Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Moderator: O'zone

Locked
mirsek

#2101 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

King Theoden wrote: 14/04/2020 14:25
dzipalo wrote: 14/04/2020 13:57 Za svakog strucnjaka koji se slaze s tim tvojim metodama, imas isto tako strucnjaka koji se zalaze za suprotno.
Druže, nisi shvatio ono što pišem jer sam u istom postu napisao prijedlog za sanaciju privrede(između ostalog i beskamatni sistem o kojem su napisane ogromne analize), ali i spomenuo NAČIN na koji nastaje novac za recimo kredite nekretnina.

O prijedlozima se da diskutovati. To je najbolje pojasnio kolega max koji je ekonom.
Ja ne znam kakav je u tome, je li stručnjak ili ima kupljenu diplomu. Ali je ima i iznio je najbolji PRIJEDLOG.
Sad, ne mogu ga citirati jer ne mogu naći post.
Rekao je, parafraziram, hajde da napravimo nešto. Ovo je moj prijedlog. Ako vi imate neki drugi, ja ću ga podržati.

Dakle, radi se o prijedlozima za sanaciju.
Neko tj ja( :mrgreen:) će predložiti skidanje ove vlade i instaliranje novog sistema u kojem će, između ostalog, biti i beskamatni sistem kreditiranja.
Drugi predlažu kreditno zaduživanje, treći kažu da je najbolje uraditi rebalans budžeta i finansirati iz postojećih sredstava, a neki se drugi opet zalažu za kresanje troškova.

Majku mu, ljudi smo koji žive u demokratskom društvu. Svako od nas ima pravo na mišljenje.
To je sve.

Što se tiče tzv stvaranje novca iz ničega, ono je fakt. Činjenica. Modus operandi ovih banaka.
Dakle, ne radi se o mišljenju.
Sad, to ne znači da banke mogu štampati kako hoće i koliko hoće.
Ono, dedera da naštampamo sebi za janjetine kod gojka i piće :mrgreen:
Stvaranje novca znači da će isti biti pokrenut onog momenta kada ti kao mušterija dođeš i zatražiš kredit za kupovinu kuće ili stana.
Dakle, neće ti dati pare koje već imaju u trezoru ili na računima(ovdje ciljano naglašavam razliku) nego će jednim klikom na dugme stvoriti nove pare(prvo žiralne) koje ćeš ti svojim radom i trudom pretvoriti u pravu vrijednost i vratiti ih njima uz kamatu.
Zato mi je i smiješno to što moram koristiti riječ vratiti.
Prosto rečeno, kako ćeš im vratiti kad ti nisu posudili nešto svoje tj nešto što već posjeduju?!
Njihova jedina dužnost jeste to da 1% kredita ostave kod centralne banke i to je kao garancija.
Dakle, od 100.000 maraka, oni moraju ostaviti 1000.
Ne mogu ti dati pare koje ne postoje nego oni depozite fizickih i pravnih lica hajmo reci preprodaju dalje kao kredite sa kamatama.
Mozes reci da zaradjuju na tudjim parama ali ne mozes reci da izdaju nepostojece pare.
Stopa obavezne rezerve komercijalnih banaka kod CB BIH je 10% nije 1%.
zippoo87

#2102 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by zippoo87 »

elcaliente wrote: 13/04/2020 23:43 Eto ja u 6 godina skole nisam do sada naucio kako banke prave novac od nicega.
Hajde mi molim te detaljno objasni kako to ide, da nesto novo naucim.

