Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skafiskafsnjak

#20376 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Kiki_Musampa wrote: 26/06/2024 09:12
skafiskafsnjak wrote: 26/06/2024 08:45 Ko kaze da u BiH 50% zivi u siromastvu neka malo ode bar do Tunisa .... ili do Turske. Pa da vidi sta je prljavstina i siromastvo ... ja se sjecam kada sam prvi put u Tursku otisao. Kad smo sa aerodroma izasli, to je sok bio :shock:

Prljavo, neuredjeno .... isto tako Tunis, mozda i gore.

100 puta sam spomenuo BiH , kako je svugdje uglavnom cisto, kako nema tog jada ...

Mozda je dobro vidjeti tako nesto, da bi bio covjek zahvalniji
Uz smo dužno poštovanje,siromaštvo nema ništa sa pesimlukom. Koliko nena i djedova vidim čisti i popeglani,a zaviruju u kontejner. Skoro svaki penzioner je ispod granice siromaštva

vrlo cesto ide jedno sa drugim.
Kiki_Musampa

#20377 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Kiki_Musampa »

skafiskafsnjak wrote: 26/06/2024 10:09
Kiki_Musampa wrote: 26/06/2024 09:12
skafiskafsnjak wrote: 26/06/2024 08:45 Ko kaze da u BiH 50% zivi u siromastvu neka malo ode bar do Tunisa .... ili do Turske. Pa da vidi sta je prljavstina i siromastvo ... ja se sjecam kada sam prvi put u Tursku otisao. Kad smo sa aerodroma izasli, to je sok bio :shock:

Prljavo, neuredjeno .... isto tako Tunis, mozda i gore.

100 puta sam spomenuo BiH , kako je svugdje uglavnom cisto, kako nema tog jada ...

Mozda je dobro vidjeti tako nesto, da bi bio covjek zahvalniji
Uz smo dužno poštovanje,siromaštvo nema ništa sa pesimlukom. Koliko nena i djedova vidim čisti i popeglani,a zaviruju u kontejner. Skoro svaki penzioner je ispod granice siromaštva

vrlo cesto ide jedno sa drugim.
Da,ako su generacije siromasne. Nasi ljudi su vecinom zivjeli bolje prije
elcaliente

#20378 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ne treba gledati nazad, jer po relevantnim parametrima BiH nije imala nikada bolji standard niti bolju infrakstruturu nego danas
Od zadnjeg rata je proslo 30 godina, pitanje je je li ovo zenit plus minus 10 posto sto tice standarda i razvijenosti ili ima potencijala za ozbiljan iskorak u narednih 5 godina.

Mislim da je vecina stanovnistva zadovoljna u BiH svojim standardom, naravno kuka se al ljudi zive umjereno.
stubrijez

#20379 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

sehohari wrote: 25/06/2024 00:55 Ne znam, mislim da je odustajanje od auta ipak veliki kompromis. I za naše ljude, a da budem iskren, i za većinu Nijemaca.

A i nije toooooliki trošak. Ja za Golfa plaćam po kvartalu 200 eura autoosiguranje, zato je porez jeftiniji, 150. Mjesečno znači negdje oko 120, sa gorivom 200.
Pa financirung, odrzavanje, parking, busgeld...to sto si naveo samo je dio. Ako je neophodno zbog posla OK, u mom slucaju zaista nepotrebno, dobar je gradski saobracaj a i da imam auto nemam ga gdje parkirati.
Ecci
Vozim: Biciklam

#20380 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

sehohari wrote: 26/06/2024 00:12
Ecci wrote: 26/06/2024 00:09
_BataZiv_0809 wrote: 25/06/2024 17:51
Neistina.
:shock: Svjesno se obmanjujes ili :?
I ja čitao, ništa našao

Citiraj dio na koji se tačno obazireš.
In BiH today, roughly 18% of the population live below the poverty line (60% of the median income) and 30% experience precarity, living above the poverty line, but at risk of falling below it.
stubrijez

#20381 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

elcaliente wrote: 26/06/2024 19:06 Ne treba gledati nazad, jer po relevantnim parametrima BiH nije imala nikada bolji standard niti bolju infrakstruturu nego danas
Od zadnjeg rata je proslo 30 godina, pitanje je je li ovo zenit plus minus 10 posto sto tice standarda i razvijenosti ili ima potencijala za ozbiljan iskorak u narednih 5 godina.

