Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Al u zutom, Fuj diesel , vise nikad .... Posjedujem dva Diesel-a , jedan sam kupio trajao dva mjeseca .... Jedan su mi poklonili (orginal, sa cudima i papirima,kutijama) , njemu su se kazaljke odvojile nakon 25 dana , nakon popravke u servisu , datum prestao raditi , kozna narukvica pukla nakon 48 dana .... Ispod sat :
anonimni clan wrote:
Operacija ozivljavanja je pocela:
Najs. Šta se desilo starom mehanizmu
Prvobitni vlasnik je pokazivao nekome sat i onda skocio u more..... valjda zaboravio zavrnuti krunu. usla morska voda i sve speklo. Cak se moralo cistiti kuciste i poklopac iznutra jer je bilo hrdje i na njima.
wannabe_ultra wrote:Zna li neko nesto vise od PANERAI satovima, posto sam laik u tom pogledu
Stara talijanska marka koja je za talijansku mornaricu radila satove, rolex im isporucivao masine, uradili malu seriju i izgubili posao Propali par puta kroz historiju i vracani u zivot, provalili se u americi kada je Silvester Stallone naletio na paneraia tokom snimanja filma u italiji. Poslije je kupljen od strane Richemont-a koji ga je napravio super brendom, imaju par fula i mnogi im zamjeraju trpanje obicnog unitasa u sat od 8000KM. Trenutno su hit u svijeru sbog svojih dimenzija i sklonosti mladih bankara da ih kupuju
Dosli neki satovi sa svih strana i stoje mi na stolu, kad mi upade u oci da su ova tri sata iz tri razlicite decenije. Po meni najbolje tri decenije u urarstvu, sto se rucnih satova tice
S lijeva na desno:
Omega Suverän, cal. 30T2PC, 1944
Zenith Pilot, cal. 120, 1957
Longines, cal. 30L, 1960
shin wrote:Dobra omega, fin radij na kazaljkama. Da li sijetli još?
Nisam provjeravao,ali cisto sumnjam. Na nekim satovima sa tritijumom s kraja 60'ih ili pocetka 70'ih sam dozivio da jos uvijek svijetle, ali ovako stari i ne bas
Znate da se moze "obnoviti" pa da opet "svijetli"?
Naravno ko zeli, mada vecina ostavlja ove stare satove u orginalnom stanju.
Steta sto je vrijeme ostavilo tragove na ploci Zenita...
U svakom slucaju
Nisam provjeravao,ali cisto sumnjam. Na nekim satovima sa tritijumom s kraja 60'ih ili pocetka 70'ih sam dozivio da jos uvijek svijetle, ali ovako stari i ne bas
Tiricijum ima vijeme raspada od 12 godina, radij mnogo više izotop 226 radija ima vrijeme raspada od 1600 godina mada radij markeri prestanu svijetliti radi raspada kristala i dalje je radioaktivan nakon što prestane sa emitovanjem svijetla.
Ja sam dugo ganjao sat sa radium premazom kazaljki i markera i nedavno sam naletio na jedan sa ''R SWISS R'' natpisom ispod 6h markera
Norm wrote:Znate da se moze "obnoviti" pa da opet "svijetli"?
U svakom slucaju
Znam i radio sam jednom, ali na ovom necu. Nije za kolekcije, vec trazi novog vlasnika da ga udomi
Sto se Zenith-a tice, nemozes imat 56 godina i bit "k'o ispod cekica"
shin wrote:
Dwndler wrote:
Tiricijum ima vijeme raspada od 12 godina, radij mnogo više izotop 226 radija ima vrijeme raspada od 1600 godina mada radij markeri prestanu svijetliti radi raspada kristala i dalje je radioaktivan nakon što prestane sa emitovanjem svijetla.
Ja sam dugo ganjao sat sa radium premazom kazaljki i markera i nedavno sam naletio na jedan sa ''R SWISS R'' natpisom ispod 6h markera
Norm wrote:Znate da se moze "obnoviti" pa da opet "svijetli"?
U svakom slucaju
Dwndler wrote:Znam i radio sam jednom, ali na ovom necu. Nije za kolekcije, vec trazi novog vlasnika da ga udomi
Sto se Zenith-a tice, nemozes imat 56 godina i bit "k'o ispod cekica"
Ma svjestan sam ja da vrijeme ucini svoje, samo kazem da je steta...
Licno, ako mogu postici taj neki vintage ton obnovim, ako ne ostavim kako jest...Mada sam ja tek pocetnik i imam jos puuuuno da ucim...