I zaposljavala sina debilaStyling wrote: ↑29/11/2023 19:40Enra je uredno ordinirala privatno sve vrijeme.RtrnOfSalisbury wrote: ↑29/11/2023 17:48 ... hocel se po odlasku gospoje sebije opet moci radit malo tam malo vam iliti, malo skuc-puc itd pa malo vise privatnones mi se javlja da je i to bio dio problema
Sebija All about
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#21026 Re: Sebija All about
- haubica_i_to_teshka
#21027 Re: Sebija All about
Pisem iz licnog iskustva, tako da ima razlika sa drugim primjerima.
Svaka drzava ima svoje zakone/uredbe, et centera.
Uobicajena je praksa dal jekari /specijalisti rade kako u drzavnim tako i u privatnoj praksi. Sve je prvenstveno stvar politike. birokratije…
Uvijek cu biti na strani najhumanije profesije i braniti istu.
To ne znaci da su svi ljekari humanisti, nazalost mnogim je vazniji status “doktora” od Hipokratove zakletve i tog da je briga o pacijenta najvnaznija, sve ostalo je na drugom mjestu(sebija, nikad ti necu halalit sto si odbila lijeciti dijete!!!).
Iz mog iskustva.
Da bi drzava smanjila broj pacijenata, vrijeme cekanja na tretman, klinika u kojoj sam zaposlen( u suvlasnickom odnosu) duzni smo da na racun drzave mjesecno primimo odredjen broj pacijenata, 10 tretmana po cijeni koju je drzava formirala. Da ne bi radili u bolnivca/klinikama koje su drzavno vlasnistvo.drzava daje tu mogucnost da ako su uposlen privatno, posao “za drzavu” obavis na tom radnom mjestu. Na prvuo.dgovara svima i pacijentima i ljekarima i drzavi.
Kada se malo dublje “zagrebe”, svi nesto zanovijetaju, traze, pokusavaju sto vise za sebe.od politicara..birokrata, ljekara, pa i pacijenti ..uvijek nekom nesto nije pravo…Sa ljekarske strane,prvo sto ti neko odredjuje koliko tretmana je potrebno da vidis pacijenta (sto je apsurd samo po sebi), da ti neki “birokrata” kaze ‘dosta” .Mislim da nije potreban komentar.
Onda, opet imas pacijente koji se ne pojavljuju na termine nije ih briga, samo ponekad se pojave kada im je potrebna terapija/lijekovi i to je to. Opet tu lljekar nije zasticen.Gubis termin, ne mozes naplatiti, a svi mi radimo za novac Kako god to nekom zvucalo. Termin drzava placa $200 (pacijent nista) kada vidjam pacijenta bez subvencije je $400. nikom ne bi bilo jednostavno da gubi, da se ne lazemo.Da bar jave i otkazu termin da moze neko drugi dobiti, nego samo se ne pojave,a lista cekanja je 3-4 mjeseca. Nekom drugom uskrate termin.
Da sumiram od njih 30-tak, 50% stvarno treba pomoc i dolaze redovno,ostali iz razno-raznih razloga (ne)dolaze, ne mozes naplatiti ni centa.Ovi sto privatno dolaze, prvo sto placaju duplo vise, a i ako se ne pojave ( da nisu ranije otkazali) naplatis 60% od cijene..pa et’ kako hoce.
Privatno osiguranje zavisnio da li je ukljuceno i bolnicko lijecenje ili samo extra, visina premije da li je obicno , zlatno .platinum..od tog zavisi cijena konacne usluge (a i kvalitet)/
Ako je ukljuceno i bolnicko lezanje, operacije, etc..privatne bolnice mogu da iznajmljuju opremu i osoblje, ili iiznajmljuju operacione sale i osoblje u drzavnoj bolnici dogovor politike osiguravajucih kompanija bolnica..sve je to povezano.
Sto se tice “doticne” i akademske titule, osim da je samo upisala magistarski, nema DOKAZA polozenih ispita, zavrsenih vjezbi tako da nije imala uslov za doktorat..Za malo “tvrdokornije” mentor bilo primarni/sec/tercijalni ti ne moze biti u komisiji prilikom odbrane disertacije.Sukob interesa, to je morala znati i doticna i kurjak.I po tom osnovu disertacija nije vazeca.
