Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#20251 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

problemnatravunu wrote: 30/06/2024 22:27 I nije mi jasno zašto se ne sade četinari, dakle crnogorično drveće ,
zdravije je , obogaćuje zrak ljekovitim isparenjima smole, a "otpada" problem sa silnim lišćem u jesen posebno?
Mislim da cetinari sporije rastu. Naravno, to nije razlog da se ne sade. Kod mene blizu zgrade smo daaaavno, ima 15 godina, zasadili neki boric, pa to tek sad iole lici na malo povecu jelku. Znaci nista specijalno.

Ono sto ja ne kontam isto, zasto se ne prave mali sumarci izmedju zgrada, izmedju naselja i cesta, izmedju dvije ceste itd. Dakle, koje drvo, pa malo grmova itd. Gdje god moze.

Takodjer, neko je to pisao vec na forumu. Dobro bi bilo da se odradi akcija i da se brda tipa buca potok, boljakovo, vraca izmedju kuca uljepsaju sa onim duguljastim cempresima. Pretpostavljam da bi to moglo uspjeti.

Na kraju, ja sam to davno pisao. Zasto se ne kupi/iznajmi vozilo za presadjivanje drveca. Ono sto iskopa drvo iz korjena i preneses ga na drugu lokaciju.

Na taj nacin, mogli bi "dovuci" nesto veca drveca. A ne ovo sad sto rade, posadi mladicu kojoj treba 30 godina da oformi krosnju. Takvo vozilo kosta 300k KM. Sto je nista. Ne znam kakva je ucinkovitost. Ali vrijedilo bi pokusati. Na taj nacin se mogao spasiti drvored u Dzemala Bijedica. Drveca su taman bila stasala i formirala lijepe krosnje, sve sasjecemo zbog ceste. Tuga.

Kakvo su samo sranje ispred opstine novi grad uradili. Drveca sa punim krosnjama uklonjena, zasadili mislim da nisu mogli manje sadnice naci. I sad cekaj.
veliki_ah

#20252 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by veliki_ah »

konektovan wrote: 01/07/2024 15:55
Haris.ba wrote: 30/06/2024 15:43
Hajlac wrote: 30/06/2024 15:02 Sadite dodatne drvorede dok ne bude kasno (ekstremni toplotni talasi u narednim godinama)!

Image
Je li se ikad saznalo sto nema drvoreda u Putu zivota?
Vec je nekad neko isto pitao i pisao...ima tome par godina. I fakat je na tom planu Sarajevo, deficitarno...sve manje zelenila. Tamo gdje ga treba, nema ga..
Al me cudi da to ne odradi ova vlas, posto oni vole te populisticke poteze. A to nije ni skupo, a efektivno je.

Da okupe sve firme da urade masovnu sadnju drveca oko svojih preduzeca i zgrada, angazovali bi se i kucni savjeti, a to ne moze biti vise od par desetina hiljada troska. A efekat odlican.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#20253 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by konektovan »

Ma troskovi u poredjenju sa drugim stvarima su smjesni..
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#20254 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by F&N »

veliki_ah wrote: 02/07/2024 12:33
Haris.ba wrote: 30/06/2024 15:43

Je li se ikad saznalo sto nema drvoreda u Putu zivota?
Vec je nekad neko isto pitao i pisao...ima tome par godina. I fakat je na tom planu Sarajevo, deficitarno...sve manje zelenila. Tamo gdje ga treba, nema ga..
Al me cudi da to ne odradi ova vlas, posto oni vole te populisticke poteze. A to nije ni skupo, a efektivno je.

Da okupe sve firme da urade masovnu sadnju drveca oko svojih preduzeca i zgrada, angazovali bi se i kucni savjeti, a to ne moze biti vise od par desetina hiljada troska. A efekat odlican.
Sarajevo je grad sa najvecim procentom pokrevivenosti cesta drvoredima u jugoistocnoj Evropi.
DaysleepeR

#20255 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DaysleepeR »

Učestovao sam nedavno ispred firme u kojoj radim u sadnji stabala u Općini Novo Sarajevo i imao sam zadovoljstvo raditi sa divnom gospođom koja je život posvetila sadnji drveća u toj općini.
Što se tiče Općine Novo Sarajevo, skoro da i nema više mjesta za nova stabla.

