JohnnyS wrote:Bože moj, ne znam koji su mi "simpatičniji", oni koji u Njemačkoj žive ko da su još u Širokom Brijegu - hercegovački zavičajni klub, ćer se mora udati za našeg, jedini koncert neki naš pjevač; ili ovi koji govore "u NAS u švedskoj", "u VAS u Bosni" kao da im je babo dao ime Gustav i to ne po ovom kralju već prethodnom.
Znam da je problem u meni, ali moram to primjetiti...

Problem je definitivn u tebi, jer nisi upotrijebio niti jedan argument izuzev toga da smo ti "simpaticni".
No da se vratim na pricu ko ekonomskih mogucnosti... Smatram je da je po uzoru na SIPU u smislu krivicnog gonjenja trebalo osnovati i nadstranacku agenciju koja bi bila oslobodjena od dnevne politike i smjena vlasti ali sa iskljucivi zadatkom - privlacenje investicija.
Nazalost, izgubljeno je dragocjeno vrijeme jer su zemlje u okruzenje a kao prvo Srbija vec privukle dosta stranih investicija(primjeri Fiata, Panasonica i mnostva drugih) iako smatram da BiH ima sve ono sto je i Srbija mogla ponuditi. Da se ne lažemo, strani investitori prije svega traze jeftinu radnu snagu ali u situaciji u kojoj je BiH i to je nesto u odnosu na sadasnju situaciju. Raditi za 300 eura mjesecno je ipak bolje nego sjediti za 0 eura.
Jeftina radna snaga i drzavni poticaji
Medju investitorima postoji nesto sto se zove "slovacki model privlacenja investicija". To je maksimalno "skidanje gaca" pred tim stranim investitorima a podrazumijeva slijedece:
1.) Drzava ustupa zemlju za gradnju pogona
2.) Drzava dovodi infrastrukturu (struja, voda, promet)
3.) Placa radnika se fiksira na odredjeni iznos(najcesce 300 eura bruto)
4.) Sindikati presutno odobravaju ovo
5.) Drzava preuzima placanje svih dotacija iz placa(socijalno, mirovinsko, zdravstveno placa drzava (da, dobro ste procitali)).
6.) Investitorima se daje na uslugu drzavna agencija koja ce trenutno rjesavati njihove probleme neovisno o politickoj situaciji
7.) Maksimalno smanjenje (cak i ukidanje) poreza na dobit na odredjeni period (u Srbij, nek me neko ispravi je 10 godina).
Ovdje treba dobro razmisliti i razmisliti da li je ovo prihvatljivo BiH. Ako se zakljuci da je - zasto se onda ovo ne pokusa?