Jugoslavija

Post Reply
trocadero

#2101 Re: Jugoslavija

Post by trocadero »

sehohari wrote: 05/04/2024 21:09

Smradovi četnički, imaju obraza pokazati se kao partizani, a cijeli RS-a nema 2 poštene ulice nazvane po "antifašistima" a da nisu provjereni Srbi.

Partizani, a Titu ni mrtvom ne žele ostaviti mira.
Bome da je Tile završio u Zagrebu već bi odavno bio na "klimavim nogama" a u Splitu spaljen na lomači.
Na obraz onima koji su mijenjali nazive ulica naručito kojima su davali imena po fašističkim kolaborantima.Da sam ja netko i da se šta pitam drugačije bi postavio stvari.
Vidiš u Banja Luci su nekako i preživjele ulice Sava Kovačević, Ivo Lola Ribar, Marija Bursać, Simo Šolaja, Rada Vranješević,Mira Cikota,Skender Kulenović, Mladen Stojanović, Blagoje Parović, Ivan G. Kovačić, Zdravka Kodra....da ne nabrajam preko dvadeset.
Poređenja radi u zapadnom Mostaru sa tim dole tvojim smradovima a oni su baš bili temeljiti. Oko moje okano možeš li nam navesti pokoju ulicu na desnoj strani Neretve da ima veze sa partizanima i antifašistima?
Last edited by trocadero on 06/04/2024 12:05, edited 2 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2102 Re: Jugoslavija

Post by _BataZiv_0809 »

Ko je kralj Alfons po kojem se zove jedna od ulica u Banjaluci?

U pravcu je Hisete/Kocicevog vijenca.
n+1

#2103 Re: Jugoslavija

Post by n+1 »

_BataZiv_0809 wrote: 06/04/2024 12:02 Ko je kralj Alfons po kojem se zove jedna od ulica u Banjaluci?

https://www.frontal.ba/novost/68123/cim ... banja-luci
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#2104 Re: Jugoslavija

Post by _BataZiv_0809 »

n+1 wrote: 06/04/2024 12:07
_BataZiv_0809 wrote: 06/04/2024 12:02 Ko je kralj Alfons po kojem se zove jedna od ulica u Banjaluci?

https://www.frontal.ba/novost/68123/cim ... banja-luci
Odlicno!
Hvala :kiss:
dječak sa šibicama

#2105 Re: Jugoslavija

Post by dječak sa šibicama »

Ali su isto tako u Banjaluci Gornji Seher preimenovali u Srpske Toplice. A Mejdan u Obilicevo.

Svako se cese gdje ga svrbi, reklo bi se.
sinuhe

#2106 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

dječak sa šibicama wrote: 06/04/2024 11:39 A kako bi fasisticka Italija dobila teritorij "do Zadra" ako je i ona porazena strana, jedno logicno pitanje.
Italijani na istočnoj obali Jadrana su veća priča od fašizma između dva svjetska rata na što su svedeni u Jugoslaviji. Iako su bili poražena strana do službenoog razgraničenja je došlo tek 1975. što je u Italiji smatrano veleizdajom.
Nemali broj južnih Slavena je i živio u italijanskoj kulturi preko hiljadu godina čemu svjedoče i oni koji su otišli u Italiju 1945.

Wilma Goich (Gojić) iz Zare.
PM72

#2107 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

trocadero wrote: 06/04/2024 11:57

Smradovi četnički, imaju obraza pokazati se kao partizani, a cijeli RS-a nema 2 poštene ulice nazvane po "antifašistima" a da nisu provjereni Srbi.

Bome da je Tile završio u Zagrebu već bi odavno bio na "klimavim nogama" a u Splitu spaljen na lomači.
Na obraz onima koji su mijenjali nazive ulica naručito kojima su davali imena po fašističkim kolaborantima.Da sam ja netko i da se šta pitam drugačije bi postavio stvari.
Vidiš u Banja Luci su nekako i preživjele ulice Sava Kovačević, Ivo Lola Ribar, Marija Bursać, Simo Šolaja, Rada Vranješević,Mira Cikota,Skender Kulenović, Mladen Stojanović, Blagoje Parović, Ivan G. Kovačić, Zdravka Kodra....da ne nabrajam preko dvadeset.
Poređenja radi u zapadnom Mostaru sa tim dole tvojim smradovima a oni su baš bili temeljiti. Oko moje okano možeš li nam navesti pokoju ulicu na desnoj strani Neretve da ima veze sa partizanima i antifašistima?
Ima...trg ustaških nestašluka :D ...prilikom posjete partizanskom groblju u zapadnom Mostaru posjetitelje čuva specijalna jedinica,čisto d se ne povrijede jer su to stariji ljudi.Oduzmu im i jarbole ,zastave i sve simbole,čak i značke.Da se ne povrijeđuju oštrim predmetima
HelaS