Sad ostaje specijalizacija, nek’ se odgovorni pozabave.
Nije tesko dokazati.
To je 4g (ako je tada bilo) kao radni odnos u kontinuitetu..Dolazis na posao, radis pod nadzorom, mozes da mijenjas bolnice ustanove koje su povezane sa specijalizacijom.Na kraju svake god imas kao neki test znanja..ono kao prosao ili pao.Sva evidencija se vodi u tim ustanova,isto tako se daje i specijalizantu..Vrlo jednostavno za dokazati!
OCEKUJEM OD NADLEZNIH DA PROVJERE, mada cisto sumnjam, hocu rec 99.9% ili po bosanski milion % da nema specijalizaciju.Osim ako se nije klonirala.
edit:
Ako se zaustave samo na akademskom i smjeni sa polozaja direktorice, bez da istraze u vezi specijalizacije kao i krivicnog gonjenja za sto postoje elementi, onda je cilj samo revansizam pojedinih prema doticnoj a nikako pravo i pravda, onda su isti...nema razlike.
Da ne prejudiciram..'ce vidimo
Svaka drzava ima svoje zakone/uredbe, et centera.
Uobicajena je praksa dal jekari /specijalisti rade kako u drzavnim tako i u privatnoj praksi. Sve je prvenstveno stvar politike. birokratije…
Uvijek cu biti na strani najhumanije profesije i braniti istu.
To ne znaci da su svi ljekari humanisti, nazalost mnogim je vazniji status “doktora” od Hipokratove zakletve i tog da je briga o pacijenta najvnaznija, sve ostalo je na drugom mjestu(sebija, nikad ti necu halalit sto si odbila lijeciti dijete!!!).
Iz mog iskustva.
Da bi drzava smanjila broj pacijenata, vrijeme cekanja na tretman, klinika u kojoj sam zaposlen( u suvlasnickom odnosu) duzni smo da na racun drzave mjesecno primimo odredjen broj pacijenata, 10 tretmana po cijeni koju je drzava formirala. Da ne bi radili u bolnivca/klinikama koje su drzavno vlasnistvo.drzava daje tu mogucnost da ako su uposlen privatno, posao “za drzavu” obavis na tom radnom mjestu. Na prvuo.dgovara svima i pacijentima i ljekarima i drzavi.
Kada se malo dublje “zagrebe”, svi nesto zanovijetaju, traze, pokusavaju sto vise za sebe.od politicara..birokrata, ljekara, pa i pacijenti ..uvijek nekom nesto nije pravo…Sa ljekarske strane,prvo sto ti neko odredjuje koliko tretmana je potrebno da vidis pacijenta (sto je apsurd samo po sebi), da ti neki “birokrata” kaze ‘dosta” .Mislim da nije potreban komentar.
Onda, opet imas pacijente koji se ne pojavljuju na termine nije ih briga, samo ponekad se pojave kada im je potrebna terapija/lijekovi i to je to. Opet tu lljekar nije zasticen.Gubis termin, ne mozes naplatiti, a svi mi radimo za novac Kako god to nekom zvucalo. Termin drzava placa $200 (pacijent nista) kada vidjam pacijenta bez subvencije je $400. nikom ne bi bilo jednostavno da gubi, da se ne lazemo.Da bar jave i otkazu termin da moze neko drugi dobiti, nego samo se ne pojave,a lista cekanja je 3-4 mjeseca. Nekom drugom uskrate termin.
Da sumiram od njih 30-tak, 50% stvarno treba pomoc i dolaze redovno,ostali iz razno-raznih razloga (ne)dolaze, ne mozes naplatiti ni centa.Ovi sto privatno dolaze, prvo sto placaju duplo vise, a i ako se ne pojave ( da nisu ranije otkazali) naplatis 60% od cijene..pa et’ kako hoce.
Privatno osiguranje zavisnio da li je ukljuceno i bolnicko lijecenje ili samo extra, visina premije da li je obicno , zlatno .platinum..od tog zavisi cijena konacne usluge (a i kvalitet)/
Ako je ukljuceno i bolnicko lezanje, operacije, etc..privatne bolnice mogu da iznajmljuju opremu i osoblje, ili iiznajmljuju operacione sale i osoblje u drzavnoj bolnici dogovor politike osiguravajucih kompanija bolnica..sve je to povezano.
