Asu, uzgajas li ti sto god, osim nazohor sarkazma?S4mpion wrote:Pa krompira sa romanijskih livada, prošle godine ste ga baš dobro uzgojili.
P.S. Jel' se 'vako kaze na novobosnjackom?
Asu, uzgajas li ti sto god, osim nazohor sarkazma?S4mpion wrote:Pa krompira sa romanijskih livada, prošle godine ste ga baš dobro uzgojili.
...mislis religija!?harač wrote:...ali gledajući uvodni govor Ramadan odmah priznaje da vjera nije potrebna za moral, tako da ne vidim kako je ovo debata
Sarkazam? Ma kakviNIN wrote:Asu, uzgajas li ti sto god, osim nazohor sarkazma?S4mpion wrote:Pa krompira sa romanijskih livada, prošle godine ste ga baš dobro uzgojili.
Jesil ga spoznao?S4mpion wrote:Sarkazam? Ma kakviNIN wrote:Asu, uzgajas li ti sto god, osim nazohor sarkazma?S4mpion wrote:Pa krompira sa romanijskih livada, prošle godine ste ga baš dobro uzgojili.
Ali moras priznati da se tu i tamo moze naci moralan svecenik, hodza, vjerski sluzbenik...Dozer wrote:Naravno da vjera nema nikakve veze s moralom, to je danas jasno i djeci u vrticima.
Vjera i moral su danas dvije totalno nespojive kategorije.
Mislis ljudi i moral.Dozer wrote:Naravno da vjera nema nikakve veze s moralom, to je danas jasno i djeci u vrticima.
Vjera i moral su danas dvije totalno nespojive kategorije.
misli, vjernici i moral.m_l wrote: Mislis ljudi i moral.
Cast izuzecima.
I zakon je moral, a zakon se ne odnosi samo na vjernike tako da ipak stoji ljudi i moral505sCrtom wrote:misli, vjernici i moral.m_l wrote: Mislis ljudi i moral.
Cast izuzecima.
cast nevjernicima.
zakon je moral. pojasni mi to, molim te.S4mpion wrote: I zakon je moral, a zakon se ne odnosi samo na vjernike tako da ipak stoji ljudi i moral
Jasno ti definiše šta treba, a šta ne treba da radiš za dobrobit zajednice, zakon ti je formalizacija morala, minimum morala505sCrtom wrote:zakon je moral. pojasni mi to, molim te.S4mpion wrote: I zakon je moral, a zakon se ne odnosi samo na vjernike tako da ipak stoji ljudi i moral
Ako je zakon moral, možeš li mi objasniti moralnost Zakona o stvarnim pravima? Ili pak moralnost Zakona o referendumu donesenog od strane Narodne skupštine RS? Ili pak moralnost Ustava BiH, kao najživljeg primjera ovjekovječene diskriminacije?S4mpion wrote:
I zakon je moral, a zakon se ne odnosi samo na vjernike tako da ipak stoji ljudi i moral
da ne govorimo o nacističkoj njemačkoj ili aparthejdu... ispade da su imali moralne zakone, ili da uopće nisu imali nikakvih zakona (nisu mogli stjecati imovinu, nasljeđivati, graditi, iznajmljivati etc.). naravno i jedno i drugo je glupost upravo zato što postoji konceptualno razdvajanje prava i morala: ono što je zakon nije nužno i moralno, a ono što je moralno nije nužno i zakonski obavezno. to da zakon može utjelovaljavati moral je druga stvar, koja samo pokazuje da je moral odvojeni standard po kojem se mjeri opravdanost zakona. ukratko provala koja se ponavlja već par stranica ovdjelua wrote:Ako je zakon moral, možeš li mi objasniti moralnost Zakona o stvarnim pravima? Ili pak moralnost Zakona o referendumu donesenog od strane Narodne skupštine RS? Ili pak moralnost Ustava BiH, kao najživljeg primjera ovjekovječene diskriminacije?S4mpion wrote:
I zakon je moral, a zakon se ne odnosi samo na vjernike tako da ipak stoji ljudi i moral
Ne govorim samo o zakonu BiH, već općenito o zakonu u demokratskim društvima. Mi nismo demokratsko društvo, pa je sasvim logično da se pojavljuju iznimke.lua wrote:Ako je zakon moral, možeš li mi objasniti moralnost Zakona o stvarnim pravima? Ili pak moralnost Zakona o referendumu donesenog od strane Narodne skupštine RS? Ili pak moralnost Ustava BiH, kao najživljeg primjera ovjekovječene diskriminacije?S4mpion wrote:
Kakvo smo društvo, ako nismo demokratsko?S4mpion wrote:
Ne govorim samo o zakonu BiH, već općenito o zakonu u demokratskim društvima. Mi nismo demokratsko društvo, pa je sasvim logično da se pojavljuju iznimke.
