Ja shvatam da je "neutralnima, zabrinutima, objektivnima" i dežurnim gutačima propagande kremlja teško uopšte dokučiti šta je "druga strana medalje".JMGuti wrote: ↑03/10/2024 08:34Ja bih volio da nam čovjek koji je buljio u karte primijeni te matematičke operacije i na ukrajinski tempo, manjak resursa i oslobađanje teritorija unazad 12 mjeseci, čisto da usporedimo koliko će Ukrajincima trebati da vrate donbaške ravnice, u čijem blatu je zapela "druga najveća vojna sila", čisto da imamo i drugu stranu medalje.kluz franjo wrote: ↑03/10/2024 07:49
A kako to izgleda u konkretnim brojevima...
Od početka ruske ofanzive u istočnoj i sjevero-istočnoj Ukrajini, u zadnjih 12 mjeseci, agresor je uspio maksimalnim angažovanjem svojih vojnih, industrijskih i ljudskih resursa (ovdje primarno iz zatvoreničke i sirotinjske populacije) privremeno okupirati i pod svoju kontrolu staviti dodatnih cca. 2.000km2 teritorija Ukrajine (istovremeno tj. u zadnja 2 mjeseca je "uspio" izgubiti kontrolu nad cca. 1.000 km2 sopstvenog teritorija u Kursk oblasti).
Za ostvarenje minimalnog cilja ("zaokruživanje" kompletnog teritorija Luhansk, Donjeck, Zaporožje i Kherson) im treba još okupirati cca. 25.500km2
To je ovim tempom trošenja resursa/zauzimanja teritorija još nekih... da izračunam... 12-13 godina.
Još dodatnih 100 godina za mokre snove "novorusije" i još na to dodatnih 150 za "denacifikaciju i demilitarizaciju" ostatka Ukrajine (što je kako se svi još možemo sjetiti bio proglašeni zvanični cilj agresije na Ukrajinu od prije više od 2 i po godine).
A naravno da Ukrajina plaća ogromnu cijenu odbrane svoje slobode i suverenosti.
Helem, očigledno su "neutralni, zabrinuti i objektivni" u pravu. Ukrajina je "popušila", a Putin i Rusija su "voz koji nikada ne staje".
Svi podaci po @pouletvolant3.
Ali evo da pokušam tebi objasniti.
Nije Ukrajina prije 2,5 godine izvršila invaziju na Rusiju ili pokrenula ofanzivu na Krim i tzv. LNR i DNR sa ciljem oslobađanja teritorija. Tada bi tvoj konstrukt pitanja i imao nekog smisla.
Ukrajina se već više od 2,5 godine poprilično uspješno bori protiv agresora koji otvoreno za cilj ima potpunu anihilaciju ukrajinske države i nacije.
I da. Ukrajina tu svoju odbranu krvavo plaća. A krvavo će platiti i konačno oslobođenje cijelokupnog državnog teritorija kada do toga dođe.
A sve činjenice govore u prilog tome da Ukrajina ima veće šanse da oslobodi okupirane teritorije, nego agresor da okupira ostatak slobodne Ukrajine.
Od mene imaš mahanje, a slobodno nađi nekog ko će po tvojim željama i uputama "buljiti u karte". Možeš slobodno za početak i sam.