#2108 Re: Jugoslavija

Post by HelaS »

PM72 wrote: 07/04/2024 07:13

Ima...trg ustaških nestašluka :D ...prilikom posjete partizanskom groblju u zapadnom Mostaru posjetitelje čuva specijalna jedinica,čisto d se ne povrijede jer su to stariji ljudi.Oduzmu im i jarbole ,zastave i sve simbole,čak i značke.Da se ne povrijeđuju oštrim predmetima
Ne može me niko ubijediti da se površina od nekoliko duluma zemljišta Partizanskog groblja u Mostaru ne može štititi fizičkim i video nadzorom. Ako Grad Mostar ne želi, zašto SABNOR ne preuzme brigu, zašto ne zakupi ovaj Spomenik i organizira njegovu zaštitu?
piupiu

#2109 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

HelaS wrote: 07/04/2024 09:21 Ne može me niko ubijediti da se površina od nekoliko duluma zemljišta Partizanskog groblja u Mostaru ne može štititi fizičkim i video nadzorom. Ako Grad Mostar ne želi, zašto SABNOR ne preuzme brigu, zašto ne zakupi ovaj Spomenik i organizira njegovu zaštitu?
Prosjek godina članstva? Odakle penzićima lova, frajeru? :oops:
sinuhe

#2110 Re: Jugoslavija

Post by sinuhe »

Živih partizana teško da ima 2024. a za ove iz pedeset i neke ne znam koju ulogu igraju, vjerovatno stranačku.
PM72

#2111 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

HelaS wrote: 07/04/2024 09:21
PM72 wrote: 07/04/2024 07:13
Ne može me niko ubijediti da se površina od nekoliko duluma zemljišta Partizanskog groblja u Mostaru ne može štititi fizičkim i video nadzorom. Ako Grad Mostar ne želi, zašto SABNOR ne preuzme brigu, zašto ne zakupi ovaj Spomenik i organizira njegovu zaštitu?
Komplet zapani Mostar je ustaški brlog
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#2112 Re: Jugoslavija

Post by teskeredzic_22 »

sinuhe wrote: 07/04/2024 10:03 Živih partizana teško da ima 2024. a za ove iz pedeset i neke ne znam koju ulogu igraju, vjerovatno stranačku.
I poslije Tita - Tito :D
HelaS

#2113 Re: Jugoslavija

Post by HelaS »

piupiu wrote: 07/04/2024 09:23
HelaS wrote: 07/04/2024 09:21 Ne može me niko ubijediti da se površina od nekoliko duluma zemljišta Partizanskog groblja u Mostaru ne može štititi fizičkim i video nadzorom. Ako Grad Mostar ne želi, zašto SABNOR ne preuzme brigu, zašto ne zakupi ovaj Spomenik i organizira njegovu zaštitu?
Nijedno udruženje, ili rijetko koje udruženje ne živi od članarine, već od donacija, dotacija, kredita i sl. novca. Tako bi i SABNOR trebao da se organizira i da pronađe novac za nadzor, zaštitu i adaptaciju velikog partizanskog spomenika u Mostaru. Sead Đulić je aktuelni predsjednik, i on osobno nema takav kapacitet, on je formalno prvi po funkciji, ali takvo jedno udruženje treba imati nekog sa menadžerskim sposobnostima da organizira egzistenciju ovakvom udruženju i projektuje nove projekte i njihovo izvršenje i održavanje.
piupiu

#2114 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

HelaS wrote: 07/04/2024 11:59
Nijedno udruženje, ili rijetko koje udruženje ne živi od članarine, već od donacija, dotacija, kredita i sl. novca. Tako bi i SABNOR trebao da se organizira i da pronađe novac za nadzor, zaštitu i adaptaciju velikog partizanskog spomenika u Mostaru. Sead Đulić je aktuelni predsjednik, i on osobno nema takav kapacitet, on je formalno prvi po funkciji, ali takvo jedno udruženje treba imati nekog sa menadžerskim sposobnostima da organizira egzistenciju ovakvom udruženju i projektuje nove projekte i njihovo izvršenje i održavanje.
E da, nema tu nekih organizacija koje doprinose lovu kao kolektivni članovi. Sead je iz Mostarskog teatra mladih?