Mislim da je vecina stanovnistva zadovoljna u BiH svojim standardom, naravno kuka se al ljudi zive umjereno.
To je tacno. Zasto je to tako sasvim je jasno, birokratska elita tj. sisari nazalost cine vecinu radne populacije dole, na ovaj ili onaj nacin su se uhljebili na neku drzavnu poziciju. Pricamo o desetinama ili stotinama hiljada ljudi. Pa kojekakvi upravni odbori, sekcije, komisije, jos ako su recimo oboje u porodici na sisi dodjes do primanja 4000+KM sto je puno bolje u ekvivalentu od pomenitih 2200 Eur u Njemackoj... naravno pomenuto je smijesno spram bolje pozicioniranih uhljebcina velikog kalibra. Ostatak populacije je izabrao da radi vani i dobar dio tog jovca na ovaj ili ovaj nacin zavrsi u BiH. Ta situacija nije normalna kao sto nije normalno da radnik u industriji ima 900 a obicna uciteljica 2000KM na pola radnog vremena. I nato sve jednokratna pomoc...
zubi

#20382 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

stubrijez wrote: 26/06/2024 21:13
elcaliente wrote: 26/06/2024 19:06 Ne treba gledati nazad, jer po relevantnim parametrima BiH nije imala nikada bolji standard niti bolju infrakstruturu nego danas

To je tacno. Zasto je to tako sasvim je jasno, birokratska elita tj. sisari nazalost cine vecinu radne populacije dole, na ovaj ili onaj nacin su se uhljebili na neku drzavnu poziciju. Pricamo o desetinama ili stotinama hiljada ljudi. Pa kojekakvi upravni odbori, sekcije, komisije, jos ako su recimo oboje u porodici na sisi dodjes do primanja 4000+KM sto je puno bolje u ekvivalentu od pomenitih 2200 Eur u Njemackoj... naravno pomenuto je smijesno spram bolje pozicioniranih uhljebcina velikog kalibra. Ostatak populacije je izabrao da radi vani i dobar dio tog jovca na ovaj ili ovaj nacin zavrsi u BiH. Ta situacija nije normalna kao sto nije normalno da radnik u industriji ima 900 a obicna uciteljica 2000KM na pola radnog vremena. I nato sve jednokratna pomoc...
E cuj obicna uciteljica :lol:
swanfilter

#20383 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by swanfilter »

Banalan primjer, al drzava koja u tih 30 godina od rata nije napravila funkcionalnim zeljeznicke rampe, ne moze se pohvaliti napretkom po pitanju infrastrukture u
odnosu na prije. Ko god tvrdio da je tako.

A i taj standard najmanje je rezultat drzavne ekonomske politike ...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20384 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Izvor?
ZoomZoomKiwi

#20385 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Čuj obična učiteljica koja je završila obični fakultet i treba da od neotesanih roditelja koji većina i ne gledaju vlastitu djecu da napravi insana spremnog za život ne samo da ga nauči nečemu nego da ga osposobi bukvalno za sve jer dođu djeca u školu sa 6 godina kao da im je 2. I sad ona da ima 2000, a neki NK radnik 900.

Da ne spominjem da ta obična učiteljica odradi ta tri četri pišljiva časa, ode kući i ne radi ništa, nit osmišljava pripreme za nastavu, materijale, nit testove, niti pokušava dokučiti kako da na što kreativniji i djeci zanimljiviji način prenese osnove neke, nit ispravlja kontrolne, nit piše izvještaje, nikoji kurac, samo odradi ta tri bogomdana časa i ode kući drka kurac.

Stvarno...
ZoomZoomKiwi

#20386 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Zbog takvog stava i jesmo tu gdje jesmo. Da bogdo učiteljice imaju 4000 i da im se ne podriva autoritet dolascima i lobiranjem za veću ocjenu i onim famoznim "moje dijete ovo moje dijete ono", da bogdo je tako, gdje bi nam kraj bio.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#20387 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

stubrijez wrote: 26/06/2024 21:04
sehohari wrote: 25/06/2024 00:55 Ne znam, mislim da je odustajanje od auta ipak veliki kompromis. I za naše ljude, a da budem iskren, i za većinu Nijemaca.