Sto se tice “doticne” i akademske titule, osim da je samo upisala magistarski, nema DOKAZA polozenih ispita, zavrsenih vjezbi tako da nije imala uslov za doktorat..Za malo “tvrdokornije” mentor bilo primarni/sec/tercijalni ti ne moze biti u komisiji prilikom odbrane disertacije.Sukob interesa, to je morala znati i doticna i kurjak.I po tom osnovu disertacija nije vazeca.
Sad ostaje specijalizacija, nek’ se odgovorni pozabave.
Nije tesko dokazati.
To je 4g (ako je tada bilo) kao radni odnos u kontinuitetu..Dolazis na posao, radis pod nadzorom, mozes da mijenjas bolnice ustanove koje su povezane sa specijalizacijom.Na kraju svake god imas kao neki test znanja..ono kao prosao ili pao.Sva evidencija se vodi u tim ustanova,isto tako se daje i specijalizantu..Vrlo jednostavno za dokazati!
OCEKUJEM OD NADLEZNIH DA PROVJERE, mada cisto sumnjam, hocu rec 99.9% ili po bosanski milion % da nema specijalizaciju.Osim ako se nije klonirala.
edit:
Ako se zaustave samo na akademskom i smjeni sa polozaja direktorice, bez da istraze u vezi specijalizacije kao i krivicnog gonjenja za sto postoje elementi, onda je cilj samo revansizam pojedinih prema doticnoj a nikako pravo i pravda, onda su isti...nema razlike.
Da ne prejudiciram..'ce vidimo
Last edited by haubica_i_to_teshka on 30/11/2023 05:02, edited 1 time in total.
-
pinkman
#21028 Re: Sebija All about
Ne postoji drzavni novac nego iskljucivo poreskih obveznika.haubica_i_to_teshka wrote: ↑30/11/2023 01:28 Termin drzava placa $200 (pacijent nista) kada vidjam pacijenta bez subvencije je $400
- haubica_i_to_teshka
#21029 Re: Sebija All about
u redupinkman wrote: ↑30/11/2023 03:06Ne postoji drzavni novac nego iskljucivo poreskih obveznika.haubica_i_to_teshka wrote: ↑30/11/2023 01:28 Termin drzava placa $200 (pacijent nista) kada vidjam pacijenta bez subvencije je $400
ispravka, novac od poreskih obveznika
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#21030 Re: Sebija All about
I ja sam misljenja da ako se zaustave samo na eto uzeli smo joj titulu akademsku i smjenili s pozicije direktora, onda koda nisu nista uradili. To treba na sud i osuditi zatvorom. Ljudi moji, oni su se okoristili falsifikatima i dosli na pozicije prutuzakonito. To ako ne ode u zatvor, koda nista nije bilo i sta se porucuje. Falsifikujte i lopovski varajte i kradite, nece vam nista biti. Hajmo onda lopove i kriminalce rehabilitovat pa da sve bude potpuno isto.
-
mali_balon
#21031 Re: Sebija All about
Ja to cijelo vrijeme govorim, nista bez presude, vracanja para, presude i oduzimanje titula i penzija svima koji su joj pomogli da dobije falsifikatepici wrote: ↑30/11/2023 06:47 I ja sam misljenja da ako se zaustave samo na eto uzeli smo joj titulu akademsku i smjenili s pozicije direktora, onda koda nisu nista uradili. To treba na sud i osuditi zatvorom. Ljudi moji, oni su se okoristili falsifikatima i dosli na pozicije prutuzakonito. To ako ne ode u zatvor, koda nista nije bilo i sta se porucuje. Falsifikujte i lopovski varajte i kradite, nece vam nista biti. Hajmo onda lopove i kriminalce rehabilitovat pa da sve bude potpuno isto.
