Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
semsasuljakovic wrote: ↑07/05/2026 18:13
Zanima me šta raditi u slučaju da dođem doma i auto započne regeneraciju?
Zadnja 2 puta mi se to desilo, stanem ispred garaže, hoću da parkiram kad auto započne regeneraciju. I oba puta sam ga ostavio jedno 20 minuta upaljenog, kad sam se vratio regeneracija je završena. Je li to dovoljno? U suštini, ništa drugo i ne mogu jer ga nemam gdje provoza ti...
Ako stojiš u mjestu s upaljenim motorom, nakon nekoliko minuta će ti sam prekinuti regeneraciju. Pa je ponovo pokrenuti kad sljedeći put upališ i kreneš. Znači mora se kretati vozilo da odradi regeneraciju.
Na škodi cijeli proces traje 20-25 min
Moje iskustvo.
U mom BMW-u je relativno korektan motor ( N47).
Auspuh je bio potpuno cist, nimalo dima....
I fascinantno nije trosio ni malo ulja na nekih 9000 km.
E doslo vrijeme da egr krene zezati. Otvorim potpuno cist egr nema ribanja , usis onako malo garezi ali uredno za 230 000 km.
Otisla elektronika u EGR-u laze poziciju ko radi ali lazira poziciju i komp se buni.
Odjavim EGR i DPF.
Skinem sace u DPFu koje je bilo potpunocisto i bez tragova pepela.
Poslije intervencije ide isto kao sto je isao, mozda se malo sporije zagrijava ( EGR ne propusta vrele gasove kroz hladnjak EGRa) ali poceo da trosi ulje Fali cca 0.6 litara na 8 000km.
Jedino logicno objasnjenje je da je oduvijek trosio ulje, ali je regeneracija DPF-a nalivala ulje u karter i pravila privid nulte potrosnje.
A ulje u karteru razrijedjeno naftom - koga briga. Prosla garancija odavno.
Tako da poslije toga toplo savjetujem skidanje idiotskih dodataka na motoru.