Naravno, zar neko tvrdi drugačije? Ali isto tako ako u kuranu piše da se moze imati rob, ne može kontraargument biti "vidiš da nema robova danas". Ponašanje ljudi nije argument za (ne)postojanje nekog propisa ali moze biti argument za uticaj religije na čovjeka.Towelie wrote:Jeste. Ali isto tako ako neko za sebe tvrdi da je vernik, ne mogu se na osnovu toga sva njegova dela stavljati pod plast vere. Covek popije alkohol, a musliman je. Je li vernik? Sto se mene tice, jeste. Je li pijenje alkohola vera? Ne, nikako.nemezis wrote:Vjernik je onaj ko kaze da je vjernik. Druga je stvar sto ima svakakvih vjernika pa bi neki da ih nazovu "vjernicima" jer im kvare ideju da je vjera nesto dobro. Vjernik je i onaj ko ubije i onaj o krade. Dovoljno je da vjeruje u boga.
Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
-
nemezis
#2101 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
- fatamorgana
#2102 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa đe ti živiš kerima, u džennetu? Radi se o lažnim vjernicima,kerima1 wrote:Vjernik moze biti samo onaj ko voli ljude,zivotinje,biljke,ne znam kako neko moze biit vjernik,a ne voliti sve dobre ljude i jos ne gajiti mrznju ni prema losim ljudima,nego ne voliti lose stvari kod ljudi.
-
kerima1
#2103 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da javljam se direkt iz zemaljskog dzenneta ,zato sto imam dobre ljude oko sebe,komsije,zato ovako mogu da mislim i pricam.fatamorgana wrote:Pa đe ti živiš kerima, u džennetu? Radi se o lažnim vjernicima,kerima1 wrote:Vjernik moze biti samo onaj ko voli ljude,zivotinje,biljke,ne znam kako neko moze biit vjernik,a ne voliti sve dobre ljude i jos ne gajiti mrznju ni prema losim ljudima,nego ne voliti lose stvari kod ljudi.
- fatamorgana
#2104 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A jesul' te komšije multikulti il' su samo monotoni?kerima1 wrote:Da javljam se direkt iz zemaljskog dzenneta ,zato sto imam dobre ljude oko sebe,komsije,zato ovako mogu da mislim i pricam.fatamorgana wrote:Pa đe ti živiš kerima, u džennetu? Radi se o lažnim vjernicima,kerima1 wrote:Vjernik moze biti samo onaj ko voli ljude,zivotinje,biljke,ne znam kako neko moze biit vjernik,a ne voliti sve dobre ljude i jos ne gajiti mrznju ni prema losim ljudima,nego ne voliti lose stvari kod ljudi.![]()
-
kerima1
#2105 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ovo prvo.A jesul' te komšije multikulti il' su samo monotoni?
- fatamorgana
#2106 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
ZnaĆi SFRJ u malom,kerima1 wrote:Ovo prvo.A jesul' te komšije multikulti il' su samo monotoni?
- harač
#2107 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
teško se može izvesti iz pravilne formulacije, osim ako neko ne pristaje na proizvoljno različito postupanje kao opći zakon. naravno, ovo izražava kruti oblik deontologije koji zna voditi i neželjenim posljedicama, poput kantovog zaključka da je laganje uvijek nemoralno.S4mpion wrote:Zapravo se Kantovim imperativom mogu voditi i ljudi koji ne podržavaju homoseksualnost(npr.), bore se za ono što bi voljeli imati kao opći zakon, a to opet ne riješava dilemu i raskol po tom pitanju.
stoga mislim da se u svakom moralnom sistemu mora primijeniti onaj rawlsov reflektivni ekvilibrijum i pokušati dovesti svoja moralna mišljenja (npr. crnci su manje vrijedni) u balans sa svojim dubljim moralnim stajalištima (jednakost, zabrana diskriminacije etc.). bitan zaključak jeste da to nužno čine svi, pa i vjernici, osim možda fundamentalisti (tako kršćani prihvataju dobar dio 10 zapovijedi, ali odbacuju, ili prešućuju sasvim konkretna moralna nečela starog zavjeta - kamenuj djecu koja su neposlušna i sl.)
-
kerima1
#2108 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Da,ali ima i vjernika svako svakog postuje.fatamorgana wrote:ZnaĆi SFRJ u malom,kerima1 wrote:Ovo prvo.A jesul' te komšije multikulti il' su samo monotoni?
- fatamorgana
#2109 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa tako je bilo u u SFRJ, častilo se za vjerske praznike, barem normalan svijet.kerima1 wrote: Da,ali ima i vjernika svako svakog postuje.
-
kerima1
#2110 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
kao sto nije dobro komsiluk samih vjernika,isto nije ni komsiluk samih ateista,najbolje je mijesano jer se najbolje svijet razumije,vid razlike koje uopste nisu lose.fatamorgana wrote:Pa tako je bilo u u SFRJ, častilo se za vjerske praznike, barem normalan svijet.kerima1 wrote: Da,ali ima i vjernika svako svakog postuje.