Ja znaci kao klijent dodjem u banku i podpisem ugovor o kreditu o 100.000 sa kamatnom stopom od 5posto.
Znaci banka nema taj novac ali ga sa mojim podpisom stvori?
Molim te pojasni mi detaljno kako to urade.
bez uvrede ali dzaba si ti isao u tu skolu...bacenih 6 godina...ni pravopis jos nisi savladao
ovo sto ovaj pise o stvaranju novca u bankama i ide tako nekako,samo sto se nije izrazio dobro...ti im das svoj novac na cuvanje i oni ti daju 2% recimo kamate a onda tvoj novac prodaju drugom za 6% kamate i razlika u kamati je njihova...pa onda tako nafataju desetine hiljada klijenata i jedna te ista svota se stalno vrti u krug...jedni vracaju i zatvaraju kredite,drugi dizu i tako ostvarjuju enormne zarade
evo samo primjer u BiH...svaka banka koja posluje u BiH u prosloj godini je imala dobit ...mislim da su samo 2 banke imale dobit ispod milon a ove velike desetine miliona KM
mozes naci na netu izvjestaj
pinkman

#2103 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pinkman »

Banke su uvijek u najboljoj poziciji. Drzimo novac u banakama, a onda oni taj novac koriste da posudjuju taj isti novac pojedincima i kompanijama :D

Medjutim, ono sto je problem kod njih je sto imaju dosta vise novca nego sto ga mogu plasirati. Istovremeno su kamatne stope veoma niske i radi toga banke stalno povecavaju naknade.

Evo gledam izvjestaj UniCredit za 2019 i pise da je neto prihod od kamata 162,2 miliona KM i jos pise da je veci volumen plasiranog novca, ali se opet smanjio taj prihod u odnosu na godinu prije radi niskih kamatnih stopa.

Neto prihod od naknada i provizija iznosi 70,4 miliona KM.

Vi na zapadu imate banke gdje je negativna kamatna stopa na stednju sto znaci da vi morate njima platiti novac da vam cuvaju. :D

Banke su stabilne. Pored stope obaveznih rezervi od 10% koji propisuje CB, postoje i minimalni standardi koje propisuje Agencija za bankarstvo. Koga vise zanima, ovdje moze procitati Odluku o minimalnim standardima za upravljanje kapitalom banaka:
https://www.fba.ba/images/banke_podzako ... DI_bos.pdf

Vrlo bitno je obratiti paznju na clan 15., a to je stopa adekvatosti kapitalom.
zippoo87

#2104 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by zippoo87 »

pinkman wrote: 14/04/2020 15:08 Banke su uvijek u najboljoj poziciji. Drzimo novac u banakama, a onda oni taj novac koriste da posudjuju taj isti novac pojedincima i kompanijama :D

Medjutim, ono sto je problem kod njih je sto imaju dosta vise novca nego sto ga mogu plasirati. Istovremeno su kamatne stope veoma niske i radi toga banke stalno povecavaju naknade.

Evo gledam izvjestaj UniCredit za 2019 i pise da je neto prihod od kamata 162,2 miliona KM i jos pise da je veci volumen plasiranog novca, ali se opet smanjio taj prihod u odnosu na godinu prije radi niskih kamatnih stopa.

Neto prihod od naknada i provizija iznosi 70,4 miliona KM.

Vi na zapadu imate banke gdje je negativna kamatna stopa na stednju sto znaci da vi morate njima platiti novac da vam cuvaju. :D

Banke su stabilne. Pored stope obaveznih rezervi od 10% koji propisuje CB, postoje i minimalni standardi koje propisuje Agencija za bankarstvo. Koga vise zanima, ovdje moze procitati Odluku o minimalnim standardima za upravljanje kapitalom banaka:
https://www.fba.ba/images/banke_podzako ... DI_bos.pdf

Vrlo bitno je obratiti paznju na clan 15., a to je stopa adekvatosti kapitalom.
oni na zapadu imaju 1001 nacin kako da "oplode" novac...tacnije imaju puno nacina da investiraju i u bankama se drze tek neki manji iznosi kojima ljudi raspolazu,ostalo kupuju dionice,ulazu u start upove i ostale stvari

tih i takvih nacina investiranja mi u BiH nemamo i sve sto mozemo je drzati pare u bankama,iako ni od toga nemamo nista i jedino razmisljamo,bolje je da mi je u banci,nego da mi ga ko ukrade kuci iz jastuka
nemojte vise zivi bili porediti BiH i razvijene drzave...to se ni po cemu ne moze mjeriti
zato mi ovdje i imamo sansu da napravimo SEBI neke dobre stvari,jer nas ima malo a imamo resursa dovoljno ,cak i previse da barem nama bude dobro
ali nemamo jos uvijek razvijenu pamet da kao krdo skontamo ko nam je ustvari prijatelj a ko neprijatelj...a to koriste politicari a sa pohlepnim politicarima onda suruju i pohlepni bankari i "bizMismeni" a mi ga kao krdo na kraju uvijek ispusimo
pinkman

