vade_mecum wrote:
vecina grka i ne zivi tako sjajno, a ono sto dobar dio forumasa tvrdi i trudi se da objasni je da stednja kakva je nametnuta grcima jednostavno NE FUNKCIONISE. grcka ima svojih problema, to niko ne spori ali ne vidim nista lose pruziti podrsku.
s druge strane, ima jedan dio forumasa koji kao da uziva gledajuci jedan narod kako pati. to mi je neshvatljivo.
Grcima nije nametnuta štednja. Oni su pristali na nju kako bi dobili nove kredite. Nisu pristali tada opcijom referenduma. I meni je drago što je Cipras povukao taj potez i sada pitao narod. Svaka mu čast na tome.
Sumnjam da se iko raduje uplakanim penzionerima koji ne mogu da dignu penzije.
Radi se o tome što (kao i mi) Grci neće da prihvate realnost svoje pozicije. Podsjećaju me na lika iz vijesti koja je bila prije neki dan na kliksu. Živio godinama na cesti, općina mu platila stan, dala hrane. On za mjesec dana kupio tri zlatna prstena, pive i počeo napadati vlasnika kuće u kojoj je živio. Možeš se i napiti, i nađiđati zlatom i visiti na kanafi. Ali za svoje pare.
Isto, kaže kriv mu kamatar što je uzeo pare. Nebitno, djetetu za hljeba. Znaš da će doći i lomiti kosti ako ne vratiš. Fazon je što su Grci uzimali i trošili ko i mi što trošimo - u havu.