stubrijez wrote: ↑26/06/2024 21:04
sehohari wrote: ↑25/06/2024 00:55
Ne znam, mislim da je odustajanje od auta ipak veliki kompromis. I za naše ljude, a da budem iskren, i za većinu Nijemaca.
A i nije toooooliki trošak. Ja za Golfa plaćam po kvartalu 200 eura autoosiguranje, zato je porez jeftiniji, 150. Mjesečno znači negdje oko 120, sa gorivom 200.
Pa financirung, odrzavanje, parking, busgeld...to sto si naveo samo je dio. Ako je neophodno zbog posla OK, u mom slucaju zaista nepotrebno, dobar je gradski saobracaj a i da imam auto nemam ga gdje parkirati.
Kakav financierung, nećeš sebi uzeti vozilo iz auto kuće.
Na početku uzmeš sebi kakvu šesticu, 5-6 hiljada skupiš i onda ideš dalje. Imaš i jeftinija, manja auta, neki Polo na primjer, samo da vozi.
Pretpostavljam da ne misliš ići vazda 20 više od dozvoljenog, niti da ćeš stalno praviti druge prekršaje. Ne razumijem tačno problem sa parkingom, jedino da živiš bukvalno u strogom centru grada.
Samo za održavanje nemam šta reći, tu sam iskreno rečeno obezbjeđen na drugi način pa bi bilo sad nepošteno bilo šta palamuditi.
Tek otkad imam auto vidim koji je to napredak i olakšanje svakodnevnog života. U pravu si, javni prevoz nije loš, ali opet: Gdje god kreneš, moraš krenuti pola sata prije, stalno paziti na redove vožnje, a i ograničen si u smislu onoga što možeš uraditi "u jednom cugu", ne možeš nositi toliko iz trgovine...
Da ne govorim o tome da je javni prevoz ok, ali dok moraš ići vozovima moraš minimalno uračunati 20 minuta zakašnjenja. To je najveći razlog što je meni prekipjelo.
Onda je i ići u Bosnu avionom pa dole biti bez auta noćna mora, makar po mom mišljenju.