A i nije toooooliki trošak. Ja za Golfa plaćam po kvartalu 200 eura autoosiguranje, zato je porez jeftiniji, 150. Mjesečno znači negdje oko 120, sa gorivom 200.
Pa financirung, odrzavanje, parking, busgeld...to sto si naveo samo je dio. Ako je neophodno zbog posla OK, u mom slucaju zaista nepotrebno, dobar je gradski saobracaj a i da imam auto nemam ga gdje parkirati.
Kakav financierung, nećeš sebi uzeti vozilo iz auto kuće.

Na početku uzmeš sebi kakvu šesticu, 5-6 hiljada skupiš i onda ideš dalje. Imaš i jeftinija, manja auta, neki Polo na primjer, samo da vozi.

Pretpostavljam da ne misliš ići vazda 20 više od dozvoljenog, niti da ćeš stalno praviti druge prekršaje. Ne razumijem tačno problem sa parkingom, jedino da živiš bukvalno u strogom centru grada.

Samo za održavanje nemam šta reći, tu sam iskreno rečeno obezbjeđen na drugi način pa bi bilo sad nepošteno bilo šta palamuditi.

Tek otkad imam auto vidim koji je to napredak i olakšanje svakodnevnog života. U pravu si, javni prevoz nije loš, ali opet: Gdje god kreneš, moraš krenuti pola sata prije, stalno paziti na redove vožnje, a i ograničen si u smislu onoga što možeš uraditi "u jednom cugu", ne možeš nositi toliko iz trgovine...
Da ne govorim o tome da je javni prevoz ok, ali dok moraš ići vozovima moraš minimalno uračunati 20 minuta zakašnjenja. To je najveći razlog što je meni prekipjelo.

Onda je i ići u Bosnu avionom pa dole biti bez auta noćna mora, makar po mom mišljenju.
ZoomZoomKiwi

#20388 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Samo nek je VW :bih:
PreWiBa

#20389 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ecci wrote: 26/06/2024 21:06
sehohari wrote: 26/06/2024 00:12
Ecci wrote: 26/06/2024 00:09
:shock: Svjesno se obmanjujes ili :?
I ja čitao, ništa našao

Citiraj dio na koji se tačno obazireš.
In BiH today, roughly 18% of the population live below the poverty line (60% of the median income) and 30% experience precarity, living above the poverty line, but at risk of falling below it.
U Njemačkoj je prva stavka na 16%, za drugu nisam mogao naći podatke.

Ovo ne znači da je Njemačka na istom nivou kao Bosna, naravno da nije, samo hoću da kažem da je ta statistika za neku stvar u vidu sumiranja stanja na terenu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#20390 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

Ako ne kupiš GTI-ja ili R-a onda ne znam šta ćeš u Njemačkoj. 2.0 TDI-ja ili Pola možeš uzeti i ovdje
ZoomZoomKiwi

#20391 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

Velkoski wrote: 26/06/2024 23:38 Ako ne kupiš GTI-ja ili R-a onda ne znam šta ćeš u Njemačkoj. 2.0 TDI-ja ili Pola možeš uzeti i ovdje
Vala baš :lol:
PreWiBa

#20392 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

ZoomZoomKiwi wrote: 26/06/2024 23:33 Samo nek je VW :bih:
To ti je druže usađeno od malih nogu.

Sad Golfić, kad budem bio u stalnom radnom snagu ide Audi. Za sve ostalo bi me se familija odrekla :lol:
Mada, stari mi je vozao Peugeot dok je bio mlađi.

Kad bude familija uzimam si kakvu V klasu, samo tu smijem napraviti izuzetak.
stubrijez

#20393 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

sehohari wrote: 26/06/2024 23:32
stubrijez wrote: 26/06/2024 21:04

Kakav financierung, nećeš sebi uzeti vozilo iz auto kuće.

Na početku uzmeš sebi kakvu šesticu, 5-6 hiljada skupiš i onda ideš dalje. Imaš i jeftinija, manja auta, neki Polo na primjer, samo da vozi.

Pretpostavljam da ne misliš ići vazda 20 više od dozvoljenog, niti da ćeš stalno praviti druge prekršaje. Ne razumijem tačno problem sa parkingom, jedino da živiš bukvalno u strogom centru grada.

Samo za održavanje nemam šta reći, tu sam iskreno rečeno obezbjeđen na drugi način pa bi bilo sad nepošteno bilo šta palamuditi.

