Ne mogu ti dati pare koje ne postoje nego oni depozite fizickih i pravnih lica hajmo reci preprodaju dalje kao kredite sa kamatama.King Theoden wrote: ↑14/04/2020 14:25Druže, nisi shvatio ono što pišem jer sam u istom postu napisao prijedlog za sanaciju privrede(između ostalog i beskamatni sistem o kojem su napisane ogromne analize), ali i spomenuo NAČIN na koji nastaje novac za recimo kredite nekretnina.
O prijedlozima se da diskutovati. To je najbolje pojasnio kolega max koji je ekonom.
Ja ne znam kakav je u tome, je li stručnjak ili ima kupljenu diplomu. Ali je ima i iznio je najbolji PRIJEDLOG.
Sad, ne mogu ga citirati jer ne mogu naći post.
Rekao je, parafraziram, hajde da napravimo nešto. Ovo je moj prijedlog. Ako vi imate neki drugi, ja ću ga podržati.
Dakle, radi se o prijedlozima za sanaciju.
Neko tj ja() će predložiti skidanje ove vlade i instaliranje novog sistema u kojem će, između ostalog, biti i beskamatni sistem kreditiranja.
Drugi predlažu kreditno zaduživanje, treći kažu da je najbolje uraditi rebalans budžeta i finansirati iz postojećih sredstava, a neki se drugi opet zalažu za kresanje troškova.
Majku mu, ljudi smo koji žive u demokratskom društvu. Svako od nas ima pravo na mišljenje.
To je sve.
Što se tiče tzv stvaranje novca iz ničega, ono je fakt. Činjenica. Modus operandi ovih banaka.
Dakle, ne radi se o mišljenju.
Sad, to ne znači da banke mogu štampati kako hoće i koliko hoće.
Ono, dedera da naštampamo sebi za janjetine kod gojka i piće
Stvaranje novca znači da će isti biti pokrenut onog momenta kada ti kao mušterija dođeš i zatražiš kredit za kupovinu kuće ili stana.
Dakle, neće ti dati pare koje već imaju u trezoru ili na računima(ovdje ciljano naglašavam razliku) nego će jednim klikom na dugme stvoriti nove pare(prvo žiralne) koje ćeš ti svojim radom i trudom pretvoriti u pravu vrijednost i vratiti ih njima uz kamatu.
Zato mi je i smiješno to što moram koristiti riječ vratiti.
Prosto rečeno, kako ćeš im vratiti kad ti nisu posudili nešto svoje tj nešto što već posjeduju?!
Njihova jedina dužnost jeste to da 1% kredita ostave kod centralne banke i to je kao garancija.
Dakle, od 100.000 maraka, oni moraju ostaviti 1000.
Mozes reci da zaradjuju na tudjim parama ali ne mozes reci da izdaju nepostojece pare.
Stopa obavezne rezerve komercijalnih banaka kod CB BIH je 10% nije 1%.