Gras all about

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
man_464

#2051 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Oktobarski kupon možeš uzeti na staru iskaznicu, a kroz par dana krenuće predaja papira za nove iskaznice na koju ide novembarski kupon.
Za novu isaznicu ti treba potvrda sa studentske, index, 5 maraka i čeka se obično 2-3 dana ali ako bude gužva kao prošle godine i više.
Quaresma

#2052 Re: Gras all about

Post by Quaresma »

Zahvaljujem

Sent from my E6653 using Tapatalk
dresdener78

#2053 Re: Gras all about

Post by dresdener78 »

man_464 wrote:Treba ti alpinistički štap da ukoračiš.
Visok si u cenat tačno kao i ja. :D
Šta vi košarkaši ovdje protiv nas patuljastih :P

OVAKO se to radi:

I sada šalu na stranu:

Osnovni problem jesu loše izgrađena stajališta: Da bude ulaz i izlaz što brži i što udobniji, MORA biti visina stajališta najmanje 30 cm, i udaljenost ivičnjaka od karoserije maks. 10 cm. NE ono kao danas kada je površina stajališta jedva u visini glave šina.

Posebno idiotsko mi se čini stajalište kod zgrade Predsjedništva, solidan prilično visok ivičnjak, ali razmak između ivičnjaka i tramvaja iznosi ja bi rekao skoro metar! Dakle večina ljudi (osim vas košarkaša :mrgreen: ) mora da silazi na asfalt pa da se opet penje u tramvaj.

Dakle OVAKO (slika iz poljskog grada Katowice):

Image
vješalica

#2054 Re: Gras all about

Post by vješalica »

dresdener78 wrote:
man_464 wrote:Treba ti alpinistički štap da ukoračiš.
Visok si u cenat tačno kao i ja. :D
Šta vi košarkaši ovdje protiv nas patuljastih :P

OVAKO se to radi:

I sada šalu na stranu:

Osnovni problem jesu loše izgrađena stajališta: Da bude ulaz i izlaz što brži i što udobniji, MORA biti visina stajališta najmanje 30 cm, i udaljenost ivičnjaka od karoserije maks. 10 cm. NE ono kao danas kada je površina stajališta jedva u visini glave šina.

Posebno idiotsko mi se čini stajalište kod zgrade Predsjedništva, solidan prilično visok ivičnjak, ali razmak između ivičnjaka i tramvaja iznosi ja bi rekao skoro metar! Dakle večina ljudi (osim vas košarkaša :mrgreen: ) mora da silazi na asfalt pa da se opet penje u tramvaj.

Dakle OVAKO (slika iz poljskog grada Katowice):

Image

To će sada rogatički bandit Ajnadžić sve da sredi i uvede ovakve ulice i stajališta u centru
pa sva sda banda koja je uzela izbore u sarajevu :lol: :lol: :lol:
man_464

#2055 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Otoka je ubjedljivo najlošije stajalište u pravcu ka Ilidži.

Kad izlažiš iz bečkog na Otoci ima sigurno metar visine da iskočiš. Čak i iz niskopodnog moraš iskočiti.

A što se tiče dužine stajališta najlošije je RTV dom ka Ilidži, Kad je trodijelni tramvaj jedva stanu zadnja vrata u stanicu, čak kod Divaga ostanu na raskrsnici zadnja vrata.
P308

#2056 Re: Gras all about

Post by P308 »

man_464 wrote:Otoka je ubjedljivo najlošije stajalište u pravcu ka Ilidži.

Kad izlažiš iz bečkog na Otoci ima sigurno metar visine da iskočiš. Čak i iz niskopodnog moraš iskočiti.

A što se tiče dužine stajališta najlošije je RTV dom ka Ilidži, Kad je trodijelni tramvaj jedva stanu zadnja vrata u stanicu, čak kod Divaga ostanu na raskrsnici zadnja vrata.
Nisam zagledao u posljednje vrijeme sta se radi na Malti i ima li napretka ali zanima me hoce li se prilikom realizacije ovog projekta zatvaranja stanica urediti i to o cemu govoris? Tj. prilagoditi visinu stajalista i sve ostalo sto ide s tim?
man_464

#2057 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Kako naši stručnjaci rade ne bi me začudilo da naprave takvo stajalište da se kod niskopodnih ne bude mogla izvući pristupna rampa. :-)
Ima par takvih stajališta trenutno gdje se pristupna rampa kod SATRA 3 tramvaja ne može izvući.

