Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
wewa

#2101 Re: Gras all about

Post by wewa »

aferim, Jane :thumbup:
dresdener78

#2102 Re: RE: Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

zutipatak wrote: Nevezano za temu, reci mi gdje si naučio ovako dobro bosanski jezik? :D

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
:skoljka: iskreno, kod vas i od vas u Sarajevu

Nisam nikad imao nijedan čas nekako zvanično bosanskog jezika.

Zbog toga i stalno pravim greške, i moj naglasak je loš, tako da svi misle da sam Slovenac, i ja jadan zbog toga moram svgudje ostavljati veliki kusur što meni pravi rupe u budžet :D

Mene je od samog početka nerviralo da ne mogu sve razumijeti i izraziti se u raznim situacijama, pa sam počeo čitati razne ovakve forume, slušati radio (npr. radio M, Kameleon...), gledati YU filmove, kupovati knjige po sarajevskim knjižarama i od likova kod Drvenije na trotoaru, i čitati ih...

Svakako nije to toliko teško ako ti je maternji neki drugi slavenski jezik. Uporedo sa češkim koji je nekoliko puta teži, ima ustvari dvije dosta različite varijante (književni i onaj ulični, nešto kao razlika ekavice i ijekavice), gdje vi imate pravilo ima češki iznimke... bosanski mi se sa ovog pogleda kompliciranosti čini kao ček lajt véržn (osim tog naglaska) :) Sada imam u fokusu mađarski da se barem malo dogovorim i ne gledam ih kao indijanac iz prašume, ali do sada bez većih uspjeha, to je fakat drugačiji level :P
jefff

#2103 Re: Gras all about

Post by jefff »

Ni Madjar Madjara ne razumije moj Dresdener.
Mene napravili budalom kada sam rekao da se narodni i knjizevni jezik u Ceskoj razlikuje.
trambusek88

#2104 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Znam ja Mađarski, npr oni kažu za feferone "pečejedeš-pečesereš" :D
zutipatak

#2105 Re: Gras all about

Post by zutipatak »

Na mađarskom se ni Coca Cola ne kaže onako kao što se svuda u svijetu kaže a to je kokakola :D

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
trambusek88

#2106 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Izmjene u odvijanju JGP u nedjelju, 23.10.2016. godine

Obavještavamo korisnike da će, zbog asfaltiranja novoizgrañenog kružnog toka i potpune
obustave saobraćaja na spoju X i A transferzale u nedjelju, 23.10.2016. godine doći do
sljedećih izmjena u odvijanju javnog gradskog prevoza, i to:

- Trolejbuski saobraćaj neće biti u funkciji na relaciji Alipašino Polje (okretnica
Mojmilo) – Dobrinja, a na ovoj relaciji umjesto trolejbusa putnike će prevoziti
autobusi koji će u smjeru prema Dobrinji saobraćati trasom: okretnica Alipašino
Polje – ul. Safeta Hadžića - Ante Babića - Adija Mulabegovića (kroz Saraj Polje)
– Aleja Bosne Srebrene – Kurta Schorka – Braće Mulić – Bulevar Mimar Sinana
(trasa troljebusa) do okretnice trolejbusa na Dobrinji i nazad istom trasom.

- Autobuska linija 31 Nedžarići – Dobrinja mijenjat će trasu, te će u smjeru prema
Dobrinji saobraćati ulicama: Aleja Bosne Srebrene – Kurta Schorka – Braće
Mulić – Bulevar Mimar Sinana (trasa troljebusa) do okretnice trolejbusa na
Dobrinji. Ova linija u smjeru prema Nedžarićima saobraćat će ulicama: Bulevar
Mimar Sinana – Janka Jolovića (trasa linije 31e) – Želimira Vidovića Kelija – Senada
Poturka Senčija – Braće Mulić – Kurta Schorka – Aleja Bosne Srebrene – Ante
Babića – okretnica Nedžarići.