- dustaban
#2111 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
A kako neko moze voljeti sve ljude i biti pripadnik jedne religije?????kerima1 wrote:Vjernik moze biti samo onaj ko voli ljude,zivotinje,biljke,ne znam kako neko moze biit vjernik,a ne voliti sve dobre ljude i jos ne gajiti mrznju ni prema losim ljudima,nego ne voliti lose stvari kod ljudi.
-
kerima1
#2112 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Moze ko hoce i drugi su Bozija stvorenja i vrijedni postovanja.dustaban wrote:A kako neko moze voljeti sve ljude i biti pripadnik jedne religije?????kerima1 wrote:Vjernik moze biti samo onaj ko voli ljude,zivotinje,biljke,ne znam kako neko moze biit vjernik,a ne voliti sve dobre ljude i jos ne gajiti mrznju ni prema losim ljudima,nego ne voliti lose stvari kod ljudi.
- drug_profi
#2113 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
I ateisti? Djeca iz mjesanih brakova?
Svi?
Svi?
-
kerima1
#2114 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ako si meni postavio ovo pitanje,odogovr je da.Vidim da imate pogresnu sliku o vjernicima kako gledaju nemuslimane.drugi profil wrote:I ateisti? Djeca iz mjesanih brakova?
Svi?
- drug_profi
#2115 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ih? bas pogresna? Morebit da sam ja pomahnito... i da haluciniram ovih 20-tak godina.kerima1 wrote:Ako si meni postavio ovo pitanje,odogovr je da.Vidim da imate pogresnu sliku o vjernicima kako gledaju nemuslimane.drugi profil wrote:I ateisti? Djeca iz mjesanih brakova?
Svi?
-
kerima1
#2116 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Extremista ima odsvih religija,isto ima u dobrih ljudi,sada gdje si ti zivio i to je bitno.drugi profil wrote:Ih? bas pogresna? Morebit da sam ja pomahnito... i da haluciniram ovih 20-tak godina.kerima1 wrote:Ako si meni postavio ovo pitanje,odogovr je da.Vidim da imate pogresnu sliku o vjernicima kako gledaju nemuslimane.drugi profil wrote:I ateisti? Djeca iz mjesanih brakova?
Svi?
- drug_profi
#2117 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
U Sarajevu. Pa mi vidjeni muslimani sa televizije porucuju da su mi djeca kopilad, da sam ja i moja familija nakav otpad, kojem nije mjesto ovdje, da sam moralna nakaza, itd.kerima1 wrote:Extremista ima odsvih religija,isto ima u dobrih ljudi,sada gdje si ti zivio i to je bitno.drugi profil wrote: Ih? bas pogresna? Morebit da sam ja pomahnito... i da haluciniram ovih 20-tak godina.
Pa mi zeni prijete dok sam ja na liniji, a kad ja dodjem onda nisu bas tako mislili...
Pusti ti to. Odbijam ja pola njima svima zbog trauma, gluposti i ispranog mozga, ali ja nikad ne bih potegnuo neke rijeci, ali da generalno vjernike ne volim u svojoj blizini - to je tacno. Ne vjerujem im da mi zele dobro, koliko god se pretvarali.
Medjutim ja ne zelim nista drugo do da me puste na miru i da postuju moj nocni odmor i moje pravo na ovaj svijet kao sto ga imaju i oni.
- zlokruhovic
#2118 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Nije tačno , to što ti voliš sve ljude to nije uticaj religije već modernog svetonazora koji upravo nastao na odbacivanju religijske mržnje koja je zapisana u svim tzv,svetim spisima.kerima1 wrote:Extremista ima odsvih religija,isto ima u dobrih ljudi,sada gdje si ti zivio i to je bitno.drugi profil wrote:Ih? bas pogresna? Morebit da sam ja pomahnito... i da haluciniram ovih 20-tak godina.kerima1 wrote: Ako si meni postavio ovo pitanje,odogovr je da.Vidim da imate pogresnu sliku o vjernicima kako gledaju nemuslimane.
Da sve religije pozivaju na ljubav onda ne bi bilo potrebe za toliko njih i ne bi bilo različitih vernika , a i sve religije su nstale i učrvrstile se na negiranju ovih drugih , evo islam na primer je to potpuno očit.
Svako potšovanje,ljubav spram drugih i durgačijih sve samo nije poteklo od religije.
-
kerima1
#2119 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Razumijem,ima svega znam i ja to i najljepse se osjecam u mijesanoj sredini,kao sto rekoh ljudi se uvjere da ima dobrih od svih nema veze ko je ko.drugi profil wrote:U Sarajevu. Pa mi vidjeni muslimani sa televizije porucuju da su mi djeca kopilad, da sam ja i moja familija nakav otpad, kojem nije mjesto ovdje, da sam moralna nakaza, itd.kerima1 wrote:Extremista ima odsvih religija,isto ima u dobrih ljudi,sada gdje si ti zivio i to je bitno.drugi profil wrote: Ih? bas pogresna? Morebit da sam ja pomahnito... i da haluciniram ovih 20-tak godina.