#2105 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pinkman »

zippoo87 wrote: 14/04/2020 15:18 oni na zapadu imaju 1001 nacin kako da "oplode" novac...tacnije imaju puno nacina da investiraju i u bankama se drze tek neki manji iznosi kojima ljudi raspolazu,ostalo kupuju dionice,ulazu u start upove i ostale stvari

tih i takvih nacina investiranja mi u BiH nemamo i sve sto mozemo je drzati pare u bankama,iako ni od toga nemamo nista i jedino razmisljamo,bolje je da mi je u banci,nego da mi ga ko ukrade kuci iz jastuka
nemojte vise zivi bili porediti BiH i razvijene drzave...to se ni po cemu ne moze mjeriti
zato mi ovdje i imamo sansu da napravimo SEBI neke dobre stvari,jer nas ima malo a imamo resursa dovoljno ,cak i previse da barem nama bude dobro
ali nemamo jos uvijek razvijenu pamet da kao krdo skontamo ko nam je ustvari prijatelj a ko neprijatelj...a to koriste politicari a sa pohlepnim politicarima onda suruju i pohlepni bankari i "bizMismeni" a mi ga kao krdo na kraju uvijek ispusimo
Pa mozes i ti "oploditi" taj novac kupovinom na stranoj berzi. :D Sasvim legalno. Odes u Raiffeisen banku i tamo mozes kupovati dionice na svim svjetskim berzama. Moguce da i druge banke imaju tu mogucnost. Znam da ima neka brokerska kuca u Banja Luci preko koje isto mozes kupovati dionice na NYSE npr.

EURIBOR je negativan vec pet godina.
King Theoden

#2106 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

mirsek wrote: 14/04/2020 14:41 Stopa obavezne rezerve komercijalnih banaka kod CB BIH je 10% nije 1%.
Možda kod vas. U eu je 1%
mirsek wrote: 14/04/2020 14:41 Ne mogu ti dati pare koje ne postoje nego oni depozite fizickih i pravnih lica hajmo reci preprodaju dalje kao kredite sa kamatama.
Netačno. Novac nastaje iz ničega.
De još jednom.
Odeš u banku i zatražiš stambeni kredit.
Transakcija se ustvari odvija između tebe i centralne banke. Komercijalna banka je samo posrednik.
Dakle, ti zatražiš kredit, banka provjeri bonitet i tvoj zahtjev šalje u centralnu banku.
Sad je to toliko automatizirano da se radi o jednom kliku na računaru.
I onda tebi ta tvoja komercijalna banka uplaćuje novac na račun. Dakle, radi se o žiralnom iliti elektronskom novcu.
Komercijalna banka polaže garanciju u centralnoj banci i to u visini od 1%
Ne, pare koje si dobio nisu vlasništvo komercijalne banke. Ne vraćaš njima, nego preko njih vraćaš centralnoj banci.
Kmercijalne su posrednik koji za svoje posredovanje uzme 2,3 ili 4% kamate.
Ako si uzeo 150.000 a vratio 220.000, centralna banka će dobiti 150.000 ili čak i manje, a tvoja komercijalna će dobiti tih 70.000 koje si platio na ime kamate.

To što ti govoriš je nešto drugo. To su oročene pare.
Oročiš pare i dobiješ 1-2% kamate.
Banka raspolaže tvojim novcem. Dio ostavi kao garanciju, jelte. Onda tu glavnicu posuđuje drugim ljudima uz kamatu od 2,3,4 ili 5%
Shvatio?