- Styling
#21032 Re: Sebija All about
Treba dići krivične protiv nje za lažno predstavljanje i sve što ide uz to, i da joj Skupština KS ukine zastupnički imunitet kako bi je mogli procesuirati.pici wrote: ↑30/11/2023 06:47 I ja sam misljenja da ako se zaustave samo na eto uzeli smo joj titulu akademsku i smjenili s pozicije direktora, onda koda nisu nista uradili. To treba na sud i osuditi zatvorom. Ljudi moji, oni su se okoristili falsifikatima i dosli na pozicije prutuzakonito. To ako ne ode u zatvor, koda nista nije bilo i sta se porucuje. Falsifikujte i lopovski varajte i kradite, nece vam nista biti. Hajmo onda lopove i kriminalce rehabilitovat pa da sve bude potpuno isto.
- pici
#21033 Re: Sebija All about

Upravo tako, bolnica a ne stedionica.
- dulekrele
#21034 Re: Sebija All about
To ce kada se krene sa radom biti kao švica. Jel mislite da ce biti kao na Kosevu? Ko god je bio u nekoj privatnoj bolnici pa i manjeg kapaciteta zna kako je kod privatnika kad platis.JohnnyS wrote: ↑29/11/2023 20:09Čuo sam da imaju deset operacijskih dvorana. Pa tako veliku privatnu bolnicu nema ni Zagreb koji je i veći i više se para vrti. A valjda znaju što rade.
- pici
#21035 Re: Sebija All about
sdO privatna kasarna bila.- Nije li sramotno da mi u jednoj demokratskoj državi u 21. stoljeću razgovaramo o „otvaranju“ bolnice za pacijente i posjetioce? Zatvorene kapije su otežavale ulazak pacijentima i posjetiocima, kao i izlazak uposlenicima. Ne vidim opravdan razlog ni za jedno ni za drugo. Osim primopredaje koja je u toku, prvi dan sam tražio informacije o razlozima za zavarivanje projektiranih ulaza za pješake kako bih što prije pokrenuo proceduru njihovog otvaranja. Ljudi koji dolaze u KCUS sigurno ne dolaze radi zabave, već zato što imaju zdravstvene probleme ili dolaze u posjetu svojim najmilijima. Naša obaveza je ne samo da im pružimo najbolje dostupno liječenje već i da im olakšamo dolazak do ljekara. Nehumano je i apsolutno nepotrebno ljude koji imaju zdravstvenih problema i često otežano kretanje tjerati da pješke obilaze ogroman kompleks KCUS-a da bi došli tamo gdje trebaju - smatra dr. Pilav.
Zato će otvaranje kapija, kako kaže, biti jedan od njegovih prvih poteza, „jer želim pacijentima koji sa strepnjom dolaze u bolnicu olakšati koliko god mogu”.
- Građanima time ujedno šaljemo poruku da su dobrodošli i da smo mi tu da budemo njima na usluzi. Ovo je njihov klinički centar, koji oni finansiraju kroz uplatu doprinosa - kaže dr. Pilav.
-
last mohicans
#21036 Re: Sebija All about
Pisao sam neki dan o zaključanim vratima, reži Pilave, sjeme joj se zatrlo.
-
RtrnOfSalisbury
#21037 Re: Sebija All about
nemerem dat komentar iz subjektivnije razloga jer me podsjeca na bivsu svalerku a ta dok te ne pretvori u vodenu paru ne odustaje, jebote svaki put ko da joj je zadnje a prolaziti kroz sva agregatna stanja i to vise puta nije bas zabavno_BataZiv_0809 wrote: ↑29/11/2023 22:02I zaposljavala sina debilaStyling wrote: ↑29/11/2023 19:40Enra je uredno ordinirala privatno sve vrijeme.RtrnOfSalisbury wrote: ↑29/11/2023 17:48 ... hocel se po odlasku gospoje sebije opet moci radit malo tam malo vam iliti, malo skuc-puc itd pa malo vise privatnones mi se javlja da je i to bio dio problema
- Haris.ba
#21038 Re: Sebija All about
Nedavno sam bio parkirao na parkingu unutar na Koševu, i slušam kako narod prolazi gore iznad ulicom i psuje što mora kružiti da dođe do ulaza.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Haris.ba
#21040 Re: Sebija All about
Ma ne znam. Išao na ortopediju. Usluga 10 puta bolja nego kakvu sam dobio u općoj.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#21041 Re: Sebija All about
Je li to otkako je smijenjena SjebijaHaris.ba wrote: ↑30/11/2023 14:16Ma ne znam. Išao na ortopediju. Usluga 10 puta bolja nego kakvu sam dobio u općoj.