- Autobuska linija 31e Vijećnica – Dobrinja mijenjat će trasu na relaciji Nedžarići –
Dobrinja, te će u smjeru prema Dobrinji saobraćati ulicama: Aleja Bosne Srebrene
– Kurta Schorka – Braće Mulić –– Senada Poturka Senčija – Želimira Vidovića
Kelija – Janka Jolovića (trasa linije 31e) - Bulevar Mimar Sinana (trasa troljebusa) do
okretnice trolejbusa na Dobrinji i nazad istom trasom.

Image
mistek

#2107 Re: Gras all about

Post by mistek »

Koji dokumenti trebaju za iskaznicu za nezaposlene? Vidim da je prošle godine trebala ona izjava, pa su je kasnije ukinuli, koliko se sjećam. Treba li sada? Karton na uvid, kopija kartona, lk na uvid i fotografija? Je li to to? :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2108 Re: Gras all about

Post by Truba »

šta znači ovo sad s centrom iz hrasnice
guraju gras tamo da mlati lovu ili?
trambusek88

#2109 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Vjerovatno je i Grasov ukinut na liniji Vijećnica-Hrasnica, samo što to nije objavljeno jer je javnost informisana od strane Centrotransa.
Bar bi trebalo da je linija u potpunosti zavrnuta jer je to u potpunosti nelegalna linija. Čudi me kako se i održala 2 godine.

Jedina legalna linija prema Hrasnici je 27 Ilidža-Hrasnica registrovana na Gras.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#2110 Re: Gras all about

Post by Admir_1984 »

trambusek88 wrote:Vjerovatno je i Grasov ukinut na liniji Vijećnica-Hrasnica, samo što to nije objavljeno jer je javnost informisana od strane Centrotransa.
Bar bi trebalo da je linija u potpunosti zavrnuta jer je to u potpunosti nelegalna linija. Čudi me kako se i održala 2 godine.

Jedina legalna linija prema Hrasnici je 27 Ilidža-Hrasnica registrovana na Gras.
ono što je građanima itekako korisno je nelegalno :roll:
trambusek88

#2111 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Građanima bi bilo itekako korisno i da ja kupim T3 pa vozim Dobrinja-Vogošća za 1,50KM
zutipatak

#2112 Re: Gras all about

Post by zutipatak »

trambusek88 wrote:Vjerovatno je i Grasov ukinut na liniji Vijećnica-Hrasnica, samo što to nije objavljeno jer je javnost informisana od strane Centrotransa.

Treba pod hitno registrovati tu liniju i dati je Centrotransu a i Grasu ako ispuni uslove (klimatizirana niskopodna vozila, uniformisano i profesionalno osoblje, Wi-Fi pristup internetu..). Ta linija je prijeko potrebna i moraće se nešto učiniti po tom pitanju. Linija 27 nije dovoljna.
Truba

#2113 Re: Gras all about

Post by Truba »

pa ima li sada komercijala ilidza vijecnica???
trambusek88

#2114 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Radio je Centrotrans jutros u špici. Jutros rano su bili uredno označeni a oko 8-9 su vozili bez linijskih oznaka. Kasnije su se povukli.
Truba

#2115 Re: Gras all about

Post by Truba »

i sta sad ako tramvaj ne radi???
nema busa
za ilidzu?
man_464

#2116 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Nikad ga prije ove linije nije ni bilo. Prilikom prekida saobraćaja tramvaja Nedžarići - Ilidža po automatizmu se uključi 3-4 autobusa na zamjenu u vanrednim situacijama. Liniju 27 Ildža - Hrasnica treba pojačati i umjesto 2 busa da voze 3 busa do 18 časova. (Svakih 10-15 minuta). Uvečer svakako su 2 dovoljna autobusa.

Linija je nelagalna i neka je ukinuta.