To je ozbiljan projekat - za EU vjerovatno - ali kako se oni kreću, antifašizam više nije u modi.

Plus na terenu, recesija i gladijatorska borba za svaki novčić. :cry:
piupiu

#2115 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

piupiu wrote: 07/04/2024 12:27

E da, nema tu nekih organizacija koje doprinose lovu kao kolektivni članovi. Sead je iz Mostarskog teatra mladih?

To je ozbiljan projekat - za EU vjerovatno - ali kako se oni kreću, antifašizam više nije u modi.

PS Sad mi pade na um ko bi to odradio džaba - Kinezi. :D
HelaS

#2116 Re: Jugoslavija

Post by HelaS »

piupiu wrote: 07/04/2024 12:33
piupiu wrote: 07/04/2024 12:27

PS Sad mi pade na um ko bi to odradio džaba - Kinezi. :D
Ja bih organizirao "omladinsku radnu akciju" :D
PM72

#2117 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

Vjerovatno niste znali da SABNOR raspolaže sa dosta stanova po gradu...lično znam za slučaj kad je moj poznanik uspio otkupiti takav stan za certifikate a naštimao mu rođak što je bio u vrhu SABNOR-a.Korisnica stana,neka partizanka što nije imala djece,umrla,stan zapečaćen...znači,ti ublehaši koji polože par puta cvijeće na spomenike imaju debele računice...i to cvijeće dobiju naguzove
muha_sa

#2118 Re: Jugoslavija

Post by muha_sa »

PM72 wrote: 07/04/2024 15:24 Vjerovatno niste znali da SABNOR raspolaže sa dosta stanova po gradu...lično znam za slučaj kad je moj poznanik uspio otkupiti takav stan za certifikate a naštimao mu rođak što je bio u vrhu SABNOR-a.Korisnica stana,neka partizanka što nije imala djece,umrla,stan zapečaćen...znači,ti ublehaši koji polože par puta cvijeće na spomenike imaju debele računice...i to cvijeće dobiju naguzove
:lol: :lol: :lol:

Umal se ne udavih orahom :-)
PM72

#2119 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

muha_sa wrote: 07/04/2024 15:26
PM72 wrote: 07/04/2024 15:24 Vjerovatno niste znali da SABNOR raspolaže sa dosta stanova po gradu...lično znam za slučaj kad je moj poznanik uspio otkupiti takav stan za certifikate a naštimao mu rođak što je bio u vrhu SABNOR-a.Korisnica stana,neka partizanka što nije imala djece,umrla,stan zapečaćen...znači,ti ublehaši koji polože par puta cvijeće na spomenike imaju debele računice...i to cvijeće dobiju naguzove
:lol: :lol: :lol:

Umal se ne udavih orahom :-)
Ja ponekad tom poznaniku malo složim kajlu...kad počne srat kako nije nikad ništa hajrovao...reko,ti si jedini čovjek kojeg znam da je ratovao na Stupu a stan dobio ko da je krvario po Sutjesci :lol: ...moram,izazove me
muha_sa

#2120 Re: Jugoslavija

Post by muha_sa »

:lol: :lol:

Hanuma pravi baklavu--zagrabih punu kašiku i u usta te procitah cvjece na guzove--da sam se ugušio ti bi bio kriv :lol:
piupiu

#2121 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

:shock: :roll: :lol:

Ah, pa da. Zaboravih onu Merlinovu sve je laaaaaaaaž.