-
Proposition Joe
#21042 Re: Sebija All about
I snahu primila na specijalizaciju_BataZiv_0809 wrote: ↑29/11/2023 22:02I zaposljavala sina debilaStyling wrote: ↑29/11/2023 19:40Enra je uredno ordinirala privatno sve vrijeme.RtrnOfSalisbury wrote: ↑29/11/2023 17:48 ... hocel se po odlasku gospoje sebije opet moci radit malo tam malo vam iliti, malo skuc-puc itd pa malo vise privatnones mi se javlja da je i to bio dio problema
- Haris.ba
#21043 Re: Sebija All about
Nije. U općoj ko je išao na ortopediju zna kakav je ono krkljanac, čak i sa onim zakazivanjima. Preopterećeni su._BataZiv_0809 wrote: ↑30/11/2023 14:16Je li to otkako je smijenjena Sjebija
- Dozer
#21044 Re: Sebija All about
Ovo neki spin, ili....?Altsa wrote: ↑29/11/2023 13:24Ocito da nisi dobro obavijesten kao ni tvoj jaran. Van Breda, GBG ili slicni funkcionisu na drugom principu i samo neke od vecih privatnih klinika odmah obracunavaju tvojih 20% tj. platis 20% od ukupne cijene, a ostatak od 80% namiri osiguranje. (npr. Eurofarm, Sanasa, Al Tawill, Sunce, Dr. Nabil). Uobicajeno je da odmah platis 100% a potom ti se refundira 80% nakon sto predas nalaze i racun zdravstvenom osiguranju kod kojeg si jer privatnici kao i drzavne ambulante nemaju potpisane ugovore sa Van Bredom i sl.Dozer wrote: ↑29/11/2023 13:06 KMCini mi se da si nesto debelo fulila.... Mozda bi to tako bilo da sistem ne vode polupismeni kleptomani, ali posto ga vode i njime upravljaju upravo oni, ova prica moze proci samo kod ljudi koji ne zive ovdje.Styling wrote: ↑29/11/2023 09:17 Sistem nije savršen, ali je za razliku od mnogih naprednih zemalja još uvijek dovoljno dobar da pacijenti besplatno ili uz minimalnu naknadu dobiju uslugu koja u tim zemljama košta pravo bogatstvo. Dijabetičari, recimo, kod nas dobijaju besplatno inzulin i trakice. Operacije žući i sl. su besplatne. Ortopedija uz minimalnu naknadu, itd.
Pitaj ove što žive u Austriji, Švedskoj, itd. koliko bi ih koštala operacija, recimo, koljena. O stomatološkim uslugama da ne govorimo.
A porediti ZS u Njemackoj, Austriji ili Svedskoj s nasim, malo je...khm...
Evo primjercic naseg JZS i "funkcionisanja". Nedavno jaranu nesto upalo u oko, a radi za strance i ima ono VanBreda osiguranje koje pokriva 80%, a on licno 20% troskova bilo kojeg lijecenja ili tretmana, i otisao na UKC. Primili ga, pregled oftamologa na onom uredjaju, dijagnoza - imate jednu spenu u oku. OK, mozete li to izvaditi? Moze. Imam to i to osiguranje. OK, nema problema, priznajemo to, molim vas da odete na blagajnu i regulisete, pa se vratite da to izvadimo. Dala mu papire, on na blagajnu, kaze lik - 190 KM. Jaran mu objasni da on placa 20%, a osiguranje 80%, a lik ce njemu - da, da, 20% je 190 KM. Jaran popizdi, nista ne plati, vrati se gore i pokupi svoje papire. Doktorica se nesto bunila, kao - ona otvorila proces, nalog, blabla, on samo rekao da zatvori i preko vrata.
Pravo odatle nazove SaNasu, dobar dan, imate li oftamologa? Imamo. Primate li Van Bredu? Primamo. Mogu li doci na pregled, imam nesto u oku? Naravno.