Nagradno pitanje za sve učesnike: kojeg je novca više, žiralnog ili ovog "pravog" tj papirića i kovanica koje čuvamo u novčanicima?
pinkman

#2107 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pinkman »

King Theoden wrote: 14/04/2020 15:34
mirsek wrote: 14/04/2020 14:41 Stopa obavezne rezerve komercijalnih banaka kod CB BIH je 10% nije 1%.
mirsek wrote: 14/04/2020 14:41 Ne mogu ti dati pare koje ne postoje nego oni depozite fizickih i pravnih lica hajmo reci preprodaju dalje kao kredite sa kamatama.
De još jednom.
Transakcija se ustvari odvija između tebe i centralne banke. Komercijalna banka je samo posrednik.
Dakle, ti zatražiš kredit, banka provjeri bonitet i tvoj zahtjev šalje u centralnu banku.
I onda tebi ta tvoja komercijalna banka uplaćuje novac na račun. Dakle, radi se o žiralnom iliti elektronskom novcu.
Ne, pare koje si dobio nisu vlasništvo komercijalne banke. Ne vraćaš njima, nego preko njih vraćaš centralnoj banci.
Ako si uzeo 150.000 a vratio 220.000, centralna banka će dobiti 150.000 ili čak i manje, a tvoja komercijalna će dobiti tih 70.000 koje si platio na ime kamate.

Banka raspolaže tvojim novcem. Dio ostavi kao garanciju, jelte. Onda tu glavnicu posuđuje drugim ljudima uz kamatu od 2,3,4 ili 5%
Shvatio?

Nagradno pitanje za sve učesnike: kojeg je novca više, žiralnog ili ovog "pravog" tj papirića i kovanica koje čuvamo u novčanicima?
Joj sta covjek nalupa.. :lol: :lol:
King Theoden

#2108 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

zippoo87 wrote: 14/04/2020 15:18 oni na zapadu imaju 1001 nacin kako da "oplode" novac...tacnije imaju puno nacina da investiraju i u bankama se drze tek neki manji iznosi kojima ljudi raspolazu,ostalo kupuju dionice,ulazu u start upove i ostale stvari
Nije mi poznato da se zapadne banke bave tim aktivnostima. oročene pare plode na drugi, jednostavniji način koji maltene nema rizika.
Ne, ne zatvaraju novčanicu od 200 i novčanicu od 100 eura u spavaću sobu, pa da dvjestotka nategne stoju i onda dobiju mladunce tj puno malih novčanica od 50 eura.

Kao što rekoh, tvoj oročeni novac posuđuju drugima.
Tako rade i osiguranja i drugi krimosi.
Takav način poslovanja je u islamu nazvan ribā i strogo je zabranjen jer u konačnici dovodi do toga da mali, izrazito mali procenat ljudi ima ogromna bogatstva dok istovremeno drugi ljudi žive u bijedi.
King Theoden

#2109 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

pinkman wrote: 14/04/2020 15:40 Joj sta covjek nalupa
Zvekane, hajde u 10k da je upravo ovako kao što sam napisao.
Ako smiješ, još danas prebacujemo novac tomi moderatoru i neka pokupi ko bude u pravu.
@Tomahawk11
coco1

#2110 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by coco1 »

King Theoden wrote: 14/04/2020 15:44
Ako smiješ, još danas prebacujemo novac tomi moderatoru i neka pokupi ko bude u pravu.
@Tomahawk11
nastupom i nacinom komunikacije, ubio si se za predstavnika vlasti u BiH.
Johnny_x

#2111 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Johnny_x »

Sva naša realnost
Image
Čuj Čampara traži, kao da oni nemaju večinu u domu naroda, kao da oni nisu vlast, kao da oni nemaju večinu koja to odlučuje. SDA je do sada samo izbacivala populističke naslove, nijedan konkretan potez nisu uradili, apsolutno nijednu mjeru nisu donjeli da bi spasili ovih 1500 radnih mjesta, još pri tome zabranjuju ljudima rad.
high_volume

#2112 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by high_volume »

studiorum_tuzlaensis wrote: 14/04/2020 15:16
muha_sa wrote: 14/04/2020 14:47 Jebo šetnju--ovo je strašno :(

https://www.klix.ba/biznis/posao/za-cet ... /200414112
KATASTROFA.