Kad bude legalno registrovana onda nek vozi ko bude registrovan. Ovako su i GRAS i CTS bili divlji.
CTS i GRAS na toj liniji = ja kupim kombi i vozim na toj liniji.
trambusek88

#2117 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Mislim da je već 27 pojačana, vjerovatno je 429 sa 27e uključen tamo pored 416 i 428. To bi bio interval 8-8-16 minuta. ili svako 8 minuta ako je ubačen i četvrti dvokratni s obzirom da je trenutno politika da se stabilizuju aktivne linije, a 17b Breka II, 20b Bušća, 37 Lukavica i 39 Dobrinja IV su na čekanju do daljnjeg.
zutipatak

#2118 Re: Gras all about

Post by zutipatak »

Najpotrebnija linija u gradu je Hrasnica-Vijećnica. Korisnio sam je svakodnevno i pod hitno je treba ponovo uvesti. Da li je divlja linija ili ne, mene kao krajnjeg korisnika usluga javnog prijevoza to ne interesuje. Mene interesuje udobnost, brzina i pouzdanost a sa Centrotransom sam sve to imao.
man_464

#2119 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Najpotrebnije je da sve linije budu legalne i redovne, tek tada se mogu planirati nove linije bile one redovnog ili komercijalnog karaktera.
Konkurencija u vidu CTS-a je raspoložena za saobraćanje samo na profitabilnim i komercijalnim linijama. Ovako nisu kukali i žalili se po medijima kad su ukinuti sa linije 28. Jer to naravno nije komercijalna linija. Također bez puno pompe su se povukli i sa nelegalnih linija Vogošća-Dobrinja i Sutjeska-Orahov brijeg. Dakako liniju 29 na koju je CTS registrovan ne održava jer nije profitabilna. A liniju 21b na kojoj je regularno registrovan cijelu godinu preko ljeta radi malo putnika i nerentabilnosti ne održava.

Linija 27e jeste zgodna linija za one koji ne kupuju mjesečne kupone. Lično sam je i ja povremeno koristio, prvo CTS, a kada se GRAS uključio, onda GRAS jer je dosta brži (Potez stiže za 45-50 minuta a CTS 50-55 minuta Često pri polasku u 12:50 znali smo sustići CTS koji polazi 5 minuta prije i prestići ga do Ilidže, a kvalitet autobusa mi je bio nekad isti onom od CTS-a, a nekad nešto lošiji. Sve u svemu na toj liniji je vladao užasan haos i NEred vožnje.

CTS je saobraćao svakih 60 minuta radnim danima, a vikendima svako 120 minuta. Gras je potom također uveo ovu nelegalnu liniju i konkurisao CTS-u tako što je imao polaske 5:50, 6:50................... 17:50 samo 10 minuta ispred autobusa CTS-a koji je postao manje ispunjen radi toga, ali i izbog toga što je cijena karte u CTS-u bila basnoslovnih 2.50 KM, a u GRAS-u 1,60. Potom je CTS spustio cijenu na 2.00 marke ali ispunjenost je od tada bila 60-40 na strani GRAS-a. Malo iza GRAS produžava i pojačava ovu liniju i uvečer tako da ima polaske od 5:50-22:50 a CTS 6:00-23:00, onda CTS uvodi još 2 autobusa koji kreću na 45' (6:45,7:45...........) kako bi saobotirali popunjenost GRAS-a. Odgovor je nakon mjesec uslijedio pa je i gras sabotirao i uključio još 2 autobusa na 40' (6:40, 7:40).......... Sve u svemu nered i rasulo. Fino se moglo registrovati liniju kako spada i dospustiti da se formira red vožnje kao i na 31e - Vijećnica - Dobrinja sa 50/50 odnosom GRAS-CTS. Po slobodnoj procjeni bila bi dovoljna 4 autobusa 2 GRAS-2 CTS. Da voze svakih 30 minuta radnim danima, a vikendom svakih 60 minuta (Omjer 1-1).

