba »

_Reds_ wrote: 09/07/2021 15:38
Black swan wrote: 09/07/2021 15:36

Ili mi se čini ili je prošlo mjesec, ako da sma negdje pročitao da je trebalo od početka jula, a možda sam i fulio.
Bome bice gusto...11.7. Trebaju poceti
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#21441 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by pici »

U razmaku od nepuna četiri mjeseca, tačnije od kraja aprila do sredina juna, Vlada Kantona Sarajevo ostala je bez dvije ministrice.

Prvo je 27. aprila ministrica pravde i uprave Lejla Brčić podnijela ostavku, da bi jučer isto uradila Melika Husić-Mehmedović, ministirca nauke, visikog obrazovanja i mladih.

Šta se dešava u Vladi pa pljušte ostavke?

U suštini, radi se o pravnoj zavrzlami od koje je sve krenulo, da bi se kasnije ispostavilo da Vlada koju vodi premijer Edin Forto kao ni parlamentarna većina koja stoji iza nje, nemaju dovoljno snage niti zajedništva da izguraju realne probleme već se bave nezamjeranjem jezičcima na vagi i zastupnicima s megalomanskim egoističnim zahtjevima, piše Raport.

No, krenimo redom.

Već prilikom sastavljanja skupštinske većine bilo je natezanja oko raspodjele ministarstava. Jedna od tema sporenja bilo je razdvajanje i spajanje ministarstava.

Zakon po kojem je razdvojeno nekadašnje Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih pravilo je Ministarstvo pravde na čijem je čelu bila Lejla Brčić.

Upravo je taj zakon kasnije od Ustavnog suda FBiH proglašen problematičnim, kao i ministarstva koja su nastala razdvajanjem i spajanjem.

Zbog kasnijih trvljenja unutar Vlade, nesnalaženja i nedostatka odlučnosti, te haosa u Skupštini, rješavanje ovog problema se razvlačilo što je kompletnu Vladu uvelo u svojevrsni pravni vakuum.

To je bio primarni razglog ostavke ministrice Brčić koja je vršila pritisak da se ovo pitanje riješi, međutim nije imala adekvatnu podršku niti unutar Vlade niti u Skupštini KS.

Zastupnik Marjanović glavni je lik i ostavke druge ministrice, navodi se u komentaru Raporta.

Naime, osim što je na njegovo insistiranje formirano Ministarstvo visokog obrazovanja, kako bi postavio svoju prijateljicu na tu poziciju, on je insistirao i na novom zakonu o visokom obrazovanju.

Ovdje je potrebno istaći da je upravo u vrijeme dok je Marjanović bio ministar obrazovanja KS usvojen trenutni Zakon o visokom obrazovanju.

Upravo je novi Nacrt zakona rasturio većinu u Skupštini ali i podijelio akademsku zajednicu. Previše pritiska za ministricu Husić-Mehmedović.

I na ovom mjesto se ponovo postavlja pitanje zašto Vlada KS i stranke Trojke (NiP, SDP i NS) lako puštaju svoje kadrove niz vodu već na prvom problemu? Zašto Forto i ostali ne podrže svoje ljude u teškim trenucima? Zašto popuštaju pojedinim zastupnicima? I na kraju, zašto i sami ministri ne izguraju politike koje zastupaju?

ja odavno na temi NS pisem da ovog bilmeza treba maket al joK, NS navalila na ovog kvarnjaka dok im nije zabio noz u ledja... nisu uopste trebali rusit mariovu vladu dok je ovaj kreten 18 rukica... on ce ko i muhamed grac kad sve zagovna pobjec za lijepu nasu il za beč... zivi bili pa vidjeli.
Styling

#21442 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Hakiz wrote: 09/07/2021 15:32
Horcrux wrote: 09/07/2021 15:27

Upravo. Pojednostavljeno: Ministar kao nadređeni da posao ZZO-u, ne uradi se, smjena direktora ZZO zbog nerada. Postaviš svog i ideš dalje. Sutra na sudu imaš dokaze da smijenjeni nije radio pa je smijenjen legitimno i legalno. A ako ovaj uradi da ne bude smijenjen, pa to i jeste cilj, da se posao uradi.