Fakat, od nas nema većih lezihljebovića i prevaranata. :oops:
PM72

#2122 Re: Jugoslavija

Post by PM72 »

muha_sa wrote: 07/04/2024 15:35 :lol: :lol:

Hanuma pravi baklavu--zagrabih punu kašiku i u usta te procitah cvjece na guzove--da sam se ugušio ti bi bio kriv :lol:
Moraš ti obrat ćoškove baklave :lol: šatro da ocjeniš valja li,jel puno slatka,jesul kore prepečene,jel dovoljno tirita...
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#2123 Re: Jugoslavija

Post by Domaci izdajnik »

Hisete :? Strogi centar grada rođeni :) do Hiseta ima preko dva kilometra ;-)
piupiu

#2124 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

Ne znam gdje bih stavila ovaj intervju, odličan je, pa evo ovdje, jer je relevantan za veliki broj tema o kojima se ovdje priča.
Nemoguće je ponovo doseći onaj stupanj ravnopravnosti na kojem je Hrvatska bila u bivšoj jugoslavenskoj federaciji. Evropska unija nije ništa drugo nego jedan još prilično utopijski projekt postnacionalne suverenosti koji realno potiskuje činjenicu novih hijerarhija, neofeudalnih odnosa izravne ovisnosti, čitavu dijalektiku dobitnika i gubitnika, rekao je filozof, publicist i kulturolog Boris Buden.

...

Završena je, ali ne zato što je bila uspješna, nego zato što je izgubila svaki smisao. Postoji svega nekoliko zemalja koje su bile ekonomski uspješne u dostizanju razvijenog zapada, tj. u prelasku u klub moćnih, bogatih, stabilnih kapitalističkih zemalja. Najviši rast su imale Poljska, Estonija, Albanija i za najveće čudo – Bjelorusija. Najveći gubitnik je Ukrajina, koja nema nikakav rast, dapače ima negativan rast, i to još prije ovog rata. Trebat će joj više od pola stoljeća da dostigne ne zapad, nego stupanj razvoja koji je imala u Sovjetskom Savezu prije skoro četrdeset godina. Niti jedna zemlja bivše Jugoslavije nije ostvarila takve stope rasta kojima bi mogla dostići zapad, a istočna Evropa u cjelini daleko zaostaje za prosječnim globalnim rastom od 3,8 posto. Teoretičari koji su radili bilancu “šok-terapije” koja je uvedena nakon pada komunizma danas predlažu da pojam tranzicije, koja je stvorila uglavnom gubitnike, zamijenimo pojmom krize. To je ono što je započelo 1989/90. i traje do danas – kriza.

...

[Ovo je BHS slučaj, nije samo Hrvatska]

Hrvatska javnost ne misli u kategorijama dugoročnih perspektiva. Njezin pogled u budućnosti nije ništa manje mitski nego njezin pogled u prošlost. Mi govorimo o stoljeću sedmom iako znamo da je nacija moderna pojava, da o njoj ne možemo govoriti ako je većina ljudi nepismena, ne zna čitati ni geografske karte pa još nema predodžbu o nekakvom cjelovitom teritoriju, da ne govorimo o zajedničkom jeziku, kulturi, onome što danas nazivamo identitetom. Bez obzira na to što djeca uče o hrvatskoj povijesti u školi, hrvatska nacija nije bitno starija od nekih sto pedeset godina. S druge strane, premda je jednom rođena, mi ne možemo zamisliti da će i jednoga dana umrijeti, da je dakle konačna. Ona predočava svoju budućnost u kategoriji takozvane relativne vječnosti.

https://abrasmedia.info/boris-buden-san ... -odsanjan/
piupiu

#2125 Re: Jugoslavija

Post by piupiu »