Otisao tamo, primili ga, sjeo za isti onakav uredjaj kao na UKC, nije ni pitao za cijenu od huje. Zena ga pregledala i kaze - imate 6 spena u oku. Mozete li to izvaditi? Naravno. Dala mu malo anestezije, i za 3 minute sve povadila. On na kasu, dao karticu osiguranja, a blagajnica ce - 6 KM. On u nevjerici pitao da li je sigurna jer on placa 20%, osiguranje 80%, a blagajnica ce - naravno, ovo je 30 KM, i 20% od toga je 6 KM.
Da ne pricamo o kompletno pogresno nastimanom sveukupnom sistemu i procentualnoj otimacini od plata koja se desava, i to bez ikakve segmentacije. A pogotovo o tome da se ljudima i od otpremnina otima za doprinose i ZO, pri cemu im se apsoluutno nista od toga ne priznaje za bilo sta. Jednostavno se samo uzme, i to je to.
Dakle, ovaj sistem je sve, samo ne dobat i funkcionalan za gradjane koji ga placaju. A tako nije ni u Austriji ni Njemackoj, ni Svedskoj, ni GB. USA je skroz druga prica.
U KCUS ako hoces da ides preko dodatnog osiguranja onda moras da ides preko VIP ambulante koja se nalazi na DIP-u. Ona ti dogovori termin pregleda, srede sve papire za blagajnu i na kraju ti se obracuna 20% koje platis na blagajni po zavrsteku usluge. Ne mozes nakon pregleda, a nisi isao preko VIP-a doci na blagajnu i reci blagajnici da imas dodatno osiguranje i da ti naplati 20%. To tako ne funkcionise. Stotinu puta mi se desilo da ljekarske ordinacije nemaju uopšte ugovore sa recimo GBG i platim puni iznos svih usluga pa mi se kasnije refundira.
Nije uopste to bila poenta mog posta. Stoji to da je negdje ovako, negje onako a ta osiguranja, ali - nije to bila poenta.
- Dozer
#21045 Re: Sebija All about
Covjek to osiguranje ima vec 20 godina, i isao je po proceduri. Ne luupetajte i ne izvrcite. 190 KM je bilo 20%, koliko su mu htjeli naplatiti.Altsa wrote: ↑29/11/2023 13:32O cemu ti baljezgas.Mishelinke wrote: ↑29/11/2023 13:31De ba, čovjeku kaže 190 KM je 20%, a kod privatnika je 100% svega 30 KM.Altsa wrote: ↑29/11/2023 13:24
Ocito da nisi dobro obavijesten kao ni tvoj jaran. Van Breda, GBG ili slicni funkcionisu na drugom principu i samo neke od vecih privatnih klinika odmah obracunavaju tvojih 20% tj. platis 20% od ukupne cijene (npr. Eurofarm, Sanasa, Al Tawill, Sunce, Dr. Nabil). Uobicajeno je da odmah platis 100% a potom ti se refundira 80% nakon sto predas nalaze i racun zdravstvenom osiguranju kod kojeg si jer privatnici kao i drzavne ambulante nemaju potpisane ugovore sa Van Bredom i sl.
U KCUS ako hoces da ides preko dodatnog osiguranja onda moras da ides preko VIP ambulante koja se nalazi na DIP-u. Ona ti dogovori termin pregleda, srede sve papire za blagajnu i na kraju ti se obracuna 20% koje platis na blagajni po zavrsteku usluge. Ne mozes nakon pregleda, a nisi isao preko VIP-a doci na blagajnu i reci blagajnici da imas dodatno osiguranje i da ti naplati 20%. To tako ne funkcionise. Stotinu puta mi se desilo da ljekarske ordinacije nemaju uopšte ugovore sa recimo GBG i platim puni iznos svih usluga pa mi se kasnije refundira.
I kažu žena, majka, sultanija, uvažena profesorica, vratila 100 miliona duga. Na ovaj način bi vratila i milijardu.Pa jel vidis da ga je blagajnik pomnozio sa nulom jer to tako ne funkcionise. A objasnio sam kako to sve ide. Glupo je da lik koji ima to osiguranje ne zna kako to funkcionise. Onda mu svi krivi a on pojma nema.