Budimo iskreni svakako se to i ne radi. Ja se sjećam svega 2 puta na Ilidži da sam vidio da su izvukli rampu na tramvaju zbog korisnika sa poteškoćama u kretanju.
BayrakTB

#2058 Re: Gras all about

Post by BayrakTB »

Zna li neko zašto danas nije radio tramvajski saobraćaj od željezničke stanice pa prema gradu (oko 12 sati)? Prolazeći pored predsjedništva su me uputili da produžim jer ne saobraća tu, a kada sam otišao na skenderiju do platoa vidio sam policiju kako reguliše saobraćaj i čini mi se 2 vozila hitne pomoći sa rotacijama koja odoše u smjeru ilidže. 5-6 minuta poslije toga je prošla neka skupina građana sa kišobranima, bubnjevima, neki protesti, šta li već... tražim po portalima ali nema vijesti o tome pa ako neko zna šta je u pitanju neka kaže... kopka me :lol: mahalac sam, priznajem :mrgreen:
holowey

#2059 Re: Gras all about

Post by holowey »

BayrakTB wrote:Zna li neko zašto danas nije radio tramvajski saobraćaj od željezničke stanice pa prema gradu (oko 12 sati)? Prolazeći pored predsjedništva su me uputili da produžim jer ne saobraća tu, a kada sam otišao na skenderiju do platoa vidio sam policiju kako reguliše saobraćaj i čini mi se 2 vozila hitne pomoći sa rotacijama koja odoše u smjeru ilidže. 5-6 minuta poslije toga je prošla neka skupina građana sa kišobranima, bubnjevima, neki protesti, šta li već... tražim po portalima ali nema vijesti o tome pa ako neko zna šta je u pitanju neka kaže... kopka me :lol: mahalac sam, priznajem :mrgreen:
djecja nedjelja... bila je negdje bihamkova obavijest o etapnoj obustavi saobracaja u gradu...
edit:
Zbog održavanja inkluzivne parade “Poštujmo dječija prava, djeca su naše sutra”, danas u vremenu od 11:15 do 13:00 sati dolazit će do povremenih etapnih obustava saobraćaja u ulicama Hiseta, Obala Kulina Bana, Reisa Džemaludina Čauševića i Mis Irbina.
man_464

#2060 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Bilo obavještenje na web stranici grasa. Inače budu uvijek na web stranici izbačena obavještenja ako je planirana neka obustava saobraćaja.
Danas od 11 i 15 pa do 13 sati valjda nije radilo.

www.gras.ba
BayrakTB

#2061 Re: Gras all about

Post by BayrakTB »

Imam još jedno pitanje. Zašto uposlenici GRAS-a ne poštuju kantonalnu odluku da se studenti sa mjesečnom kartom i indexom mogu voziti u oba prevoznika, bez obzira čiji je kupon. Centrotrans poštuje, a gras ne...
vješalica

#2062 Re: Gras all about

Post by vješalica »

BayrakTB wrote:Imam još jedno pitanje. Zašto uposlenici GRAS-a ne poštuju kantonalnu odluku da se studenti sa mjesečnom kartom i indexom mogu voziti u oba prevoznika, bez obzira čiji je kupon. Centrotrans poštuje, a gras ne...
gdje je ta odluka da je pogledamo?
trambusek88

#2063 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

Ne poštuje ni Centrotrans odluku da kupon za nezaposlene važi kod svih prevoznika.
BayrakTB

#2064 Re: Gras all about

Post by BayrakTB »

vješalica wrote:
BayrakTB wrote:Imam još jedno pitanje. Zašto uposlenici GRAS-a ne poštuju kantonalnu odluku da se studenti sa mjesečnom kartom i indexom mogu voziti u oba prevoznika, bez obzira čiji je kupon. Centrotrans poštuje, a gras ne...
gdje je ta odluka da je pogledamo?
Image
Image
Image
Image

Mislim ne krivim ja bahate i arogantne revizore koji odmah nastupaju u klošarsko-papanskom stilu ali nije u redu da postoje dvostruki aršini... da se studenti sa grasovom iskaznicom mogu bez problema voziti u centri a ovi ne mogu obrnuto. I kupujem centrinu jer ga koristim u 80% slučajeva, ali bahatosti se jednom mora stati u kraj.
vješalica

#2065 Re: Gras all about

Post by vješalica »

nema ni potrebe da trazis krivca u tzv bahatim revizorima
u tzv bahatim vozacima
i grasu
a ne znam koliki ti je intelektualni domet
da bi shvatio da u ovoj odluci nigdje ne pise da karta vazi naizmjenicno kod prevoznika o cemu ti pricas :wink: i lazno izvjestavas siru populaciju koja cita ovaj forum ;)
naravno sad mi opepeli da branim gras
ne branim

nego samo citam sta pise i sta je napisano u prilozenom
hvala i prijatno
BayrakTB

#2066 Re: Gras all about

Post by BayrakTB »

vješalica wrote:nema ni potrebe da trazis krivca u tzv bahatim revizorima
u tzv bahatim vozacima
i grasu
da bi shvatio da u ovoj odluci nigdje ne pise da karta vazi naizmjenicno kod prevoznika o cemu ti pricas :wink: i lazno izvjestavas siru populaciju koja cita ovaj forum ;)
ne branim

hvala i prijatno
Pročitaj tačku 4. Možeš je sebi i otkucati da lakše pročitaš.
I kako to onda da centrotrans priznaje studentsku grasovu u svojim vozilima a ovi ne? Objasni
trambusek88

#2067 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

GRAS ne priznaje Centrotransove studentske, Centrotrans ne priznaje GRAS-ove za nezaposlene 1:1