Suprotno mišljenju nas koji živimo ovdje, Sarajevo je mnogo zelenije od ostalih gradova u regionu, a posebno evropskih glavnih gradova.
Svakako ti gradovi imaju grandiozne parkove, ali vrlo rijetko imaju drveće između i oko zgrada, uz saobraćajnice i uz trotoar.
Sarajevo je jako zelen grad, a to kažu i stranci.
tramvajtrojka

#20256 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tramvajtrojka »

F&N wrote: 02/07/2024 13:06

Sarajevo je grad sa najvecim procentom pokrevivenosti cesta drvoredima u jugoistocnoj Evropi.
ne shvacaju ljudi to da su kod nas naselja kao dobrinja, grbavica, i sva ostala iznad svakog evropskog prosjeka po zelenilu, kad hoces da vidis sta je pustahija u naseljima ode se na novi Beograd i vidi se sta je uzas od planiranja
VladaFBiH

#20257 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Sarajevo je Evropski grad sa najvećim zagađenjem u zimskim mjesecima :)
VladaFBiH

#20258 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

tramvajtrojka wrote: 02/07/2024 13:08

ne shvacaju ljudi to da su kod nas naselja kao dobrinja, grbavica, i sva ostala iznad svakog evropskog prosjeka po zelenilu, kad hoces da vidis sta je pustahija u naseljima ode se na novi Beograd i vidi se sta je uzas od planiranja
zašto bi se poredio sa Beogradom? Odeš do Beča pa vidiš šta je urbano planiranje i čemu treba težiti a ne reći bolji smo od Beograda.
DaysleepeR

#20259 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DaysleepeR »

Na ovim se fotkama vidi gdje smo bili a gdje smo sad (2019)

https://www.flickr.com/photos/mithrapho ... 303560213/
Hajlac

#20260 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

F&N wrote: 02/07/2024 13:06 Sarajevo je grad sa najvecim procentom pokrevivenosti cesta drvoredima u jugoistocnoj Evropi.
Poserem se na "jugoistocnu Evropu"!

Ovaj balkanski jad i cemer treba da nam bude UZOR, je li ???
Hajlac

#20261 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

DaysleepeR wrote: 02/07/2024 13:15 Na ovim se fotkama vidi gdje smo bili a gdje smo sad (2019)

Kakva obmana i notorna glupost - uzimati RATNE slike za primjer prisustva DRVECA ha ha ha

Kad, em smo bili primorani puno prijeratnog drveca posijeci da prezivimo zime (ako si uopste bio u ratu u Sarajevu?), em je mnogo drveca stradalo od granata... :roll:
DaysleepeR

#20262 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DaysleepeR »

Hajlac wrote: 02/07/2024 13:42
DaysleepeR wrote: 02/07/2024 13:15 Na ovim se fotkama vidi gdje smo bili a gdje smo sad (2019)

Kakva obmana i notorna glupost - uzimati RATNE slike za primjer prisustva DRVECA ha ha ha

Kad, em smo bili primorani puno prijeratnog drveca posijeci da prezivimo zime (ako si uopste bio u ratu u Sarajevu?), em je mnogo drveca stradalo od granata... :roll:
Ja?
Ja bio u Šveckoj.
Hajlac

#20263 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

F&N wrote: 02/07/2024 13:06 Sarajevo je grad sa najvecim procentom pokrevivenosti cesta drvoredima u jugoistocnoj Evropi.
Ceste nisu isto sto grad. Sarajevo je u kotlini i medju tri najzagadjenija grada u svijetu - zagadjenje od lozenja uglja, guma, te od izduvnih gasova motornih vozila ne ostaje na/uz gradske saobracajnice nego se siri citavom kotlinom. Prema tome, citav grad (ne samo glavne gradske ceste) bi morao biti IZNADPROSJECNO zasadjen drvecem, pogotovo onim vrstama koje najbolje filtriraju stetne cestice tokom zime.

Sarajevo 27.8%:
Image

Ljubljana 50.3%:
Image

Zagreb 46%:
Image

Genova 58%:
Image

Oslo 72%:
Image

Varsava 39%:
Image

Bratislava 36%:
Image
Last edited by Hajlac on 02/07/2024 14:18, edited 2 times in total.
Hajlac

#20264 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

Madrid 39%:
Image

Stokholm 34%:
Image

Svicarska - no comment:
Image

Elbasan 36%:
Image

Sofija 37%:
Image

Izvor - zvanicni EU podaci:

https://www.eea.europa.eu/data-and-maps ... tree-cover
BadBoy

#20265 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Ma uvijek ista priča a ja u kojem god evropskom gradu sam bio vidio sam više drvoreda i drveća urbanom području. Plus je kod nas svo to zelenilo toliko zapušteno i neuredno. Naraste neki divlji grm i to mi pikamo kao zelenilo?.