- Dozer
#21046 Re: Sebija All about
I da vrati sve steceno na ime laznih diploma.pici wrote: ↑30/11/2023 06:47 I ja sam misljenja da ako se zaustave samo na eto uzeli smo joj titulu akademsku i smjenili s pozicije direktora, onda koda nisu nista uradili. To treba na sud i osuditi zatvorom. Ljudi moji, oni su se okoristili falsifikatima i dosli na pozicije prutuzakonito. To ako ne ode u zatvor, koda nista nije bilo i sta se porucuje. Falsifikujte i lopovski varajte i kradite, nece vam nista biti. Hajmo onda lopove i kriminalce rehabilitovat pa da sve bude potpuno isto.
Naravno, ovo se nece desiti.
Cuo sam od par doktora i neku vrstu opravdanja za njene papire, a ona nije jedina. Naime, kazu ovako, parafraziram - "jbg. tad (nakon rata, op.a.) nismo imali kadrova, pa se moralo nesto brzo raditi po tom pitanju, valjalo je praviti drzavu."
Kako svi danas vidimo, i znamo - drzava je tragikomedija, tako da ocito bas i nije napravljena kako treba. Doduse, i to je stvar gledista - za neke je napravljena idealno, zar ne? A ti neki su upravo ovi s ovakvim papirima i "znanjima", i oni takvi su "edukovali" nadolazece generacije. Zato danas i imamo 50% funkcionalno nepismenih u drzavi.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#21047 Re: Sebija All about
pici wrote: ↑30/11/2023 06:47 I ja sam misljenja da ako se zaustave samo na eto uzeli smo joj titulu akademsku i smjenili s pozicije direktora, onda koda nisu nista uradili. To treba na sud i osuditi zatvorom. Ljudi moji, oni su se okoristili falsifikatima i dosli na pozicije prutuzakonito. To ako ne ode u zatvor, koda nista nije bilo i sta se porucuje. Falsifikujte i lopovski varajte i kradite, nece vam nista biti. Hajmo onda lopove i kriminalce rehabilitovat pa da sve bude potpuno isto.
to je to
-
Dimu1927
#21048 Re: Sebija All about
MMM1977 wrote: ↑29/11/2023 21:10Problem je sto mnogi i dalje rade na crno i ne plaćaju zdravstveno osiguranje ali su i dalje uredno na birou za zapošljavanje i uredno koriste sve usluge. Službena nezaposlenost je 30% i više a uvozimo radnu snagu. Dok se to ne riješi nema rješenja ni za mnoge probleme u zdravstvu.moimoi wrote: ↑29/11/2023 20:07Stvar je u tome sto ti placas oko 17% od plate za zdravstvo. Plus neki jos i dodatno osiguranje.. a onda dodjes u situaciju da ti treba pa moras ganjati veze i vezice plus jos sam placati osnovno. Kontas? Nije to mala lova kada skontas koliko stanovnistva imamo…sehohari wrote: ↑29/11/2023 19:52 Ova diskusija je smiješna.
Kao prvo, ne brani se Sebija, već način sistema kao takav. Koliko sam čitao, niko ne govori da je menadžment ili rukovođenje sistemom dobro, samo ne vidim gdje i kako bi se sistem kao takav trebao promjeniti.
Bh. sistem gdje se sve finansira iz zajedničkog ZZO u biti i jeste u teoriji isti kao i u evropi, samo što bi se možda više privatnog sektora moglo primiti u isti.
Ironično je malo sa jedne strane govoriti kako ovdje treba biti zdravstvo kao u zap. evropi, a obda u drugoj rečenici predlagati da svako uplaćuje samo za sebe.
Upravu su takvi najglasniji sa kuknjavom nema ovo nigdje osim kod nas. A on na birou zena i djeca na njemu osigurani, gule zdravatveni sistem al zato na crno radi uzima masne cifre i psuje drzavu
- Dozer
#21049 Re: Sebija All about
Ja ovo tupim vec dvije godine 
- skrbavi-admin
#21050 Re: Sebija All about
haj je vi zatvorite kad njemu bagziju zastitu pruza mraka od Gasija pa do Kljemendija