Član 10
http://ms.ks.gov.ba/sites/ms.ks.gov.ba/ ... slenih.pdf
BayrakTB

#2068 Re: Gras all about

Post by BayrakTB »

Ja nemam nikakve koristi niti od grasa niti od centrotransa već samo znam da se lično moja prava krše i to mi je krivo. A nisam znao za ovu situaciju u vezi karata za nezaposlene. Ima se tu dodati još nekih stvari pa bi skor bio 6:1 za gras ali ne želim reklamisati nikoga dok ne budem plaćen za isto. :D
MAN-lion's coach

#2069 Re: Gras all about

Post by MAN-lion's coach »

BayrakTB wrote:
u tzv bahatim vozacima
i grasu
ne branim

hvala i prijatno
I kako to onda da centrotrans priznaje studentsku grasovu u svojim vozilima a ovi ne? Objasni
Ako ja mogu da se uključim.
Zadnja rečenica u stavu IV govori da u svim zonama imaš pravo da se vozaš neograničeno , jer postoji ograničenje u građanskim kartama po zonama ABCD.
Ta uredba govori da se karta može koristiti neograničeno u sve sadašnje zone bez promjene tarife , tj. jedinstvena je cijena , bez komercijalnih linija , na kojima nikada ne vrijede pretplatne karte.
I tu ti kao što vidiš ne piše da se karte mogu obostrano koristiti kod svih prevoznika u KS.
BayrakTB

#2070 Re: Gras all about

Post by BayrakTB »

Znači vi tvrdite da se jedna ozbiljna kompanija poput centrotransa drži pogrešno protumačene tačke iz dopisa i tako sama sebi skače u stomak i pravi štetu i gubitke koja se može mjeriti vjerovatno basnoslovnim parama za naš grad i podneblje? Svaka čast fakat ako su takvi parmaci
trambusek88

#2071 Re: Gras all about

Post by trambusek88 »

GRAS je odlučio da ignoriše tu odluku koja je napravljena na njegovu štetu, kao i za onu nakaradnu odluku Jusufa Bubice da putnici iz Ilijaša, Vogošće, Rakovice, Tarčina plaćaju Centrotransove kupone a da se u tramvajima i trolejbusima voze džabe.

Tako je i ovo nakaradna odluka, gdje bi se moglo desiti da studenti koji koriste isključivo GRAS kupuju kartu Centrotransa. Čak bi se moglo desiti da to bude većina. Zato se GRAS drži svoje politike, jer bi to bio dodatni udar na već teško stanje.

Ja se pitam zašto MS-KS ne pravi i ne štampa jedinstvene karte uz neku pravednu raspodjelu. Nek ugrade GPS u vozila, pa nek raspoređuju po pređenim kilometrima. Nek naprave već jednom taj dugo najavljivani jedinstveni tarifni sistem i ovi problemi će biti riješeni.
man_464

#2072 Re: Gras all about

Post by man_464 »

Zato fino kupiš GRAS-ovu mjesečnu studentsku i voziš se koliko hoćeš sa oba. Ko ja. :D

Gras ne priznaje CTS studentske.
CTS ne priznaje GRAS za nezaposlene kupone.

1:1

Sve ovo je zato što je tarifni sistem BANANA i imamo BANANA državu. :-)
MAN-lion's coach

#2073 Re: Gras all about

Post by MAN-lion's coach »

BayrakTB wrote:Znači vi tvrdite da se jedna ozbiljna kompanija poput centrotransa drži pogrešno protumačene tačke iz dopisa i tako sama sebi skače u stomak i pravi štetu i gubitke koja se može mjeriti vjerovatno basnoslovnim parama za naš grad i podneblje? Svaka čast fakat ako su takvi parmaci
Čuj dečko , nije ovdje u pitanju studentska karta , već su u pitanju sve karte. Radničke karte se ne priznaju pa čak ni elektronske koje su različite za oba prevoznika , a nisu te kategorije karata subvencionirane.
Osim toga , ti da imaš firmu , sigurno ti ne bi bio interes da u nedefinisanoj raspodjeli sredstava imaš gubitak umjesto dobitak. Nije isto posmatrati iz dvije različite pozicije istu stvar.
Sama odluka o cijeni da karta u ABCD zoni za neograničen broj vožnji stoji 16KM , je pljačkaška , pa s toga , neka birači SDA stranke , mnogo ne mudruju kad budu raspravljali o dubiozi GRAS-a na ovoj i sličnim temama koje obiluju raznim "mudrokazima".
vješalica

#2074 Re: Gras all about

Post by vješalica »

BayrakTB wrote:
u tzv bahatim vozacima
i grasu
ne branim

hvala i prijatno
što ću je kucati kad ti lijepo ne piše da vrijede karte obostrano
ne znam gdje si ti to pročito i
kako imaš uopšte sabura dizati revoluciju i glumiti mariju bursać i postavljati tekstove i odluke u kojima to nigdje ne piše
dosada_ziva

#2075 Re: Gras all about

Post by dosada_ziva »

U koliko sati ujutro je prvi tram sa Elidže ?
Post Reply