Pa mi zeni prijete dok sam ja na liniji, a kad ja dodjem onda nisu bas tako mislili...
Pusti ti to. Odbijam ja pola njima svima zbog trauma, gluposti i ispranog mozga, ali ja nikad ne bih potegnuo neke rijeci, ali da generalno vjernike ne volim u svojoj blizini - to je tacno. Ne vjerujem im da mi zele dobro, koliko god se pretvarali.
Medjutim ja ne zelim nista drugo do da me puste na miru i da postuju moj nocni odmor i moje pravo na ovaj svijet kao sto ga imaju i oni.
Pored mene i mojih bi zivio u miru Allahami
-
kerima1
#2120 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Doduse ja pricam kroz moj zivot,ne kroz svete knjige da budem iskrena.Vjrovanje u Boga je privatna stvar svakog ili bi tako trebalo da bude.Nije tačno , to što ti voliš sve ljude to nije uticaj religije već modernog svetonazora koji upravo nastao na odbacivanju religijske mržnje koja je zapisana u svim tzv,svetim spisima.
Da sve religije pozivaju na ljubav onda ne bi bilo potrebe za toliko njih i ne bi bilo različitih vernika , a i sve religije su nstale i učrvrstile se na negiranju ovih drugih , evo islam na primer je to potpuno očit.
Svako potšovanje,ljubav spram drugih i durgačijih sve samo nije poteklo od religije.
- zlokruhovic
#2121 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Onda ti ponovo kažem da tvoj bog nije bitan osim samoj tebi s'obzirom da nije iz biblije i kurana.kerima1 wrote:Doduse ja pricam kroz moj zivot,ne kroz svete knjige da budem iskrena.Vjrovanje u Boga je privatna stvar svakog ili bi tako trebalo da bude.Nije tačno , to što ti voliš sve ljude to nije uticaj religije već modernog svetonazora koji upravo nastao na odbacivanju religijske mržnje koja je zapisana u svim tzv,svetim spisima.
Tvoja religija verovatno kaže da sve voliš , ali ona biblijska i kuranska i bogovi iz nje sigurno ne govore da voliš sve jer su izgrađene upravo na negiranju svojih suparnika.
- drug_profi
#2122 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Privatna, bravo!
I tako treba da ostane, ali je onda i privatna stvar sto nema parkinga kad ide na dzumu, sto je sabah u pola pet.
Pa nisam siguran da se na katedralama u sred noci moze mlatiti zvonomu urbanim sredinama jer se zna sta je red i nocni odmor, mada sam siguran da bi i pope mlatile da im tamosnji zakon to dopusti.
Onda je privatna stvar i kako sam ja djeci dao imena i sta jedem s kim spavam, pa cak i jel to musko ili zensko...
To se nikog ne tice.
Ali vidi vraga, vjernike se sve to najednom tice i nista nije privatnoi kad je vjera u pitanju, onda se glave razbijaju ako nismo isti...
I tako treba da ostane, ali je onda i privatna stvar sto nema parkinga kad ide na dzumu, sto je sabah u pola pet.
Pa nisam siguran da se na katedralama u sred noci moze mlatiti zvonomu urbanim sredinama jer se zna sta je red i nocni odmor, mada sam siguran da bi i pope mlatile da im tamosnji zakon to dopusti.
Onda je privatna stvar i kako sam ja djeci dao imena i sta jedem s kim spavam, pa cak i jel to musko ili zensko...
To se nikog ne tice.
Ali vidi vraga, vjernike se sve to najednom tice i nista nije privatnoi kad je vjera u pitanju, onda se glave razbijaju ako nismo isti...
- zlokruhovic
#2123 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Ja kao i ti živim u višenacionalnoj sredini(Vojvodini) i nemam prijatelja vernika ,bar ne onih deklarisanih i zaobilazim ih u širokom luku, jer čim ih vidim odmah znam da ili hoće nešto ukrasti,nešto slagati li nekog napasti zato što nije kao on.drugi profil wrote:Privatna, bravo!
To se nikog ne tice.
Slučaj kod mene je malo drugačiji i mogu reći da sam ponosan zbog toga.
U mojo okolini postiji selo gde se održava svake godine Kobasicijada , i sticajem okolonosti pada u božićni post.
I doašo glavni pop i vladika da se žale i ukinu Kobasicijadu , međutim priprosti seljaci su ih rutinski odhebali i rekli im gubite se nazad u crkvu.
Ali pop kao što i jeste uvek zao , od svoje gadosti i mržnje namerno je udarao tzv.mrtvačka zvona na crkvi tj.lupanje zvona kad je nekome opelo u crkvi samo da naudi ogranizatoprima o grešnim jedačima kobasica u vreme posta.
- lua
#2124 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
drugi profil wrote:Privatna, bravo!
To se nikog ne tice.
Svaka čast.
- S4mpion
#2125 Re: Na cemu ateisti baziraju svoj svjetonazor?
Pa krompira sa romanijskih livada, prošle godine ste ga baš dobro uzgojili.NeenaSa wrote:Chega i koga ?S4mpion wrote:
Ima li ove godine?