Prvo onog iz hitne, zločinci, koliko li je samo ljudi nestalo zbog njihovog koliko je pacijent star i nije to naše.
Nemojte se praviti naivni. Znate da je imenovanje politicka odluka. Vodi se borba preko ledja gradjana.
Gandra_1

#21443 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Gandra_1 »

Sve je to tako u realnom/privatnom sektoru, malo se raspitajte od ljudi koji rade u institucijama, pa oni su zasticeni ko endemska vrsta.

Kazu ispostuj proceduru daj otkaz. Evo ja iskreno ne znam ni jednu instituciju gdje je neko dobio otkaz a da ga nisu vratili na posao.

A do cega je to, haj ga znaj, jel do pravnika koji su isto tako poslusni pa se ne drze procedura
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#21444 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

Gandra_1 wrote: 09/07/2021 19:06 Sve je to tako u realnom/privatnom sektoru, malo se raspitajte od ljudi koji rade u institucijama, pa oni su zasticeni ko endemska vrsta.

Kazu ispostuj proceduru daj otkaz. Evo ja iskreno ne znam ni jednu instituciju gdje je neko dobio otkaz a da ga nisu vratili na posao.

A do cega je to, haj ga znaj, jel do pravnika koji su isto tako poslusni pa se ne drze procedura
Do onih koji su zakone pravili da sami sebe zastite. I podobne...
Hakiz

#21445 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Styling wrote: 09/07/2021 18:53
Hakiz wrote: 09/07/2021 15:32

Nemojte se praviti naivni. Znate da je imenovanje politicka odluka. Vodi se borba preko ledja gradjana.
Pa šta? Neka trojka detpolitizuje. Valjda se tako mijenja paradigms. Obećavati promjene, a onda kada ti ljudi daju glas reći, ne možemo, to je tako, je šta?
Styling

#21446 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Hakiz wrote: 09/07/2021 19:45
Styling wrote: 09/07/2021 18:53

Pa šta? Neka trojka detpolitizuje. Valjda se tako mijenja paradigms. Obećavati promjene, a onda kada ti ljudi daju glas reći, ne možemo, to je tako, je šta?
Ti kao da zivis na drugoj planeti.
Hakiz

#21447 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Styling wrote: 09/07/2021 19:54
Hakiz wrote: 09/07/2021 19:45

Ti kao da zivis na drugoj planeti.
Samo neka nisu isti.

Možda i objektivno ne mogu. Ali, onda ih nemojte braniti, meni je svejedno da li mi nešto ne štima pod SDA ili pod trojkom. Ne štima i to je jedino relevantno. I ne, ne govorim o promjeni ustava, iskorjenjivanju korupcije itd. Da barem proradi stanica na Otoci :lol:

Za hitnu, ma ko šljivi starce, neka crknu.

Ali, mene nešto kopka: Kada je Novalić odustao od nabavke vakcina sa kantonom, zašto Forto nije nastavio? OK, levat je izdao, ali što je zbog levata sve stalo?
addem

#21448 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by addem »

Zatvoriše veceras grad sta je ovo ljudi petak vece sve blokorano.
thekupus

#21449 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by thekupus »

addem wrote: 09/07/2021 21:39 Zatvoriše veceras grad sta je ovo ljudi petak vece sve blokorano.
Trka kroz grad
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#21450 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mk ultra »

thekupus wrote: 09/07/2021 21:39
addem wrote: 09/07/2021 21:39 Zatvoriše veceras grad sta je ovo ljudi petak vece sve blokorano.
Trka kroz grad
Jel tako tesko organizovati saobracaj
Od importanne do vrbanja mosta 25min.

Moze li mi neko pokazati jednu jebenu ispravnu stvar koju je saobracajna policija ks uradila?
Locked