Bogu se moliti, da ovo što prije ode.
U mojoj firmi, odnedavno, sa četiri radnika prekinut je ugovor o radu i njihova je volja da li će se javiti službi za zapošljavanje, a svi vjerujemo da hoće, odmah.

Molili smo se bogu, bez uspjeha, očekivali pomoć vlasti, bez uspjeha... Da uprava plaća iz svojih sredstava plaće radnicima za njihov nerad i naknade za prevoz, i pripadajuće doprinose na plaću veću od minimalca, a da pri tome ne ostvaruje ni jednu marku prometa i prihoda, potpuno je besmisleno.
last mohicans

#2113 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by last mohicans »

Johnny_x wrote: 14/04/2020 15:54 Sva naša realnost
Image
Čuj Čampara traži, kao da oni nemaju večinu u domu naroda, kao da oni nisu vlast, kao da oni nemaju večinu koja to odlučuje. SDA je do sada samo izbacivala populističke naslove, nijedan konkretan potez nisu uradili, apsolutno nijednu mjeru nisu donjeli da bi spasili ovih 1500 radnih mjesta, još pri tome zabranjuju ljudima rad.
Riđijev fazon, pozivaju, mole, apeliraju, a vlast na svim nivoima. Samo od finansiranja stranke na svim nivoima bi se milioni nakupili, da ne spominjem pausale, naknade, odvojeni zivot, sluzbene automobile. Evo im jedan prijedlog, dok je krize, godinu najmanje, vjerovatno i 2-3,neka prodaju sva sluzbena auta. Neka vozaju svoja, biciklo do posla. Kad moze neki swedski premijer, Boris Johnson... Za sluzbena putovanja po BiH neka uzmu amortizaciju i gorivo od drzave.
mirsek

#2114 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by mirsek »

@Tomahawk11
Prvo, BH CB ne radi kao EU CB jer mi imamo currency board i instrumenti monetarne politike su limitirani.
Drugo, to sto ti pises to su instrumenti monetarne politike koje centralne banke primjenjuju zavisno od toga da li zele da podstaknu potrosnju i investicije ili hoce stednju i kontrakciju ekonomije tj smanjenje novcane mase na trzistu.
Kad hoce ovo prvo onda centralna banka izmedju ostalog daje kredite tj. plasira novac po nultoj ili negativnoj stopi da bi se u ekonomji vise trosilo, dizalo kredita, investiralo.
Nisam siguran da centralna banka daje kredite fizickim licima, mislim da to rade komercijalne banke.
Mozda je moguce, jer se fakat ne sjecam sa faxa sta smo ucili, da komercijalne banke dobiju novac od centralne banke pa da ga onda plasiraju kroz kredite uz vrlo povoljnu kamatu da bi ekonomija zivnula. Ali i to ne moze trajati beskonacno.
I opet se ne radi o nekom nepostojecem novcu.
pinkman

#2115 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by pinkman »

@Tomahawk11
Kakav bolan Toma moderator, je li on notar pa da ovjerava ugovore :D

Nego, u Hrvatskoj je obvezna pricuva 12% a ne 1%, a oni su u EU. Ali cak i da jeste, postoji niz drugih regulativa koje regulisu poslovanje banaka. Recimo ima ogranicenje izlozenosti, zatim iznos koliko trzisnih rizika mora biti pokriveno osnovnim kapitalom, itd.

Obavezna rezerva nije toliko bitna jer banke cak drze novac iznad obavezne rezerve i zato sva prica da CB spusti iznos obavezne rezerve sa 10% na 5% nema smisla. Banke sad imaju viska novca u koji je u bankama, a nemaju ga gdje plasirati. Osim kad bi htjeli plasirati kredite kreditno nesposobnim licima.