Što se tiče moralnosti pojedinih zakona, pitaj one koji su ih podržali i izglasali.
Analiziraj situaciju u zemlji, pa onda pogađaj.lua wrote:Kakvo smo društvo, ako nismo demokratsko?S4mpion wrote:
Ne govorim samo o zakonu BiH, već općenito o zakonu u demokratskim društvima. Mi nismo demokratsko društvo, pa je sasvim logično da se pojavljuju iznimke.
Što se tiče moralnosti pojedinih zakona, pitaj one koji su ih podržali i izglasali.
Bokca tiS4mpion wrote:Pa krompira sa romanijskih livada, prošle godine ste ga baš dobro uzgojili.NeenaSa wrote:Chega i koga ?S4mpion wrote:
Ima li ove godine?
nelsa1412 wrote:Dobro pitanje na koje se može odgovoriti kontra pitanjem "a Na cemu vjernici baziraju svoj svjetonazor" ,na kraju ako če mo realno da li če neko bit vjernik ili ateista najmanje zavisi od njega a najviše od porodice i sredine,tj odgoja.
Naravno sada če neko reči pa imaš pravo izbora,da imam ali dok ja doživim to vrjeme kada več imam pravo izbora ja sam več isprofilisan i usmjeren i pokupio sam sve osobine sredine i porodice,ima izuzetaka ali ne kažu djaba neče šljiva ispod kruške.
Lično nisam vjernik ali u široj porodici imam vjernika i to iz sve tri religije,ak pogledamo suštinu vjere i šta ona promoviše i znači onda ovih 90% deklarisani vjernika su manje vjernici od ateista.
Vjera ne znaći deklaristi se kao vjernik i J... mamu svokom koje druge vjere nego znači živjeti po pravilima te vjere i prakticirati je u svakodnevnom životu,i djela svakog čovjeka odredjuju jeli on vjernik ili nije a ne njegovo deklarisanje.
Lično mislim a i čista logika i istorija nam govori da su Vjera i religije u največoj mjeri korištene za sticanje moči,političke ciljeve....nego za ono za što se deklariše tako da je i sama suština vjere iskrivljena od jedne ideje i vjerovanja da to bude vodilja po kojem če ljudi živjeti civilizirano i u miru ,u vrjeme kada se jedino za božije zakone znalo pa do načina da se ljudima manipuliše u razne političke svrhe.
Nije tačno da najmanje zavisi od osobe, upravo suprotno.
Ljudi se na neki način mogu podijeliti na one koji prihvataju stvari zdravo za gotovo i ne pitaju se što je to tako i one koji to ne rade, tj. stalno razmišljaju, istražuju... Ono što je tačno je da se ljudi rađaju sa više dobrog, ili lošeg u sebi. Bio vjernik, ili ne, ili je više dobar, ili više zao.
Drugo što nije tačno je da je vjera iskrivljena. Nije, jer je i izmišljena da bi se ljudi kolonizirali, skoriji primjer te kolonije je EU)
Slažem se sa svim ostalim.![]()
___________________________________________________________________________________________________________
vojni forum vojnik
1EUR web hosting-cPanel ili Plesk
16.99EUR/godišnje neograničen cPanel hosting