Tek otkad imam auto vidim koji je to napredak i olakšanje svakodnevnog života. U pravu si, javni prevoz nije loš, ali opet: Gdje god kreneš, moraš krenuti pola sata prije, stalno paziti na redove vožnje, a i ograničen si u smislu onoga što možeš uraditi "u jednom cugu", ne možeš nositi toliko iz trgovine...
Da ne govorim o tome da je javni prevoz ok, ali dok moraš ići vozovima moraš minimalno uračunati 20 minuta zakašnjenja. To je najveći razlog što je meni prekipjelo.

Onda je i ići u Bosnu avionom pa dole biti bez auta noćna mora, makar po mom mišljenju.
Meni je autom u Bosnu daleko i neisplativo, dole rentam par dana sto mi treba...ostalo mi nije problem sto si nabrojao jer nije tako bar ovde.
konami666

#20394 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Ima li ko da nije u njemacku otisao ili je ovdje 90% svijeta u njemackoj :)
Dobra stvar u njemackoj je sto mozes zamijeniti vozacku iz bosne za njemacku, u Sveckoj ja sam morao raditi sve ispocetka. Jos te operu na ruke samo da bi iscijedili vise para iz tebe. I onda kad uzimas auto jos nekakvih poreza ti natovare pa i ako uzimas novo auto da nije na struju. Skup sport auto posjedovati.
stubrijez

#20395 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

_BataZiv_0809 wrote: 26/06/2024 23:21

Izvor?
Sta izvor? Nisam objavio vojnu tajnu... :lol:
stubrijez

#20396 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

ZoomZoomKiwi wrote: 26/06/2024 23:27 Čuj obična učiteljica koja je završila obični fakultet i treba da od neotesanih roditelja koji većina i ne gledaju vlastitu djecu da napravi insana spremnog za život ne samo da ga nauči nečemu nego da ga osposobi bukvalno za sve jer dođu djeca u školu sa 6 godina kao da im je 2. I sad ona da ima 2000, a neki NK radnik 900.

Da ne spominjem da ta obična učiteljica odradi ta tri četri pišljiva časa, ode kući i ne radi ništa, nit osmišljava pripreme za nastavu, materijale, nit testove, niti pokušava dokučiti kako da na što kreativniji i djeci zanimljiviji način prenese osnove neke, nit ispravlja kontrolne, nit piše izvještaje, nikoji kurac, samo odradi ta tri bogomdana časa i ode kući drka kurac.

Stvarno...
Nije tako, u tom i jest problem... uciteljicu sam naveo kao primjer, entry level u tom soju. To navedeno je bilo nekada, danas se otaljava a (neplacene) vanskolske aktivnosti su svedene na 0. Ukinuli su popravni bolan... kuces dalje. E da zaboravio sam napisati 4 mjeseca godisnjeg. Nista oni ne prave ni od kog. Najzalivije mi je to sto je korupcija i u prosvetu na velika vrata. Zalosno. Jasno ti je ko i kako dobija u skoli ugovor na neodredjeno. Oni i ulema su postali glavni stranacki bajraktari...
Za sve sto pisem postoje izuzeci siguran sam, ali to potvrdjuje pravilo i tuznu realnost.
Tvoj komentar za radnika u realnom sektoru ne bih komentirao, zato nam je ovako. Samo ne treba se cudit onda sto je dnevnica majstora otisla na 2 stoje. Nisu narod ovce...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#20397 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

stubrijez wrote: 27/06/2024 07:54 Sta izvor? Nisam objavio vojnu tajnu... :lol:
Izvor za tvrdnju da vecinu nase privrede cine radna mjesta u drzavnoj upravi.
Karikaturist

#20399 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

Radilo bi i u Njemackoj da ih ima tri miliona. :zzzz:
moimoi

#20400 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Karikaturist wrote: 27/06/2024 09:22 Radilo bi i u Njemackoj da ih ima tri miliona. :zzzz:
Jebiga.. kakav je to ministar bez barem 5-6 savjetnika, pa sekretarica pa silni zamjenici :D… nacelnici opstina,,, pa njihovi savjetnici, sekretarice, kafe kuharice, zamjenici etc.etc.

Znas li ti koliko oni posla imaju :D
Post Reply