Drugo, kad zatrazis kredit - ne odvija se nikakva transakcija izmedju tebe i CB kako ti tvrdis.

Biznis se odvija izmedju tebe i tvoje banke. U Centralnoj banci ima samo CRK koji je centralni registar kredita i tu banka, na temelju odobrenja potencijalnog klijenta, provjerava koliko potencijalni klijent ima kredita, i te informacije koristi za ocjenu kreditne sposobnosti - uz ostale kriterije.

Cak i ono sto je Dodik pricao da radi CB ne moze vikendom slati novac nema veze sa CB. Banke imaju svoje racune u stranim bankama i ako saljes u Njemacku novac npr. da kupis respiratore, komercijalna banka ce to odraditi preko svog racuna u banci u Njemackoj, a CB-u samo salje izvjestaje.

Da li je novac koji dobijes u vidu kredita vlasnistvo banke ili ne jeste pitanje. Slazem se da banke daju tudje novce, medjutim moras znati da banke godisnje ostvare velike prihode i od naknada. Vec sam spominjao da je UniCredit banka samo prosle godine ostvarila 70,4 miliona KM od naknada, tako da oni jednim dijelom plasiraju i svoj vlastti novac. Ali to nije toliko ni bitno.
Ovo je totalno nejasno. Kakve veze ima kredit izmedju komercijalne banke i klijenta sa CB? Glavni izvor prihoda CB jeste prinos od kamata na stranim trzistima. Komercijalne banke drze dio svojih depozita kod CB koja dalje taj plasira na strana trzista i ubire kamate.

Takodjer, u zavisnosti od situacije CB placa bankama kamatu za iznose iznad obavezne rezerve ili nekad ne placa nego bude obrnuto. Recimo bila je odluka o negativnoj kamatnoj stopi na novac iznad obaveznih rezervi. Evo ovdje vijest o tome: https://cbbh.ba/press/ShowNews/1103

Znas li ti uopste da CB nije supervizor banaka.. I sav novac koji je na trzistu BiH ima svoje pokrice radi tzv. currency boarda.
maha_xy

#2116 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

King Theoden wrote: 14/04/2020 00:27
maha_xy wrote: 13/04/2020 23:46 Fulao si sve, nemaš blage o ekonomiji i bankarstvu. Bacaš se laički poluinformacijama, i gledao si previše dokumentaraca o svjetskim bankarskim urotama. Drži se ti svoje profesije....
Hvala na pojašnjenju. Sad voz i vrati se kad naučiš kako se vodi diskusija.
elcaliente wrote: 13/04/2020 23:43 Eto ja u 6 godina skole nisam do sada naucio kako banke prave novac od nicega.
Odlično. Nikad nije kasno :mrgreen:
Nadam se da si u tih šest godina imao vremena za učenje stranog jezika. U ovom slučaju njemačkog.
Ako nisi, imaš translator.
Ako neko zna kako nastaje novac iz ničega, onda je to banka.

https://www.swissbanking.org/de/service ... mitnichten

Ili neki od poznatijih ekonoma. Ova titula obećava da čovjek zna o čemu priča:
Mathias Binswanger ist Professor für Volkswirtschaftslehre an der Hochschule für Wirtschaft der Fachhochschule Nordwestschweiz in Olten und Privatdozent an der Universität St. Gallen
https://www.zeit.de/wirtschaft/2016-02/ ... zinsen-ezb

Interesantno, govori ono što vam uporno pokušavam objasniti.
Ali, eto, ima tu neki maha da odluči ko ima veze, a ko nema.

Ako ti je mrsko čitati, ima i video. Klikneš play i slušaš.