Sve u svamu dok je nelegalna linija drago mi je što je ukinuta. Nakon ukidanja ove linije umjesto 2 GRAS-ova autobusa na liniji 27 - Ilidža - Hrasnica sada voze 3 autobusa, a umjesto jednog CTS na 27, sada voze 2. Kada bude legalna i registrovana tada nek vozi i Cepelin trans-turist ako hoće :thumbup:
zutipatak

#2120 Re: Gras all about

Post by zutipatak »

Pa i ja da radim u Grasu bio bih za ukidanje svih linija i da primam platu šetajuću po remizi. Razumijem da braniš svoju firmu i to je legitimno ali meni kao krajnjem potrošaču i korisniku najbitnija je udobnost, kulturno osoblje i brzina usluge a to sam sve imao sa CTS-om. Ta linija se mora pokrenuti ponovo.
A sto se Gras-a tiče, najbezbolnije bi bilo pokrenuti likvidaciju firme i dodijeliti linije privatnom licu uz obavezno preuzimanje svih produktivnih radnika. Sadašnji Gras samo pravi gubitke i naše pare idu u rupu bez dna.
Truba

#2121 Re: Gras all about

Post by Truba »

znaci pjehe od nedzarica do ilidze kad ne bude tramvaja
a s ilidze do grada kasnjenje ako ne bude tramvaja

bas sam ss mirno osjecao kad sam znao da gras i centro ima komercijalu prema gradu s terminala
trambusek88

#2122 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Ministarstvo ukinulo nelegalnu liniju - GRAS kriv. Interesantno razmišljanje.

Interesano da je Centrotrans u vrijeme pokretanja ove linije, i održavanja još nekih linija bez dozvole (27, 27a, 17b...), organizovao protestne vožnje protiv nelegalnih kombi prevoznika. Ko o čemu kurva o poštenju.

Sad je do ministarstva, dali će nekad uvrstiti ovu liniju u mrežu linija.

U slučaju nekog prekida tramvajskog saobraćaja biće zeznuto kao i od 1961-2014 ali ubaci se 4-5 autobusa do Nedžarića ako je neki udes na šinama ili ako se očekuje neki prekid duži od pola sata.

Imaju i Centrotransovi autobusi za Raštelicu, Kiseljak, Kreševo, Busovaču, Fojnicu... Stoje na svim stanicama.
Truba

#2123 Re: Gras all about

Post by Truba »

nelegalna a dobra

sto je ne daju jedan dan grasu jedan dan centri
veoma jednostavno
man_464

#2124 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Ja izgleda opet nekim moram da slikam Index... Da mi ne govore da radim u grasu. Valjda je ponavljanje majka znanja.... Da li neko prima platu sto sjedi ja to ne znam. Ali toga ima ne samo u grasu već u svim firmama. Ali za to vrijeme robovlasnik Čengić svoje vozače raubuje 10 sati na dan pa se autobusi centrotransa zabijaju u kuće jer vozaču zaspu za volanom. No valjda je to ideal uspješnosti.

Liniju ukinulo ministarstvo na kojoj nelegalno vozi CTS i onda gras kriv... Ahahahaha strasna logika.

Nejse.

Gras je kantonalna firma i služi prevozu građana KS. Kratko i jasno. Usluga nije loša a nije ni odlična. Na skali od 1 do 5. Usluga je za ocjenu 3. Konkurencija koja je uvedena je samo uvela nered kao i na ovoj nelegalnoj liniji. Liniju treba registrovati i 50 naprema 50 odnos dati cts i grasu. Bas kao i liniju 31e. Sad tu ima tačan raspored pola pola oba prevoznika.

Bice bolje uz konkurenciju. Vidjeli smo. Cijene od 2.5 marke pa 2.0 marke pa nelegalne linije. Pa svaka linija druga cijena. Kao na divljem zapadu. A postoji tarifni sistem koji se mora poštivati.
insaneinthebrain

#2125 Re: Gras all about

Post by insaneinthebrain »

bolje slikaj clansku kartu i radnu knjizicu grasa :oops: :zzzz:
Post Reply