Evo Put života ili Zagrebačka, fali drveća samo tako
neki

#20266 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

Kojeg prijeratnog drveća u, recimo, Novom Gradu?
Na Alipašinu, Vojničkom i Dobrinji se 1991. broj stabala mogao nabrojati na prste, uključujući i zelene površine uz glavni bulevar, 8, 9. i 10. transferzalu...
Hajlac

#20267 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

neki wrote: 02/07/2024 14:36

Kojeg prijeratnog drveća u, recimo, Novom Gradu?
Na Alipašinu, Vojničkom i Dobrinji se 1991. broj stabala mogao nabrojati na prste, uključujući i zelene površine uz glavni bulevar, 8, 9. i 10. transferzalu...
Ama koliko god ih je bilo prije rata, MJERODAVNIJE je nego za poredjenje uzeti ratnu pustos, halo!

Jos ce sad ispasti da je vise drveca bilo u ratu nego prije :lol:

Na kraju smo lozili i cipele, knjige, stokove/stolariju iz poslovnih prostora, skola, izolaciju iz trafika, zeljeznicke pragove pune toksicnih premaza...
Hajlac

#20268 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

BadBoy wrote: 02/07/2024 14:32 Ma uvijek ista priča a ja u kojem god evropskom gradu sam bio vidio sam više drvoreda i drveća urbanom području. Plus je kod nas svo to zelenilo toliko zapušteno i neuredno. Naraste neki divlji grm i to mi pikamo kao zelenilo?.

Evo Put života ili Zagrebačka, fali drveća samo tako
:thumbup:
neki

#20269 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

Hajlac wrote: 02/07/2024 14:06

Sarajevo 27.8%:
Image

Ljubljana 50.3%:
Image

Zagreb 46%:
Image

Genova 58%:
Image

Oslo 72%:
Image

Varsava 39%:
Image

Bratislava 36%:
Image
Je li ti imalo neobično u ovim tabelama što je za Sarajevo uzeta u obzir samo uža urbana povšina a za sve ostale šire metropolitansko područje?
Ili stvarno vjeruješ da je površina Sarajeva 69 km2 a Ljubljane 4x veća, Zagreba 10x veća, Osla 7x veća...
tramvajtrojka

#20270 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tramvajtrojka »

neki wrote: 02/07/2024 14:46

Oslo 72%:
Image

Varsava 39%:
Image

Bratislava 36%:
Image
Je li ti imalo neobično u ovim tabelama što je za Sarajevo uzeta u obzir samo uža urbana povšina a za sve ostale šire metropolitansko područje?
Ili stvarno vjeruješ da je površina Sarajeva 69 km2 a Ljubljane 4x veća, Zagreba 10x veća, Osla 7x veća...
Smijurija po svim studijama Sarajevo u top 3 najzelenija glavna grada u evropi po ukupnoj površini, jer je laganini Sarajevo ograniciti minimalno a ove produziti na maksimalnu velicinu i govoreci da smo najgori

al haj ovo su nasi kvazi ekolozi okupljeni oko anesa koji prijete ostalim ekoloskim udruzenjima jer su skontali koliki su ublehasi i da uzimaju kesh za "agende"

Image
Hajlac

#20271 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

U Sarajevu moze puno puno vise stabala 'stati' nego sto trenutno imamo, i to upravo uz glavne gradske saobracajnice, kao i u naseljima izmedju zgrada, gdje cesto imamo samo livade s pokojim samotnim stablom...

Uzmimo samo glavnu tramvajsku dzadu - ljeti kad sunce upekne i prestanu sezonske kise, zemlja se na dosta mjesta doslovno skori, suncu izlozena trava sprzi i zemlja se cak na nekim mjestima krene u prasinu pretvarati.

Drvoredi su previse prorijedjeni, rijetko gdje postoje paralelni drvoredi koji bi stvarali bolji-kontinuirani hlad duz setnica i biciklistickih staza...

Nakon onih nekoliko slucajeva pucanja grana (mokar i ogroman snijeg itd.), krosnje su poceli pretjerano kresati pa su stabla postala kao neki ukras umjesto efektivnog i jeftinog nacina za stvaranje sjene/hlada duz asfaltnih saobracajnica na kojima temperature rastu do preko 60C.

Mislim svakako zaboli kurac ove sto se u ljetnim mjesecima voze u klimatiziranim automobilima, stalno bjeze na vikendice u sumovitim predjelima i tako te lijepe price...
:bih:
Last edited by Hajlac on 02/07/2024 15:01, edited 2 times in total.
tramvajtrojka

#20272 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by tramvajtrojka »

Hajlac wrote: 02/07/2024 14:56 U Sarajevu moze puno puno vise stabala 'stati' nego sto trenutno imamo, i to upravo uz glavne gradske saobracajnice, kao i u naseljima izmedju zgrada, gdje cesto imamo samo livade s pokojim samotnim stablom...

Uzmimo samo glavnu tramvajsku dzadu - ljeti kad sunce upekne i prestanu sezonske kise, zemlja se na dosta mjesta doslovno skori, suncu izlozena trava sprzi i zemlja se cak na nekim mjestima krene u prasinu pretvarati.