U ovom videu su čak linkovi na kojima nalazimo objašnjenje direktora banke kako banke stvaraju novac iz ničega. Bukvalno iz ničega.
Eto, nema na čemu.
Za početak ti savjetujem da uzmeš jedan bilans stanja, svako društvo, banka, osiguranje ga ima, angažuješ nekog da ti malo osnove pojasni, pa se vratiš na temu.
maha_xy

#2117 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

allem_77 wrote: 14/04/2020 00:02
maha_xy wrote: 13/04/2020 23:46

Fulao si sve, nemaš blage o ekonomiji i bankarstvu. Bacaš se laički poluinformacijama, i gledao si previše dokumentaraca o svjetskim bankarskim urotama. Drži se ti svoje profesije....
A da nam ukratko objasniš kako je nastao novac?
Uzmi osnove ekonomije, nemam ti šta ja objašnjavati.
Sanjarko

#2118 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Sanjarko »

Imam ja u enciklopediji gdje pise kako je moderan novac nastao. Ovaj papirni. Svica mislim da ga je prva izmislila. Ako me sjecanje dobro sluzi.
maha_xy

#2119 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

King Theoden wrote: 14/04/2020 14:25
dzipalo wrote: 14/04/2020 13:57 Za svakog strucnjaka koji se slaze s tim tvojim metodama, imas isto tako strucnjaka koji se zalaze za suprotno.
Druže, nisi shvatio ono što pišem jer sam u istom postu napisao prijedlog za sanaciju privrede(između ostalog i beskamatni sistem o kojem su napisane ogromne analize), ali i spomenuo NAČIN na koji nastaje novac za recimo kredite nekretnina.

O prijedlozima se da diskutovati. To je najbolje pojasnio kolega max koji je ekonom.
Ja ne znam kakav je u tome, je li stručnjak ili ima kupljenu diplomu. Ali je ima i iznio je najbolji PRIJEDLOG.
Sad, ne mogu ga citirati jer ne mogu naći post.
Rekao je, parafraziram, hajde da napravimo nešto. Ovo je moj prijedlog. Ako vi imate neki drugi, ja ću ga podržati.

Dakle, radi se o prijedlozima za sanaciju.
Neko tj ja( :mrgreen:) će predložiti skidanje ove vlade i instaliranje novog sistema u kojem će, između ostalog, biti i beskamatni sistem kreditiranja.
Drugi predlažu kreditno zaduživanje, treći kažu da je najbolje uraditi rebalans budžeta i finansirati iz postojećih sredstava, a neki se drugi opet zalažu za kresanje troškova.

Majku mu, ljudi smo koji žive u demokratskom društvu. Svako od nas ima pravo na mišljenje.
To je sve.

Što se tiče tzv stvaranje novca iz ničega, ono je fakt. Činjenica. Modus operandi ovih banaka.
Dakle, ne radi se o mišljenju.
Sad, to ne znači da banke mogu štampati kako hoće i koliko hoće.
Ono, dedera da naštampamo sebi za janjetine kod gojka i piće :mrgreen:
Stvaranje novca znači da će isti biti pokrenut onog momenta kada ti kao mušterija dođeš i zatražiš kredit za kupovinu kuće ili stana.
Dakle, neće ti dati pare koje već imaju u trezoru ili na računima(ovdje ciljano naglašavam razliku) nego će jednim klikom na dugme stvoriti nove pare(prvo žiralne) koje ćeš ti svojim radom i trudom pretvoriti u pravu vrijednost i vratiti ih njima uz kamatu.
Zato mi je i smiješno to što moram koristiti riječ vratiti.
Prosto rečeno, kako ćeš im vratiti kad ti nisu posudili nešto svoje tj nešto što već posjeduju?!
Njihova jedina dužnost jeste to da 1% kredita ostave kod centralne banke i to je kao garancija.
Dakle, od 100.000 maraka, oni moraju ostaviti 1000.
Ne znam od čemu ti pričaš, ja ti govorim o našem finansijskom sistemu, evo ti stopa obavezne rezerve kod CBBiH, banke su trenutno prelikvidne imaju love ali nema projekata na tržištu, plaćaju negativnu kamatnu stopu na viškove kod CBBiH. https://cbbh.ba/press/ShowNews/745
Ti mi objasni što će obavezna rezerve, da bih te bolje razumio. Drugo, kod nas novac štampa CBBiH, po nekom valutnom odboru da ti ga sad ne spominjem. Znači ti kad pošalješ svojim rođacima 10.000 EUR, CBBiH može pustiti dodatno 19.558,30 KM u opticaj. Pa svaka država bi pustila bankama da prave novac iz ničega, kako ti tvrdiš i pokupovala sva svjetska dobra, jer po tebi je novac na žiroračunu nepostojeći. I da, kad ti doneseš 100.000,00 KM depozita na oročenje i on onda postaje nepostojeći, zar ne...
Alles-Tamam