mishic wrote: 06/04/2024 00:41 Sva post-jugoslovenska društva su u velikim problemima proisteklim iz zajedničkog naslijeđa koje nije prevazišlo ni srednjovjekovne društvene bolesti.
Baš tako. Tranzicija je ponovo instalirala feudalne društvene odnose. Etnofeudalizam rulz.
Historijski kontekst zbog kojeg su ta društva ostala zaglavljena negdje duboko u prošlosti veoma je složen ali se grubo može sažeti u činjenicu da ta društva nisu bila slobodna nego su egzistirala ili pod šapom kolonijalnih sila ili su pak pod paskom i kontrolom ili tih ili drugih velikih sila pravila truhle kompromise unutar kojih se svako nezadovoljstvo guralo pod tepih a sila i moć jačih diktirala zadano ponašanje i odgađala prsijecanje Gordijevog čvora
Moram reći da se uvijek bunim kad istoričari insistiraju na kaskajućem procesu modernizacije, jer modernizacija je traumatizirajuća i donijela nam je ovo što danas gledamo po svijetu. Ali je živa istina da se društvo nije dobro adaptarilo - zato su pobjegli iz socijalizma, koji je mogao samo donekle završiti taj posao, nazad u nekakvu površnu religioznost i religijske fantazije o sebi kao vanvremenskim narodima/kategorijama.
I kako su se u kojoj epohi ti problemi gomilali i stvarali tenzije tako je onaj ko je dolazio do najveće moći redefinirao odnose, diktirao nova pravila i opet na stari način, guranjem pod tepih, nastavljao živjeti u iluziji da će sve to samo od sebe nestati, iščeznuti, biti prevaziđeno kao objektivan problem koji zahtijeva trezven i objektivan pristup umjesto iščekivanja neke nerealne demokratizacije koja nije moguća bez objektivizacije i lustracije.
Nažalost, ne postoje čiste, bezbolne transformacije. Svaka naprasna transformacija društva izaziva tektonske poremećaje. Da bi održao kakvu takvu stabilnost, potreban su odredjeni stepen nasilja (kazne), visok stepen ideologizacije i kontrole nad podrivačima procesa. Suštinski se društvene promjene ne razlikuju puno od promjene u nekoj radnoj organizaciji, korporaciji. E sad... :roll:
Zbog toga je u svakoj od ovih epoha "pobjednik" zanemarivao interese pobijeđenih i na stare antagonizme dodavao nove. I trenutno u svim društvima na Balkanu i zemljama ex-Jugoslavije (negdje manje, negdje više) imamo društva u kojima su skupštinske sale pretvorene u cirkus placeve, izabrane narodne predstavnike i obnašatelje vlasti u kriminalu, primitivizmu, kabadahijskom ponašanju pa čak i upotrebu fizičke sile. Ekonomski se tavori, organizirani kriminal, mito i korupcija buja, deklarativno težimo tamo gdje objektivno ni iz daleka nismo dosegli stepen onih kojima bi da se priključimo ili smo se netom priključili. Put preobrazbe i demokratizacija društva je znatno duži i zahtijevniji put od onoga što se na prvi pogled percipira pod tim.
Upravo. Pogledaj ovaj Budenov intervju iznad, baš o tome priča - tečno i elokventno. Ništa ovi ljudi ne rade i ne nude osim "bolje" prošlosti.
Svako od ex-Jugoslovenskih društava se pri tome osipa, nestaje, odumire i iseljava. Dakle jedan dio tih društava se demokratizira i modernizira u drugom i drugačijem okruženju a onaj dio koji ostaje ovdje tavori i nojevski se odnosi prema moru problema u kojima tone. Društva su neuređena, neorganizirana, državni sistemi nefunkcionalni, korumpirani i zloupotrebljavani, nezadovoljstvo je opšte ali nikakve ozbiljne široke društvene (građanske) akcije nema s ciljem da se to mijenja i popravlja. Šuti se i trpi, do kada i zbog čega niko ne zna, a vrijeme prolazi, tone se sve dublje a izlaza iz toga nigdje ni na vidiku. Kao da smo postali društva nojeva sa glavama duboko u pijesku dok nas nestaje i prijeti nam bezbroj opasnosti.
Sami smo si krivi. Izmedju ostalog jer je korupcija endemska, a anarhija kolektivni izbor ljudi. Dosadna sam više s jednim te istim primjerom - ali parkiranje je tipičan primjer. Ne znam jednu osobu koja je platila kaznu za parking bez vriske (ono, kao kad dvogodišnjak legne na cestu, vrišti i udara nogama i rukama) tipa Šta mene ganjaš, ja plaćam porez, ganjaj kriminalcae ili Kad uradiš XY, onda ću ti ja platiti kaznu, a dotad...

To je jedan poseban vid društvene patologije, kao kolektivni ASPD, narodski rečeno psihopatija, (zakon za mene ne važi, bezobzirno ponašanje, po svaku cijenu izbjegavaj odgovornost, zlostavljaj drugoga, laži ga, prevari, kradi, budi agresivan). Sami smo si krivi jer je to pitanje društvenog konsenzusa.
Post Reply