Drvoredi su previse prorijedjeni, rijetko gdje postoje paralelni drvoredi koji bi stvarali bolji-kontinuirani hlad duz setnica i biciklistickih staza...

Nakon onih nekoliko slucajeva pucanja grana (mokar i ogroman snijeg itd.), krosnje su poceli pretjerano kresati pa su stabla postala kao neki ukras umjesto nacina za stvaranje sjene/hlada duz asfaltnih saobracajnica na kojima temperature rastu do preko 60C.
Shvacas li ti da je sada sto pricas o nekoj prasini i zemlji pored tramvajske pruge prošlost i da je sadasnji pojas vrhunski uredjen uz travnjake i sav ostali asortiman

I na nasem glavnom pojasu nema mjesta vise za stabla uz tramvajsku prugu ne mozes saditi stabla prevelika jer smeta vozilima, a i krosnje se moraju ostavljati visoko zbog buseva i ostalih gabaritnih vozila
VladaFBiH

#20273 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

tramvajtrojka wrote: 02/07/2024 14:50
neki wrote: 02/07/2024 14:46
Spoiler
Show

Oslo 72%:
Image

Varsava 39%:
Image

Bratislava 36%:
Image
Smijurija po svim studijama Sarajevo u top 3 najzelenija glavna grada u evropi po ukupnoj površini, jer je laganini Sarajevo ograniciti minimalno a ove produziti na maksimalnu velicinu i govoreci da smo najgori

al haj ovo su nasi kvazi ekolozi okupljeni oko anesa koji prijete ostalim ekoloskim udruzenjima jer su skontali koliki su ublehasi i da uzimaju kesh za "agende"

Image
Na ovoj slici "zelenila" oko Sarajeva je obuhvaćeno i zelenilo koje je i do 1.100m iznad njega - u prevodu Trebević i ostala brda i planine oko grada tako da je baš onako mjerodavna za zelenilo u gradu

btw. za Anesa se slažem - ublehaš na kvadrat sa možda nekada dobrim idejama koje su se izgubile u moru njegovih sranja i reketarenja
Last edited by VladaFBiH on 02/07/2024 15:21, edited 2 times in total.
Hajlac

#20274 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

VladaFBiH wrote: 02/07/2024 15:09
tramvajtrojka wrote: 02/07/2024 14:50

Image
Na ovoj slici "zelenila" oko Sarajeva je obuhvaćeno i zelenilo koje je i do 1.100m iznad njega - u prevodu Trebević tako da je baš onako mjerodavna za zelenilo u gradu
sarajevska kotlina u kojoj gro gradjana zivi i udise zismki pretoksicni smog je i Hresa, Barice, Trebevic, Jarcedoli, Faletici, Zuc, Ozren, Igman, Zvijezda... :lol:

Posto lafo taj smog dopire i to pobrojanih lokacija (gdje se jelte sav isfiltrira siiiiiiiiiilnim drvecem :lol: ), ja stvarno onda ne znam gdje nastanu one silne zimske fotke cistog pogleda na gusti smog ISPOD :-)
Last edited by Hajlac on 02/07/2024 15:20, edited 2 times in total.
neki

#20275 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by neki »

Hajlac wrote: 02/07/2024 14:56 U Sarajevu moze puno puno vise stabala 'stati' nego sto trenutno imamo, i to upravo uz glavne gradske saobracajnice, kao i u naseljima izmedju zgrada, gdje cesto imamo samo livade s pokojim samotnim stablom...

Nakon onih nekoliko slucajeva pucanja grana (mokar i ogroman snijeg itd.), krosnje su poceli pretjerano kresati pa su stabla postala kao neki ukras umjesto efektivnog i jeftinog nacina za stvaranje sjene/hlada duz asfaltnih saobracajnica na kojima temperature rastu do preko 60C.

Mislim svakako zaboli kurac ove sto se u ljetnim mjesecima voze u klimatiziranim automobilima, stalno bjeze na vikendice u sumovitim predjelima i tako te lijepe price...
:bih:
Uz tramvajsku prugu visoko zelenilo se ne smije saditi jer vrlo lako može doći u doticaj s kontaktnom mrežom, što bi izazvalo havariju i požar. Slična situacija je i uz mnoge druge saobraćajnice ali pod zemljom - podzemne vodovodne i kanalizacione cijevi koje često pucaju zbog širenja korjena.
Što se tiče livada po naseljima i meni nije jasno što se npr na dobrinji ne uradi neka akcija sadnje jer tamo zaista ima golemih livada na kojim nema nikakvih smetnji za rast drveća, a i mnogi drvoredi koje su kreteni za volanom sasjekli bi se trebali obnoviti a na tome se baš ništa ne radi, primjer 10. transferzala.
Post Reply