#2120 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Alles-Tamam »

Citam ovo dva dana sta pise i znam da mi je poznato ovo sto govori,tj da sam prije par godina negdje slusao i gledao.

od primjera Istocne Njemacke i Ikea, preko toga da pekar moze reci necu tvoje pare nego sat, do kamata i kako se pare ne jebu da se razmnoze i onda skontam da je njegovo poznavanje ekonomije zapravo dio predstave jednog velikog njemackog kabare umjetnika,gospodina Volker Pispersa

Znaci od rijeci do rijeci :D

i da ne bude zabune Volker je zaista jedan od najvecih njemackih kabare umjetnika koji je godinama "terorisao"politicare i bankare zaista odlicnim skecevima,ali isto tako treba se znati da je sve to jako povrsno i da sluzi da se raja malo nasmije ali i i zapita :-D
maha_xy

#2121 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by maha_xy »

pinkman wrote: 14/04/2020 15:40
King Theoden wrote: 14/04/2020 15:34
De još jednom.

Shvatio?

Joj sta covjek nalupa.. :lol: :lol:
Komedija, kontam popravit će se, izvuće se nekako, ali kakvi.
statixx

#2122 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by statixx »

bunk

#2123 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by bunk »

Gdje je zakon koji treba pomoci ekonomiji? Sta se ceka?
Jel zna vlada da ima ljudi koji itekako cekaju na zakon da vide hoce li otpustati i zatvarati poslove?
Parlament je morao biti u 24-satnom zasijedanju od pocetka krize,pogotovu sto se to radi online preko laptopa.
Haris.ba

#2124 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by Haris.ba »

https://predstavnickidom-pfbih.gov.ba/b ... hp?id=2248
07. April. 2020.

Zaimović: Prekosutra bi mogli razmatrati zakon o ublažavanju posljedica
Nedje zapelo. :bih:
King Theoden

#2125 Re: Ekonomski aspekti pandemije > RECESIJA

Post by King Theoden »

coco1 wrote: 14/04/2020 15:54
@Tomahawk11
nastupom i nacinom komunikacije, ubio si se za predstavnika vlasti u BiH.
Jesi li nekada čuo za ime began turbić?
To je naš poznati slikar i vajar, svrsenik beogradske akademije za primjenjene umjetnosti.
I jednom prilikom se raspravljao sa mojim djedom, akademskim građaninom i, između ostalog, nosiocem plakete grada tuzla.
I u jednom trenutku kada je began počeo iznositi argumente poput argumenata mojih oponenata tj kada je počeo sa provociranjem, moj djed ga je poslao u pizdu materinu.
Znaš, postoji momenat u kojem si prinuđen da nekome na grub način kažeš da je prešao sve mjere.
Što se tiče mojih sagovornika, primjetno je da su bezobrazni.
Nijedan opponent se nije udostojio da odgovori na postavljeno pitanje. Diskusija se svodi na ismijavanje i vrijeđanje.
I onda se čude zašto federacijom vladaju bake, dragan i fadil :)

Za onog koji me čitavo vrijeme ubjeđuje da griješim.
Može li njemački, ili mora engleski?
Bank of England ili njemačka Bundesbank?

https://taz.de/Debatte-Geldschoepfung-d ... 6304000000

https://www.bankofengland.co.uk/knowled ... ey-created

https://positivemoney.org/2014/03/bank- ... n-economy/
https://www.socred.org/s-c-action/socia ... of-nothing
Locked